Tuesday, 17 December 2013

17 Sebab Anda Perlu Mengambil Omega 3 - Part 1

Lanjutan daripada entry saya yang terdahulu, saya ingin kongsikan tentang 17 sebab anda perlu mengambil Omega 3. 

1. Mencerdaskan fikiran 

Ikan digelar 'brain food' (makanan untuk minda). 60% daripada 'grey matter' iaitu salah satu bahagian dalam otak terdiri daripada lemak. Pengambilan Omega 3 telah terbukti mampu meningkatkan kesihatan minda di kalangan bayi sehinggalah golongan yang telah lanjut usia. Omega 3 mampu mengekalkan aliran darah yang sihat (ke otak) dan memberi struktur dan integriti kepada sel membran dalam otak. 










2. Mengurangkan risiko kanser 

Banyak kajian telah membuktikan bahawa Omega 3 mampu mencegah sesetengah jenis kanser, termasuklah kanser payudara dan kanser kolon. Antara hasil kajian tersebut, didapati Omega 3 menghalang pertumbuhan sel tumor. 



3. Hidup lebih lama  

Strok merupakan punca kematian yang keempat terbesar di Amerika Syarikat dan 80% daripadanya sebenarnya boleh dicegah. Strok berlaku apabila saluran darah dalam otak pecah atau tersumbat, menyebabkan bekalan darah terhenti dan sel-sel otak akan kekurangan oksigen dan nutrien. Omega 3 mengurangkan risiko-risiko (yang boleh dikawal) yang menyebabkan strok, termasuklah kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, diabetes dan arterosklerosis. 



4. Meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan mengurangkan kolesterol jahat (LDL)

Diet dengan melebihkan pengambilan Omega 3 dan mengurangkan lemak tepu mengekalkan kolesterol baik (HDL) pada paras yang tinggi dan mengekalkan kolesterol jahat (LDL) pada paras yang rendah. American Heart Associations mencadangkan supaya orang dewasa mengambil sekurang-kurangnya 2 hidangan ikan (terumanya ikan 'cold waters') setiap minggu untuk mendapatkan 500 mg sehingga 1 g Omega 3 sehari.  

Bagi yang tinggal di negara iklim sejuk mungkin tidak menghadapi masalah untuk mendapatkan ikan 'cold waters' seperti ikan salmon atau ikan kod. Namun bagi kita yang tinggal di Malaysia, pilihan terbaik ialah dengan mengambil suplemen Omega 3.

KOLESTEROL BAIK HDL KOLESTEROL JAHAT LDL


5. Memperbaiki kesihatan kulit 
Kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan boleh melindungi kulit daripada sinaran matahari yang berbahaya dan Omega 3 juga mempunyai fungsi yang sedemikian. Satu kajian mendapati bahawa asid lemak Omega 3 membantu melindungi sel kulit daripada kerosakan akibat pancaran cahaya matahari.




Bersambung ke Part 2.

Hubungi saya jika ingin mencuba vitamin Shaklee:

Siti Nor Kamilah
Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Saturday, 7 December 2013

Harga Runtuh Omega Guard Shaklee

Bulan ini merupakan bulan promosi untuk Omega Guard. Jadi maknanya anda akan dapat harga runtuh Omega Guard Shaklee untuk bulan ini sahaja. Tapi ada syaratnya iaitu Beli 6 Percuma 1. Sebelum saya bercerita lanjut tentang promosi bulan ini, kita berkenalan dulu dengan Omega. Yelah selalu sebut Omega tapi sebenarnya Omega ni apa ye?

Apa Itu Omega


Omega merupakan asid lemak tak tepu yang penting untuk kesihatan kita. Asid lemak ini tidak dihasilkan oleh badan maka kita perlu dapatkannya daripada pemakanan seharian. Ia terbahagi kepada 3 iaitu : 
  1. Omega-3 
  2. Omega-6
  3. Omega-9
Sumber Omega-3 ialah ikan laut air sejuk (salmon, tuna mackerel), walnut dan juga flaxseed. Manakala sumber bagi Omega-6 ialah kebanyakannya dalam bentuk asid linoleik daripada minyak tumbuhan seperti minyak jagung, minyak kacang soya, minyak bunga matahari dan walnut. Omega-9 pula terdiri daripada minyak zaitun, avokado dan kacang tanah.

harga omega guard
Ikan salmon : Kaya dengan Omega 3 (Kredit) 

Jadi untuk entry ini kita fokus kepada suplemen minyak ikan iaitu Omega-3. Omega-3 terdiri daripada tiga jenis asid lemak utama iaitu:

1. Eicosa Pentanoic Acid (EPA)

2. Docosa Hexanoic Acid (DHA)

3. Alpha Linolenic Acid (ALA)




Biasanya kita selalu dengar EPA, DHA ni dalam iklan susu tepung di televisyen. Itulah Omega-3. Seperti gambar di atas, kita disyorkan supaya makan ikan sebanyak 2 kali seminggu, menurut American Public Health Association. 

Tetapi adakah kita mengambil Omega-3 yang mencukupi dengan memakan ikan dalam diet seharian kita? 

Bagi yang gemar makan ikan, ok lah. Tapi macam mana dengan mereka yang tak suka makan ikan? Nak dapatkan sumber Omega-3 daripada mana?

