Friday, 23 December 2016

Kalau Boleh Hadiahkan Produk Shaklee Kepada Setiap Keluarga, Nak Hadiahkan Apa?

Alhamdulillah sukanya bila Kak Kam dapat hadiahkan sebotol Vivix kepada setiap keluarga di Malaysia.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tapi status ni mungkin hanya wujud dalam angan-angan kut. Jika ditanya apabila berpeluang, produk apa yang Kak Kam mahu hadiahkan kepada setiap keluarga di Malaysia, jawapannya tentulah Vivix.

Kerana Vivix merupakan produk Shaklee yang paling premium dan paling 'murah' iaitu RM 475 sebotol.

Vivix bertindak dari peringkat sel iaitu unit terkecil dalam tubuh manusia. Vivix bertindak mempertahankan sel daripada radikel bebas, memperbaiki sel yang rosak, memberi tenaga kepada sel dan meningkatkan prestasi sel.

Tak hairanlah jika macam-macam penyakit kronik dan pelik-pelik boleh bertambah baik dengan Vivix. Sebab 4 tindakan Vivix seperti di atas.

Di sebalik testimoni yang banyak, Vivix sebenarnya mempunyai landmark study di mana ia merupakan bukti kukuh dan tak dapat disangkal lagi.

Testimoni macam-macam orang boleh claim. Tapi landmark study tak boleh. Suplemen Shaklee ada landmark study.

Ko hado?

Nak tahu lebih lanjut pasal landmark study Vivix boleh baca http://bit.ly/2gg4Bf0.


Thursday, 22 December 2016

Impian Saya 20 Tahun Lagi

20 tahun lagi di usia 50 tahun jika masih diberi pinjaman nyawa Kak Kam pilih untuk memiliki kebebasan kewangan. Di mana pada masa tu dah bebas daripada sebarang hutang.

Kalau nak beli kereta dan rumah pun secara cash. Mungkin ada yang berpendapat rugi jika beli cash. Tapi buat masa ni itulah pendirian Kak Kam. Masa depan tak tahu lagi.

Dah ada rumah impian yang ada sekurang-kurangnya 6 bilik. Maybe dah ada beberapa buah rumah yang disewakan. Dan juga property lain. Serta mendapat pendapatan pasif daripadanya. Duit berkepuk-kepuk dalam bank.

Nak tolong orang pun tak berkira. Sebab duit bukan lagi satu isu.  Macam-macam lagilah. Kalau nak cerita satu hari pun tak habis lagi hari ni. Impian yang lain tu Kak Kam simpan sorang-sorang je.

Yang paling penting tentunya memiliki kesihatan yang tip top. Sebab tak guna jika ada segala-galanya tapi terlantar sakit. Kesihatan memang kekayaan yang sebenar-benarnya.

Tak kisah jika orang kata impian kita terlalu besar kerana hanya kita tahu apa yang kita nak.


Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.


Tuesday, 20 December 2016

Cara Urus Masa Antara Bisnes dan Tanggungjawab Lain

Biasanya awal pagi buat senarai to-do-list dulu. Kalau rajin buat sebelum tidur lagi.

Pagi banyak digunakan untuk bisnes, basuh baju, exercise dan juga masak. Biasanya jarang Kak Kam kemas rumah waktu pagi sebab waktu pagi merupakan masa produktif untuk Kak Kam.

Lepas lunch tu biasa masa kurang produktif sebab tend to mengantuk. So gilir-gilir buat kerja rumah dan bisnes masa ni.

Sebelum buat Shaklee time management ke laut. Banyaaak masa sangat tengok tv berjam-jam la, bersantai la, macam-macam. Sekarang lebih hargai masa dan cuba elak dari buat perkara yang membazir masa.

Kalau ada tools yang membolehkan kita jimat masa memang akan digunakan sebaiknya. Dulu kain baju lipat. Sekarang tak lagi bila dah tau tips jimat masa urus pakaian. Heaven sungguh bila takde longgokan baju untuk dilipat.

Jadual waktu harian pun buat. Ala macam jadual waktu sekolah tu. Tapi susah sikit nak ikut. Lebih banyak buat ikut dan asalkan kerja siap.

Apapun masih banyak lagi yang perlu dibaiki dalam mengurus masa. Terutamanya masa untuk siapkan entry blog. Biasanya ambil masa berhari nak siapkan satu entry.

Lepas ni aim nak siapkan 1 entry dalam masa kurang setengah jam je macam otai-otai buat. Wish me luck!

Lagi tips urus masa di sini : http://bit.ly/2g2dHfg


Monday, 19 December 2016

Khasiat biji labu dalam Nutriferon

Menu hari ni masak lemak putih labu. Berkebetulan pulak dengan topik yang nak dikongsi hari ni iaitu labu. Labu antara makanan yang disebut dalam Alquran sebagai yaqteen. Ayat 146 surah As-Saffat.

Kalau nak tahu labu merupakan makanan yang dimakan oleh Nabi Yunus setelah keluar dari perut ikan nun. Di mana ketika itu Nabi Yunus mengalami kecederaan fizikal yang sangat teruk - tubuhnya amat lemah, sakit-sakit, rambut gugur, tubuh melecur akibat berada dalam perut ikan yang berasid itu. Dan pulih serta menjadi bertenaga setelah makan labu.

Jadi dari sini kita tahu memang banyak khasiat labu ni. Selain itu, labu juga merupakan makanan kegemaran Rasulullah.

Salah satu produk Shaklee juga mengandungi labu atau lebih tepat biji labu iaitu nutriferon. Biji labu digunakan untuk menghasilkan interferon semulajadi dalam tubuh di mana ia merupakan satu-satunya interferon semulajadi di dunia.

Ia adalah hasil kajian selama 40 tahun, formula eksklusif dipatenkan oleh Shaklee dan tidak dijual di kedai biasa. Hanya di Shaklee.

Nutriferon dapat mengukuhkan sistem imun seawal 3 hari. Bila sistem imun kebal kita tak akan mudah mendapat penyakit dan jika sakit pun ia tidak berlarutan atau kronik.

