Saturday, 13 December 2014

Syoknya Bekerja Dari Rumah - Part 1 : Webinar

Alhamdulillah Khamis lepas telah selesai webinar Group iReach iaitu group Shaklee di bawah upper upline saya iaitu Presidential Master Lyna Noh. Webinar semalam telah disampaikan oleh Ija Ramli dengan tajuk Dahsyatnya Bersyukur Dari Hati. 

Bermula lebih kurang pukul 9.30 sehingga 11.30 malam. Wow! Webinar kali ni memang luar biasa hebat. 

Biasanya webinar sebelum-sebelum ini ambil masa 1 jam sahaja. Bagi yang belum familiar dengan webinar, ia bolehlah diibaratkan sebagai meeting atas talian. 

Kita boleh dengar suara dan slaid yang dipaparkan. Selain itu, boleh berinteraksi dengan speaker yang menyampaikan webinar tersebut dengan menaip perkataan pada kotak yang disediakan.




Sejujurnya, saya dulu pun tak pernah dengar perkataan webinar ni. Dah join Shaklee baru tahu. Maklumlah, macam-macam perkara yang saya kena belajar sejak join Shaklee ni. 

Tapi tak la pulak saya rasa bosan, sebab makin banyak kita study, makin banyak yang kita tahu. Makin banyak yang kita tahu, makin mudah untuk consult customer. Dan seterusnya membawa kepada peningkatan income kita. Best kan?

Mulai hari ini, saya akan kongsikan pengalaman tentang kebaikan, keseronokan dan kegembiraan saya bekerja dari rumah melalui entry Syoknya Bekerja Dari Rumah.

Kerana pasti ramai isteri, ibu malah wanita yang belum berkahwin pun lagi yang berimpian untuk menjadi Work At Home Mom (WAHM) tetapi masih samar-samar. Tak tahu macam mana caranya.

Saya dulu pun memasang angan-angan untuk menjadi WAHM sebelum saya berkahwin lagi. Sebelum saya bertemu calon suami lagi (yang kini dah menjadi suami).

Saya tak tahu kenapa keinginan tersebut sangat kuat. Dan juga pada masa tu belum ada idea langsung macam mana nak capai impian tersebut. Yang saya tahu, saya nak duduk di rumah je jaga anak :)

Salah satu sebab saya seronok bekerja dari rumah ialah kerana saya tak perlu menghadiri meeting larut malam (yang sinonim dengan MLM) walaupun Shaklee sendiri merupakan MLM. Sekarang dengan kemudahan teknologi, macam-macam yang kita boleh manfaatkan. 

Tidak pernah sekalipun saya terpaksa meninggalkan suami dan anak di rumah untuk meningkatkan ilmu bisnes dengan menghadiri perjumpaan bisnes pada malam hari kerana ia boleh dilakukan dari Small Office Home Office (SOHO) sahaja melalui webinar.

Malah speaker yang menyampaikan webinar tersebut juga boleh melakukannya di rumah dengan ditemani oleh suara jeritan dan pekikan anak-anak (sebagai music background hehe). Begitulah meriahnya webinar Shaklee.

Webinar merupakan salah satu cara yang mudah untuk pengedar Shaklee berkongsi dan menuntut ilmu. Free je pun. Tak perlu bayar. Nak atau tak nak je.

Yang bestnya, speaker boleh berada di mana-mana sahaja di seluruh dunia, asalkan ada talian internet. Mudahnya webinar ni. Ia salah satu tool penting untuk bisnes, lebih-lebih lagi bisnes online.

Jika anda mahu merasai keseronokan bekerja dari rumah dengan Shaklee, anda boleh hubungi mana-mana pengedar Shaklee. Kalau nak join under saya pun dialu-alukan :)

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Saturday, 15 November 2014

Bolehkah Ambil Lecithin Semasa Hamil?

Bila sebut Lecithin, kebanyakan kita mengetahui kebaikannya dalam penurunan berat badan, dan juga untuk kecantikan kulit.

Lecithin merupakan emulsifier semulajadi yang mampu membakar lemak untuk tubuh yang lebih langsing.

Harga Lecithin Shaklee yang sangat berpatutatan menjadikan ia favourite bagi mereka yang ingin kurus.

Persoalannya, bolehkah Lecithin diambil semasa mengandung?


