Monday, 30 November 2015

Sabun Basuh Yang Boleh Elakkan Bau Hapak Supaya Pakaian Sentiasa Wangi

Bila tiba musim hujan ni perkara yang menjadi kerisauan ibu-ibu ialah tentang pakaian yang tak kering-kering, terutamanya bagi yang tiada dryer machine (macam saya juga :)). 

Bila tak kering tu mulalah baju berbau hapak. Jadi nak elak dari berbau hapak, kena letak fabric softener ataupun pelembut pakaian semasa membasuh. 

Bila pakaian dah berbau hapak, letak minyak wangi ke, letak bedak ke, febreze ke, tetap tak hilang jugak bau yang menyenangkan tu.

Saya nak share sabun basuh Shaklee yang sememangnya awesome - Fresh Laundry. Bertepatan dengan namanya, memang ia sangat fresh. 


Apa kelebihan sabun basuh Shaklee ni?

1. Dapat menghilangkan kotoran degil dengan berkesan. Terutamanya pada bahagian kolar dan ketiak. Caranya, rendam pakaian yang kotor tersebut dan kemudian baru dibasuh dengan mesin basuh. Tak perlu nak sental lebih-lebih bila guna sabun basuh Shaklee. 

2. Pakaian tak berbau busuk walaupun direndam lebih daripada semalaman. Kadang-kadang kita rendam pakaian yang kotor untuk disental. Bila terlupa nak membasuhnya, pasti pakaian kita akan berbau busuk. Tapi tidak dengan sabun basuh Shaklee. 

3. Pakaian yang dah siap dibasuh tapi terlupa untuk dijemur tak berbau hapak. Yang ni serius best. Biasanya, pakaian yang dah dibasuh tapi tak disidai semalaman (sebab terlupa dan lain-lain) pasti akan berbau hapak. Apatah lagi kalau 2,3 malam belum jugak bersidai. Bila jadi macam ni, nak tak nak kena la basuh semula kan? Bukan saja membazir air, elektrik, dan kos malah membazir masa dan tenaga. Dengan sabun basuh Shaklee, semua masalah ini dapat diatasi. Walaupun terlupa nak sidai, baju yang dah dibasuh semalaman pun masih lagi berbau segar macam baru basuh. Susah nak percaya kan?

OK kalau tak percaya apa kata cuba beli sekali dan lihat perbezaannya. Takkanlah pengedar-pengedar Shaklee nak claim best best sampai menipu kan. Tak sungguh orang tak kata. Betul tak?

Apa lagi, order sekarang dengan hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Friday, 27 November 2015

Pelembut Pakaian Paling Wangi Tanpa Bahan Kimia Penyebab Kanser

Ramai yang suka guna fabric softener ni sebab wangi. Tapi ada juga yang tak suka. Pening kepala dengan bau wangi. Saya pun termasuklah salah seorang daripadanya. 

Jadi beli fabric softener ni bukanlah menjadi satu kemestian untuk saya. Kadang-kadang je beli. 

Tapi bila tahu tentang bahaya bahan kimia dalam bahan pencuci yang selalu digunakan di rumah termasuk fabric softener, jadi takut pulak nak guna. 

Bahan kimia ni salah satu bahayanya ialah kerana ia menyebabkan kanser, selain penyakit-penyakit lain seperti alahan dan asma. 

Habis tu, kalau tak boleh guna fabric softener nak guna apa? Sebenarnya, bukanlah tak boleh guna langsung. Tapi pastikan fabric softener yang wangi tu dibuat daripada bahan semulajadi, bukannya daripada bahan kimia. 

Masalahnya, ada ke fabric softener dari bahan semulajadi? Ya, Shaklee ada. 

Fabric softener Shaklee atau namanya Soft Fabric Concentrate dibuat daripada sumber semulajadi, tanpa bahan kimia. Jadi ia tentunya bebas toksid. 