Seperti yang saya sebut di atas, asid lemak Omega-3 tidak dapat dihasilkan oleh badan, dan perlu dapatkannya daripada makanan. Jadi tak dapat tidak, kita perlu ambil makanan dengan Omega-3 ini. 

Shaklee menyediakan suplemen yang kaya dengan Omega-3 iaitu Omega Guard. Shaklee Omega Guard merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan Omega Guard menyediakan 1000 mg asid lemak Omega-3 termasuk DHA dan EPA. 

Sama ke minyak ikan Shaklee dengan minyak ikan yang lain? 

Jawapannya tentulah tak sama. Ia bukan dihasilkan daripada cod liver oil (minyak hati ikan) yang diwar-warkan berkhasiat tapi sebenarnya tidak. Dalam Islam pun tidak digalakkan untuk makan organ haiwan. Jadi agaknya kenapalah kita sering disogokkan bahawa cod liver oil ni bagus untuk kesihatan kanak-kanak terutamanya ye? Itu masing-masing kena jawab sendiri.

Berbanding dengan Omega jenama lain di pasaran, Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia. Selain itu, minyak ikan Shaklee dihasilkan melalui proses penyulingan yang dapat menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, arsenik, merkuri dan sebagainya. 

Jika anda pernah mengambil suplemen Omega, adakah anda pasti bahawa suplemen yang anda ambil itu selamat daripada sisa toksid di atas?



Sempena promosi bulan ini, jika membuat pembelian 6 botol Omega Guard, anda akan dapat PERCUMA 1 botol. Nak dapatkan keahlian percuma dengan pembelian Omega? Hubungi saya segera. Saya akan terangkan selanjutnya. 

SMS 013-924 3387

Friday, 29 November 2013

Kenapa Makan Suplemen Tapi Tak Berkesan

Cerita pasal cantik, kurus, slim.. Semua orang nak cantik, kurus, slim..
Kalau orang lain cantik, langsing tapi kita tak cantik, tak slim mesti ada rasa dengki lepas tu mula nak merendah-rendahkan orang yang cantik tu.. :)
Cantik tapi kulit bermasalah pun membuatkan seseorang tu jadi tak cantik..
Mungkin cantik dari jauh tapi bila datang dekat macam bulan..

"Kenapa saya makan supplemen tapi tak berkesan?"

Ini soalan yang biasa didengar bagi mereka yang amalkan pengambilan supplemen.
Tak kisahlah supplemen apa-apa pun.
Sekarang ni kan dah macam-macam jenis supplemen keluar..
Dengan kolagen lah, vitamin itu ini segala mak nenek kan?

haaa...
mai sini nak tanya......
  • Sepanjang makan vitamin tu berapa liter air kita minum dalam sehari?
  • Konsisten tak kita makan supplemen tu setiap hari?
  • Cara pengambilan kita macam mana? Selepas sarapan? Tengahari? Sebelum tidur? Lepas makan?
  • Apa yang kita makan dan minum sepanjang pengambilan supplemen tu? Makanan ringan? Maggie? Ohhh..sedap..
  
Elakkan makan supplemen serentak dengan ubat sebab supplemen yang kita makan tu tak dapat diserap dengan baik oleh badan kita.
So tak gunalah kan?
Penyelesaiannya ?
Buat jadual.
Sebab tu kalau nak makan dan amalkan vitamin atau supplemen ni kita kena disiplin. 
Kalau rasa-rasa susah nak disiplin tu better jangan ambil je yer.

Tapi nak cantik dan sihat kan? So fikir sendiri :)

Suka minuman yang berkafein ?
Kafein ni boleh memusnahkan vitamin yang  sedia ada dalam badan kita.
Kalau tak dapat nak berhenti, boleh kurangkan pengambilan tu daripada biasa yer.

Sebenarnya perkara paling penting bila makan supplemen (makanan tambahan) ni ialah disiplin diri dan kesabaran. Sebab benda ni bukan ubat. Ia berfungsi mengikut sistem tubuh badan kita. Jadi yang penting makan je dengan konsisten. 

Kesan supplemen memang berbeza pada setiap individu.
Ada yang baru makan 2 atau 3 hari dah nampak kesan dia.
Ada yang memakan masa berminggu dan tak hairan ada yang  sampai berbulan-bulan.
Lagi bermasalah kulit kita lagi lama tempoh dia nak pulih.
Tapi kebanyakkan orang masa ni terus stop mengamalkan supplemen sebab mungkin rasa rugi je kan? 

Semua ni bergantung kepada beberapa faktor yang amat penting yang mungkin sebelum ni kita kurang tahu atau tak tahu langsung tentangnya. Oleh itu, mari kita ambil tahu bermula hari ini! ^^,


1. Kurang minum air putih

Ini adalah perkara yang paling penting untuk kesihatan tubuh badan kita. Meminum air putih dengan banyak akan membantu tubuh kita menyingkirkan toksin daripada badan dengan lebih cepat. Beli supplemen mahal-mahal tapi malas minum air putih. Makan supplemen dah ikut dos tapi tak sampai seminggu mula complain naik jerawatlah, ruamlah, itulah inilah.. Bila ditanya minum air putih banyak tak? Berapa liter sehari? Jawapannya.......1 liter. (saya pulak, minimum 3 liter sehari?)

