Monday, 28 April 2014

Hari Gaji : Masa Untuk Bayar Hutang

Hari ini waktu pagi saya dihabiskan kat luar. Tujuan utamanya nak bayar ansuran kereta. Masya-Allah ramainya orang. Kebetulan hari gaji untuk kakitangan awam pada Khamis lepas (24.04.2014). Jadi ramai la yang memenuhi bank-bank di Jerteh ni. Sampai saya terpaksa pergi ke 4 buah bank untuk keluarkan duit dari mesin ATM dek kerana kehabisan wang di semua mesin ATM tersebut.

Fuh! Penangan hari gaji.

Saya tak suka bersesak-sesak kat Jerteh tu kalau bukan keperluan. Terutamanya macam hari gaji. Confirm ramai orang kat bank tu. 

Ingatkan hari ni kurang sikit orang berbanding Khamis, tapi rupanya ramai juga. Tapi tujuan saya ke bank bukanlah untuk mengambil duit gaji. Saya mana ada gaji untuk beberapa bulan ni :) Ini bulan ketiga saya bayar ansuran kereta by hand. Sebelum ini melalui potongan gaji. Alhamdulillah walaupun tiada gaji macam biasa, masih mampu lagi untuk melunaskannya. 

Harapan dan doa saya, semoga untuk bulan-bulan berikutnya saya dapat bayar ansuran untuk 2, 3 bulan sekaligus. Amin. Dengan pendapatan bisnes InsyaAllah saya mampu realisasikannya. 

Dan impian saya yang seterusnya ialah dapat bayar semua hutang dan ansuran tanpa tunggu gaji. Dapat bayar seawal mungkin setiap bulan. Tak perlu tunggu hujung bulan lagi. 



Nak jana pendapatan dengan Shaklee juga?

Hubungi saya melalui SMS/Whatsapp 013-924 3387.

Siti Nor Kamilah
ID 885322
WAHM-to-be

Sunday, 13 April 2014

Kenapa Saya Bekerja Dari Rumah

Membaca perkongsian di sini tentang 'Kenapa Saya Menjadi Muslimah Yang Bekerja Dari Rumah' cukup menyentuh hati saya.

I love this sharing so much. Jadi saya kongsikan di sini untuk rujukan pada masa akan datang. Dan mungkin juga berguna untuk pembaca semua.

Why I Started Muslimahs Working at Home

January 24, 2014 by 



I was recently asked about what inspired me to start Muslimahs Working at Home and why I consider working at home important. I guess to understand my motivation, you have to know a bit about my story.
I am a married mother of four (my daughter has a chronic health condition) and I’ve been making a living solely working from home since about 2006. I am also the legal guardian and care taker for my mentally ill, diabetic mother.
Three years ago, after my father passed away from cancer, I immediately relocated my family to my home state to be there for my mother. According to Pew Research, my husband and I are officially part of the ‘sandwich generation’ – that is the 15% of American’s financially responsible for supporting young children and an aging/disabled parent.” Alhamdillilah.
In the beginning, a lot of our friends and family had no earthly idea what I did all day. Most assumed that since I was at home during the day, they could just call or drop by unannounced; or ask me to run errands, babysit, etc. – you get the idea. 
They didn’t understand that even though I was  home, I was working. Hard. I had to set clear boundaries for everyone. Over time I started earning more working at home than I did working my corporate job.
Working from home is not ideal for everyone, but it’s been a true blessing for me. It has allowed me to earn a halal income while being present for my children at all times – especially when my daughter’s health crises required hospitalization and/or frequent absences from school.
I didn’t have to deal with  annoying company bureaucracy for approval to do what I needed to as a mother. Allah truly knows best.
There have been times when my income is all my family had to rely on: 1) once when my husband’s business partnership failed right before the Great Recession; 2) and when we relocated to care for my mother. 
Thankfully my business is a completely virtual operation so we were able to make ends meet while I handled legal and medical issues with my mother and my husband made moves to secure work.
Muslimahs Working at Home is my attempt to “pay it forward,” insha’Allah. When I was researching and learning everything I could about how to earn money working from home, Allah placed some pretty wonderful people in my path to guide me.
It’s only right that I do the same. I try to provide lots of useful information free on the site and via social media.
Working at home has provided me the scheduling and financial flexibility that I need. I can care for my mother, take her to doctor appointments, grab lunch, and run errands. I can monitor my children, guide them, and spend quality time with them every day. 
My husband and I can coordinate our schedules to “play hooky” with a matinee movie or lunch date while the kids are at school. I can attend jummah without rushing back to the office. These are a few of the benefits I enjoy about working at home, and I want to help others achieve their work-at-home goals as well, insha’Allah.
So that’s my story. I’m sharing it with you so that you can see I am simply a woman with the responsibilities of home and family like so many of you. I had a vision for myself and set a goal to achieve it. I won’t lie to you – there’s a lot of work involved in the beginning; but if I can do it, you can too.
So, how can I help you?