Nutriferon ni memang antara produk favourite. Bila rasa nak demam-selsema, bersin, gatal-gatal tekak bila ambil nutriferon tak jadi nak demam. =)

Banyak lagi manfaat biji labu. Antaranya
~cantikkan kulit dan mengurangkan kedutan
~atasi masalah kecacingan
~baik untuk kesihatan lelaki (prostat)
~melawan kanser
~awet muda
~antioksidan
~memerangi virus,kuman dan mikrob
~atasi jangkitan kulat
~mengurangkan senggugut dan lain-lain.

Untuk ubat cacing, biji labu perlu dihancurkan dan diminum airnya. Nak lagi senang, ambil je nutriferon.

Yang sering sakit2, demam,selsema, batuk dan selalu MC memang digalakkan ambil ni. Bolehlah kurangkan jumlah MC yang diambil nanti.

Sementara ada promosi ni boleh contact Kak Kam. 013 924 3387.


Sunday, 18 December 2016

National Trip Shaklee 2016 - Langkawi

National Trip Shaklee untuk tahun ini ialah Langkawi. Maybe ada yang tanya. Langkawi je? Bukan oversea pun. Anytime pun boleh pergi. Apa yang best sangat tu.

Sebenarnya ni baru trip dalam negara. Trip luar negara tu lain. InsyaAllah tahun depan ke Jepun.

Sebenarnya trip Shaklee dalam negara pun awesome sangat. Dapat duduk The Westin Langkawi Resort and Spa yang bertaraf 7 bintang. Antara hotel yang termahal kat Langkawi katanya.

Harga bilik semalam pun lebih RM 1000. Jadi untuk trip 3 hari 2 malam dah berapa? Tidur pulak atas 'heavenly bed' yang berharga RM 13k pulak.

Kalau pergi sendiri agak-agak kita stay tak kat hotel macam tu. Maybe tak kecuali memang duit dah terlebih-lebih. hehe.

Layanan memang best terutamanya daripada staff-staff shaklee sendiri. Trip ni adalah reward Shaklee untuk mereka yang bekerja keras. Nak dapatkannya bukan senang.

Bila pulak turn Kak Kam agaknya? InsyaAllah soon.


Saturday, 17 December 2016

First Time Jumpa Mak Shaklee

Kenal mak shaklee aka upline aka ibuk dah lama sebenarnya. Masa belajar kat Kustem dulu. Sekarang UMT.

Pernah juga jadi housemate. Berprogram, beraktiviti sama-sama. Pendek kata memang dah kenal baik la.

Masa mula-mula beli Shaklee tak beli daripada ibuk pun. Beli dengan orang lain. Then masa decide nak jadi ahli tu baru contact ibuk rasanya. Ingat-ingat lupa dah.

Walaupun Kak Kam kat Terengganu dan ibuk kat Melaka/KL takde masalah pun nak buat bisnes. Banyak kali juga jumpa untuk coaching santai especially bila ibuk turun Terengganu atau area berdekatan.

Ibuk ni sebenarnya pegawai perikanan. Tapi dalam masa yang sama buat bisnes Shaklee. Nama pun boss mestila sibuk,  selalu outstation lagi tapi still ada masa untuk buat bisnes dengan cemerlang gemilang terbilang.

Kak Kam pun tak mampu kut kalau berada di situasi yang sama. Doakan Kak Kam dapat ikut jejak langkah beliau dan seterusnya jadi Master Coordinator Shaklee.

Banyak sangat pertolongan yang ibuk hulurkan dan juga tunjuk ajar yang tak mampu untuk dibalas. Bila down seringkali juga pinjam semangat daripada beliau.

Zillion thanks to ibuk Zeti Hafiza Zakaria. Uhibbuki fillah. And because of you i'm still here.


Friday, 16 December 2016

Perkara Terbaik Untuk Tahun 2016

Moment paling indah untuk tahun 2016 ialah bila the one and only daughter dah pandai baca buku. Mak mana yang tak risau bila anak dah nak masuk darjah 1 tapi belum lagi pandai membaca.

Masa 4 tahun Khadijah duduk rumah je. 5 tahun baru masuk tadika. Masa 6 tahun ni tukar ke tadika Kemas. Tahun lepas belum boleh membaca lagi. Of course Kak Kam tak salahkan tadika dulu sebab Kak Kam sendiri pun tak serajin mana untuk ajar dia.

Tahun ni bila bilangan murid sedikit je jadi cikgu pun boleh bagi tumpuan lebih. Alhamdulillah sekarang dah boleh baca walaupun taklah lancar sangat. 

Sekarang selalu pergi library pinjam buku supaya dia lagi rajin membaca. Kak Kam memang salute mak-mak yang rajin ajar anak sampai seawal 3, 4 tahun dah pandai membaca.

Syukuri sekecil-kecil nikmat yang kita ada, pasti Allah akan tambah nanti.

Mood : berdebar-debar sebab anak dah nak masuk darjah satu hehe.


Thursday, 15 December 2016

4 Sebab Jatuh Cinta Dengan Produk Shaklee

Kenapa Kak Kam sayang sangat dengan Shaklee? Ini merupakan 4 sebab utama :

1. Produk Yang Halal, Selamat dan Berkualiti, MLM Patuh Syariah.

Kak Kam bermula dengan Shaklee kerana produk. Bukan decide nak buat bisnes semata-mata tanpa guna produk terlebih dahulu. Dah jatuh cinta dengan produk baru la decide nak bisnes.

Tapi sebelum tu dah kaji betul-betul sama ada produk ni halal atau tak dan sebagainya. Kalau tak, Kak Kam sendiri tak berani nak guna jika was-was tentang kehalalannya. Apatah lagi nak jual. Tak lupa juga kaji jika MLM yang satu ni patuh syariah atau tak. Alhamdulillah semua checked.

Bila dah lama dalam Shaklee dan study baru tau yang setiap kandungan yang ada dalam botol Shaklee adalah benar-benar selamat dan menjalani beratus-ratus ujikaji sebelum dipasarkan.

Orang nak ciplak, buat produk Shaklee tiruan pun tak mampu tau.

2. Bisnes Paling Sesuai Untuk Wanita

Majoriti yang buat bisnes ni ialah para isteri dan juga ibu. Tak kira la mak anak satu, lima atau sepuluh sekalipun semua boleh buat ni. Tak macam MLM dolu dolu yang sinonim dengan meeting larut malam, bisnes ni tak perlu keluar rumah pun.