Okay, sebenarnya jumlah tu masih tak cukup untuk membantu badan kita menyingkirkan toksin. Sekurang-kurangnya cuba amalkan minum air putih 3 liter sehari. Nanti kan ada pulak yang cakap, "Ala, minum air banyak-banyak tak larat nak ke tandas la. Asyik nak kencing jer. Nak buat kerja pun tak senang.."

Hai, itu perkara biasa la sayang. Makin kerap anda buang air kecil, makin banyaklah toksin dalam badan anda disingkirkan. Maka, makin lama makin sihat & makin cantiklah badan & kulit anda. Jangan cuma rajin  ambil supplemen, tapi hal-hal yang penting ni tak jaga. Jadi banyakkan minum air putih okay?
  

2. Tidak mengikut dos yang ditetapkan

Sesetengah daripada kita mampu untuk mengambil supplemen dalam dos yang tinggi. Tapi ada sesetengahnya pula tidak mampu. Inilah antara penyebab ruam, jerawat dan sebagainya. Disarankan untuk permulaan, cuba ambil dalam sukatan yang sedikit dahulu. Selepas 3 hari baru tambah dos. Jika tiba-tiba anda mengalami ruam atau simptom-simptom seumpamanya, sila kurangkan dos pengambilan suplemen anda. Itu menunjukkan bahawa badan anda tidak mampu menerima dos yang tinggi. Banyakkan minum air putih berbanding air manis.


3. Tidak istiqamah

Ini pun biasa berlaku. Orang kata hangat-hangat najis ayam. Haha! Hari pertama semangat makan. Hari ke-3 ke-4 mula lah ada lopong-lopong. Terlupa ambil time pagi lah. Terlupa ambil time malam lah. Lepas tu tak sempat nak ambil lah. Macam-macam alasan kan? Itu biasa.. Hiks! 

Tipsnya mudah saja! Cuba guna sticky note yang colour-colour tu then tulis kat situ 'Sila ambil suplemen sebelum memulakan hari anda atau sebelum tidur!' Lepas tu tampal kat mana-mana yang anda mudah nampak. Kat pintu bilik air ke, kat fridge ke, atau pun pada cermin solek! Belajar disiplinkan diri. Suplemen bukan untuk anda kelihatan cantik semata-mata, tapi penting untuk kesihatan tubuh anda. 


4. Pengambilan kafein atau minuman berkarbonat

Kepada peminat-peminat minuman berkafein seperti kopi, nescafe, teh dan juga minuman-minuman berkarbonat tu, ini ada pesanan khas untuk anda! Kalau rasa tak sanggup nak tinggalkan minuman favourite anda tu, jadi silalah jangan makan suplemen sebab nanti membazir jer. 

Kalau anda beriya amal makan macam-macam jenis supplemen sekali pun, tapi minum pulak kafein jawabnya memang tak ke mana lah khasiat supplemen tu sebab dah diserap oleh kafein. 

Sebab tu lah tak nampak kesan. Lepas tu ambil supplemen kata tu tak baguslah, tak ori lah, orang yang jual tu penipulah. Macam-macam statement negatif yang keluar kan? Ish ish, jangan buat perangai cenggini ye sayang-sayangku. Huduh sangat rupanya.

Nak cantik, nak sihat, tapi tak sanggup nak hidup cara sihat. Cam mane tu? 
Jadi, cuba-cubalah kurangkan pengambilan minuman berkafein atau berkarbonat. Kalau tinggal terus lagi bagus! Sebab badan manusia ni lain-lain. Macam yang eja bagitau awal-awal tadi. Ada yang cepat nampak kesan, ada yang lambat. Bagilah masa untuk badan anda menunjukkan hasilnya. Tak semua orang dapat kesan yang terbaik dalam masa yang singkat. Yang penting disiplinkan diri & istiqamah dalam apa jua yang kita lakukan. 


Untuk info dan order sms 013-924 3387.

Wednesday, 27 November 2013

Cuti-cuti Malaysia : Holiday Villa Cherating

Kali ini saya bersiaran dari Holiday Villa Cherating. Tapi bukan bercuti dengan family pun, tapi kerana menghadiri kursus anjuran jabatan. Biasalah, hujung-hujung tahun macam ni ramai lagi yang tak cukup lagi 8 hari kursus yang ditetapkan oleh pihak jabatan. Termasuklah saya.

Maknanya dalam setahun setiap kakitangan hendaklah menghadiri sekurang-kurangnya 8 hari kursus. Jadi time-time macam ni ramailah yang dihantar untuk berkursus.

Kursus atau tidak, bisnes Shaklee saya tetap berjalan. Alhamdulillah dengan bantuan teknologi. Everything's easy. Cuma sedikit terhad kerana tiada laptop. Hanya guna telefon Samsung je. Jom layan gambar :D .

Fasilitator yang suka buat lawak - En. Anuar Ibrahim dari INTIM.


Kafe di tepi laut. Sangat nyaman.


Kolam renang di belakang bilik kami.


Tepi pantai yang indah.

Monday, 25 November 2013

It's Pay Day!