Bekerja dari rumah dengan Shaklee? 
SMS / Whatsapp 013-924 3387.
Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322

Thursday, 10 April 2014

Kenapa Saya Jadi Ahli Shaklee

Dah lama tak menulis secara santai dalam blog saya ni. Saya tahu ramai orang di luar sana pelik. Kenapa la ramai sangat join Shaklee sekarang ni. Kat facebook tu, confirm ramai kawan-kawan anda yang jual Shaklee. 

Bukan setakat kawan, saudara-mara terdekat pun tak kurang juga. Betul tak? Bak kata pepatah, macam cendawan selepas hujan. Punyala banyak pengedar Shaklee ni.

Pendek kata, petik jari je kalau nak beli produk Shaklee ni pada masa sekarang.  

Apa yang best sangat pasal Shaklee ni ye? There must be something kan? Kalau tiada angin, masakan pokok bergoyang. Kalau tak best, takkanla berpusu-pusu orang join Shaklee ni. 

Apa yang Shaklee tawarkan? Semuanya ada dalam video di bawah ni. Agak panjang tapi memang bagus jika nak tahu lebih lanjut pasal Shaklee.





Saya nak kongsi cerita berdasarkan pengalaman saya sendiri. Saya join Shaklee atas kerelaan saya sendiri. Bukan kerana paksaan. Saya daftar dengan senior saya masa kat universiti dulu iaitu Zeti Hafiza (upline). 

Masa tu, tak banyak yang saya tahu pasal Shaklee. Yang saya tahu, saya suka guna produk Shaklee dan yang paling saya suka sebab ianya halal. 

Sebelum consume Shaklee, saya agak was-was juga dengan status halalnya. Namun bila saya study, barulah saya tahu bahawa produk ni halal, walaupun dari US.

Bila dah sah jadi ahli, upline saya masukkan saya ke dalam secret group Shaklee kat Facebook. Wow! Terujanya saya.

Penuh dengan motivasi dan cas-cas positif. Sedikit-demi sedikit saya baca perkongsian dalam group tu.

Subhanallah! Amazing! Fantastic! 

Bila saya baca tentang berapa bonus yang 'orang-orang lama' dalam Shaklee ni dapat, saya sangat teruja. Kerana bukan setakat 4 angka, 5 angka sebulan dah menjadi suatu kebiasaan dalam group tersebut.   

Malah kalau yang dah pangkat Master Coordinator tu, rata-rata dah dapat 6 angka sebulan. Saya yang sebelum ini tidak terfikir pun untuk dapat income sebanyak 5 angka sebulan sangat-sangat termotivasi setelah join group ni. 

Sebelum ni, saya fikir saya akan makan gaji sampai bila-bila dengan income tak sampai pun RM 2000 sebulan. Tapi sejak terjebak dengan Shaklee, saya tahu saya pasti mampu menjana income 5 angka sebulan macam orang lain, malah mampu menjadi jutawan. InsyaAllah. 