Ia sangat pekat, menghasilkan sehingga 64 cucian. Selain itu, ia sangat wangi dan baunya tahan lama. 

Pernah saya basuh telekung sembahyang, dan saya simpan dalam tempoh yang agak lama. Bila nak guna, bau wangi itu masih ada. 

Lagi satu, bau wanginya sangat lembut, tak menusuk hidung macam sesetengah minyak wangi dan fabric softener lain. 

Jadi sangat sesuai bagi mereka yang suka pakaian, tuala, cadar dan segala fabrik yang digunakan seharian berbau wangi. 

Tapi dapat digunakan tanpa was-was kerana ia bukan daripada bahan kimia yang berbahaya. 

Bagi mereka yang ada kanser terutamanya, dan penyakit-penyakit berbahaya yang lain, amat disyorkan untuk menggunakan fabric softener ini. 

Harganya cuma RM 40 untuk kegunaan lebih daripada 2 bulan (bergantung kepada penggunaan). 

Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Sunday, 22 November 2015

Adikku Dah Kahwin

Alhamdulillah semalam 21.11.2015 dah selesai majlis perkahwinan adik lelaki saya yang merupakan anak ke 5 dari 7 adik beradik. Majlis ringkas dan sederhana sahaja di Setiu, rumah pengantin perempuan. Gambar-gambar nanti saya kongsikan dalam entri lain. 

Selamat Pengantin Baru Iwan!

p.s : Entri terpendek setakat ini :) 

Tuesday, 17 November 2015

Penyakit Kayap Sembuh Tanpa Tinggalkan Parut Hitam


Ingat lagi Ramadhan 2011, tragedi diserang penyakit kayap kene tang muka pulak tu. Habis separuh muka sebelah kanan melepuh-lepuh. Masuk Wad 5 hari sebab effect pada mata jugak. 

Makan ubat Anti-Viral Acyclovir 5 kali sehari. So, memang tak boleh menunaikan ibadah berpuasa langsung! Lepas kena discharge, selain teruskan makan Acyclovir dan sapu dalam mata, Along Hadhatina Mkb bagi makan NUTRIFERON.


NUTRIFERON ni untuk boost balik sistem imunisasi yang dah jatuh/lemah. Alhamdulillah, berkat kuat semangat nak sembuh dan tak henti consume ubat & supplement Shaklee dari Along, kayap-kayap tersebut bertempiaran lari meninggalkan muka.

LECITHIN pun consume jugak lepas tu sebab kayap ni tinggalkan parut hitam kat kawasan yang di'jajah' kayap tu. Memang jadi "two face" bila daftar masuk LLB di UiTM. 

Belajar tetap belajar. Ubat makan jugak. Dalam 5 bulan berturut-turut makan LECITHIN dan juga B COMPLEX, warna kulit muka dah sekata balik. Dah takde 'two face'.

Thanks to Emak Hajjah Nur Huda yang tak henti-henti menjaga kakak time berkayap tu, Along- sebab buat research pasal kayap and bagi supplement SHAKLEE NUTRIFERON, LECITHIN & B COMPLEX tu... serta adik beradik lain yang menggembirakan hati dengan menggelar kakak si KAYAPA. Kikikikiki~

Bila sakit jangan risau, YAKIN PADA ALLAH. Sebab setiap sesuatu tu datang dari Allah. Bila dah cukup time, Allah akan ambil balik yang didatangkan tu. Kayap ni DIA bagi, then bila dah usaha dan YAKIN PADA DIA akan sembuhkan, dia ambil balik kayap tu. FAITH IS EVERYTHING!

SITI NORHAYATI ABDUL HALIM



 Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau 

untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Monday, 16 November 2015

Kenapa Pesakit Kencing Manis Selalu Letih Walaupun Dah Makan Banyak?

Bila dah belajar barulah saya faham macam-macam perkara tentang kesihatan. Selalu dengar permasalahan tu tapi tak faham macam mana ia boleh berlaku. Salah satunya ialah kenapa pesakit kencing manis selalu letih. 