Alhamdulillah. Hari ini rasanya ramai yang tersenyum simpul kerana gaji dah masuk (kakitangan kerajaan la tu) termasuk saya. Mana taknya setelah 45 hari terpaksa mencatu belanja yang biasanya untuk 30 hari sahaja.

Mana yang boleh dijimatkan, dijimat. Mana yang boleh dipotong, dipotong. Mana yang boleh ditangguhkan, ditangguh. Macam-macam ada. Tapi saya la tu. Bukan anda.

Keadaan ini sangat-sangat dirasai terutamanya bagi kakitangan kerajaan yang hanya mempunyai satu punca pendapatan sahaja iaitu makan gaji. Yang ada kad kredit tu, swipe je kad kredit. Selesai masalah. Tapi untuk sementara sahaja.

Bila datang bil, masa tu lah masalah akan timbul. Bayar seminimum mungkin. Bakinya tak tahu bila boleh dijelaskan.

Proses ini berulang dan berulang sehinggalah hutang keliling pinggang. Letih kan hidup macam ni? Sampai bila agaknya ye?

Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Pasti. Cuma bergantung kepada kita sama ada untuk terus bertindak, tunggu dan lihat, atau hanya duduk meratapi nasib tanpa berbuat apa-apa.

Jawapannya tidak lain tidak bukan, pendapatan kedua.

Sunday, 24 November 2013

Diari WAHM-to-be : Before You Quit Your Job

Sebagai persediaan untuk menjadi Work at Home Mom, saya suka mencari bahan rujukan yang berkaitan. Antaranya, saya suka baca blog Puan Masayu Ahmad iaitu www.naufalsayang. blogspot.com.

Di Malaysia belum banyak lagi blog yang berkaitan, jadi blog inilah satu-satunya rujukan buat saya. Kalau blog oversea banyakla tapi tak suka sangat nak baca. Hehe.

Selain itu, saya suka beli buku. Yang terbaru, saya beli buku yang telah lama saya cari - Rich Dad's : Before You Quit Your Job melalui Mphonline.com. Sukanya.

Buku ni belum ada terjemahan dalam bahasa Melayu. Cari punya cari jumpa kat mphonline.com. Yang best lagi, dapat diskaun pulak tu.

Daripada RM 66.90 dapat RM 47.++ je termasuk pos. Jimat banyak tu. Alhamdulillah. Boleh beli lagi lepas ni.

Baru je habis baca tapi tak berapa nak faham sangat. Nampaknya kena ambil masa untuk baca semula berulang kali lagi. Jika anda berhasrat untuk berhenti kerja, this book is a must!


Khabar Gembira Daripada Pengguna Shaklee

Alhamdulillah. Sekali lagi. Hari ini saya mendapat khabar gembira daripada pengguna Shaklee. Beliau mencuba ESP untuk masalah kulit beliau. Jadi sebagai free gift saya hadiahkan alfalfa dan vitamin E.

Dalam masa tidak kurang daripada dua minggu, beliau berkongsi feedback dengan saya. Setelah mengambil ESP dan alfalfa.

Katanya, bestla ambil ESP dan alfalfa ni. Rasa ESP tu sedap sangat. Badan pun rasa lain macam. Lebih segar. Lebih ringan. Kat tempat kerja sekarang ni pun dah jarang rasa mengantuk macam dulu. Nanti dah habis nak orderla alfalfa tu.

Best kan bila dapat berita macam ni? Lagi bersemangat saya nak share kebaikan Shaklee dengan semua, terutamanya suplemen untuk kulit. Sebab kat luar sana terlampau banyak produk kecantikan yang menjanjikan putih dalam masa 3 hari dan sebagainya yang agak menakutkan saya.

Malangnya ramai yang belum sedar tentang bahaya produk kecantikan yang sah-sah tiada kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dan mengandungi bahan-bahan yang berbahaya untuk kesihatan, sehingga mampu menyebabkan kanser.

Jika anda ingin mencuba rangkaian produk Shaklee untuk kecantikan kulit yang selamat dan berkesan, boleh hubungi saya untuk dapatkan khidmat nasihat percuma sebelum pembelian.

Sms 013-924 3387 untuk maklum balas yang segera.

Pentingnya Berdoa Dengan Tepat

Artikel ini saya ambil dari blog Insyirah Azhar. Tentang kepentingan berdoa dengan tepat. Moga ada manfaatnya untuk semua.

***********************************************************************

Mengapa Perlu Berdoa Dengan Tepat?


Alhamdulillah ke hadrat Ilahi yang memberi ilham pada hari ini untuk terus berkongsi. Antara adab berdoa yang dimakbul Allah, adalah yakin. Adapun antara kita, yang juga termasuk saya, sering tidak berdoa secara tepat.

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, apa yang ada dalam isi hati hamba-Nya. Meskipun kita tidak meminta tetapi pasti Allah sudah pun tahu apa yang kita mahukan. Namun begitu, kita tidak seharusnya mengambil remeh untuk berdoa dengan tepat.

Dengan mengetahui Allah Maha Mengetahui, kita tidak mengambil inisiatif untuk berdoa dengan lebih spesifik. Sesungguhnya berdoa secara tepat itu adalah usaha seorang hamba untuk memohon kepada Allah dengan bersungguh-sungguh agar mengabulkan doanya.

Contoh;

Apabila kita perlukan duit daripada ibu untuk bayar sewa bernilai RM200 adakah kita hanya akan berkata begini?