Sebab ia adalah bisnes online yang boleh dijalankan dari mana sahaja asalkan ada internet.

Kalau ada kelas, talk atau event sekali pun, mak-mak tak perlu pening kepala risau nak tinggal anak kat mana sebab takde masalah nak bawa anak. Suami pun boleh join sekali. Sebab Shaklee ialah bisnes keluarga.

3. Bantu Selesaikan Masalah Orang Lain

Dengan buat bisnes ni Kak Kam dapat bantu orang lain. Paling suka bila customer yang consume GLA untuk masalah haid tak teratur tapi dapat side effect - mengandung pula. Bukan sorang tau. Ramai. Apa pun semua dengan izin Allah juga.

4. Life Changing

Yang ni juga antara sebab utama jatuh cinta dengan Shaklee. Ada je mentor yang mengingatkan, mengajar, memberi inspirasi kepada kita untuk jadi lebih baik dari segala aspek kehidupan.

Ia bolehlah diibaratkan sebagai university of life. Segala pesanan, motivasi dalam group banyak membantu diri menjadi lebih kuat dalam menghadapi cabaran hidup.

Bisnes ni bukan bisnes semata-mata. Ia adalah lifestyle. Sekali berShaklee, selama-lamanya berShaklee.

Tak dapat nak describe betapa bestnya. Join dulu. Baru tau.

Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.


Wednesday, 14 December 2016

Tips Elakkan Pakaian Berbau Hapak Dan Busuk di Musim Hujan

Bila musim tengkujuh yang paling memeningkan kepala bagi mak-mak ialah baju yang tak kering dan berbau hapak. Kecuali bagi mereka yang ada dryer kat rumah atau pun kat kedai dobi.

Perkara yang paling biasa ialah jemur baju dalam rumah. Kadang tu 2, 3 hari pun tak kering lagi.

Macam mana nak selesaikan masalah ni? Kalau tanya Kak Kam jawapannya ialah dengan menggunakan sabun basuh dan juga pelembut pakaian Shaklee.

Selain wangi dan pakaian tidak berbau hapak, ia juga selamat kerana dibuat daripada bahan semulajadi. Jadi tak perlu risau jika terhidu bau daripada sabun basuh ni, tak macam sabun basuh biasa sebab ia non-toxic.

Sesuai juga untuk basuh baju baby. Tak perlu dah beli sabun basuh berbeza untuk baby. Yang paling penting ia jimat kerana berkepekatan tinggi. Maksudnya guna sedikit pun dah memadai.

Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 untuk order dan sebarang pertanyaan.


Tuesday, 13 December 2016

Vitamin Untuk Anak

Dalam banyak-banyak vitamin, Khadijah paling suka Omega. Kalau suruh makan ni, cepat je dia ambil botol Omega dan makan sendiri.

Kalau Chewable Vitamin C tu dia tak suka sangat sebab masam. Selain tu, suka jugak tumpang minum ESP Ummi.

Sebenarnya takde masalah pun nak bagi ESP sebab sesuai untuk 1 tahun ke atas. Memang sedap bila campur dengan milo dan yang seumpamanya.


Monday, 12 December 2016

Pengalaman Deal Dengan Customer Buat Pertama Kali

Dah lupa siapa first customer sebab dah lama. Tapi yang paling Kak Kam ingat bila customer entah dari mana-mana contact. Misteri kan? Hehe.

Sebenarnya bukan misteri mana pun. Tak ingat lepas berapa lama buat dan update blog, Kak Kam mula dapat customer dari out of nowhere ni.

Happy bukan main. Gelabah pun ada especially bila ada nombor tak dikenali terpampang kat skrin telefon. Ni mesti bakal customer ni.

Maklumlah masa tu kita baru lagi. Ilmu pun cetek lagi. Nak consult customer pun tak pandai lagi. Banyak rujuk upline Kak Kam.

Lama-lama alhamdulillah lebih yakin nak consult customer. Bila customer nak set breastfeeding boleh jawab on the spot berbanding dulu. Study dulu, rujuk sheikh google dulu, rujuk upline dulu. Reply message customer pun lambat sebab belum dapat jawapan. Macam-macam. Haha.

Apapun semuanya bermula dengan langkah pertama. Mana ada orang yang baru start je dah dapat rank ketujuh dan tertinggi dalam Shaklee iaitu Master Coordinator. Semua bermula dengan distributor Shaklee je.

The moral is, sila update blog. (Pesanan untuk diri sendiri)


Sunday, 11 December 2016

Cara Tambah Ilmu Mengenai Shaklee

Pertama kali join Shaklee, sudah tentu pengetahuan mengenai nutrisi, suplemen, kesihatan dan bisnes sangat terbatas.

Apa yang Kak Kam buat bila join Shaklee tentunya study info yang ada dalam secret group fb. Study pasal vitamin, study pasal penyakit, study pasal company, macam-macam lagi la.

Selain itu, banyak guna google. Kalau jerawat nak ambil apa. Kencing manis nak ambil apa. Semua tu dah ada sebenarnya. Terpulang pada kita sama ada rajin atau tak je.

Tapi bukan tu sahaja. Beli buku Panduan Nutrisi yang menjadi buku teks bagi Pengedar Shaklee. Study juga buku manual yang terdapat dalam member kit.

Kelas pertama yang Kak Kam hadiri ialah kelas bersama Kak Cery di Kota Bharu. Pengalaman bertemu Master Coordinator dan rakan-rakan Shaklee yang lain buat pertama kali memang best.

Masa tu banyak belajar perkara basic terutamanya cara nak kira bonus dan juga belajar pasal produk iaitu ESP. Serba sedikit ia dapat membuka mata tentang bisnes Shaklee yang sebenar.

Lepas tu, bila ada peluang dan masa je Kak Kam akan pergi ke mana-mana kelas sama ada jauh atau dekat. Pergi bukan sebab upline suruh ke apa. Sebab memang kita sendiri nak pergi.

Sebenarnya tak perlu pergi kelas pun takpe. Sebab hari-hari pun ada perkongsian ilmu di secret group fb, webinar la, yang terbaru-fb live dan macam-macam lagi yang boleh dilakukan secara online.

