Sunday, 18 August 2013

Testimoni Set Mengandung Shaklee : Cramp dan Sembelit Hilang, HB Stabil

Masa mengandungkan anak yang pertama dulu, saya belum jumpa lagi Shaklee. Kenal tu kenal tapi kenal Shaklee sebagai MLM dari oversea sahaja. Was-was pun ada. Yelah produk dari luar negara. Mestilah ragu-ragu pasal statusnya. 

Masa tu tak pernah ambil tahu pasal Shaklee ni dan tak minat nak ambil tahu pun. Yang saya ingat, datuk dan nenek saya ada ambil suplemen Shaklee ni. Lama dah. 10 tahun lepas rasanya. Jadi dengan pasrahnya saya hanya ambil vitamin yang dibekalkan oleh Klinik Kesihatan - asid folik, vitamin C, vitamin B Kompleks dan zat besi/iron. 

Ada orang tak berani ambil vitamin kerana takut bayi besar. Ambil vitamin yang dibekalkan oleh Klinik Kesihatan tapi tak makan pun. Saya pula mempunyai pendapat yang berbeza. Vitamin penting untuk kesihatan kita dan bayi dalam kandungan. Jika kekurangan nutrisi tertentu dan bayi menghadapi masalah akibat kita tidak makan vitamin yang sepatutnya, alangkah menyesalnya nanti. 

Antara masalah yang dialami semasa saya mengandung ialah kaki cramp atau juga dikenali sebagai simpul biawak. Penyelesaiannya, saya jumpa doktor dan saya diberi pil kalsium kerana ia merupakan simptom kekurangan kalsium. Namun cramp masih lagi berlaku. 

Pada yang biasa alami mesti tahu macam mana sakitnya masa cramp ni. Masa tu, memang tak dapat buat apa dah. Ruginya masa tu tak tahu pasal Shaklee lagi. Jadi jika ada rezeki lagi, untuk kehamilan seterusnya, pasti saya ambil set mengandung Shaklee

Ia telah membantu ramai ibu-ibu untuk melalui tempoh kehamilan dengan lebih sihat dan ceria. Di sini saya kongsikan testimoni daripada Enny, pengedar Shaklee sendiri mengenai Set Mengandung Shaklee.





TESTIMONI SENDIRI - Preggy & Shaklee.

Assalamualaikum...

Enny saje nak share kat sini. Now enny preggy anak kedua. Dah masuk 36 weeks sekarang ni. Enny amek full set preggy ( B Complex + VitaLea + Vita C + OsteMatrix + Omega Guard & add on ESP ).

Mase anak first dulu tak kenal lagi Shaklee. Mase tu setiap malam sakit pinggang, sakit kat punggung. Belum lagi asyik cramp kaki waktu tidur. Cramp tahap nanges punye. Bukan sikit2 punye cramp tau.

Mase tu badan pun lesu je rase. Tapi sekarang ni, memang jauh beza la. Sesekali je tercramp kaki, itu pun sebab salah sendiri kadang-kadang terlupa makan OsteMatrix.

HB sgt ok, stabil je, tak pernah turun. Lagi satu, mase pregnant anak first dulu, selalula sembelit. Dahla letih kan kalau duk mencangkung lama2 dgn perut boyot tu. Sekarang Alhamdulillah, xde dah sembelit2 ni. Lancar je..hehe..

Pastu sejak makin sarat ni, kadang sakit kaki. Lepas telan Omega 2 biji + oste 4 biji, lega.

Memang pantang nanti akan makan set pantang Shaklee je. Bengkung, param pilis of coz nak jugakla. Tapi no jamu. Membazir je..bukan makan abes pon..pastu abes pantang tak makan pun kan. Shaklee, abes pantang leh teruskan. Berbaloi!

Memang berbaloi jatuh cinta dengan Shaklee sejak setahun 2 bulan yg lalu.



Memang seronok jika kita ambil sesuatu produk dan dapat rasai kesannya. Apatah lagi jika masalah yang dihadapi sekian lama dapat diatasi. Rasa nak beritahu je ke seluruh dunia hehe.
  
Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387


Tuesday, 13 August 2013

Vitamin Untuk Sakit Sendi atau Urat : Advanced Joint Health Tablet


Q : Apakah Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formulasi proprietary yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.