“Ibu, bulan ini saya ingin meminta duit sewa”

Pastinya kita akan menyatakan nilai duit tersebut seperti ini;

“Ibu, bulan ini saya ingin minta duit sewa RM200″

Hasilnya ibu tahu dan jelas berapa nilai yang kita perlukan untuk membayar duit sewa pada bulan itu dan kita dapat nilai yang kita perlukan dengan tepat.

Begitu juga dengan Allah. Kita perlu menyatakan secara spesifik apa yang kita minta agar doa kita jelas atau nanti kita menyalahkan Allah kerana mengabulkan permohonan yang salah.

Contoh;

“Ya Allah aku mohon dapat pergi Seminar Baitul Muslim”

Allah kabulkan tetapi Dia buat kita berhutang. Kemudian kita pula salah Allah kerana terpaksa meminjam duit orang lain untuk menyertai seminar tersebut. Sebaiknya berdoa secara tepat.

Contoh;

“Ya Allah aku mohon dapat pergi ke Seminar Baitul Muslim dengan mudah dan tanpa berhutang secara percuma”

Sesungguhnya Allah itu Maha Kaya, tidak mustahil ada orang bayarkan kita pergi ke seminar itu.

Saya pernah mohon dapat pergi satu program bernilai RM60. Saya berdoa secara tepat dapat pergi secara percuma, hasilnya saya dapat pergi secara percuma. Ya, ini kisah benar, saya dapat pergi secara percuma. Selain itu, saya berdoa dapat pergi ke program bernilai RM1, 999 secara percuma, alhamdulillah dapat pergi secara percuma.

Saya juga pernah berdoa dapat sertai kursus perniagaan internet bernilai RM399, alhamdulillah hasilnya saya dapat masuk secara percuma! Ada orang lain yang bayarkan yuran kursus itu untuk saya. Subhanallah. Terima kasih Allah.

Itulah kuasa berdoa secara tepat. Di samping itu, Al Quran juga telah menekankan tentang doa secara tepat. Kita perhatikan Surah Al Fatihah ayat 6;
“Tunjukilah kami jalan yang lurus.”
Bagaimana jalan yang lurus itu? Ia dijawab dalam ayat 7;
“Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.”
Allah menerangkan apakah ‘jalan yang lurus’ yang dimaksudkan dalam Surah Al Fatihah ayat 6 dengan menspesifikkan lagi dalam ayat 7. Hasilnya kita faham, apakah sebenarnya maksud ‘jalan yang lurus’ itu.

Sungguh Allah itu Maha Mengetahui tetapi itu bukan alasan untuk kita tidak berdoa dengan tepat. Jika ingin dimurah rezeki, spesifikkan rezeki yang murah yang bagaimana?

Sebab itu, Allah kabulkan dapat tembikai lepas keluar solat Jumaat, lepas itu dapat makanan percuma kemudian dapat kuih untuk makan petang percuma tetapi semua makanan tidak dapat dihabiskan.

Di samping itu, pasti antara kita mahu hutang dilangsaikan, Jadi berdoa kepada Allah agar Allah langsaikan hutang kita;

Contoh;

“Ya Allah aku mohon agar langsaikan hutangku dan keluargaku, agar kami mampu menunaikan haji kerana sesungguhnya, orang yang menunaikan haji itu adalah orang yang mampu iaitu orang yang telah langsai hutangnya dan berkemampuan pergi menunaikan haji”

Tidak mustahil hutang kita dilangsaikan oleh orang lain. Pemergian kita menunaikan haji dibayar oleh orang lain sebagai contoh dapat tajaan 100%. Subhanallah.



Saturday, 23 November 2013

Alfalfa Untuk Masalah Dalaman Wanita

Dalam banyak-banyak vitamin Shaklee tahukah anda bahawa terdapat satu jenis vitamin yang bukan sekadar vitamin biasa? Ia sangat membantu untuk masalah dalaman wanita. Macam jamu fungsinya. Malah lebih hebat lagi. Tahu tak? Tahu tak? 

Kalau belum tahu mari saya kongsikan. Inilah dia. Alfalfa untuk masalah dalaman wanita.


Macam pelik je. Vitamin pun ada macam jamu ye? Betul. Alfalfa atau nama saintifiknya Medicago sativa merupakan Raja Segala Tumbuhan. Ia kaya dengan nutrisi yang kebanyakannya tidak terdapat dalam buah-buahan atau sayur-sayuran. Malah ia telah digunakan sejak 2500 tahun yang lalu untuk pelbagai kegunaan.

Tahukah anda?
10 biji alfalfa Shaklee menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.