Apabila kita makan, glukosa (atau dalam bahasa senang gula) yang terhasil akan ditukarkan kepada tenaga. Untuk glukosa ditukarkan kepada tenaga ia memerlukan b kompleks. 

B kompleks ni boleh diibaratkan sebagai 'spark plug' dalam kereta yang berfungsi mencetuskan pembakaran minyak. Kalau minyak tak dibakar kereta tak dapat bergerak. 

Begitu juga dengan tubuh kita. Bila tiada b kompleks, glukosa tidak dapat ditukar kepada tenaga. 

Jadi glukosa akan jadi tinggi tapi tenaga akan berkurangan. Sebab itulah pesakit kencing manis gula dalam darah tinggi tapi tenaga takde. Selalu letih. 

Jadi untuk mengatasi masalah ini pesakit kencing manis hendaklah mengambil b kompleks yang mencukupi. 




Nak pilih vitamin b kompleks yang baik pula mestilah :
- mengandungi kesemua 8 vitamin B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin)
- tanpa formula sustained release

 Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau 
untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Wednesday, 11 November 2015

Today, I Replace Old Habits, With New More Positive Ones.


Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau 
untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Cabaran Bekerja Dari Rumah

Bekerja dari rumah memang seronok. Apatah lagi ia menjadi impian saya sejak dari dulu lagi. Namun di sebalik itu terdapat banyak cabaran apabila bergelar Work At Home Mom (WAHM) ni. 



Cabaran yang utama bagi saya apabila bekerja dari rumah ialah untuk kekal berdisiplin dalam melakukan kerja-kerja rumah dan juga kerja-kerja bisnes. Awal-awal dulu semasa dalam proses berhenti kerja (ambil cuti tanpa gaji), memang ke laut. Masa banyak dihabiskan untuk kerja rumah terutamanya kemas rumah. 

Walaupun baru ada seorang anak keadaan rumah mengalahkan orang yang ada 5 anak. Nampak sepah kat sini, kemas. Nampak sepah kat situ, kemas. Memang 'distraction' ini agak menjejaskan masa saya untuk kerja-kerja bisnes. 

Agak lama juga masa yang saya ambil untuk menyesuaikan diri. Kini bila dah setahun bekerja dari rumah, saya lebih pandai urus masa. Saya akan peruntukkan lebih kurang sejam sahaja sehari untuk kemas rumah, basuh baju, kemas dapur dan lain-lain (tak termasuk waktu memasak). 

Yang lebih mencabar ialah saya terpaksa menguruskan 2 buah rumah . Saya tinggal di sebelah rumah Ummi saya dan menjaga beliau. Di samping memasak dan melakukan kerja-kerja rumah lain kerana adik-adik saya bekerja. 

Nak uruskan 2 buah rumah, nak uruskan keluarga, nak uruskan Ummi, nak uruskan bisnes. Memang agak pening kepala pada mulanya. Namun kini segalanya semakin baik. Alhamdulillah. 

Salah satu tips dari orang yang dah berjaya dengan bekerja dari rumah ialah adakan jadual waktu kerja untuk bisnes macam jadual waktu orang kerja pejabat contohnya 9 pagi hingga 5 petang. 

Kena adakan masa macam kita bekerja pejabat dulu. Bila kita makan gaji kita spend sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Dah buat bisnes pun sepatutnya kita dapat spend masa yang sama, malah lebih panjang dari masa kerja makan gaji. 

Sebab dulu kita bekerja untuk orang. Sekarang kita bekerja untuk diri sendiri. Tentunya kena beri perhatian yang lebih lagi. Harapan saya semoga saya lebih pandai urus masa dan berdisiplin bekerja dari rumah. Dan dalam masa yang sama enjoy being a WAHM. 


Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau 
untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Tuesday, 10 November 2015

Air Paip Dah Tak Kotor Macam Air Kopi Lepas Guna Penapis Air Murah Ni


Alhamdulillah kat Besut ni air paip memang bersih. Takde masalah air paip berkarat, keruh, kotor atau sebagainya. Tapi ramai orang yang menghadapi masalah ini di rumah mereka. 

Bagi yang berkemampuan sudah tentu tidak ada masalah untuk membeli penapis air yang mahal. Malah ada juga penapis air yang dipasang di luar rumah yang tentunya harganya lebih mahal. 

Shaklee juga ada penapis air dengan harga yang murah, bukan beribu-ribu seperti penapis air lain. Tapi walaupun murah, ia setanding dengan penapis air jenama lain. 

Puan Mazura sangat berpuas hati dengan penapis air Shaklee ni. Berikut dikongsikan pengalaman beliau. 

**************************************************************************

Assalamualaikum
Saya Mazura Bt Mat Kassim, umur 34, berasal dari Perak dan sekarang menetap di Putrajaya.

Saya merupakan pengguna suplemen Shaklee sebelum ini hinggalah saya membuat keputusan menjadi ahli pada March 2015 ketika membeli Get Clean Water Pitcher dan beberapa suplemen lain yang turut dipesan oleh rakan sekerja.

Saya yakin, ramai penduduk di kawasan saya turut mengalami masalah air paip yang kotor seperti yang saya tunjukkan di dalam gambar. Saya sekeluarga terpaksa membeli air mineral berbotol-botol kerana tak lalu nak minum air walaupun lepas dimasak. 

Sedangkan nak mandi dan membasuh pakaian pun kami jadi geli untuk gunakan air paip ini.Masalah seperti ini kerap berlaku apabila pihak kuarters mencuci tangki air.

Kawan saya Azlinda Ismail selaku upline saya mencadangkan Get Clean Water Pitcher ini. Alhamdulillah! Kami kini dapat menikmati air yang bersih untuk diminum. Kami tak perlu lagi memborong air mineral berbotol-botol.

Paling menggembirakan, kami juga mudah mendapat air bersih walaupun sedang bercuti kerana ianya mudah dibawa ke mana-mana sahaja. Sewaktu berkursus di Bukit Gambang beberapa bulan lepas, air di hotel yang kami duduki agak keruh. Mujur kami bawa bersama Get Clean Water Pitcher ini!

Ibu mertua saya turut mendapatkan satu set untuk dirinya di rumah. Kami sekeluarga sangat gembira diperkenalkan dengan penapis air yang mudah dibawa ini. 

Aimi Medina berkata, "Mama! Kita dah boleh minum air bersih!"





Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau untuk order sila hubungi:
Siti Nor Kamilah

ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Sunday, 8 November 2015

Life Brings Me Only Good Experiences. I Am Open To New And Wonderful Changes


Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau untuk order sila hubungi:
Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Saturday, 7 November 2015

I Have a Successful Business That Improves The Lives Of Others & My Own Life



Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Resepi Lontong Gerenti Menjadi dan Sedap

Tajuk tak tahan tu. Sebenarnya nak bagitahu yang kalau guna resepi ni memang menjadi. 

Saya ni kan orang Terengganu. Jadi tak biasa atau boleh kata tak pernahlah makan lontong sebelum ni. 

Sehinggalah saya pergi belajar kat Melaka (MRSM Jasin) masa Tingkatan 4 dulu. Dari situlah mula belajar makan. Lama-lama jadi tersuka pulak. 

Bukan lontong je, tempe pun saya start makan kat sana la. Dan sampai sekarang boleh dikatakan tempe dan lontong ni menjadi makanan favourite saya. 

Kat Terengganu ni susah nak cari lontong. Jarang sangat ada dijual di warung atau kedai makan untuk sarapan pagi. Sebab kat sini orang makan nasi dagang, nasi minyak, nasi berlauk dan lain-lain. 

Bila dah pandai buat lontong menggunakan resepi Kak Hanieliza ni, memang resepi ni je lah yang saya guna. Family pun puji sedap. 