Q : Siapakah yang memerlukan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Lelaki dan wanita dewasa yang mencari satu produk semulajadi dalam mengekalkan kesihatan sendi mereka. Orang muda yang mempunyai gaya hidup lasak dan aktif juga boleh memanfaatkannya.

Q : Apakah ekstrak jagung?
A : Ekstrak jagung secara semulajadinya kaya dengan glukosamin yang merupakan gula amino dan merupakan blok binaan utama bagi proteoglikan. Ia digunakan untuk membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sesendi. Glukosamin mengandungi bahan yang juga dijumpai dalam tendon dan ligamen. Ekstrak jagung membantu meningkatkan perlindungan sesendi dan membantu memelihara tulang rawan untuk kesihatan sendi dalam jangka masa panjang.

Q : Apakah Boswellia ?
A : Boswellia merupakan gum resin dari pokok Boswellia Serrata. Bahan aktif utama ekstrak Boswellia serrata ialah asid boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) yang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi.

Q : Apakah yang membuat ekstrak Boswellia dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet istimewa?
A : Ekstrak Boswellia proprietari yang digunakan di dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet bukan sahaja mengandungi asid Boswelik AKBA yang berkepekatan tinggi bagi menyokong keselesaan sendi tetapi juga mengandungi unsur-unsur semulajadi lain dalam resin Boswellia yang berkaitrapat dalam memberikan bioaktiviti yang lebih baik berbanding dengan AKBA sahaja. Tambahan pula, ekstrak Boswellia tertentu ini telah ditunjukkan secara nutrisinya dapat menyokong keselesaaan sendi yang lebih baik berbanding satu ekstrak AKBA yang lebih tinggi.




Q : Bolehkah saya mengambil Shaklee Advanced Joint Health Tablet dan OsteMatrix pada masa yang sama?
A : Boleh. Tiada sebab mengapa anda tidak boleh mendapatkan khasiat kedua-dua product yang dapat menyokong kesihatan sendi anda. Lebih baik lagi anda gabungkan Shaklee Collagen Powder dan VIVIX bagi mengoptimumkan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet.

Q : Bila dan bagaimanakah saya mahu menggunakan Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Untuk hasil yang terbaik, ambillah mengikut apa yang disarankan iaitu dua tablet sehari bagi setiap hidangan.

Q : Mengapakah ia bebas daripada chondroitin?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet tidak mengandungi sulfat kondroitin kerana ia tidak akan diserap dengan baik jika diambil secara oral (ditelan). Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan yang sulfat kondroitin juga boleh mengganggu penyerapan ekstrak jagung dan glukosamin yang lazimnya diserap dengan lebih baik jika diambil secara berasingan.

Q : Mengapa produk tersebut mengandungi Vitamin C?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 100% Vitamin C kerana ia merupakan nutrien penting yang diperlukan bagi sintesis kolagen. Kolagen merupakan satu komponen tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh.

Q : Mengapa produk tersebut mengandungi mineral surih zink, copper (kuprum/ tembaga) dan mangan?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 10% mineral zurih zink, copper dan mangan yang merupakan faktor sampingan bagi enzim-enzim yang membina kolagen dan glikosaminoglikan.

Q: Adalah Shaklee Advanced Joint Health Tablet berasaskan sayur-sayuran?
A : Ya.


Adakah anda mempunyai masalah berkaitan sendi dan tidak mahu lagi menggunakan painkiller? Hubungi saya untuk mendapatkan HARGA ISTIMEWA untuk bulan Ogos ini sahaja. Bulan depan harga kembali seperti biasa iaitu RM 124.00 sebotol. 

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Thursday, 8 August 2013

Tips Untuk Pesakit Buasir

Buasir atau hemorrhoid adalah penyakit di kawasan bahagian dubur. Buasir merupakan kusyen vaskular yang bertindak sebagai penghadang setiap kali kita membuang air besar. Ia akan menutup dubur secara menyeluruh dengan lembut bagi mengelakkan kebocoran najis ataupun cecair. Ia merupakan komponen normal dalam anatomi manusia. 

Masalah timbul apabila berlaku pembengkakan pada kusyen vaskular akibat tekanan atau stress yang diberikan pada rektum berikutan aktiviti meneran. Bengkak ini disebabkan pengembangan saluran darah pada bahagian dubur atau ketumbuhan sel yang melapisi saluran itu. Pendarahan semasa membuang air besar sering berlaku akibat penggeselan najis keras menyebabkan buasir (salur dubur bengkak atau luka).

