Monday, 24 June 2013

Vitamin untuk ibu mengandung (Trimester pertama)

Saat yang paling ditunggu-tunggu bagi setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga ialah saat menimang cahaya mata. Tetapi sebelum itu bakal ibu terlebih dahulu melalui tempoh mengandung selama 9 bulan 10 hari. Kesihatan keseluruhan dan pemakanan seorang wanita, sebelum dan semasa kehamilan, mempunyai impak yang besar terhadap kesihatan bayi yang sedang membesar. Justeru itu, dalam tempoh tersebut, bakal ibu hendaklah memastikan pengambilan vitamin adalah mencukupi. Vitamin pranatal yang diperlukan adalah seperti berikut :


Set hamil Shaklee
                                       

1. Vitalea
Multivitamin yang lengkap, mengandungi iron atau zat besi yang penting untuk pembentukan sel darah merah, mencegah anemia dan mengurangkan risiko kelahiran bayi kurang berat badan dan pramatang.

2. B-Kompleks (dilengkapi dengan asid folik)
Semasa merancang untuk hamil wanita digalakkan untuk mengambil asid folik dan jika mengandung pengambilannya hendaklah diteruskan. Ia sangat penting dalam tempoh 12 minggu pertama kehamilan. Pengambilan asid folik boleh mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan pada tulang belakang (kecacatan tiub neural). 

3. Vitamin C
Vitamin C penting untuk pembentukan kolagen yang berperanan untuk membina tulang rawan, otot-otot & tulang-tulang fetus. Selain itu, ia juga berfungsi untuk membantu melawan jangkitan dan penyakit.

4. Ostematrix (kalsium)
Berperanan dalam membina tulang dan gigi yang kuat pada bayi . Ia juga membantu mengatasi masalah seperti kekejangan otot (cramp), sakit pinggang serta sakit belakang yang selalu dihadapi oleh wanita hamil.

5. Energizing Soy Protein (protein)
Membantu penghasilan asid amino, asas binaan tubuh yang terpenting. Protein juga berfungsi membentuk kekebalan tubuh dari serangan penyakit dan penting dalam penghasilan susu ibu. 


Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

Cadangan vitamin ini merupakan set yang paling asas untuk ibu mengandung. Berminat untuk mencuba demi memberikan yang terbaik untuk bayi anda? Hubungi : 

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Thursday, 20 June 2013

Real story : Jutawan Shaklee

Antara blog yang saya suka baca sebelum join Shaklee ialah blog Presidential Master Cery atau lebih dikenali sebagai Master Cery sebelum ini. Kerana ia sarat dengan motivasi (salah satu perkara yang saya minati). Setiap post saya baca. Sehingga rasanya tiada pun post yang saya tak baca. Alhamdulillah berpeluang bertemu dengan beliau dalam Seminar Jutawan untuk pengedar Shaklee di bawah naungan beliau pada bulan Disember tahun lepas. Memang Kak Cery ada auranya yang tersendiri. Tak puas rasanya mendengar celoteh beliau dalam seminar ringkas tersebut. 

Di sini saya kongsikan salah satu post beliau tentang seronoknya bisnes online dengan Shaklee.

............................................................................................................