Sebenarnya, masa terbaik untuk ambil Lecithin adalah semasa mengandung.

Ini adalah kerana Lecithin adalah komponen utama neurotransmitter iaitu asetikolin yang sangat bagus untuk sistem saraf dan otak manusia.

Pengambilan Lecithin semasa mengandung membantu mengoptimumkan perkembangan otak dan sistem saraf dan otak bayi, di samping DHA yang diperolehi melalui pengambilan Omega.

Mungkin ramai yang menyedari tentang kepentingan Omega ketika hamil namun tidak tahu tentang kebaikan Lecithin.

Lecithin juga terdapat dalam Brilliant Set Shaklee kerana ia membantu meningkatkan daya ingatan dan keupayaan pembelajaran serta mengurangkan stress.

Nutritionist Shaklee sendiri mengesyorkan pengambilan 3 hingga 6 biji Lecithin setiap hari untuk ibu hamil.

Kredit





Untuk sebarang pertanyaan dan order, hubungi Siti Nor Kamilah / ID 885322 / SMS @
Whatsapp 013-924 3387.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Wednesday, 5 November 2014

Apa Kata Robert Kiyosaki Tentang MLM

Sebelum ini saya ada bercerita tentang buku Robert Kiyosaki iaitu Increase Your Financial IQ. Dalam buku tersebut ada disebut tentang MLM atau network marketing. Yang suka baca buku lebih-lebih lagi buku berkaitan kewangan, pasti kenal siapa Robert Kiyosaki ni. Bagi yang belum kenal, Robert Kiyosaki merupakan penulis buku Rich Dad Poor Dad yang menjadi best seller dan diterjemahkan dalam pelbagai bahasa di seluruh dunia. 

Dalam bab akhir buku tersebut ada dibincangkan tentang cara untuk meningkatkan financial intelligence atau bahasa mudahnya, kecerdasan kewangan. Untuk membentuk financial intelligence pula memerlukan persekitaran yang tertentu. Contoh persekitaran tersebut adalah :
  1. Sekolah atau Kolej
  2. Rumah Ibadat
  3. Pasukan Tentera
  4. Network Marketing ataupun Pemasaran Berangkai
  5. Bisnes
  6. Seminar
  7. Latihan dan Bimbingan
  8. Kelab Cashflow
  9. Bahan Muatturun Khusus Untuk Pembaca

Jadi, apa ulasan Robert Kiyosaki tentang network marketing atau MLM?

Network Marketing ataupun Pemasaran Berangkai
Kebanyakan syarikat networking ataupun pemasaran berangkai menyediakan persekitaran pembelajaran yang hebat kerana mereka menawarkan latihan, sokongan, struktur bisnes, dan produk supaya kita dapat fokus bagi membangunkan kemahiran jualan dan membina bisnes.
Saya sarankan kepada sesiapa yang mahu menjadi usahawan supaya menyertai syarikat pemasaran berangkai ini bagi mendapatkan latihan perniagaan terbaik dalam dunia sebenar bisnes. Syarikat seperti ini lebih fokus dalam membangunkan ketiga-tiga minda kita, terutama mengukuhkan minda separa sedar.
Program latihan pemasaran berangkai bagus bagi membangunkan kepintaran interpersonal dan intrapersonal. Membangunkan kedua-dua kepintaran ini akan mengubah hidup kita dan meningkatkan taraf hidup kita kerana kepintaran ini mengajar kita cara mengatasi ketakutan kepada orang lain dan ketakutan kepada kegagalan.
Kebaikan belajar dalam persekitaran pemasaran berangkai adalah persekitaran pemasaran berangkai adalah persekitaran itu yang saling menyokong, dan bukan yang didorong oleh rasa takut seperti yang diajarkan di sekolah-sekolah dan bisnes. Mereka tidak menggagalkan kita ataupun memecat kita kerana prestasi yang rendah. Sebaliknya, kebanyakan bisnes pemasaran berangkai ini akan berusaha membantu dan memberikan semangat selagi kita sanggup belajar dan berkembang. 
Saya mengenali beberapa orang yang menghabiskan masa mereka selama lima tahun bersama bisnes pemasaran berangkai sebelum mereka pada akhirnya berjaya menangani keraguan dan ketakutan dalam diri mereka. Sebaik sahaja mereka berjaya mengatasi masalah ini, wang mula melimpah masuk.