Antara manfaat alfalfa untuk kesihatan dalaman wanita ialah :
  • Mengurangkan keputihan
  • Memulihkan urat selepas bersalin
  • Mengurangkan simptom menopaus seperti hot flashes (mengikut kajian University of Michigan Health System)
  • Mempuyai fungsi seperti kacip fatimah iaitu mengetatkan bahagian intim wanita
  • Mencegah rahim jatuh (prolapse)

Walau bagaimanapun, alfalfa tidak sesuai untuk :
  • Wanita hamil kerana boleh menyebabkan keguguran
  • Pesakit auto-imun seperti SLE

Berikut merupakan testimoni daripada pengguna Alfalfa Shaklee :



TESTIMONI 1
TESTIMONI  2


TESTIMONI 3


TESTIMONI 4


TESTIMONI 5


TESTIMONI 6

Jika mengalami masalah keputihan dan sebagainya yang mengganggu keselesaan anda, inilah masanya yang terbaik untuk mencuba Alfalfa Shaklee. Harganya sangat-sangat murah berbanding kebaikannya. Cara pengambilannya pula, maksimum 10 biji sehari. Tapi jika tiada masalah yang serius, 2 hingga 5 biji sehari dah memadai. Dan yang paling penting, tak perlu ambil jamu lagi. 

Harga untuk 330 biji : RM 53.75
Harga untuk 700 biji : RM 97.50

SMS 013-924 3387 segera!



Friday, 22 November 2013

Testimoni : Vitamin Untuk Tenaga Dan Masalah Keletihan



TESTIMONI 1 : Rasa lebih kenyang, kurang keinginan untuk makan makanan rapu (craving), rasa lebih bertenaga, membantu masalah gout.


                   TESTIMONI 2 : Badan tak letih, HB maintain, mengatasi masalah darah rendah


                                     TESTIMONI 3 : Penghidap diabetes kronik mampu berpuasa



                                                   TESTIMONI 4 : Bertenaga sepanjang hari

Ini pula testimoni daripada bekas engineer yang selalu letih selepas travel.
Atasi Badan Letih Lesu Setiap Kali Travel. Say NO to Panadol or MC Lagi Dah! from iReach HD on Vimeo.

Boleh hubungi saya untuk mendapatkan vitamin untuk masalah keletihan ini.

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Tuesday, 12 November 2013

Diari Wahm-to-be : Berkobar-kobar dan meluap-luap keinginan untuk jadi Wahm

Semenjak kebelakangan ini semakin berkobar-kobar perasaan saya untuk jadi Wahm. Lepas satu, satu peristiwa berlaku yang membuatkan saya sering berfikir 'alangkah bagusnya jika sekarang ni saya dah berhenti kerja'.

Dengan pengasuh anak tiada masalah langsung, cuma rasa kasihan bila melihatkan dia terpaksa menjaga Khadijah (my only daughter) dan juga seorang baby lagi.

Apabila Khadijah tak sihat (demam dan sebagainya) dan saya pula dah takde cuti, makin meluap-luap keinginan tersebut. Terpaksa juga melangkah ke office dengan hati yang berat meninggalkan anak di bawah jagaan orang lain.

Setiap kali bangun pagi pun selalu berkata dalam hati 'bestnya kalau cuti hari ni'. Adakah ini tanda 'burn out'? Mungkin jugak.

Thursday, 24 October 2013

6 Tips Mencapai Matlamat Dengan Pantas!


Saya akan kongsikan 6 tips bagaimana cara yang saya lakukan bagi memastikan matlamat saya tercapai.

Tip #1. Tulis Matlamat Di Atas Kertas

Saya sarankan anda menulis matlamat di atas kertas kerana tulisan tangan sebenarnya lebih memberikan kesan psikologi yang lebih tinggi kepada minda kita berbanding perkataan daripada komputer.

Jika anda suka kepada kepelbagaian warna, tulislah matlamat tersebut mengikut kreativi masing-masing. Lebih cantik matlamat tersebut, lebih senang untuk anda mengingatinya.

Tip #2. Letakkan Matlamat Di Tempat Mudah Di Lihat

Saya sentiasa sediakan satu papan khas di dalam bilik dan akan menjadikan papan tersebut sebagai papan Impian. Jika sehari saya tidak melihat dan membacanya, saya akan terasa satu kehilangan yang besar lebih-lebih lagi sumber motivasi kepada segala apa yang saya lakukan.
Anda boleh guna white board sebagai salah satu pilihan alternatif.

Tip #3. Baca Dan Ulang Matlamat Tersebut Berulang Kali

Saya akan pastikan matlmat yang saya tetapkan dibaca tidak kurang daripada 3 kali sehari. Setiap kali membacanya, saya akan menggambarkan di dalam minda separa sedar saya bahawa matlamat tersebut sudah pun tercapai dan saya amat gembira mengecapinya.
Anda perlu lebih kreatif setiap kali anda membaca matlamat tersebut.

Tip #4. Beritahu Orang Lain Matlamat Tersebut

Perkara paling sukar dan ternyata memberi impak yang paling besar adalah untuk menyatakan matlamat kita kepada orang lain.
Kadang-kadang saya pun malu untuk nyatakan matlamat saya kepada orang lain apatah lagi di tempat awam. Namun kini setelah menyedari akan keberkesanannya, saya dengan sengaja memberitahu kepada orang lain apakah matlamat yang saya ingin capai.

Tip #5. Percaya 100% Matlamat Itu Akan Berjaya!

Perkara yang perlu menjadi perhatian penting adalah anda perlu yakin dan percaya 100% bahawa matlamat itu akan membuahkan hasil. Jika anda masih berdolak-dalih bahawa matlamat tersebut seperti sesuatu yang mustahil, lebih baik anda berhati-hati kerana sikap berdolak-dalih itu tadi akan melambatkan proses sebenar anda mengecapi kejayaan.