Faktor dan Jenis Buasir

Pendarahan adalah gejala utama buasir dan hampir 70 peratus penghidapnya mengalami masalah pendarahan setiap kali membuang air besar. Antara faktor penyumbang kepada masalah buasir ini adalah cara pembuangan najis yang salah iaitu gemar meneran apabila membuang air besar, masalah sembelit dan obesiti (berlebihan berat badan). 

Apabila sekilogram berat badan bertambah, abdomen berisiko berdepan dengan bebanan tidak wajar. Apabila diikuti dengan diet tidak betul, ia akan meningkatkan lagi risiko buasir. Wanita hamil juga tidak terkecuali menghidap masalah buasir akibat tekanan kandungan yang semakin membesar.

Terdapat dua jenis buasir iaitu buasir dalam (bengkak pada bahagian dalam) dan buasir luar (bengkak terjulur keluar daripada saluran dubur) dan dua jenis ini boleh berlaku serentak atau berasingan.Dianggarkan 55 peratus penduduk Malaysia mengalami masalah buasir dan 79 peratus adalah lelaki dalam lingkungan usia 20 hingga 60 tahun. 

Tanda-tanda Buasir

Antara tanda-tanda mengalami masalah buasir adalah:
  • Darah segar yang menitis ketika membuang najis
  • Rasa gatal atau sakit di sekeliling dubur
  • Rasa pedih sekitar rektum
  • Luka pada saluran dubur disebabkan nanah
  • Rasa kepanasan selepas membuang air
  • Rasa sakit berdenyut
  • Nanah di kawasan dubur disebabkan jangkitan bakteria
  • Rasa sakit berdenyut
  • Tidak selesa pada bahagian dubur ketika berdiri atau bertinggung lama

Panduan Pemakanan

Antara panduan pemakanan untuk pesakit yang mempunyai masalah buasir ini adalah : 
  • Minum banyak air sekurang-kurangnya 8 hingga 10 gelas sehari bagi mengelakkan badan kekurangan air, sekaligus melancarkan pembuangan najis (anggaran 2 hingga 3 liter).
  • Elakkan minuman berkafein seperti teh dan kopi.
  • Jangan mengambil makanan tidak berkhasiat seperti keropok dan minuman berkarbonat.
  • Jangan makan makanan yang keras atau terlalu pedas.
  • Makan makanan yang berserat tinggi seperti bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan. Serat membantu proses penghadaman dan melancarkan pembuangan najis.
  • Makan makanan bersih dan baru dimasak untuk mengelakkan keracunan yang boleh menjadikan buasir bertambah teruk.
  • Kurangkan pengambilan makanan segera atau pun makanan terproses.
  • Sentiasa bersenam seperti berjalan kaki dan berenang. Elakkan sukan berkuda atau berbasikal.
  • Rawatan ringkas boleh dilakukan dengan merendam dubur dalam air garam yang suam selama 10 minit, satu atau dua kali sehari apabila ada tisu bengkak di dubur. Garam yang digunakan adalah garam masak yang biasa. Proses ini dipanggil sitz bath. Air garam mempunyai dua fungsi iaitu mengecutkan tisu yang bengkak dan meredakan kesakitan. 
  • Jangan meneran ketika membuang najis dan disyorkan menggunakan tandas duduk untuk mengurangkan tekanan kepada buasir.
  • Perbaiki peredaran darah anda dengan melakukan senaman. Ketat dan kendurkan otot-otot di celah kaki anda sekerap mungkin secara perlahan-lahan. Kurangkan tekanan daripada rahim, dengan meninggikan paha anda di atas bantal, atau berlutut dengan cara bersujud beberapa saat.
  • Hentikan tabiat merokok dan minuman beralkohol. 





Sumber : Majalah Anis, Jun 2013


Suplemen Shaklee Untuk Masalah Buasir

Omega Guard 
Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.

Ostematrix 
Membantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan apabila mengalami luka di bahagian dubur.

Zink 
Disarankan untuk masalah buasir yang kronik seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. Zink membantu menyembuhkan luka di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.