Bisnes online bersama Shaklee yang menguntungkan

Sekarang dah jadi trend ramai peniaga menjalankan perniagaan melalui online. Sosial media yang menjadi kegemaran mereka adaah seperti Facebook, blog, Twitter, Instagram, Vlog. Saya sendiri mencuba nasib menggunakan teknologi yang berasaskan website dan internet itu untuk memasarkan produk Shaklee. Pengalaman 3  tahun itu telah memberikan keuntungan. Kenapa saya kata menguntungkan?
  1. Saya tak perlu duduk mengadap depan komputer or laptop or smartphone 24 jam. 1 tahun setengah pertama menjalankan bisnes online, saya masih lagi bekerja sepenuh masa sebagai jurutera dan bisnes online ni hanya part time. Saya hanya peruntukkan 2-3 jam tengah-tengah malam atau sekitar 3 pagi untuk bisnes online.
  2. Saya tak perlu nak keluarkan duit yang banyak untuk upah orang buat renovation decoration kedai sebab saya hanya perlukan 'kedai' alam maya iaitu Facebook Fanpage atau pun blog. Kos untuk make up blog pun tak sampai ribu-ribu atau puluh ribu. Lagipun banyak sekarang blog yang bagi tutorial percuma.
  3. Saya tak perlu bersiap cantik-cantik macam nak pergi ofis. Pakai baju tidur pun boleh study dan ikut kelas melalui online. Kan dah jimat masa. Masa itu emas.
  4. Untungnya sekarang saya enjoy income pasif. Residual income dan kini tak perlu pulun buat sales. Hanya fokus coaching dan enjoy extra time. Siapa sangka bonus bulanan awalnya hanya RM1000++ telah menjadi 6 angka selepas 2 tahun berusaha dan sehingga kini angka itu kian membesar. Bukan once off yer. Ianya bulanan. Siapa yang tak nak increment bonus bulanan kadang-kadang mencecah 20% setiap bulan. Untung bukan.
  5. Tak perlu nak sewa atau beli kedai untuk letak produk saya. Tak perlu berpeluh menunggu di kedai dari pagi ke petang. Hanya paparkan  produk di 'kedai' alam maya.
  6. 'Kedai alam maya' saya beroperasi 24 jam. Bila-bila masa sahaja orang di luar sana boleh melawat blog or Facebook saya walaupun saya sedang tidur.
  7. Saya tak perlu nak keluar rumah selalu untuk pos produk atau bertemu pelanggan. Segalanya dihujung jari.  
  8. Saya dapat tambah ramai kawan baru dari seluruh negeri Malaysia hanya melalui alam maya. Lingkungan kawan saya tak terhad di tempat kerja atau sekitar rumah saya atau  keluarga sahaja. 
  9. Saya dapat peluang tambah kerja amal kerana apa jua ilmu yang saya kongsikan menjadi saham utk bekalan akhirat. 
  10. Untungnya saya boleh menggunakan bonus bulanan yang besar itu untuk memberi lebih banyak kepada orang di luar sana. Manis rasanya bila hasil dikongsi untuk mereka yang memerlukan. Jika saya masih bekerja makan gaji rasanya tak mampu untuk tolong lebih ramai orang.  
  11. Sejak saya berbisnes online jugalah saya berpeluang merealisasikan impian saya menjadi WAHM.
  12. Bisnes online yang saya pilih tak perlukan modal ribu-ribu tapi komitmen yang tinggi pada 2-3 tahun pertama. Untungnya tak perlulah nak buat loan ribu-ribu.
  13. Selepas setahun setengah berbisnes online, saya berhenti kerja dan dapat fokus sepenuhnya masa saya pada bisnes online ini. Semestinya menguntungkan sebab sambil saya berbisnes, anak dan famili saya ada depan mata saya dan saya menjadi boss kepada masa saya. Sambil masak atau baring-baring pun boleh layan bisnes online.
*Point di atas semuanya berdasarkan pengalaman peribadi saya yer. Ianya realiti bukan fakta tiruan..hihi

Ada banyak lagi yang menguntungkan tapi untuk setakat ini, itu sahaja yang dapat saya senaraikan. Apa yang boleh saya simpulkan, walau apa pun bisnes anda jika anda ingin lakukan melalui online, pastikan anda benar-benar passion dengan apa pun pilihan anda. If you willing to work hard, duplicate semua yang mentor anda buat, bersedia menanam kepercayaan pada diri, Tuhan dan produk, sentiasa berdoa, dream big, clear goal, bersedia memberi komitmen. Percayalah anda akan rasa manisnya bisnes online dan sangat menguntungkan. 