Ya! Inilah yang saya cari selama ini.

Peluang yang ada di depan mata ni takkan saya sia-siakan. Saya tahu saya pasti mampu melakukannya. Cepat atau lambat je. 

Oh ye. Pada mulanya, saya hanya nak consume untuk diri sendiri sahaja, bukan nak jual pun. Tapi bila saya baca status super upline saya dalam groupnya, saya terus decide nak jual Shaklee. 

Ayatnya lebih kurang macam ayat di bawah ni. 

A year from now you will wish you had started today.




Jadi, jika anda masih teragak-agak untuk join Shaklee atau lebih tepat lagi memulakan bisnes Shaklee, masa yang terbaik adalah sekarang.

Jika berminat untuk jadi ahli, anda hanya perlu membuat bayaran pendaftaran sebanyak RM 65.00 + kos pos RM 10.00. Jadi jumlahnya hanyalah RM 75.00 untuk seumur hidup.

Atau, buat pembelian produk sebanyak RM 680 untuk melayakkan anda mendapat keahlian percuma. Anda pilih kaedah yang mana satu.

Saya dulu join dengan RM 75.00 sahaja. :)

Kemudian, saya perlukan maklumat peribadi anda untuk pendaftaran tersebut iaitu :

1. Nama penuh
2. No kad pengenalan
3. Alamat tetap
4. Emel
5. No telefon
6. No akaun bank (mana-mana bank - bonus akan dibayar melalui akaun ini)

Hubungi saya melalui SMS/Whatsapp 013-924 3387.

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322

Wednesday, 9 April 2014

Set Skincare Shaklee Untuk Kulit Berminyak


Dalam entry sebelum ni saya cerita tentang Set Skincare Enfuselle untuk kulit kering. Kali ini tentang Set Skincare Enfuselle untuk kulit berminyak pula. 


Set Skincare Enfuselle - Normal to Oily Skin





Sama seperti Set Skincare Enfuselle untuk kulit kering, set ini juga mengandungi 4 item iaitu :

1. Purifying Cleansing Gel

Gel berbusa bertindak dengan lembut untuk menyingkirkan bahan pencemaran, mekap dan minyak berlebihan.
  • Bahan-bahan khas serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit terasa segar dan lembut
  • Mencerahkan tona kulit
  • pH yang seimbang
  • Hipoalergenik

Harga : RM 88.75


2. Purifying Toner

Dengan Tiga Tindakan Untuk Menghentikan Kerosakan Pro-Oksida

Purifying Toner merangsang dan menyegarkan kulit sebagai persediaan rawatan Enfuselle.
  • Terbukti secara klinikal
  • Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
  • pH yang seimbang
  • Menyegarkan dan memperhalus kulit dengan ekstrak likoris, ginseng dan witch hazel
  • Meminimumkan kemunculan liang-liang yang besar pada kulit
  • Membantu mengawal kulit berminyak
  • Hipoalergenik

Harga : RM 78.75


3. Balancing Moisturizer

Formula Ringkas untuk Menyubur dan Melembapkan Kulit

Formula yang ringkas, tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah bertindak dengan membekalkan kelembapan segera yang kulit anda perlukan bagi menjadikan wajah kelihatan halus serta tidak berkilat.

Terbukti secara klinikal:

  • 146% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari
  • 268% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari
  • 173% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa 28 hari
  • Membantu mengembalikan keseimbangan minyak pada kulit
  • Hipoalergenik

Harga : RM 83.75


4. Eye Treatment

Garis-Garis Halus dan Kedutan Tidak Lagi Ketara

Mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan botani khusus.

Terbukti secara klinikal:

  • 233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa dua minggu
  • 120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa dua minggu
  • 209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa lapan minggu
  • 32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa lapan minggu
  • Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu
  • Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata
  • Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut
  • Hipoalergenik, diakui oleh pakar-pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakai kanta lekap.