Bila saya baca tentang ni, memang betul. Exactly macam yang Robert Kiyosaki tulis tu. Bila join Shaklee, perkara tentang minda separa sedar memang sangat ditekankan oleh mentor-mentor  saya. Dan bukan hanya aspek kewangan dan kesihatan yang berubah menjadi bertambah baik, boleh dikatakan dengan menyertai Shaklee, semua aspek kehidupan juga turut berubah. Dan bukannya perlu masa 5 tahun, ada yang dah buktikan telah berjaya dalam masa yang singkat, seawal 1 atau 2 tahun dengan Shaklee.

Ia mengukuhkan lagi keyakinan saya terhadap MLM, walaupun masih ramai yang skeptikal tentangnya. Last but not least, MLM merupakan pilihan yang paling sesuai untuk menjana pendapatan, lebih-lebih lagi di kala harga gula, harga minyak naik dan ditambah lagi dengan GST yang bakal dikenakan bermula tahun hadapan - 2015. Semua benda pakat naik harga nanti (walaupun tak berkait dengan GST langsung).

Jika anda ingin mencari pendapatan sampingan, inilah masanya yang terbaik. Usah bertangguh lagi. Fast action, fast result. Hubungi saya :

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Tuesday, 4 November 2014

Resepi Teh Tarik Sihat Penambah Tenaga

Siapa kat sini suka teh tarik? Sayalah salah seorangnya tu. Kalau pergi kedai makan confirm order teh tarik. Atau teh ais. Kalau kat rumah pula saya suka campur Cinch Tea dengan susu pekat manis. Sebab, saya kurang suka rasa Cinch Tea tu. Macam pahit-pahit sikit. Sebab Cinch Tea ni sugar free. Tapi disebabkan saya sukakan khasiatnya kerana memberi tenaga segera dan hilangkan mengantuk, Cinch Tea ni tetap saya ambil. Tapi kena campur dengan something baru saya boleh minum - madu, Performance Drinks, lemon atau susu pekat manis. 

Tapi sebenarnya tak elok minum selalu. Sebab susu pekat manis tu kan manis. Tak nak la dapat kencing manis pula. Bercakap tentang susu pekat manis, tiba-tiba teringat kat cikgu saya masa sekolah rendah dulu. Kami panggil Cikgu Din je. Anak Cikgu Din yang belum pun bersekolah masa tu menghidap kencing manis kerana kegemarannya meratah susu pekat manis. Bahaya betul kan?

Sekarang saya nak share resepi teh tarik yang lebih sihat, iaitu tanpa menggunakan susu pekat manis. Sebelum ni tak pernah terfikir pun nak buat macam ni. Resepi ni saya dapat daripada FB Haji Roslan, salah seorang leader Shaklee yang telah 23 tahun menggunakan produk Shaklee. Kira otai la ni hihi. 

Resepi Teh Tarik Sihat 


Bahan-bahan :

1 mug air suam atau panas
2 atau 3 sudu besar Meal Shakes
1 sachet Cinch Tea

Cara membuat :

Masukkan Meal Shakes dan Cinch Tea ke dalam air suam dan kacau hingga sebati. Atau boleh juga isikan dalam shaker. Kemudian goncang. Nak lagi sedap boleh tambah ais.


teh tarik untuk ibu hamil
Kredit foto : Hj Roslan


Macam mana? Agak-agak sihat tak resepi ni? Confirm sihat kan? Jadi lepas ni bolehlah saya minum teh tarik tanpa ragu-ragu lagi. Tak perlu risau pasal kencing manis dah jika menggunakan resepi ini. Teringin nak mencuba teh tarik Shaklee ni? Boleh hubungi saya seperti maklumat di bawah :