Cuma bila jumpa face to face aura dia lain macam. Sebab tu la sebolehnya tak nak miss jika ada kelas atau seminar terutamanya Health and Wellness Talk yang diadakan setiap bulan di Shaklee Kota Bharu.

Yang penting sesiapa pun boleh buat bisnes ni. Tak perlu jadi doktor pun. Tapi kalau doktor ianya satu kelebihan. Bila dah suka, sanggup buat apa saja. =)


Matlamat 2017

Pertama.
Alhamdulillah saya dah capai impian untuk mendapat income at least 5 angka sebulan dengan mudah dan gembiranya. Dan tentunya income daripada bisnes Shaklee.

Kedua.
Alhamdulillah saya dah berjaya kumpul point untuk dapat 2 tiket Umrah secara percuma dengan Shaklee. Sebelum melancong ke negara lain, biarlah saya jejakkan kaki ke sini dulu.

Ketiga.
Alhamdulillah saya dah berjaya naik rank Key Coordinator. Yang ni nak tulis pun seram sejuk. Tapi cabar diri sendiri.

Keempat.
Alhamdulillah segala amanah (kata lain bagi hutang) saya telah diselesaikan dengan mudah dan gembiranya. Dah capai financial freedom. Jadi tak nak buat amanah baru lagi. Misi untuk menggemukkan akaun simpanan pula.

Kelima.
Alhamdulillah organisasi saya telah berkembang di mana saya telah berjaya bantu sekurang-kurangnya 200 orang menjana pendapatan sekurang-kurangnya 3 angka sebulan dengan Shaklee.

Keenam.
Alhamdulillah saya dah pindah rumah tepi branch Shaklee.

Ini status fb Kak Kam setahun daripada sekarang. 11.12.2017. InsyaAllah. Amin. Kecuali no. 6 tu tipu. Maybe pindah dekat dengan Shaklee. Rumah sebelah Shaklee non hado.

Banyak benar impian Kak Kam. Yes memang tamak impian. Semoga tamak untuk take action juga.

Nak tulis pun segan sebenarnya. Tapi apa salahnya berkongsi impian dengan orang lain. Mana tahu dalam ramai-ramai ni ada yang doakan kita. Kalau kita doakan orang malaikat akan doakan yang sama untuk kita. Betul tak?

Lagi satu, kalau impian pun kita tak dapat bayangkan, apatah lagi nak mencapainya. Saya tak tahu macam mana nak capai semua tu tapi yang penting saya nak jugak.

Boleh kongsikan impian anda juga untuk 2017? Salah satu cara untuk mencapai impian dengan cepat ialah ceritakan kepada orang lain. Jangan percaya, buat je.

#tsunamishaklee
#shakleewarrior
#mmeshaklee


Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.

Saturday, 10 December 2016

Dari Besut Ke Jasin - Kenangan Masa Sekolah Yang Tak Boleh Dilupakan

Lepas PMR, Kak Kam pergi ujian untuk masuk MRSM. Bila dapat, terkejut juga sebab dapat sekolah yang agak jauh iaitu MRSM Jasin. Teragak-agak juga nak pergi.

Tapi akhirnya keputusan dibuat. Kak Kam pergi. Sebab rugi bila dah dapat offer sekolah yang best macam tu tapi tolak. Glamour tau MRSM masa tu. Haha.

Kenduri kesyukuran pun dibuat sebelum pergi ke sana. Ramai pak cik mak cik datang dan beri kata-kata semangat supaya belajar rajin-rajin. Siap bagi duit lagi. Masa tu happy sangat. =)

Tiba hari yang ditunggu-tunggu, satu family hantar Kak Kam. Arwah Abah, Ummi dan adik beradik. Wahh cantiknya sekolah ni. Atas bukit.

Lepas dah settle semuanya petang tu, family Kak Kam pun nak balik. Cuaca hati Kak Kam ni mula la mendung, nak hujan. Tapi Kak Kam tahan.

Bila arwah abah peluk masa salam tu Kak Kam memang tak dapat tahan lagi dah. Terus menangis. Dengan arwah abah sekali menangis. Ummi tak pula. Maybe sebab tak nak bagi Kak Kam sedih.

First time berpisah. Jauh pulak tu. Memang tak dapat elak perasaan sedih tu. Lama jugak la homesick tu. Tapi alhamdulillah Kak Kam dapat habiskan study kat situ dengan baik.

Banyak ilmu dan pengalaman berharga yang Kak Kam kutip sepanjang berada di situ. Terutamanya belajar berdikari. MRSM ni tak jauh beza dengan sekolah Kak Kam sebelum ni sebab sangat menekankan pendidikan agama.

Ma'thurat, bacaan Yasin, ta'alim, al Mulk setiap hari dan usrah serta qiamullail banyak membentuk Kak Kam seperti sekarang ni. Kat sini jugalah Kak Kam belajar makan lontong dan tempe. Dah jadi antara makanan favourite pun.

Sekarang nama pun dah tukar kepada MRSM Tun Ghafar Baba. Inilah serba sedikit pengalaman Kak Kam semasa sekolah dulu yang tak mampu untuk dilupakan. I love MRSM Jasin. ❤❤❤


Friday, 9 December 2016

The Miracle Baby

Dari mana vitamin Shaklee mendapat nama? Nama Shaklee sebenarnya berasal daripada pengasasnya iaitu Dr. Forrest C. Shaklee. Kisah hidup beliau sangat menarik.

Apabila dilahirkan pada 27 November 1894, beliau disahkan menghidap tuberkolosis (TB) dan hanya dijangka hidup selama 8 tahun. Itupun hanya boleh diibaratkan sebagai 'bangkai bernyawa' kerana tak mampu berjalan, hanya terlantar.

Ibu bapa mana yang tidak sedih melihat keadaan bayi yang baru dilahirkan macam tu. Ibu beliau terutamanya, sangat positif dan tidak putus asa untuk melihat beliau sembuh.

Ketika berusia 2 tahun, mereka pindah dari kawasan lombong arang batu ke kawasan pedalaman dengan udara yang segar, makanan yang sihat, serta air yang bersih kerana percaya ia mampu memberi kesan kepada kesihatan anak mereka.