Tip #6. Fast Action!

Ini adalah perkara yang paling mustahak dalam perjalanan anda mencapai kejayaan. Jika matlamat sudah tersergam indah namun anda masih lagi dibuai mimpi indah dan tidak bertindak pantas untuk merealisasikan matlamat tersebut, lebih baik anda tidak mempunyai matlamat langsung.
Anda wajib bertanggungjawab penuh terhadap segala matlamat yang telah ditetapkan.
Sumber : fathuallah.com

Hubungi saya jika berminat dengan vitamin Shaklee:

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Monday, 21 October 2013

Sebelum Berhenti Kerja...Tips Daripada Irfan Khairi

Sedang merancang untuk berhenti kerja? Tunggu dulu. Ada beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian sebelum berhenti kerja. Saya bukanlah expert dalam hal ini. Saya juga sedang merancang untuk berhenti kerja. Jadi tips ini saya pinjam daripada irfankhairi.com, jutawan muda yang tidak asing lagi di Malaysia.

********************************************************************************************************

Ada yang tanya pada saya, bilakah waktu terbaik untuk memulakan perniagaan dan berhenti kerja makan gaji? (pertanyaan dari mereka yang masih makan gaji dan berminat untuk mulakan perniagaan). Jawapannya, sebaiknya…

  • Bila kita dah mempunyai simpanan sekurang-kurangnya untuk menampung 3 bulan hidup kita tanpa sebarang income masuk. Terbaik adalah simpanan 6 bulan. Sebabnya, bila mulakan perniagaan, bukannya terus start perniagaan terus akan dapat income… sering kali, ia mengambil masa sedikit untuk melihat income yang baik. Oleh itu, terbaik, sebelum berhenti kerja makan gaji dan punca pendapatan utama anda terhenti, pastikan anda mempunyai simpanan secukupnya untuk menampung 3-6 bulan hidup anda!
  • Bila sudah ada pengalaman perniagaan. Sekiranya belum ada pengalaman langsung dalam sesuatu perniagaan itu, jangan terus quit kerja makan gaji dan lakukan perniagaan pula. Sebaiknya, test market dulu… sambil kerja, lakukan sedikit part time dalam perniagaan yang ingin di ceburi. Dalam erti kata lain, sekurang-kurangnya sebelum berhenti kerja makan gaji, dapatkan pengalaman walaupun part time perniagaan yang akan diceburi!
  • Bila kita ada banyak ilmu dalam bidang tersebut. Jangan terus quit kerja dan memulakan perniagaan sekiranya kita masih lagi cetek dalam ilmu perniagaan tersebut. Banyak membaca buku2 ilmiah yang berkaitan dengan perniagaan tersebut, lakukan research online, bertanya pakar-pakar industri sekiranya ada yang tak faham, dapatkan mentor, hadiri majlis ilmu berkaitan dengan perniagaan tersebit dan sewaktu dengannya. Ilmu adalah amat penting dalam apa jua bidang. Termasuk bidang perniagaan yang anda ingin ceburi. Sememangnya ilmu kita dalam sesuatu bidang itu tidak akan lengkap, tetapi sekurang-kurangnya banyak ilmu mengenai sesuatu perniagaan itu kita telah pelajari.

Sering saya dengar kisah seseorang quit kerja makan gaji untuk memulakan perniagaan, tetapi tidak melakukan perkara-perkara di atas… jawabnya, perniagaan pun bungkus, hidup semakin stress. Harapnya dijauhkan dari kita…

Play safe… persediakan diri kita terlebih dahulu sebelum quit day job kita. Pengalaman saya sendiri pun 2 tahun saya menjalankan perniagaan Internet sambil menambahkan ilmu di dada sebelum saya quit day job saya satu ketika dulu!

Kredit : irfankhairi.com

*******************************************************************************

Nampaknya checklist di atas belum dapat saya penuhi. Jadi kena kuatkan lagi usaha demi mencapai impian tersebut. Good luck for myself and for you too!

Hubungi saya jika ingin mencuba vitamin Shaklee:

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Sunday, 20 October 2013

Stress Dan Kaitannya Dengan Mengidam Makanan Manis

Artikel ini saya ambil daripada blog pengedar Shaklee USA, tentang stress dan kaitannya dengan mengidam makanan manis. Sangat menarik ceritanya. Baru saya tersedar tentang kepentingan vitamin B dalam menghadapi kehidupan yang penuh mencabar kini.


Does stress cause you to crave sweets and become emotional?

We all react differently under stress.  Some of us overeat, some crave sweets, and some end up emotionally unstable.  Believe it or not....all these things are connected!  And they're actually just a vicious cycle for which stress is the root cause!  Here's how it happens : something causes you stress, this then automatically depletes your B vitamins (amongst other vitamins, too, I'm sure), and then you experience a number of symptoms of a B vitamin deficiency which include craving sweets, and becoming emotionally unstable and/or impatient.  So then what do many of us do?  

We reach for something sweet, whether it be a candy bar, soda, ice cream, cake, or whatever, for immediate gratification. But what happens then is the sugar in these foods cause you to deplete the B vitamins in your body even more.....so you again reach for sweets.  At the same time, most people will experience impatience, and uncontrollable emotions, everything from anger to tears and even bouts of depression.  It's truly a vicious cycle that, in my opinion, is the number one problem with so many people today, and one that I believe can eventually lead to depression and more serious health issues.