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Monday, 3 November 2014

10 Manfaat Omega Guard untuk Semua

1. Omega membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dalam kandungan. Risiko alahan pada bayi juga dapat dikurangkan dengan pengambilan Omega.
2. Omega sangat baik untuk kesihatan kanak-kanak secara keseluruhan - fizikal dan mental. Juga sesuai untuk pesakit ADHD dan asma.  
3. Omega mencegah penyakit saluran darah dan strok. Dengan cara menyihatkan saluran darah dan menjadikan ia lebih fleksibel dalam mengawal tekanan darah.
4. Omega melegakan kesakitan dan bertindak sebagai painkiller. Ia bermanfaat untuk penyakit yang berkaitan dengan sendi atau otot.
5. Omega penting untuk kesihatan mata kerana DHA yang terdapat dalam Omega merupakan komponen utama retina mata.
6. Omega mengurangkan risiko kanser seperti kanser payudara, paru-paru, prostat dan kolon. Ia bertindak menghalang pertumbuhan sel tumor.
7. Omega membantu meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru. 
8. Omega mencegah serangan penyakit jantung. 
9. Omega membantu mengawal kandungan gula dalam darah. Bermanfaat untuk pesakit diabetes. 
10. Omega membantu mengurangkan tekanan, kemurungan dan insomnia. Ia juga bermanfaat untuk pesakit skizofrenia.
11. Omega penting untuk kecantikan kulit.

Promosi untuk bulan November ialah Omega Guard. Biasanya, dalam sebulan hanya satu item je ada promosi. Tapi macam bulan-bulan lepas, Shaklee sangat baik hati kerana mengadakan promosi untuk dua item serentak. Bulan ni pula, bukan 2 item tapi ada 2 tawaran hebat iaitu :

1. Beli 6 botol Percuma 1.
























2. Beli 2 botol dengan diskaun 5%























Promosi ini berlangsung selama sebulan. Jadi jangan lepaskan peluang untuk cuba Omega Guard ni bagi yang belum pernah cuba. Pendek kata, Omega sesuai untuk semua golongan dari kanak-kanak hingga dewasa. Omega terdapat dalam :

  • Set Mengandung
  • Set Menyusu
  • Set Kesihatan Sendi
  • Set Slimming
  • Set Kesihatan Lelaki
  • Set Kesihatan Wanita
  • Set Kesihatan Kanak-kanak
  • Set Gout
  • Set Darah Tinggi
  • Set Kecantikan Kulit
  • Set Kencing Manis
  • Set Buasir
Hubungi :
Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Saturday, 1 November 2014

Review Buku : Increase Your Financial IQ - Robert Kiyosaki

Saya baru saja habiskan buku Robert Kiyosaki - Increase Your Financial IQ (Edisi Bahasa Melayu). Sangat menarik! Terutamanya Bab 9 - Membangunkan Financial Genius kerana ia melibatkan minda separa sedar. Saya tak tahu macam mana nak explain tapi bila baca buku ni terlalu banyak ilmu yang saya dapat. Terutamanya berkaitan kuasa minda - something yang saya sangat-sangat minat dari dulu lagi. Banyak perkara yang saya dapat faham bila baca buku ni. 

Saya quote sedikit dalam bab ini :

Robert Kiyosaki
Quote dari Robert Kiyosaki

Saya sangat bersetuju dengan kata-kata Robert Kiyosaki tersebut. Bukan senang nak berubah jika persekitaran kita tak membantu, lebih-lebih lagi jika persekitaran kita negatif. Jadi nak tak nak, kita mesti keluar daripada persekitaran tersebut jika ingin berjaya. Memang agak sukar, tapi sekali kita dah keluar dari persekitaran negatif tersebut, fuh lega sangat rasanya. Saya pun dah alami perkara tersebut. Sebab tulah saya sokong pendapat Robert Kiyosaki 100%. 

Dan Alhamdulillah syukur sangat-sangat. Sejak menyertai keluarga besar Shaklee under Group Jutawan, saya telah temui persekitaran yang sangat positif yang saya cari selama ini. Di kala rasa down dan kadang-kadang tidak tahu kepada siapa harus diluahkan, saya sering mendapat motivasi atau jawapan kepada masalah saya melalui sharing mentor-mentor dalam Shaklee. Selalu sangat terjadi macam tu. Ajaib sungguh. Tak jadi nak rasa down hehe. Kenapa mentor-mentor? Kerana bukan setakat seorang sahaja mentor iaitu upline saya, malah upline yang atas-atas lagi.  