Saya suka masak lontong ni time raya especially sebab Ummi saya suka makan. Dah jemu asyik makan nasi minyak untuk raya. Jadi ini memang menu raya di rumah saya. 

LONTONG ATAU KUAH LODEH

Bahan sayuran :
1/2 biji kobis [potong kecil] **
5 batang kacang panjang [potong pendek]
2 biji terung bulat/panjang [potong kecil] **
3 biji kentang [potong kecil] **
1 biji carrot [potong kecil dan pendek]
Tauhu [gorengkan dan potong dadu]
Tempe [potong kecil dan gorengkan]
sengkuang [potong pendek dan kecil] **
cili merah [hiriskan]  **
bawang besar [mayangkan] **
suhun dan fucuk [rendamkan supaya lembut]

Bahan dimesinkan:
5 biji cili merah + cili api sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup

Bahan lain :
1 biji kelapa [amik 5 cawan santan]
250 gm udang basah
minyak [tumis]
garam

Cara :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan udang, santan dan sayuran yg keras dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan gram.
4. Bila dah lembut dan rasakan garamnya.
5. Hidangkan dengan serunding daging atau rendang ayam dan juga sambal kuah kacang.

NASI HIMPIT

Bahan :
2 cawan beras
6 cawan air
daun pandan
garam
daun pisang

Cara :
1. Basuhkan beras dan masukkan semua bahan kecuali daun pisang dalam periuk biasa atau rice-cooker.
2. Masakkan seperti masak nasi biasa.
3. Bila nampak nasi telah kering masukkan dalam loyang yg dilapikkan daun pisang.
4. Tekan sampai padat dengan potato mash.
5. Lapikkan semula dengna daun pisang dan tindihkan dengan bahan yg berat saperti lesung batu atau periuk kecil yg berisi air.
6. Biarkan semalaman atau 5 -6 jam.
7. Bila dah sejuk potong dan hidangkan dengn kuah lodeh.

NOTA
sekiranya takde daun pisang boleh gantikan dengan plastik biasa.



Yang bertanda ** tu saya tak letak pun. Sebab orang kat rumah ni tak makan. 

Jadi kalau ada kacang panjang atau kacang buncis dan carrot pun dah memadai untuk sayur.

Nasi himpit tu pun beli yang segera je. Kadang-kadang tak letak udang pun tapi still rasa sedap. 

Saya biasa makan dengan sambal ikan bilis dan telur rebus je. Makan dengan serunding daging, rendang ayam atau kuah kacang tak pernah pulak saya try. 

Apa pun kita boleh adjust ikut tekak masing-masing. Jadi takde masalah langsung pasal ni. 

Selamat mencuba!



Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Friday, 6 November 2015

Testimoni Vivix Untuk Buah Pinggang Bocor

Antara simptom penyakit buah pinggang bocor ialah air 
kencing yang berbuih macam sabun. Jika mengalami 
keadaan ini, jangan abaikan. Terus berjumpa doktor untuk 
memastikan tahap kesihatan kita. Dan jika ianya 
disebabkan oleh buah pinggang bocor, boleh ikhtiar 
dengan Vivix. Ikuti pengalaman Encik Muhammad Rosdi 
yang telah pun pulih dari penyakit buah pinggang bocor. 

******************************************************

TESTIMONI : MUHAMMAD ROSDI & HARTINI BADRI

Assalamualaikum, ini kisah bagaimana kami telah jatuh 
cinta dengan Vivix Shaklee. Nama saya Muhamad Rosdi
Ismail,38 tahun. Pada bulan September 2015, saya telah
disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah 
pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar 
melalui air kencing. Sesuatu yang agak mengejutkan dan 
merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah 
pinggang kan??

Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing 
berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan 
tanda penyakit ini. Tetapi bila tangan dan kaki 
membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak 
normal. Saya membuat pemeriksaan di Hospital. Dan 
semasa di hospital doktor menahan saya di wad kecemasan 
dan membuat pemeriksaan air kencing 24jam, juga 
pemeriksaan darah. 