Ibu Dr. Forrest Shaklee mengadun tumbuhan dan herba untuk dijadikan ubat kepada anak beliau. Ketika berusia 4 tahun, keajaiban berlaku apabila anak mereka boleh bangun. Berkat kesabaran dalam usaha merawat anak mereka.

Pada tahun 1915, Dr Forrest Shaklee mencipta suplemen semulajadi pertama di dunia. Pada masa tu, beliau tak tahu nak namakan sebagai apa. Maka ia hanya dipanggil 'vitalized minerals'. Kini ia dikenali sebagai vitamin.

Kemudian Dr. Forrest Shaklee membuka klinik di mana pesakit beliau disediakan diet yang kaya dengan vitamin. Akibat selalu terdedah dengan sinaran x-ray, beliau mendapat ulcerating burns pada paha kiri dan bahu kiri. Ia kemudiannya disahkan sebagai kanser.

Untuk sembuh, beliau dinasihatkan supaya paha kiri dan lengan kiri beliau dipotong. Tapi Dr. Forrest Shaklee percaya beliau akan sembuh dengan bahan semulajadi seperti yang pernah dilakukan oleh ibu beliau dulu.

"I will live. I will heal. I know I can do it".

Beliau kemudiannya menjual klinik dan memulakan program intensif melibatkan nutrisi, analisis darah yang berterusan dan juga amalan berpuasa.  Beliau juga hanya makan makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran yang paling segar, dan diikuti dengan kuantiti vitamin yang tinggi (megadose).

Beliau akhirnya sembuh daripada kanser. Beliau percaya bahawa nutrisi daripada alam semulajadi ada 'kuasa penyembuh'. Kalau Dr. Forrest Shaklee boleh sembuh daripada penyakit beliau, sudah tentu orang lain pun boleh jika mengamalkan suplemen Shaklee dengan dos yang betul dan konsisten.

Pada tahun ini vitamin Shaklee yang pertama iaitu Vitalea dah pun berusia 101 tahun dan masih ada hinggalah hari ini.

Kak Kam sangat terinspirasi dengan beliau dan pemikiran positif beliau. Best tak kisah hidup Dr Forrest C. Shaklee? Kalau best like sikit. =)


Thursday, 8 December 2016

Kritikan dan Cemuhan Menjadi Penguat Semangat

Bila buat keputusan untuk buat bisnes Kak Kam tahu yang ada banyak cabaran yang akan ditempuhi. Namun tak sangka pula cabaran tersebut sebegini hebat.

Bila orang terdekat sendiri meremehkan dan mencabar kita untuk buktikan kita boleh berjaya. Sedikit sebanyak buatkan diri rasa down namun bukan melemahkan semangat sampai nak berhenti buat bisnes.  Tapi dengan kata-kata tersebutlah membuatkan Kak Kam makin berkobar-kobar untuk berjaya.

Kalau nak diceritakan memang banyak. Terlalu berat sampai buatkan kita menitiskan air mata. Apa pun Kak Kam percaya apa yang dilalui ni hanyalah sedikit berbanding orang yang jauh lebih berjaya.

Bila baca kisah kejayaan orang, kita tahu kita pun takkan mampu menghadapi cabaran yang mereka lalui. Sebab cabaran kita jauh lebih ringan daripada mereka. Maknanya banyak lagi cabaran mendatang yang perlu ditempuhi kalau nak lebih berjaya.

Selagi kita belum pernah dikutuk, disindir maknanya jauh lagi perjalanan kita. Sebab orang dah berjaya ni macam-macam yang mereka dah lalui. Kutukan dan kejian adalah perkara biasa.

Perjalanan setiap orang berbeza. Ada yang cepat ada yang lambat. Jika lambat ia bukan bermakna yang kita tak akan berjaya. Cuma kita kena percaya dan yakin yang kita akan berjaya di saat tiada yang yakin dengan kita. Dengan syarat apa yang kita buat tu betul.

Walaupun begitu, terlalu banyak juga pertolongan yang Kak Kam terima. Terima kasih buat yang banyak menyokong Kak Kam walaupun mereka sendiri masih ragu-ragu.

Kita sendiri pun tak tahu apa yang Allah sediakan untuk kita di masa depan. Apa yang boleh dibuat ialah buat je kerja kita. Let Allah do the rest.


Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan

Wednesday, 7 December 2016

Petua Yang Diamalkan Dalam Menjaga Kesihatan

Buntu sebenarnya nak mengarang hari ni. Tak tau petua apa yang boleh dikongsi. Tiba-tiba teringat apa yang pernah Kak Kam buat dulu masa belajar kat matrikulasi. 

Dulu suka bangun awal pagi dan terus mandi lepas baca kebaikan mandi pukul 4 pagi. Mesti kita ingat mandi masa ni sejuk. Sebenarnya tak pun. Bestnya masa ni air tak sejuk pun. Suam-suam je. 

So bolehlah amalkan selalu masa tu. Memang suka sangat bangun awal pagi, buka sliding door untuk rasa udara yang segar dan nyaman tu. Lepas tu study. 

Badan pun rasa segar dan sihat. Tapi tu dulu la. Ni orang kata petua untuk awet muda jugak kan? Makin bertambah usia makin malas pulak nak buat. 

Maybe kena start semula ni rutin ni. Lepas tu boleh la siapkan kerja bisnes. Bila dah jadi tabiat takde masalah lagi. 


Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.