InsyaAllah saya akan kongsikan lagi tentang buku ini. Robert Kiyosaki ada beri pendapat berkenaan Network Marketing atau dalam bahasa mudah - MLM. Nak tahu sama ada pandangannya adalah positif atau negatif? Stay tune for more updates :)

Saya Pengedar Sah Shaklee :

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387 

Wednesday, 15 October 2014

TIPS UNTUK BAKAL PESERTA IMKK 23 - 26 OKTOBER 2014

Pejam celik pejam celik dah pun bulan Oktober. Rasa macam baru lagi saya hadir IMKK bulan Jun lalu. IMKK terakhir untuk tahun ini dijadualkan berlangsung pada 23-26 Oktober 2014, bersekali dengan cuti Hari Deepavali. Yang dah mendaftarkan diri, tentu excited kan? Macam tu lah juga perasaan saya, bila pertama kali menyertai IMKK. 

IMKK ni sebenarnya dah pun diadakan selama 6 tahun. Lama dah tu. Tapi kenapa baru tahun ni saya join ye? Macam tak tahu je IMKK wujud sebelum ni. Nak buat macam mana. Mungkin tahun sebelum ni publisiti tentang IMKK ni belum meluas, tu yang saya tak tahu tu. Apa pun, Alhamdulillah. Better late than never. Peluang untuk sertai IMKK bagi saya merupakan rezeki yang tak ternilai harganya. 

Saya ingat lagi, saya terbaca tentang pengalaman peserta IMKK dalam salah satu blog favourite saya. Dari situ, saya tertarik dan teringin nak pergi. Tapi bila melihat tiket yang berharga 4 angka tersebut, terus terbantut hasrat saya. Masa tu saya belum tahu kaedah nak mendapatkan tiket yang murah. 

Bila melihat testimoni-testimoni peserta IMKK dalam facebook, makin berkobar-kobar keinginan saya untuk turut hadir sama. Akhirnya saya berjaya jugak join bila tiba-tiba adik saya sponsor beli tiket. Alhamdulillah sungguh tak disangka. 

Jadi berdasarkan pengalaman yang lalu, saya ingin berkongsi tips untuk bakal peserta IMKK kali ini :

1. Buat pendaftaran prapakej melalui emel.

IMKK yang lalu, tiket dibeli melalui orang lain. Tiket itu kemudiannya diposkan kepada adik saya, dan mendaftarkan nama kami. Dari situ, saya terima emel daripada Richworks untuk pendaftaran prapakej. Terus isi form tu. Jangan tangguh-tangguh. Dalam masa yang sama, anda juga akan menerima SMS daripada Richworks dari semasa ke semasa sebelum IMKK tersebut berlangsung. 

2. Cari tempat penginapan yang berdekatan dengan tempat program.

Haritu saya tinggal di rumah adik di Sungai Buloh, yang memakan masa 1 jam perjalanan. Jauh jugak la. Jadi memang agak meletihkan sebab program biasanya tamat pukul 12 malam ke atas. Disebabkan jem, biasanya pukul 2 ke atas baru sampai rumah adik saya tu. Jadi kalau stay di hotel berdekatan, jimat la sikit masa dan kurang sikit penatnya.

3. Parking di luar bangunan.

Malam pertama, kami parking di bangunan MIECC. Selama 1 jam juga menunggu untuk keluar dari bangunan itu sahaja. Bayangkan, 8000 orang keluar serentak. Mana tak jem. Ingatkan terpaksa tidur dalam kereta je malam tu haha.

Hari seterusnya, dah tahu keadaan kami parking kat luar terus. Ada parking berbayar dekat roundabout. Kat tepi jalan tu pun dah bersusun kereta parking. Lambat sikit je memang susah la nak cari parking. Tapi pastikan tak menghalang laluan atau block kereta orang lain ye.

4. Tentang makan minum.

Makan minum memang tidak disediakan. Tapi ada gerai makanan di Ground Floor. Dewan Seminar di Tingkat 1. Tapi harganya memang agak mahal la. Kalau tak nak beli makanan kat situ, boleh ke MINES Shopping Centre di bangunan sebelah. Macam-macam ada kat sana - KFC, Pizza Hut, Ayam Penyet dll. Gerai makanan pun banyak. Tapi awas, jika lambat sikit je, semua tempat akan penuh dengan peserta-peserta IMKK. So lepas habis je program lari cepat-cepat ke tempat yang menjadi pilihan anda hehe.

5. Bawa sejadah atau alas untuk solat.

Surau ada di sediakan di Ground Floor. Agak luas juga. Tapi bila dah ramai macam tu, still tak muat. Jadi bawa siap-siap sejadah atau alas untuk solat. Dan semestinya telekung bagi wanita. Boleh pilih untuk solat di mana-mana je tempat, asalkan ada wudhu'. Kat Mines Shopping Centre pun ada surau. Tapi macam biasa, dipenuhi peserta IMKK juga.