Berminat untuk mendapatkan produk di atas? Hubungi saya segera:




Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah


  

Wednesday, 7 August 2013

10 Tips Sambut Hari Raya Aidilfitri Gaya Rasulullah S.A.W

Anda sedang bekerja lagi? Saya masih lagi. No worry. Kampung saya dan suami hanya beberapa minit perjalanan. Kahwin dengan orang Besut juga. Jadi memang tiada masalah langsung. Mesti ramai yang sedang menuju ke kampung untuk berhari raya bersama-sama orang tersayang. Mood happy je. Dalam kegembiraan ada juga kesedihan kerana Ramadhan bakal meninggalkan kita. Mungkin ini Ramadhan yang terakhir buat kita. Tiada siapa yang tahu. Mudah-mudahan masih dipanjangkan umur untuk Ramadhan seterusnya. Dikongsikan cara menyambut hari raya Aidilfitri yang sebaik-baiknya mengikut sunnah Rasulullah S.A.W. untuk panduan semua :

1. Bertakbir 

Firman Allah S.W.T. "Supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadha), supaya kamu membesarkan Allah (dengan bertakbir) kerana telah memberi petunjukNya kepada kamu dan supaya kamu bersyukur" (Al-Baqarah: 185) 



2. Lafaz ucapan Selamat Hari Raya 

Dinyatakan dalam hadis hasan oleh al-Hafiz ibn Hajar al-Asqalani dinukilkan daripada Jubair bin Nufair r.a. katanya, "Apabila para sahabat Rasulullah SAW bertemu di hari raya, sebahagian mereka mengucapkan kepada yang lain 'taqabbalullah minna waminka' (Semoga Allah menerima amalan kami dan amalan kamu)." 

3. Meneruskan qiamullail 

Jika sepanjang Ramadhan kita bersungguh-sungguh di malam hari beribadah, tiada salahnya untuk diteruskan pada hari-hari lain. 

4. Mandi pada pagi hari raya 

Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam Syafie di dalam Musnad al-Syafie, Ali bin Abi Talib r.a. pernah ditanya adakah harus mandi setiap hari?

Jawabnya, "Tidak harus. Namun, mandi yang diharuskan ialah mandi hari Jumaat, hari Arafah, hari Aidiladha dan Aidilfitri. Tetapi di Malaysia mandi setiap hari adalah suatu keperluan kerana keadaan iklim. 

5. Makan sebelum solat sunat Aidilfitri 

Dalam hadis riwayat Bukhari, Anas bin Malik r.a. berkata, "Rasulullah s.a.w tidak akan pergi ke tempat solat pada pagi Aidilfitri sebelum memakan beberapa biji kurma." 

6. Memakai pakaian indah 

Imam Syafie di dalam kitab al-Umm berkata, "Aku lebih menyukai seseorang memakai pakaian terbaik pernah dimilikinya pada hari raya iaitu hari Jumaat, dua hari raya (Aidilfitri dan Aidiladha) dan tempat diadakan majlis." Tetapi bersederhana dalam berpakaian. 

7. Berjalan kaki menuju tempat dikerjakan solat hari raya 

Hadis riwayat Tirmizi dari Ali bin Abi Thalib r.a., "Termasuk sunnah iaitu engkau berjalan kaki menuju ke tempat solat." 

8. Mengerjakan solat Aidilfitri 

Dalam hadis riwayat Bukhari, Ibn Abbas r.a. berkata, "Rasulullah SAW telah keluar pada hari raya Aidilfitri kemudian terus mengerjakan solat hari raya sebanyak dua rakaat. Baginda tidak melakukan sebarang solat sebelumnya dan sesudahnya." 

9. Bergembira di hari raya 

Hadis riwayat an-Nasai, Anas bin Malik r.a. berkata, 

"Nabi s.a.w pernah datang ke Madinah sedangkan penduduknya memiliki dua hari raya yang mana mereka bermain-main (bergembira) di masa jahiliah pada kedua-dua hari itu. 

Lalu baginda berkata, "Aku datang kepada kamu sedangkan kamu memiliki dua hari (raya) yang menjadi medan permainan kalian pada masa jahiliah." Sabdanya lagi, "Sesungguhnya Allah telah menggantikan kedua-dua hari itu dengan yang lebih baik iaitu Aidilfitri dan Aidiladha." 