Bagi saya  bisnes online dengan Shaklee telah memberi pulangan yang menguntungkan. Bukan saya sahaja yang makan besar tapi ramai anak anak buah saya turut merasakan keuntungan tersebut. Jadi jangan piih bisnes online sekadar tiru-tiru atau ikut-ikut yer. Tepuk dada tanya selera :) Pendek kata, walaupun bisnes online ni pulangannya menguntungkan tidak bermakna, anda hanya goyang kaki. Bisnes online ni tak mudah seperti yang disangka. Tiada kesenangan yang datang bergolek tanpa usaha keras. Apa jua bisnes pasti kene tempuh ujian, dugaan , cabaran, kesukaran. Adat berniaga. Kalau nak berjaya, no excuse, Just do It.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Betul tu. Just do it. Kalau tunggu masa yang sesuai, nak tunggu lengkap serba-serbi, sampai bila baru kita nak start. Kak Cery telah membuktikan beliau berjaya menjana income 6 angka sebulan dalam masa 2 tahun sahaja. Confirm-confirm dah jutawan kan? I follow her. Bak kata Master Zura pula, tak perlu buat loan untuk mula bisnes Shaklee malah dapat 'settle' lagi loan-loan yang ada. Kan best tu? Saya pun dalam proses untuk selesaikan loan saya especially PTPTN tu. Insya Allah dalam masa terdekat ini. Nak selesaikan loan-loan anda dengan Shaklee juga? Bukan jaminan tapi jika anda berusaha, anda pasti dapat. 


Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Sunday, 16 June 2013

Cara untuk atasi senggugut

Soalan : 

Setiap bulan saya akan mengalami senggugut/'period pain' yang teruk sehingga menjejaskan aktiviti seharian saya. Doktor mengesahkan bahawa saya tidak mengalami sebarang penyakit, jadi apakah yang dapat saya lakukan untuk mengatasi masalah senggugut ini tanpa mengambil 'painkiller' yang banyak ?

Jawapan :

Mencegah lebih baik daripada mengubati, setiap wanita sebenarnya boleh mengurangkan senggugut jika tahu caranya dan juga dengan mengubah gaya hidup. Tapi anda haruslah memastikan bahawa senggugut yang teruk itu bukanlah simptom kepada penyakit seperti endometriosis atau cyst. Caranya ialah dengan membuat pemeriksaan dengan doktor. 







Berikut merupakan cara-cara untuk mengatasi senggugut secara natural, tanpa menggunakan 'painkiller' :

1. DIET

- Banyakkan pengambilan sayur-syuran dan buah-buahan segar. Pengambilan serat yang banyak juga membantu. 
- Kurangkan pengambilan garam. 
- Minum banyak air. Ia akan membantu mengurangkan sakit kepala atau migrain semasa haid. Minum bersama jus lemon, ia mengurangkan kembung perut.
- Elakkan minuman daripada hasil tenusu dan minuman berkafein

2. SUPLEMEN

- Kajian menunjukkan bahawa Vitamin E, thiamine dan Omega-3 mampu mengurangkan senggugut. 
- Zink dan kalsium terbukti mampu mengurangkan kekejangan, kembung perut dan simptom-simptom PMS yang lain.
- B Kompleks membantu mengurangkan kekejangan otot.  

3. AKTIVITI 

- Lakukan aktiviti fizikal/senaman/'mild exercise' yang anda sukai seperti jogging, aerobik, cycling, swimming atau walking. (Saya paling suka buat senaman. Di rumah sahaja dan ianya sangat mudah. It helps a lot.)
- Mandi menggunakan air panas. Ia mengurangkan kesakitan dan memberikan kesan relaks. 
- Akupuntur. Kaedah ini telah digunakan untuk mengurangkan kesakitan sejak 2000 tahun lalu. 



Masalah Senggugut Teruk Nak Patah Pinggang! Mak Aih, Nasib Dah OK from iReach HD on Vimeo.



Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Friday, 14 June 2013

Testimoni : Atasi senggugut dengan Nutriferon

Senggugut dan wanita memang tidak boleh dipisahkan jika 'teman baik' wanita itu datang. Oh, memang sangat tidak selesa terutamanya yang mengalami senggugut yang teruk, sampai tak boleh nak buat apa-apa pun. Bukan senang nak hilangkan sakit tu. 

Semasa mencari-cari maklumat tentang Nutriferon, saya terjumpa dengan testimoni daripada empunya blog ini sendiri iaitu Master Nur Laila. 

Atasi senggugut dengan Nutriferon

Beliau sering mengalami senggugut/period pain yang teruk sehingga setiap kali datang bulan terpaksa mengambil MC. Terima kasih Master kerana berkongsi testimoni ini. 

Jika anda mengalami masalah ini, bolehla cuba. Mana tahu berkesan dengan anda. Tak cuba tak tahu kan? Mana tahu lepas ni tak perlu bergantung lagi dengan Panadol Menstrual.