Tuesday, 6 December 2016

19 Sebab Tubuh Kita Perlu Detoks


🍋🌶 Saya tinggal atau bekerja di kawasan yang penuh dengan pencemaran dengan asap yang banyak dan udara yang kotor
🍋Saya seorang perokok / terdapat perokok di sekeliling saya
🍋 Saya exercise kurang daripada 3 kali seminggu
🍋 Saya selalu tidur kurang daripada 6 jam sehari
🍋 Saya selalu terganggu/terjaga semasa tidur
🍋 Saya selalu ambil fast food, makanan berlemak, makanan bergoreng dan makanan separa masak
🍋 Saya tidak makan secara berlebihan tetapi berat badan saya tetap bertambah
🍋 Saya selalu mengidam makanan manis
🍋 Saya selalu minum arak
🍋 Saya tinggal di persekitaran dan gaya hidup yang sering menyebabkan stress
🍋 Saya selalu alami masalah sembelit
🍋 Saya selalu rasa kembung perut, gas dan tidak hadam selepas makan
🍋 Saya ingin mengatasi masalah nafas berbau
🍋 Saya risau tentang masalah bau badan saya
🍋 Saya selalu rasa letih dan tidak bertenaga
🍋 Saya mudah tersinggung dan moody tanpa sebab
🍋 Saya alergik terhadap makanan dan mempunyai masalah kulit ( ruam-ruam, ekzema, jerawat dan lain-lain )
🍋 Saya sering sakit kepala dan migrain
🍋 Saya sukar untuk fokus dan menghadapi masalah dalam mengingat

Cuba check. Daripada 19 ni berapa skor anda? Kak Kam pasti paling kurang pun mesti ada satu. Betul? Mudah tersinggung pun tanda tubuh banyak toksin tau. Macam mana kita dapat toksin ni? 

Daripada bahan kimia, pestisid, air tercemar dan tidak bertapis, pengawet makanan, logam berat dan radiasi elektromagnetik. 

Ia terdapat dalam makanan, air, dan produk penjagaan rumah. Toksin yang terdapat dalam tubuh berkumpul dalam usus, hati, buah pinggang, sistem limfa dan tisu lemak.

Shaklee pun ada program detoks yang tersendiri, unik dan eksklusif serta tidak sama dengan mana-mana program detoks lain. Ia disediakan oleh pakar nutrisi Shaklee sendiri.

Program detoks Shaklee terdiri daripada mealplan khusus, exercise dan juga suplemen. Barulah lengkap.

Suplemen dalam Set Detoks Shaklee ialah :
1. Alfalfa - Detox darah
2. Herblax - Detox usus
3. Peppermint ginger- Detox buang angin
4. Vivix - Detox sel
5. DTX Complex - Detox hati


kenapa detoks, set detoks shaklee


Ramai yang telah dapat manfaat daripada program detoks ni. Kalau dah try macam-macam cara tapi still tak dapat turunkan berat badan, anda perlu tahu yang anda perlu detoks. Tau kan nak hubungi Kak Kam macam mana ? SMS atau whatsapp 013-924 3387. Jom detoks!

Monday, 5 December 2016

Bisnes Yang Sesuai Untuk Surirumah Tanpa Modal Yang Tinggi


Sekarang zaman dah berubah. Masa dulu para suami yang membanting tulang bekerja. Isteri hanya duduk di rumah menjaga anak-anak. Sekarang kalau nak buat macam tu alamatnya dapur tak berasap la kut. Kecuali suami bergaji besar atau memang orang kaya.

Sekarang dua-dua suami isteri perlu bekerja untuk menjalani kehidupan yang selesa. Yang menjadi surirumah untung sangat jika suami mampu sediakan segala keperluan.

Tapi macam mana jika pendapatan suami masih tidak mencukupi tapi tak tahu nak buat apa. Terlebih dahulu Kak Kam nak cerita la tentang bisnes yang satu ni iaitu bisnes Shaklee.

Modal yang diperlukan untuk buat bisnes ni hanyalah RM 68.90. Tak sampai seratus pun. Kalau nak keahlian percuma pun boleh. Beli produk dengan harga RM 800 dan kita dah menjadi ahli yang sah.

RM 800 banyak sangat? Tak semestinya semua produk tu kita guna sendiri. Boleh juga kumpul order daripada kawan-kawan untuk mencukupkan jumlah tu. 4 orang beli RM 200. Atau cari 8 orang yang nak beli RM 100. Senang kan?

Bila dah jadi ahli takkan kita tak nak try produknya kan? Shaklee ada macam-macam produk untuk semua golongan - kanak-kanak, orang dewasa dan orang tua. Juga ada macam-macam set kesihatan.

Bila kita dah makan produk dan merasai kesannya, tugas kita hanya share kebaikan produk tu dengan orang lain. Sama ada secara online atau offline. Senang ke susah?

Dalam bisnes ni juga kita akan dibimbing dari a hingga z. Inilah salah satu kelebihan buat bisnes Shaklee. Kita tak keseorangan. Ada support group yang best.

Ingin menjana pendapatan dengan Shaklee? Jika bertangguh akan rugi. Boleh hubungi Kak Kam melalui sms atau whatsapp 013-924 3387.

Harapan Dan Target Saya Dalam Bisnes Shaklee Untuk 6 Bulan Dari Sekarang

Bila dikatakan bisnes, takde target memang tak sah. Begitu juga dengan Kak Kam. Untuk 6 bulan dari sekarang, target utama Kak Kam ialah untuk bantu lebih ramai orang selesaikan masalah mereka dengan Shaklee. 

Tak kiralah sama ada masalah itu berkaitan kesihatan atau pun kewangan. Sebab memang kita boleh dapat dua-dua ni dengan Shaklee. 

Yang takde masalah kesihatan Kak Kam nak bantu supaya lebih sihat dan dapat elak dari sebarang penyakit dengan Shaklee. Yang ada masalah kesihatan Kak Kam nak bantu supaya dapat kembali sihat seperti sediakala dengan izin Allah. Yang ada masalah nak amalkan suplemen sebab masalah bajet pula Kak Kam nak bantu supaya dapat makan suplemen secara free. Ada caranya.

Memang diakui bahawa bagi sesetengah kita, suplemen adalah mahal. Tapi ia sebenarnya tak mahal jika kita mempunyai bajet yang mencukupi untuknya. 

Malah pengambilan suplemen sebenarnya dapat membantu kita berjimat dari terpaksa berulang-alik ke klinik atau hospital kerana masalah kesihatan kita dan anak-anak kita. Lagi pun, mana boleh dibandingkan nikmat kesihatan kita dengan wang ringgit. Memang tiada galang gantinya.

Selain itu, pada April 2017 Kak Kam nak pastikan dah berjaya mendaki tangga ketiga dalam Shaklee iaitu Coordinator. Bila dah berada di rank ini, potensi pendapatan yang diperolehi ialah 5 angka sebulan. 