10. Mengerjakan puasa 6 hari pada bulan syawal. 

Hadis riwayat Muslim, Rasulullah s.a.w bersabda,

"Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan lalu diiringi dengan puasa enam hari di bulan Syawal, seolah-olah dia telah berpuasa setahun." 


Kredit : Insyirah Azhar





Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

.

Tuesday, 6 August 2013

Testimoni : Sakit Sendi Hilang Dengan Advanced Joint Health Tablet

Saya sering sakit bahu belikat apabila duduk lama mengadap PC, pasti terasa bahu belikat tegang dan tak selesa. Selain itu, sejak extend breastfeeding Dzakirah, kaki sering didatangi en. biawak a.k.a simpul biawak... hehe its happen bila guna kasut yang tak berapa nak tinggi pun... Bunyi keriok-keriok sering juga berkumandang tatkala bila nak duduk antara 2 sujud... Normally ni semua anggapan pengambilan kalsium yang tak cukup...

Tapi sedar tak anda, ia bukan sekadar tak cukup kalsium... itu tandanya anda mengalami sakit sendi yang "mild"... puncanya?? Tahukah anda kekerapan melakukan aktiviti seperti kedudukan poster yang tak betul yang terlalu lama, sering dukung anak, tidur yang salah posisi dan juga sering mengangkat benda-benda berat, boleh mengundang sakit bila kekerapan aktiviti-aktiviti ni secara long term... maka terjadilah :   

  • sakit sendi lutut
  • sakit sendi tangan
  • sakit sendi kaki
  • sakit sendi bahu
  • sakit sendi siku
Sakit sendi yang biasa dialami

Alhamdulillah selepas 5 hari mengambil Advance Joint Health Tablet (2 biji) + Ostematrix (4 biji) sebelum tidur... dah tak ada bunyi keriok-keriok pada lutut. Rasa licin saja sendi-sendi  terutama bila bangun dari duduk antara 2 sujud, naik tangga mahupun duduk lama depan PC. Kalau tak, memang terasa.

Alhamdulillah, dengan izin Allah jua. Saya suka !! Kini saya hadiahkan juga kepada mak dan ayah saya, nenek-nenek saya...


Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Kolagen daripada Tumbuhan : Fakta Yang Perlu Diketahui

Sejak kebelakangan ini terdapat lambakan produk kecantikan dan kesihatan di pasaran yang bagi saya, agak menakutkan kerana ramainya pengguna yang membeli produk tersebut tanpa memikirkan tentang selamat atau tidak produk tersebut. Selamat di sini antaranya bermaksud tidak mengandungi bahan yang memudaratkan kesihatan (diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia), tiada kesan sampingan, bahan yang berkualiti dan sebagainya. 

Kadang-kadang rasa hairan kerana begitu mudah pengguna meletakkan kepercayaan pada sesuatu produk tanpa mengambil kira faktor yang disebutkan di atas, hanya semata-mata kerana ingin cantik. Begitu juga dengan isu kolagen daripada sumber tumbuhan. Sebenarnya, adakah benar terdapat kolagen dalam tumbuhan seperti yang diwar-warkan oleh sesetengah pihak, terutamanya penjual produk tersebut?  

 

Kolagen hanya wujud pada haiwan dan manusia


Fakta ini anda boleh temui di mana-mana terbitan ilmiah mengenai kolagen. Kolagen sebenarnya ialah satu rangkaian asid amino yang terdiri dari kombinasi 4 jenis asid amino iaitu glycine, proline, hydroxyproline dan arginine. Maksudnya, jika bukan kombinasi 4 jenis asid amino tersebut, bukanlah kolagen namanya. 

Kolagen ni wujud secara semulajadi pada haiwan dan manusia kerana kolagen ini diperlukan untuk melekatkan organ, tendon, tulang, sel, tisu, rambut dan sebagainya. 30% protein pada badan manusia adalah kolagen. 

Bagaimana dengan dakwaan kolagen dari rumpai laut, soya, koko, manggis dan lain-lain?