Kredit : elaila.net

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan mengenai produk :

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Friday, 7 June 2013

Meal Shakes Shaklee : Sesuai untuk siapa

Bulan ini bulan Meal Shakes jadi banyak yang nak dikongsikan tentang Meal Shakes. Dalam entry sebelum ini saya kongsikan tentang kebaikannya. Jadi sebelum ambil tu, mesti nak tahu adakah Meal Shakes sesuai untuk semua orang?

Siapa sesuai ambil Meal Shakes:

1. Bayi 1 tahun ke atas
2. Pelajar
3. Wanita hamil terutamanya yang mengalami alahan dan sukar untuk mendapat nutrien secukupnya daripada pemakanan
4. Ibu menyusu
5. Pesakit yang sedang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Individu yang tidak suka suplemen dalam bentuk tablet / mempunyai masalah untuk mengambil suplemen dalam bentuk tablet
7. Kanak-kanak yang kurang berat badan 
8. Warga emas
9. Vegetarian
10. Individu yang yang sibuk bekerja

Kurang dua minggu sahaja lagi masa untuk anda mendapatkan Meal Shakes dengan harga termurah untuk tahun ini. Daripada RM 113 anda hanya perlu membayar RM XX sahaja. Jadi inilah masanya. Beli 2 terus pun boleh untuk dijadikan stok. Berbaloi-baloi. 1 canister Meal Shakes tahan sehingga 3 atau 4 bulan terutamanya jika hanya untuk kegunaan anak anda. Kerana penggunaannya hanya 1 sudu hingga 3 susu teh sehari. Jimat kan?

Hubungi saya segera jika berminat:

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Thursday, 6 June 2013

Vision board

Hari ini kita kita ubah topik sikit. Asyik cerita pasal vitamin je. Sesekali cerita pasal perkara lain pula iaitu tentang 'vision board'. Saya suka sangat nak berkongsi pasal vision board ini kerana bagi saya ia sesuatu yang amat menarik. Tahukah anda apa itu 'vision board' atau dalam bahasa Melayunya papan impian? Bagi yang meminati bidang ilmu minda separa sedar, Law of Attraction dan yang seumpamanya mesti dah familiar dengan istilah ini dan saya pasti masing-masing dah ada pun vision board. Bagi yang belum tahu jom baca lebih lanjut. 

Definisi vision board yang mudah difahami saya ambil dari sini :

"A vision board is simply a visual representation or collage of the things that you want to have, be, or do in your life. It consists of a poster or foam board with cut-out pictures, drawings and/or writing on it of the things that you want in your life or the things that you want to become. The purpose of a vision board is to activate the law of attraction to begin to pull things from your external environment that will enable you to realize your dream. By selecting pictures and writing that charges your emotions with feelings of passion, you will begin to manifest those things into your life. "

Dalam perkataan lain vision board merupakan tempat di mana kita mencurahkan segala impian, keinginan dan apa yang kita mahu lakukan dalam hidup kita. Ia sama ada dalam bentuk poster ataupun wallpaper yang diletakkan pada skrin komputer, handphone dan sebagainya. Bagi saya sendiri, vision board saya pada sehelai kertas putih yang besar atau lebih dikenali sebagai kertas mahjong. Kenapa dinamakan kertas mahjong pun saya tak tahu. Macam tak sesuai je :) 


Contoh vision board

Cara untuk membuat vision board :

1. Kumpul gambar-gambar yang anda sukai dan betul-betul minat daripada majalah, surat khabar ataupun daripada internet. Katalog produk juga salah satu sumber yang baik. Contohnya gambar kereta impian, rumah impian dan lain-lain. Cari gambar yang berwarna-warni dan ceria. Selain gambar, boleh juga mengambil perkataan/ayat (affirmations) yang anda sukai.  Proses ini mungkin mengambil masa yang lama. 

2. Susun cantik-cantik dan tampal keratan gambar tersebut dan letakkan sekali 'time frame' iaitu target bila ia akan direalisasikan. Ini adalah kerana target yang betul hendaklah mempunyai jangka masa contohnya memiliki kereta idaman Honda City pada bulan September 2014.