Setelah disahkan mengalami Nephrotic 
Syndrom doktor memberi "sebeban" ubat yang pada saya 
sangat banyak untuk ditelan. Dengan ubat surut bengkak, 
ubat kolesterol, ubat darah tinggi. Ya, penyakit ini turut 
memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini 
saya memang tidak pernah menghidapinya.

Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya 
bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil 
sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil 
steroid.

Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk 
memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu 
Doktor kami ingin membuat Biopsi. Hakikat yang 
sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE. 

Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin 
tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya 
meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali 
steroid.Saya sangat risau jika buah pinggang saya benar 
benar rosak maka perlu menjalani dialisis di usia 30an ini. 
Di saat anak-anak masih kecil ini. Nauzubillah.

Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah sebotol Vivix 
bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan. 
Dan setelah 3botol Vivix iaitu lebih kurang 3bulan saya ada 
temujanji dengan Doktor pakar di Selayang. 

Dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur apabila Doktor 
mengesahkan air kencing saya tiada lagi protein, tekanan 
darah normal dan ujian darah semua menunjukkan result 
yang cantik. Doktor juga stopkan semua ubat dan yang 
paling best Doktor sendiri yang beritahu TAK PERLU BUAT 
BIOPSI.

Kalau sebelum ini saya dan isteri merasakan Vivix mahal 
tetapi bila dalam situasi ini barulah kami menyedari duit 
boleh dicari, namun buah pinggang itu lebih berharga, 
tiada gantinya.

Terima kasih Allah. Terima kasih Shaklee.

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidapi 
penyakit ini atau yang berkaitan ataupun penyakit kronik 
lain seperti diabetis, strok, darah tinggi dan kanser. 
Ikhtiarlah dengan VIVIX. Saya percaya Allah tak turunkan 
penyakit tanpa penawarnya. Tugas kita untuk berikhtiar, 
selebihnya berdoalah dan bertawakal lah kepada Allah.
Sesungguhnya Dia Yang Maha Berkuasa Menyembuhkan.

Muhamad Rosdi Ismail



Bulan ini masih ada promosi untuk pembelian 2 botol Vivix. 
Anda dapat :
  • Diskaun 5%
  • Keahlian percuma
  • Bonus Shaklee sebanyak RM 36  
  • Kos pos percuma


Untuk pertanyaan lanjut atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Thursday, 5 November 2015

Resepi Apam Pisang Tanpa Guna Telur dan Ovalette

Dah lama sebenarnya tak buat projek membuat kuih. Haritu try la buat apam pisang. Ikut resepi yang saya salin dalam buku resepi. Tapi nampaknya tak menjadi. Tak naik pun. Atau orang panggil bantat. 

2 kali try buat. Tapi still tak menjadi. Frust jugak tapi baru 2 kali kan. So google la resepi apam pisang. Tertarik dengan resepi ni sebab tak guna telur. Dan juga tak guna ovalette. 

Jadi saya simpan dulu kat sini. Nanti free boleh cuba buat sampai menjadi. 

Resepi Apam Pisang 



Bahan-bahan:
1 cawan pisang lemak manis lecek halus
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula kastor 
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam
2 biji pisang lemak manis - hiris nipis untuk hiasan 

Cara:
1. Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat.
2. Adun bahan tadi bersama pisang lecek, gula kastor dan secubit garam.
3. Masukkan minyak jagung dan gaul rata.
4. Tuang adunan ke dalam bekas atau acuan pilihan. Amie gunakan acuan lompang, dan bubuh setengah acuan.
5. Jika suka bubuh hirisan pisang di atasnya sebagai hiasan.
6. Kukus selama 15 minit. Jika anda gunakan loyang kenalah kukus lebih lama sedikit iaitu lebih kurang 1/2 jam atau 30 minit.


Kredit : salamisimon1.blogspot.my


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...