 

Setakat ni belum ada kajian yang berjaya membuktikan terdapat kolagen dari sumber selain haiwan. Walau bagaimanapun dalam sesetengah tumbuhan terdapat asid amino yang MENGGALAKKAN penghasilan kolagen secara semulajadi oleh tubuh. Asid amino tersebut tidak sama dengan kolagen kerana kombinasinya tidak sama seperti yang disebutkan di atas (glycine, proline, hydroxyproline dan arginine).
Sekiranya sesuatu produk disebut sebagai kolagen seperti 'Soy Collagen', 'Cocoa Collagen', 'Seaweed Collagen' dan sebagainya - ada kemungkinan produk tersebut dicampurkan dengan kolagen dari sumber haiwan/ manusia. Anda boleh dapatkan maklumat dari label atau pengeluar produk mengenai status kolagen tersebut.

Tapi sekiranya produk tersebut TIDAK dicampurkan dengan kolagen haiwan/ manusia - ini bermakna produk tersebut tidak sepatutnya menggunakan perkataan COLLAGEN kerana ia tidak benar dan mengelirukan pengguna. Ia boleh dikatakan 'overclaim' kerana tidak dapat dibuktikan kehadiran kolagen (kecuali dibuktikan sebaliknya secara saintifik). Produk sedemikian lebih sesuai disebut 'PENGGALAK COLLAGEN) @ Collagen Booster kerana tidak dinafikan sesetengah asid amino sangat baik untuk kesihatan termasuk membantu penghasilan kolagen secara semulajadi. 

Sumber Collagen untuk produk kesihatan dan kecantikan

 

Secara komersil, produk kesihatan dan kecantikan hari ini banyak menggunakan haiwan sebagai sumber kolagen. Tidak kurang juga yang menggunakan sumber dari manusia. Antara sumber kolagen yang popular ialah : 
  • Khinzir dan lembu - kebiasaannya diambil dari bahagian kulit. Ia sumber yang murah dan mudah diperolehi dan paling popular dalam produk kolagen.
  • Ayam dan arnab - kebiasaannya diambil dari organ atau kulit. Juga agak murah dan tidak kurang popular di pasaran.
  • Ikan - kebiasaannya diekstrak dari sisik atau kulit. Ia juga digelar sebagai sumber premium kolagen kerana harganya yang agak mahal disebabkan proses penyediaan yang berteknologi tinggi. 
  • Plasenta manusia - antara sumber kolagen yang digunakan dalam produk kesihatan dan kecantikan. Ia memberi kesan yang baik tetapi tidak sesuai untuk semua lapisan masyarakat

 

Tips pemilihan produk kolagen

 

  • SAIZ MOLEKUL - pilih kolagen yang mempunyai saiz molekul yang lebih kecil. Kolagen dalam bentuk sebenar adalah bermolekul besar dan sukar diserap oleh tubuh manusia.
  • JENIS MAKAN/ MINUM - terdapat kajian menunjukkan produk kolagen yang digunakan pada kulit dalam bentuk produk kosmetik adalah tidak berkesan disebabkan saiz molekul kolagen yang terkecil pun tidak mampu melalui sel kulit. Supplemen kolagen dalam bentuk oral (makanan/ minuman) adalah lebih baik kerana mampu diserap oleh tubuh.
  • MEMPUNYAI TAMBAHAN ANTIOKSIDAN - Produk kolagen oral yang baik sepatutnya mempunyai tambahan bahan antioksidan seperti Vitamin C, Vitamin E dan sebagainya kerana bahan-bahan tersebut diperlukan untuk kesan optimum kolagen terhadap tubuh badan.
  • TELAH DIUJI SECARA KLINIKAL - bagi menjamin keberkesanan dan keselamatan produk kolagen, ia sepatutnya telah diuji secara klinikal terlebih dahulu.
  • HALAL - perkara yang sangat penting untuk dititikberatkan oleh pengguna Muslim. Pastikan kolagen dari sumber haiwan anda adalah dari sumber yang halal. Sumber dari khinzir, haiwan yang tidak disembelih dan organ manusia adalah tidak dibenarkan dalam Islam.
  • SUMBER SELAMAT - kolagen dari ikan adalah lebih selamat kerana ia Halal dan mempunyai molekul yang 7 kali lebih mudah diserap berbanding sumber lain. 
Kredit : bigsmilezone. blogspot.com

Kolagen Shaklee menepati ciri-ciri yang disebutkan di atas dan yang paling penting, ianya halal. Masih ragu-ragu dengan kolagen Shaklee? Hubungi saya untuk pertanyaan lanjut :


Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah


Testimoni : Jerawat Teruk, Alergi dan Resdung Hilang dengan Set Skincare Shaklee

Bagi yang mempunyai masalah jerawat, alahan dan resdung yang kronik dan telah mencuba pelbagai produk untuk mengatasi masalah ini namun tidak berkesan, testimoni ini mungkin boleh membantu. Testimoni daripada pengedar Shaklee sendiri iaitu Nor Farizan Mazlan. Saya dah pernah jumpa beliau dan memang kulitnya sangat cantik. Memang jauh berbeza jika dibandingkan dengan gambar pada tahun 2006 tersebut.