3. Dah siap. Tampal di tempat yang membolehkan anda selalu melihat vision board itu. Lihat sekerap yang boleh dan visualisasikan/bayangkan yang anda dah pun mencapai impian tersebut.

Nak rujukan bergambar, boleh lihat di sini.

Kalau berkesempatan saya akan kongsikan vision board saya pula. Stay tuned!

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Wednesday, 5 June 2013

Kebaikan dan manfaat Meal Shakes

Semua orang teruja dengan promosi pada bulan Jun ini iaitu Meal Shakes. Lebih-lebih lagi para ibu yang telah merasai kebaikan multivitamin ini, yang sesuai untuk kanak-kanak dan juga orang dewasa. Malah telah 'sold out' pun di beberapa branch Shaklee. Nak buat macam mana, sebaik saja tahu bulan ni 'offer', terus masing-masing pergi borong. Mana tak habisnya. 

Apa itu Meal Shakes

Meal Shakes merupakan multivitamin dalam bentuk serbuk yang menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu lactalbumin (sejenis susu), buah-buahan, sayu-sayuran, kacang soya dan lain-lain. Meal Shakes merupakan makanan segera yang sihat. 

Kebaikan Meal Shakes 

1. Mengandungi nutrisi lengkap
- Terdiri daripada 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu

2. Membekal nutrisi kepada sel-sel
- Kaya dengan protein yang penting dalam membina sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain

3. Sebagai anti-oksida
- Vitamin A, C, E, zink dan selenium bertindak sebagai anti-oksida yang melambatkan proses penuaan dan bertindak melawan jangkitan

4. Mengembalikan seri wajah
- Vitamin B, zat besi dan copper berperanan membina sel-sel darah merah yang sihat, memberikan 'complexion'/warna kulit yang lebih cantik

5. Membantu tumbesaran
- Mengandungi asid folik, biotin, kalsium dan magnesium yang perlu untuk membina tulang dan sel-sel

6. Untuk detoks
- Dilengkapi dengan fiber/serat yang membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus

7. Multivitamin dengan rasa yang lazat
- Rasanya sangat lazat dan sesuai untuk semua



Di kalangan ibu-ibu, Meal Shakes memang suplemen 'favourite' untuk anak selain Omega. Jika anda belum pernah mencuba Meal Shakes, inilah masanya yang terbaik. Promosi sah sehingga hujung bulan. Nanti saya akan kongsikan lebih banyak info mengenai Meal Shakes. Nantikan ya. Jika berminat untuk order, boleh terus hubungi saya : 
  
Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Tuesday, 4 June 2013

Cinch Energy Tea Mix : Booster untuk tenaga

Salah satu produk Shaklee yang menjadi 'favourite' saya ialah Cinch Energy Tea Mix. Ia bukan sekadar teh biasa. Namanya pun Cinch Energy Tea Mix. Dulu-dulu suka minum kopi Radix terutamanya apabila keletihan selepas pulang dari kerja. Kalau bateri tu boleh diibaratkan tinggal nyawa-nyawa ikan. Lepas minum kopi tu baru rasa macam recharge balik tenaga. Barulah boleh diteruskan dengan kerja-kerja rumah dan memasak. Kalau tak, alamatnya dapur tak berasap la. Teruk kan? Memang itulah masalah saya dari dulu. Mudah rasa letih. Tapi sejak susah nak dapat stok kopi Radix tu, jarang-jarang la dapat minum.  

Tapi Alhamdulillah, kini saya dah jumpa penggantinya. Selain pengambilan ESP, Vitalea, B-Kompleks dan Omega Guard, Cinch Tea pun dapat menambah tenaga. Lepas minum je terus dapat rasa kesannya. Cepat sangat. Tu yang saya suka tu. Kalau penat dan letih, terus jadi bertenaga. Kalau mengantuk, terus jadi segar. Jadi ia sangat sesuai untuk adik-adik yang sedang belajar tu, yang perlu 'stay up' untuk study. Selain itu, sesuai untuk mereka yang selalu memandu dalam jarak yang jauh. Biasanya memandu dalam masa yang lama menyebabkan kita mudah mengantuk. Jadi kalau selalu berhadapan dengan masalah ini boleh 'standby' siap-siap. Kalau mengantuk je boleh terus minum. 