What I have found over the years is that IF a person takes a couple of Shaklee's B-Complex as fast as possible at a moment of stress, and just waits 15-20 minutes, they will not only feel emotionally stable again, but they will also lose their craving for sweets, which in turn helps break that cycle I described above. 

I remember years ago, when my children were still quite young, perhaps 8 and 12, there were a couple times that I came home from work, more stressed than usual from my day and it was very obvious because I either walked in the house grumpy, or unable to speak correctly, due to my stuttering showing it's ugly head or I would reach for something sweet (which I rarely ever do).  What put me in that condition? 

Well, I had been so busy that day at work that I forgot to take my noon vitamins (which always included 1-2 B-Complex).  The interesting thing is, on those few occasions, my kids knew, even at that young age what I needed, and my daughter (the older of the two), would quickly pull down my vitamin chest and hand me 2 B-Complex to help me out, so that I would be speaking normal again by dinner, or be a pleasure to be around, and/or not need that cookie after all.  The first time they did this....I just beamed with pride, as you can imagine!

Our B-Complex is amazing.....and formulated much differently than anything else on the market. Not only is it balanced properly (which is a HUGE problem for most B Vitamins and Multi-vitamins on the market) but it also holds a patent for it's unique delivery of it's Folic Acid, allowing it the best possible delivery and absorption in the body.  

Besides the incredible health benefits it offers, it can be taken with a meal, which will turn your food into energy...which is fantastic!  And it can also be taken on an empty stomach, at a moment of stress or emotional upset (usually if severe, 2 B-Complex is best) and you will literally be balanced out again, emotionally, in 15-20 minutes.  

I remember years ago when I worked at the Peterson Aero Club, one of our aircraft mechanics came into my office one morning and literally fell apart.  His girlfriend of many years had just unexpectedly broken up with him and he was absolutely devastated! Luckily we were the only two there, as it was still very early, so I let him "vent".  When he was done, he was still feeling quite emotional and we both knew he had to get to work, and by work I mean.... work on our aircraft engines!  

I knew he was in no mental shape to do that safely, so before he left my office, I gave him the two B-Complex I had brought in for myself, and told him these should help him feel better.   He walked back into my office about 20 min later and said "Wow....WHAT did you give me, because I feel great!"  

He had the mindset of "the hell with her", and was ready to get on with his life. Now I'm sure he still had many emotions that spilled out over the next few weeks, as you would expect from a serious break-up, but I was so happy to know that I helped him become emotionally stable enough to safely work on our airplanes that day, and for the next few weeks, because he ordered a bottle of the B-Complex from me that day! ;-) 

I also gave a friend some B-Complex and our  calcium years ago to help her through a time of stress due to her father being diagnosed with advance-stage cancer.  She went from not being able to sleep at all to finally being able to sleep, and realized a week later that she completely opted out of eating some chocolates that were on her desk (whereas normally they would have been gone in a matter of days....with or without stress).  

She didn't even realize that the calcium and B-Complex offered this particular side-benefit, (reducing your cravings for sweets in particular chocolate), until she happened to hear me explain it to someone one day, and chimed in, "Oh....well that explains why I've had no desire to eat this box of chocolates that have been on my desk for the past week!"  It was pretty funny! But keep in mind, with the levels of stress she had going on, she had chosen to take 2 B-Complex about 3 times a day, so it was enough to help keep her emotionally stable AND not crave the sweets.  

There were even times when when my son was 11 or 12 and would get in trouble for something, causing tears and leading to a long discussion with his dad.  But when it was all said and done and the two were once again at peace with each other, I would hand my son 2 B-Complex, and he actually understood why he should take them. 

You see, after such an emotional upset, he had just depleted most of the B's in his body, and if not replenished, he would most likely continue to be emotional at the drop of a dime or remain sad for the rest of the evening. So by putting the B's back in his body, it would stabilize him and let him enjoy the rest of his evening and sleep better that night.   

So, if you feel like your days are full of stress and it's causing you to be emotional, angry, crave sweets, overeat, etc., you might want to consider trying our B-Complex.  Depending on how much stress you normally experience in a day, will determine whether you need 1-3 a day or 4-6 a day.  That's something you can play around with and figure out on your own.  Some people need the higher amounts during the work week, and can drop the dose down on relaxing weekends!  

I always explain to people...it doesn't get rid of your stress, it just helps you deal with it better! Our B-Complex is known as the "Happy Vitamin" and for good reason!  I, personally, think its the answer for people who are showing mild to moderate signs of depression.  And although we have a supplement specifically for this, called Moodlift, I always recommend people try the B-Complex first for awhile, because it alone has been known to make an incredible difference in a person's mood and outlook on life!  

************************************************************************

Jika anda juga pernah mengalami keadaan yang sama seperti cerita di atas, ia menunjukkan bahawa tubuh anda kekurangan vitamin B Kompleks. Perkara yang mungkin dilihat remeh tetapi ia mempengaruhi kehidupan kita. 
Jadi tunggu apa lagi? Dapatkan vitamin B Kompleks anda hari ini juga!


Siti Nor Kamilah
Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...