TESTIMONI ( Kulit jerawat + alergik bahan kimia + resdung)
 
Gambar yang muka jerawat teruk tu akhir 2005 dan berterusan hingga hujung tahun 2006... segala facial, laser.. ada je org sebut Jan kat sini elok, Jan produk ni ok semua ku cuba sebab nakkan kulit kembali pulih.. 


Testimoni untuk jerawat dan resdung


Sebab muka Jan jadi mcm tu ( hormon dan jugak facial wash yang dah bertahun-tahun Jan guna dia dah tukar packaging dan ada masukkan bahan yang Jan alergik.. di samping tu pun Jan ada resdung.. resdung yang Jan alami sampai buat mata jadi mata lanun.. luka belakang kelopak mata, setiap pagi mata asyik berair je ( Alhamdulillah tak berpanjangan sebab buat rawatan kat pakar mata).

Bermula 2006 produk yang Jan ambil ( 3 bulan clean darah - alfafa) lepas tu baru upkan ambil vit e sebab nak kasi hilangkan parut-parut.. parut susah nak hilang sebab parut tu dalam kulit.. memang ambil masa hampir-hampir setahun tapi sebab sangat yakin dengan produk nie teruskan jugak sampailah kulit betul-betul pulih..

Sekarang dah khatam produk-produk shaklee nie.. Jan ambil Complete set skincare ( ESP, Vit C, Vit E, GLA, Alfafa, & yang terbaru (collagen powder - awal bulan 7))

Jika anda mengalami masalah kulit PASTIKAN detoks dgn ALFAFA dahulu.. memang jerawat keluar jugak.... pastikan pengambilan air masak yang diambil lebih 3 liter sehari...

Kredit : Famaz Healthy Care


Apa fungsi setiap vitamin?

Vitamin C
  • Membantu membaiki tisu - parut dan bekas-bekas jerawat
  • Mengandungi kolagen yang membantu menguatkan sel kulit
  • Mencantikkan kulit dan mencegah pembentukan pigmen yang menyebabkan jeragat

Vitamin E
  • Membantu mengurangkan parut
  • Mengurangkan kedutan
  • Menghaluskan kulit
  • Membantu melambatkan penuaan

GLA Complex
  • Mengandungi Omega 6 yang bersifat anti radang yang membantu masalah kulit seperti alergi, ekzema, kegatalan
  • Melembapkan kulit
  • Membantu mengawal selia hormon (jerawat selalu dikaitkan dengan hormon yang tidak stabil)

Alfalfa
  • Membantu membuang toksin dalam tubuh. Toksin dalam badan boleh menyebabkan masalah kulit berjerawat dan berminyak.
  • Mengatasi masalah radang kulit akibat jerawat dan resdung
  • Mencantikkan kulit

ESP
  • Merangsang pembentukan sel-sel kulit - mengurangkan parut hitam akibat sel-sel mati
  • Mengurangkan kesan parut
  • Mengembalikan radian (keserian) kulit
  • Membaiki pigmentasi - bintik-bintik hitam dan jeragat

Kolagen
  • Melembapkan kulit
  • Membantu menghilangkan parut
  • Menganjal dan menegangkan kulit - mengurangkan kedutan 
  • Mengurangkan pigmentasi - jeragat
  • Mencerahkan kulit

Wajib ambil semua ke? Oh tak semestinya.

Anda boleh pilih mengikut masalah, kesesuaian dan bajet anda.

Jika menghadapi masalah, tak tahu nak ambil yang mana satu, anda boleh ajukan pertanyaan kepada saya. 

Insya Allah, khidmat nasihat percuma akan diberikan dengan setiap pembelian. 

Anda dialu-alukan untuk menjadi ahli untuk menikmati BEST PRICE! 