Harga :RM 52.50

Harga untuk satu set ialah RM 313.75.  Namun, anda akan mendapat harga istimewa jika mendaftar sebagai ahli Shaklee.

Hubungi saya melalui SMS/Whatsapp : 013-924 3387 untuk keterangan lanjut.

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee : 885322

Monday, 7 April 2014

Set Skincare Shaklee Untuk Kulit Kering

Mungkin ramai yang tak tahu, selain vitamin, Shaklee juga ada poduk skincare iaitu Nutriwhite dan Enfuselle. Apa bezanya kedua-dua ni? Nanti saya ceritakan satu persatu. 

Tapi untuk post kali ni saya nak cerita tentang Set Skincare Enfuselle - Set Skincare Shaklee untuk kulit kering.

Set Skincare Enfuselle - Normal To Dry Skin



Set skincare Enfuselle mengandungi 4 item iaitu :

1. Hydrating Cleansing Lotion

Emulsi berkrim ini bertindak menanggalkan kotoran, bahan pencemaran dan mekap tanpa menjejaskan lapisan minyak semulajadi kulit.
  • Emolien yang kaya serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit halus, seimbang dan berseri
  • Mencerahkan tona kulit
  • pH yang seimbang
  • Hipoalergenik

Harga : RM 96.25 


2. Hydrating Toner


Hydrating Toner melegakan dan menyediakan kulit untuk rawatan Enfuselle.
  • Terbukti secara klinikal
  • Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
  • pH yang seimbang
  • Rumusan tanpa alkohol yang menyejat dengan cepat tanpa mengeringkan kulit
  • Melindungi lapisan minyak semulajadi kulit, menyucikan dan melembutkan dengan ekstrak witch hazel dan kamomil

Harga : RM 78.75



3. Hydrating Moisturizer

Melembapkan Kulit Sehingga 24 Jam

Krim tanpa minyak dan tidak melekit yang kaya dengan agen pelembap bagi menyerlahkan kehalusan dan keanjalan kulit dengan serta-merta.

Terbukti secara klinikal:
  • 102% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari
  • 195% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari
  • 21% pengurangan kedutan dalam masa 28 hari
  • Kesan yang ketara dapat dilihat dengan serta-merta, dan ia berterusan sehingga 24 jam
  • Garis-garis halus berkurangan dengan ketara
  • Hipoalergenik

Harga : RM 97.50

4. Eye Treatment

Garis-Garis Halus dan Kedutan Tidak Lagi Ketara

Mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan botani khusus.
 
Terbukti secara klinikal:

  • 233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa dua minggu
  • 120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa dua minggu
  • 209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa lapan minggu
  • 32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa lapan minggu
  • Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu
  • Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata
  • Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut
  • Hipoalergenik, diakui oleh pakar-pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakai kanta lekap.

Harga : RM 52.50

Jadi, untuk satu set ni harganya ialah RM 325.00. Mahal sangat? Kalau nak harga yang lebih murah, ada caranya iaitu dengan menjadi ahli. Anda jimat 15-20 %. 

Hanya perlu bayar yuran keahlian sebanyak RM 75.00 seumur hidup. Sebaik mendaftar, anda akan dapat membeli produk Shaklee pada harga yang paling murah. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tips untuk mengatasi masalah kulit kering. Antaranya :

1. Minum air yang banyak - 2 hingga 3 liter sehari.
2. Kurangkan penggunaan skrub.
3. Ambil vitamin untuk kulit seperti vitamin E, GLA, omega.
4. Gunakan sunblock atau pelempab yang mengandungi sunblock.
5. Sapu eye cream 2 kali sehari untuk melembapkan kawasan mata. Berbanding kulit jenis lain, kulit kering mudah berkedut.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Jika anda berminat, SMS/Whatsapp 013-924 3387 jika inginkan penjelasan yang lebih lanjut. 