Kak Kam juga target supaya dapat allocate sekurang-kurangnya 1/3 daripada income Kak Kam untuk Ummi dan juga my big family. Dan lebih banyak portion untuk zakat dan sedekah. 

Tak lupa juga Kak Kam nak sangat duduk dekat dengan branch Shaklee supaya lebih mudah menghadiri sebarang aktiviti. Tak tahulah sama ada branch KB atau yang mana. We'll see. 

Untuk memastikan Kak Kam capai semua target, Kak Kam cuba untuk tidak lagi buang masa untuk perkara yang tak sepatutnya (contohnya scroll newsfeed fb hehe). Nak bangun awal pagi setiap hari. Komited dengan task #tsunamishaklee. Kurangkan masa tidur. Update blog dan fb setiap hari dengan bersungguh-sungguh. Dan yang pastinya share tentang Shaklee secara lebih agresif. 

Doakan Kak Kam ye. 


Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.

Sunday, 4 December 2016

Aktiviti Hujung Minggu WAHM

Semalam jadual pack sebenarnya. Ni baru boleh betulkan urat. Pagi kelas blog dan petang pula kelas asas. Kelas pagi free je.

Untuk kelas petang kena bayar RM 30 je. Tapi dapat free gift iaitu 5 sachet kolagen dan 3 sachet Cinch Tea yang bernilai RM 115. Kak Kam siap kira satu-satu lagi tu.

Jadi bayangkan. Bayar RM 30 je. Tapi dapat balik RM 115. Buat kat hotel pulak tu. Tak balik modal pun penganjur. Mana nak cari.

Inilah salah satu sebab Kak Kam suka datang kelas. Sebab mesti dapat hadiah free hehe.

Tapi ilmu yang kita dapat tu la paling penting sebenarnya.

So nak share la serba sedikit yang Kak Kam dapat tadi.

Kadang kita banyak sangat doa yang nak diamalkan sampai tak tahu nak baca masa mana. Boleh baca dalam solat.

3 tempat mustajab doa dalam solat :
$ lepas iqamat
$ dalam sujud terakhir
$ selepas tahiyat sebelum beri salam

Dalam sujud terakhir dan selepas tahiyat baca dalam bahasa arab doa yang kita nak minta.

Kelas tadi bukan kelas agama tau, tapi kelas Shaklee. =)


Buku Terakhir Yang Saya Baca : Stanza Cinta Yang Penuh Dengan Ayat-ayat Cinta Dari Alquran

Buku terakhir yang Kak Kam baca ialah novel terbitan Galeri Ilmu yang dibeli secara online masa tengah offer - RM 1 je sebuah daripada harga asal puluh-puluh ringgit jugak. 

Tajuknya Stanza Cinta. Masa tu beli 2 buah. 1 lagi pun novel juga. Sebab sebelum ni dah baca sinopsisnya yang agak menarik. 

Lama dah sebenarnya tak baca novel-novel ni. Kalau pinjam buku kat library pun pinjam buku lain, bukan novel. Tapi yang ni lain sebab novel islamik dan patuh syariah. 

Ia mengisahkan tentang seorang gadis yang dalam dilema untuk memilih lelaki yang agak kurang dari segi agama yang telah lama dikenali atau pun lelaki yang menepati ciri yang diidamkan, yang soleh dari negara yang berlainan. 

Walaupun ia berkisarkan kisah cinta, banyak perkara dalam novel ini yang dapat diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Bila apa yang kita impikan tak menjadi kenyataan mampukah kita berlapang dada dan redha dengan ketentuan-Nya. 

Juga segala sesuatu yang Allah jadikan walaupun nampak macam buruk pada pandangan akal kita namun sebenarnya ia adalah yang terbaik untuk kita. Cuma kita yang tak pandai menilainya. 

Sempat juga la menitiskan air mata bila part yang sedih tu. Sob sob. Memang best penulis ni. Nurul Hallawati. Boleh la cari buku beliau yang lain untuk dibaca. 

Bila google rupanya ada drama yang diadaptasikan daripada novel ni. Tapi tak pernah tengok rasanya. 

Membaca jambatan ilmu. Apa buku terakhir yang kawan-kawan baca?




 
Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.

Saturday, 3 December 2016

My Hobby

Kak Kam tak banyak pun hobi. Antaranya membaca, gardening, dengar lagu. Berangan pun ye gak.

Gardening ni ikut mood. Kalau rajin rajinla. Time tak berapa nak rajin, habis kering pokok tu tak cukup air sebab tuan dia malas nak siram. Boleh gitu? 

Tapi membaca memang Kak Kam tak miss. Tiap-tiap bulan ada allocation khas untuk buku dan majalah. Majalah yang Kak Kam paling suka baca ialah Anis. 

Ada koleksi dari awal penerbitan lagi. Tiap-tiap bulan mesti pergi kedai buku cari majalah Anis ni. Kadang-kadang pergi 2, 3 buah kedai baru ada sebab susah nak jumpa. 

Buku pula suka baca buku motivasi, kewangan, bisnes, interior design, hartanah dan self improvement. Yang terbaru suka baca pasal kesihatan. 

Yelah nak jadi #SIDPro kena la banyak membaca. Kalau tak macam mana nak share info kalau kita sendiri pun tak banyak ilmu. 

Bila tak jumpa buku yang dicari kat kedai buku, selalu order online je. Excited sangat bila buku sampai. Rasa macam nak melompat-lompat.

Lepas tu habiskan baca buku tu dalam masa 24 jam je. Memang heaven. Kecuali buku English yang agak sukar nak faham. Kena baca berulangkali.

Sekarang ni suka dengar audiobook pula. Lepas terpengaruh dengan Prof Muhaya dan juga mentor Shaklee kami. 

Kak Kam download audiobook kat youtube dalam handphone dan dengar anytime je - masa buat kerja rumah, exercise, masak, drive. 

Seronok juga dengar audiobook ni. Sebab kita tak perlu nak menghadap macam baca buku. Best woo. 







Siapa yang belum pernah dengar audiobook memang Kak Kam syorkan sangat. I'm sure you'll love it, just like me.
Apa hobi kawan-kawan? Mind to share?

*SID-Shaklee Independent Distributor

 
Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.