Masa untuk rehat dan solat biasanya 2 jam. Walaupun masa agak panjang, tapi bila kena beratur untuk ke toilet, ambil wudhu' dan sebagainya menjadikan masa tu terhad. Jadi kena pandai-pandai la pilih tempat yang tak ramai orang atau pun sebagainya.

Saya rasa, tu je tips yang saya boleh kongsikan. Kalau ada yang lain, saya tambah lagi nanti. 

Selamat menimba ilmu untuk semua bakal peserta IMKK Oktober.

Anda kaya dan berjaya!

Saya pengedar Shaklee,
Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Monday, 13 October 2014

Masa Terbaik Untuk Makan Vitamin

Alhamdulillah saya baru sahaja selesai makan tengah hari. Lepas tu saya terus telan 2 kapsul minyak zaitun. Sebab kat botol tu ada tertulis "Sukatan cadangan : 2 kapsul selepas makan".

Tapi kali ini bukannya saya nak cerita pasal minyak zaitun. Tapi tentang cara pengambilannya. Tak kira apa jenis ubat, suplemen dan vitamin, masing-masing ada masa pengambilan yang tertentu.

Mana boleh makan ikut suka hati je. Tak kiralah vitamin tersebut murah atau mahal. Yang paling mahal sekalipun, kalau ambil tak ikut aturan, sama macam tak makan vitamin pun. Tak dapat kesan yang diinginkan. Betul tak?

Masa Terbaik Yang Disyorkan untuk Ambil Vitamin 


Vitamin adalah bahan organik, jadi ia harus diambil bersama makanan lain atau mineral untuk penyerapan yang terbaik. Seperti minyak zaitun yang saya ambil juga, masa terbaik untuk makan vitamin ialah ambil bersama makanan atau selepas makan.

cara ambil suplemen, kenapa ambil suplemen selepas makan
Masa manakah yang terbaik untuk ambil suplemen?

Mungkin ada yang suka makan vitamin. Jadi macam-macam vitamin yang diambil. Untuk tenaga ada, untuk kulit cantik ada, untuk kurus ada. Sampai pening nak makan mana satu. Jadi macam mana pula caranya?

Jika kita mengambil banyak jenis vitamin, seelok-eloknya dibahagikan pengambilan kepada selepas sarapan, selepas makan tengah hari, selepas makan malam, sebelum tidur dan sebagainya.                        
Yang terakhir, jika anda memang seorang yang sangat sibuk dan perlu mengambil vitamin sekaligus supaya tidak lupa, masa terbaik ialah masa anda makan hidangan yang paling besar.

Contohnya, tengah hari biasanya anda tak ambil nasi, hanya makanan yang ringan. Tetapi malam baru anda makan nasi. Jadi anda patut ambil vitamin selepas makan malam.

Tips Penting 


Kenapa perlu ambil mineral bersama dengan vitamin? Mineral penting supaya vitamin dapat diserap dengan lebih baik. Jadi, pastikan ambil mineral dan vitamin bersama.

Masih pening lagi dengan cara pengambilan vitamin? Inilah pentingnya konsultasi.

Entry berkaitan : Cara Makan Vitamin Shaklee Yang Wajib Diketahui

Jika membeli vitamin Shaklee, pastikan anda mendapat konsultasi yang sepatutnya tentang cara pengambilan vitamin. Biasanya, setiap pengedar Shaklee akan menyediakan jadual pengambilan vitamin yang khusus untuk pelanggan mereka. Supaya anda tak perlu pening-pening lagi :)

Dapatkan konsultasi percuma dengan setiap pembelian melalui saya :

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Saturday, 11 October 2014

8 Manfaat Vitamin Anti-Stress Untuk Kulit

Vitamin B kompleks merupakan salah satu vitamin yang terdapat dalam Set Kecantikan Kulit, selain vitamin E dan vitamin C. B kompleks juga dikenali sebagai vitamin anti-stress. Ia mudah larut dalam air, jadi ia perlu diambil setiap hari sebab tubuh tak mampu untuk menyimpannya.