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee : 885322



Saturday, 5 April 2014

Bolehkah Ambil Alfalfa Selepas Bersalin / Semasa Pantang

Alfalfa sememangnya terkenal sebagai milk booster untuk ibu-ibu yang menyusu. Namun macam-macam pendapat berkenaan pengambilan alfalfa selepas bersalin yang menyebabkan sesetengah orang ragu-ragu untuk mengambilnya. 

Ada pendapat yang mengatakan alfalfa hanya boleh diambil 2 minggu selepas bersalin, manakala yang lain berpendapat ia boleh diambil sejurus selepas bersalin.

Jadi bolehkah ambil alfalfa selepas bersalin / semasa pantang?

Sebenarnya ada beberapa keadaan yang perlu diambil perhatian sebelum anda mengambil alfalfa. Secara asasnya, alfalfa boleh diambil sejurus selepas bersalin jika kedua-dua ibu dan bayi tidak mengalami sebarang masalah seperti bayi pramatang atau jaundis (kuning). 

Untuk masalah jaundis, seelok-eloknya alfalfa tidak diambil. Tunggu sehingga bayi bebas daripada jaundis, barulah ibu boleh mula mengambilnya.

Untuk bayi pramatang pula, juga dinasihatkan supaya tidak mengambil alfalfa sejurus selepas bersalin. Hanya perlu ambil vitamin yang asas untuk pantang seperti Vitalea, Vitamin C, B Kompleks, zink dan boleh ditambah ESP. 

Sebenarnya, alfalfa terkandung dalam set pantang seperti yang disyorkan oleh Shaklee. Jadi sudah tentu ianya selamat untuk diambil kecuali untuk beberapa keadaan seperti yang saya sebutkan di atas. 

Jika anda mempunyai sebarang kemusykilan dan memerlukan konsultasi selanjutnya, boleh hubungi saya melalui SMS/Whatsapp 013-924 3387. 

Siti Nor Kamilah 
ID Shaklee : 885322 



Tuesday, 1 April 2014

Cara Makan Vivix Shaklee

Cara makan Vivix Shaklee yang biasa disyorkan seperti yang tertera pada botol Vivix ialah 1 sudu teh sehari. Namun ramai yang mengadu badan jadi panas dengan cara pengambilan tersebut, walaupun telah minum air dalam kuantiti yang banyak iaitu 2 hingga 3 liter sehari.

Sebenarnya jika menghadapi masalah dengan cara pengambilan mana-mana vitamin, kita boleh ubah atau sesuaikan mengikut keadaan. Bak kata orang putih, try and error. Jadi jika anda juga mengalami masalah yang sama setelah mengambil Vivix, apa kata anda tukar cara pengambilan.

Caranya, 1 sudu teh Vivix dicampurkan ke dalam satu gelas besar (500 ml) air sejuk atau suam. Kemudian, tambah 1 sudu Performance Drinks.

Kenapa Performance Drinks? 
Kerana Performance Drinks berfungsi menyejukkan badan. 

Insya Allah. Boleh cuba jika nak tahu berkesan atau tak.

Seperti yang saya sebutkan di atas, tiada cara khusus untuk makan vitamin. Ikut keserasian dan tubuh masing-masing.Jadi tak perlu confuse jika cara pengambilan vitamin yang diberi oleh pengedar Shaklee anda berbeza berbanding pengedar Shaklee yang lain. 

Selain itu, disyorkan supaya Vivix diambil pada waktu pagi di samping kena banyakkan minum air.

Nak lagi sedap, boleh campur Vivix bersama Set Mighty 3 Gems (ESP + Performance Drinks + Meal Shake)

 
Vivix Shaklee 

SMS 013-924 3387 jika anda berminat untuk mencuba Vivix.

Kredit : anakkuwiraku.com
Kredit foto : supersihat.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...