Friday, 2 December 2016

Produk Shaklee Yang Menjadi Favourite Saya

Ada banyak produk Shaklee yang Kak Kam suka. Bukan hanya 1 produk je. Boleh dikatakan semua la yang Kak Kam suka. Bila dah cuba sekali pasti nak lagi dan lagi. 

Tapi yang satu ni memang lain sikit iaitu Cinch Tea. Kam Kam suka sangat Cinch Tea ni sebab ia membantu untuk menghilangkan rasa mengantuk dan memberi tenaga dengan cepat. 

Rasanya sedikit pahit tapi bila gabungkan dengan madu, lemon, Performance Drinks atau Meal Shakes, memang marvellous. 

Suka ambil waktu petang lepas lunch sebab masa ni bila perut dah kenyang, mata mula la nak tertutup.

Satu lagi suka ambil kalau bangun awal pagi sebelum subuh, untuk elak dari tidur lepas subuh. Dua-dua ni memang waktu kritikal iaitu zon mengantuk.

Cinch Tea ni ada 4 jenis teh (Eksklusif T-lift®) iaitu matcha grean tea powder, red tea extract, white tea extract dan rooibos red tea extract. 

Kak Kam nak cerita manfaat teh hijau matcha dalam Cinch Tea ni. 

1. Anti-aging
Penduduk di Okinawa, Jepun merupakan antara orang yang paling panjang umur di dunia. Rahsianya ialah pengambilan teh hijau matcha. Nak kekal AWET MUDA, amalkan teh hijau matcha.

2. Membantu fokus dan memberi ketenangan.
Sami Buddha telah mengamalkan teh hijau matcha sejak 1000 tahun dahulu lagi untuk kekal alert dan tenang semasa meditasi berjam-jam. L-theanine dalam teh hijau matcha menghasilkan gelombang alpha, memberi kesan ketenangan. 

L-theanine membantu dalam pembelajaran, meningkatkan memori dan dapat mengelak kesan sampingan kafein iaitu bahan semulajadi dalam teh. 

Nak MUDAH MENGINGAT, MUDAH BELAJAR dan DOA MAKBUL (masa dalam gelombang alpha), ambil teh hijau matcha.

3. Membantu dalam menurunkan berat badan.
Teh hijau matcha tiada kalori, dapat meningkatkan metabolisme dan membakar lemak. 

Kajian dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati pengambilan teh hijau matcha boleh meningkatkan thermogenesis (kadar pembakaran kalori badan) dari yang normal iaitu 8-10% daily energy expenditure kepada 25-43% daily energy expenditure. 

Kajian lain menunjukkan exercise sejurus selepas mengambil teh hijau matcha meningkatkan lebih 25% kadar pembakaran lemak.

Nak LEBIH SLIM, ambil teh hijau matcha ye. 

Ni baru satu je manfaat daripada satu kandungan dalam Cinch Tea, 3 lagi boleh Kak Kam sambung lain kali.
Panjang-panjang pun bukan korang baca pun hehe.


Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.

Thursday, 1 December 2016

Pengalaman Menarik Bila Join Shaklee : Life Changing

Rasanya Kak Kam dah pernah cerita tentang perubahan yang Kak Kam alami setelah join Shaklee. Tapi takpe Kak Kam cerita sekali lagi.

Dari awal join Shaklee, Kak Kam dah ada akaun facebook. Tu pun daftar sebab nak bisnes pada asalnya.  Untuk jual t-shirt muslimah.

Lepas tu upline Kak Kam ibuk Zeti Hafiza Zakaria masukkan dalam beberapa secret group super upline kat facebook. Bila baca perkongsian dalam tu rasa excited tak tahu nak habaq.

Yang paling menarik bila ramai yang duduk kat rumah je pun mampu dapat income 4-6 angka sebulan. Inilah bisnes yang Kak Kam cari-cari selama ini.

No. Ia bukan semata-mata pasal duit tapi Kak Kam dapat rasa seronoknya berada dalam group bisnes yang best dan penuh inspirasi macam ni.

Bukan belajar tentang marketing dan sales je, belajar juga tentang produk, tentang syarikat, tentang amalan rohani, tentang pengurusan masa. Pendek kata, banyaklah.

Tiap-tiap hari ada je 'makanan' untuk dihadam. Mana yang boleh diapply Kak Kam apply sebaik mungkin.

Masa nilah juga Kak Kam start melazimi zikir (istighfar, selawat, dan amalan sunat (solat dhuha, sedekah) yang lain yang ada dalam Master Checklist.

Selama hidup lebih 30 tahun ni, inilah pertama kali Kak Kam start istiqamah berzikir. Ya sebab bisnes Shaklee nilah. Sedih sungguh.

Takde blog, belajar buat blog. Ingat -ingat lupa dah. Masa tu upline suruh buat blog. Senang je rupanya sebab Kak Kam berjaya godek-godek sendiri dan terhasillah blog yang kini dah berusia 4 tahun.

Mana yang tersekat, tak reti, rujuk upline selain rujuk google. Dalam bisnes Shaklee ni, kita tak keseorangan sebab ada upline sebagai mentor. Kalau upline tak aktif, boleh rujuk super super upline.

Kak Kam asalnya pemalu. Pendiam pun ya. Tak suka jumpa orang. Tapi bila dah join Shaklee ni nak tak nak kena la belajar untuk jadi lebih peramah. Dengan customer terutamanya.

Bila pergi kelas, jumpa kawan baru, dapat pengalaman baru, rasa seronok pula. Selain dapat timba ilmu baru. Sedikit demi sedikit dapat buang sifat pemalu dan jadi lebih positif.

Macam Kak Kam cerita sebelum ni, bila duduk dengan orang lebih positif kita pun terikut dan terinspirasi sama nak jadi dan berjaya macam dia.

Kita akan push diri untuk buat apa yang dia buat juga. Kalau dia boleh buat, takkan kita tak boleh?

Kak Kam berjaya keluar dari comfort zone sedikit demi sedikit. Alhamdulillah. Namun banyak lagi comfort zone yang tak berapa nak comfort yang perlu dipecahkan untuk berjaya.

Last but not least, Kak Kam belajar dalam Shaklee untuk jadi orang yang tidak beralasan.
Say no to alasan.


Ingin dapatkan produk Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...