Walaupun harganya sedikit mahal, tapi tak rugi kalau beli. Dengan harga RM 131.00, ia mengandungi 28 sachet. Anda pasti suka jika dapat merasai perubahan sebelum dan selepas mengambil Cinch Energy Tea Mix ini. 

Beli secara online di sini (eSell) 

Rujuk cara pembelian di sini : Tutorial menggunakan eSell Shaklee


Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Sunday, 2 June 2013

Cara pengambilan ESP Shaklee

Satu-satunya produk Shaklee yang sering jadi rebutan sehingga selalu 'sold out' seluruh Malaysia ialah Energizing Soy Protein (ESP). Namun bagi yang pertama kali mencuba pasti nak tahu cara pengambilan ESP yang betul. Ada beberapa perkara penting yang perlu diketahui dan dipatuhi : 

1)  Pengambilan tidak melebihi 3 sudu sehari
2) Tidak boleh dibancuh menggunakan air panas. Kerana ESP merupakan protein dan protein akan termusnah dalam air panas. Jika ingin membuat minuman panas, gunakan air suam sahaja. 
3)  Elakkan diminum bersama minuman berkafein atau berkarbonat.
4)  Menggunakan 'shaker' kerana ia tidak mudah larut.


Sebenarnya macam-macam cara atau resepi boleh dicuba untuk ESP. Bagi saya sendiri, suka  ambil ESP + serbuk koko. Apatah lagi kalau sejuk. Marvellous rasanya! Nak tahu resepi ESP? Klik sini.



Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni... from iReach HD on Vimeo.




Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

13 resepi ESP yang mudah disediakan

1.    ESP + air suam/air sejuk
2.    ESP + Performance Drink Shaklee
3.    ESP + Meal Shakes Shaklee
4.    ESP + Performance Drink + Meal Shakes Shaklee
5.    ESP + serbuk koko
6.    ESP + susu tepung 
7.    ESP + susu segar (fresh milk)
8.    ESP + minuman yogurt
9.    ESP + jus buah (tembikai, oren, epal, mangga dan lain-lain)
10.  ESP + sunquick
11.  ESP + sirap bandung
12.  ESP + susu segar + oat + serbuk koko + madu (resipi Prof. Muhaya)
13.  ESP + serbuk koko + susu tepung/susu segar




Anda boleh mempelbagaikan lagi resepi ESP mengikut kesukaan anda. Selamat mencuba :)

Kredit : www.mamafaiz.com

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Saturday, 1 June 2013

Air kencing berwarna kuning selepas mengambil vitamin B-Kompleks

Saya sering juga menerima soalan tentang kenapa air kencing berwarna kuning selepas mengambil vitamin B-Kompleks. Kuning yang dimaksudkan di sini ialah kuning yang terang, macam warna vitamin B-Kompleks tu. 

Berikut merupakan warna air kencing dan faktor penyebabnya :

Kuning Pucat - normal
Kuning Cerah / Terang – akibat pengambilan vitamin B-Kompleks
Kuning Gelap – dehidrasi atau akibat pengambilan vitamin B-Kompleks
Coklat - pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah berkaitan hati
Oren - dehidrasi atau kesan pengambilan Carotomax, vitamin C
Keruh / Putih susu - jangkitan saluran kencing/kencing kotor (UTI)/penyakit batu karang
Merah atau Pink – jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan
Biru atau Hijau – kesan pengambilan ubat-ubatan atau sejenis penyakit yang dinamakan Blue Diaper Syndrome




Berdasarkan panduan di atas, jika warna urin adalah terang, ia adalah sesuatu yang normal. Ini terjadi kerana B-Kompleks merupakan vitamin larut air dan kehadiran B2 (Riboflavin) di mana molekulnya berwarna kuning. Pada peringkat awal pengambilan B-Kompleks, perubahan warna air kencing adalah perkara biasa dan lama-kelamaan akan kembali seperti sediakala dengan syarat pengambilan air adalah mencukupi. Jika kuning gelap pula, anda harus meningkatkan pengambilan air. Jika selainnya, anda perlu mendapatkan pemeriksaan lanjut daripada doktor.

Kredit : vitaminsemulajadi.com

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...