Friday, 9 December 2016

The Miracle Baby

Dari mana vitamin Shaklee mendapat nama? Nama Shaklee sebenarnya berasal daripada pengasasnya iaitu Dr. Forrest C. Shaklee. Kisah hidup beliau sangat menarik.

Apabila dilahirkan pada 27 November 1894, beliau disahkan menghidap tuberkolosis (TB) dan hanya dijangka hidup selama 8 tahun. Itupun hanya boleh diibaratkan sebagai 'bangkai bernyawa' kerana tak mampu berjalan, hanya terlantar.

Ibu bapa mana yang tidak sedih melihat keadaan bayi yang baru dilahirkan macam tu. Ibu beliau terutamanya, sangat positif dan tidak putus asa untuk melihat beliau sembuh.

Ketika berusia 2 tahun, mereka pindah dari kawasan lombong arang batu ke kawasan pedalaman dengan udara yang segar, makanan yang sihat, serta air yang bersih kerana percaya ia mampu memberi kesan kepada kesihatan anak mereka.

Ibu Dr. Forrest Shaklee mengadun tumbuhan dan herba untuk dijadikan ubat kepada anak beliau. Ketika berusia 4 tahun, keajaiban berlaku apabila anak mereka boleh bangun. Berkat kesabaran dalam usaha merawat anak mereka.

Pada tahun 1915, Dr Forrest Shaklee mencipta suplemen semulajadi pertama di dunia. Pada masa tu, beliau tak tahu nak namakan sebagai apa. Maka ia hanya dipanggil 'vitalized minerals'. Kini ia dikenali sebagai vitamin.

Kemudian Dr. Forrest Shaklee membuka klinik di mana pesakit beliau disediakan diet yang kaya dengan vitamin. Akibat selalu terdedah dengan sinaran x-ray, beliau mendapat ulcerating burns pada paha kiri dan bahu kiri. Ia kemudiannya disahkan sebagai kanser.

Untuk sembuh, beliau dinasihatkan supaya paha kiri dan lengan kiri beliau dipotong. Tapi Dr. Forrest Shaklee percaya beliau akan sembuh dengan bahan semulajadi seperti yang pernah dilakukan oleh ibu beliau dulu.

"I will live. I will heal. I know I can do it".

Beliau kemudiannya menjual klinik dan memulakan program intensif melibatkan nutrisi, analisis darah yang berterusan dan juga amalan berpuasa.  Beliau juga hanya makan makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran yang paling segar, dan diikuti dengan kuantiti vitamin yang tinggi (megadose).

Beliau akhirnya sembuh daripada kanser. Beliau percaya bahawa nutrisi daripada alam semulajadi ada 'kuasa penyembuh'. Kalau Dr. Forrest Shaklee boleh sembuh daripada penyakit beliau, sudah tentu orang lain pun boleh jika mengamalkan suplemen Shaklee dengan dos yang betul dan konsisten.

Pada tahun ini vitamin Shaklee yang pertama iaitu Vitalea dah pun berusia 101 tahun dan masih ada hinggalah hari ini.

Kak Kam sangat terinspirasi dengan beliau dan pemikiran positif beliau. Best tak kisah hidup Dr Forrest C. Shaklee? Kalau best like sikit. =)


No comments:

Post a Comment