Dan yang penting, tidak perlu survey harga lagi :)


Contact saya segera :

Siti Nor Kamilah
Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Whatsapp : 013-924 3387


Friday, 2 August 2013

Atasi Masalah Sakit Sendi dan Urat Tanpa Painkiller

Teruja. Promosi bulan Ogos ini jatuh kepada...Advance Joint Health Tablet (AJHT). Vitamin khusus untuk kesihatan sendi. AJHT ni bukan untuk orang yang berusia sahaja.
Sakit sendi di kalangan warga emas
 
Jangan tak tahu. Orang muda pun boleh dapat sakit sendi ni. Terutamanya mereka yang mempunyai berat badan berlebihan. 

Obesiti menyumbang kepada sakit sendi

Bagi wanita pula sakit sendi biasanya dialami oleh mereka yang suka memakai kasut tumit tinggi. Kasut tumit tinggi memang cantik. Siapa yang tak suka kan? Saya pun suka. Tapi suka tengok je la hehe. Bahaya kan? Nak kelihatan cantik tapi sengsara yang dapat. 


Kasut tumit tinggi


Ilustrasi kesan memakai kasut tumit tinggi

Selain itu, golongan yang berisiko untuk mendapat sakit sendi ialah ahli sukan atau atlet. Tidak kira apa jenis sukan, golongan ini sering terdedah dengan kecederaan akibat terseliuh, jatuh dan sebagainya. 

Atlet berisiko untuk mendapat sakit sendi

Kebiasaannya apabila sakit sendi menyerang, tiada penawar lain yang dicari melainkan ubat tahan sakit atau painkiller seperti Paracetamol, Aspirin atau NSAIDs (Mefenamic acid, Ketoprofen, Indomethacin dll). Dalam jangka masa pendek mungkin sakit itu akan hilang, tapi sebenarnya ia tidak memulihkan ataupun menyembuh penyakit. Pengambilan ubat tahan sakit dengan dos tinggi dan berterusan dalam jangka masa yang lama boleh merosakkan buah pinggang, hati dan permukaan dalam perut dan usus.

Selain itu, ia juga mungkin menyebabkan ketagihan jika diambil dalam jangka masa yang lama. Jika diambil secara berlebihan pula, akan menyebabkan keracunan dan kesan toksid, lebih-lebih lagi jika diambil tanpa pengawasan doktor. 

vitamin dan suplemen untuk sakit urat







Kini ada alternatif yang lebih selamat untuk masalah ini. AJHT dihasilkan daripada bahan semulajadi dan yang pastinya tiada kesan sampingan.

Bahan-bahan yang terdapat dalam AJHT :
  • Ekstrak Boswellia 
  • Ekstrak jagung : sumber glukosamin yang pekat  - Glukosamin membantu meningkatkan pelbagai gerakan, mobiliti dan fleksibiliti.
  • Vitamin C
  • Zink, kuprum dan manganes


Ciri-ciri :
  • 100%  bebas kekerang
  • 100% vegeterian
  • 100% bebas kondrotin (untuk penyerapan glukosamin yang baik)
  • Hanya dua biji sehari
  • Kaplet yang mudah ditelan
  • Tiada perasa tiruan, pemanis atau pengawet
  • Bebas gluten

Ia terbukti secara klinikal mampu :
  • Menggalakkan mobiliti
  • Meningkatkan fungsi sendi
  • Meningkatkan fleksibiliti
  • Menyokong kesihatan sendi untuk jangka masa panjang

Keistimewaan AJHT Shaklee :

  • Ia juga istimewa berbanding suplemen untuk kesihatan sendi yang lain yang terdapat di pasaran kerana AJHT tidak mengandungi kondroitin, satu bahan yang terbukti dalam ujian klinikal menghalang penyerapan glukosamin. 
  • Hasil ujian klinikal yang dijalankan, AJHT mampu meningkatkan keselesaan sendi dalam masa 5 hari sahaja. 

Jadi usah ragu-ragu lagi. Jika anda mempunyai alternatif yang lebih baik berbanding 'painkiller' yang memudaratkan, kenapa tidak anda cuba. Harga runcit untuk AJHT ialah RM 124 sebotol. Ia mengandungi 60 kaplet. Tapi untuk bulan ini sahaja-Ogos ada tawaran istimewa untuk anda. Nak tahu tawaran istimewa tersebut? Hubungi saya segera, sebelum kehabisan stok.  





Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...