Manfaat vitamin B kompleks untuk kulit


1. Vitamin B meningkatkan metabolisme sel dan menggalakkan kulit yang sihat.

2. Vitamin B kompleks merupakan antioksida yang membantu meningkatkan peredaran darah. Jadi bila peredaran darah lancar ke seluruh badan termasuk kulit, ia akan menghasilkan kulit yang berseri-seri dan tidak kusam. Jadi jika sebelum ini dah pernah amalkan vitamin c dan vitamin e namun tidak mendapat kesan yang diinginkan, mungkin anda patut cuba b kompleks.

3. Vitamin B kompleks melindungi daripada sinaran UV yang berbahaya yang boleh menyebabkan kanser kulit. 

4. Vitamin B kompleks merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Penggunaan yang kerap akan mengurangkan pigmentasi pada kulit. 

5. Vitamin B kompleks membantu mengurangkan garis-garis halus. Jadi yang nak awet muda sentiasa, memang tak boleh tinggal vitamin B kompleks ni. Malah, ini juga antara rahsia Siti Nurhaliza menjaga kecantikan kulitnya. 

6. Vitamin B kompleks mampu meningkatkan kelembapan kulit. Jadi ia sangat sesuai untuk kulit kering.

7. Vitamin B kompleks membantu masalah kulit yang kemerahan, bersisik dan ekzema.

8. Vitamin B kompleks membantu mengurangkan masalah jerawat. Jerawat berlaku apabila terlalu banyak minyak dikeluarkan di dalam tubuh. Apabila vitamin B5 mencukupi dalam tubuh, kalenjar yang menghasilkan minyak akan berfungsi dengan baik dan sekaligus mengurangkan jerawat. 

Saya pengedar sah Shaklee:

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387  


Friday, 3 October 2014

Hidup Susah. Selalu Gagal. Masalah Datang Bertimpa-timpa. Mungkinkah Selama-lamanya Begini?

Setiap orang di muka bumi ni ada masalah masing-masing. Kadang-kadang kita rasa hidup kita susah sangat. Miskin. Tak macam orang lain. Yang hidup kaya-raya dan senang dengan keluarga masing-masing. Jealous je kita tengok. Kita pula, masalah datang bertimpa-timpa. Lepas satu, satu. Selalu gagal dalam perkara yang kita lakukan. Kita rasa tak tenang. Kita rasa dalam dunia ni kitalah yang paling banyak masalah. 

Tapi kita mungkin lupa sesuatu. Tiada orang dalam dunia ni tiada masalah. Walau sekaya mana pun dia. Pasti ada masalah masing-masing. Kita mungkin ingat orang kaya hidup senang tapi kita tak tahu, hutang orang kaya tersebut keliling pinggang. Berjuta-juta. Berbanding kita yang tiada hutang atau pun ada hutang yang sedikit.

Adakah Selamanya Kita Akan Hidup Susah? 


Saya terbaca di facebook tentang isu kenaikan harga minyak ni. Tapi dah lupa kat mana. Ada disebut bahawa orang yang kurang berkemampuan mungkin terpaksa memberi anak mereka air sirap untuk menggantikan susu, sebab tak mampu nak beli susu yang semakin mahal harganya tu. 

Bila saya baca status tersebut, tiba-tiba saya teringat tentang kisah kejayaan bekas peserta Millionaire Marketing Mastery (dulunya dikenali sebagai Advanced Marketing Power). Sebijik dengan apa yang ditulis di facebook tersebut. Beliau yang berniaga produk kecantikan (seorang wanita) menceritakan kisahnya ketika hidup susah dahulu. 

Pada masa tu, beliau tak mampu nak beli susu anak. Terpaksa digantikan dengan air sirap atau susu pekat manis (Menangis saya dalam hati masa tu - masa sedang menaip ni pun saya rasa sebak). Sebab besarnya dugaan beliau, di kala sedang struggle untuk membina perniagaannya. 

Tapi sekarang beliau dah pun melepasi tahap sukar dalam hidupnya. Sekarang telah berjaya mengeluarkan produk sendiri, dan juga mendapat sales berjuta-juta setahun. Beliau merupakan pengasas produk Jus Sengat Dara (mungkin ada yang kenal). 

Satu lagi kisah semasa IMKK dulu. Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa saya selalu mention kelas Dr Azizan. Obses? Tak. Saya hanya ingin berkongsi apa yang saya tahu dan alami di mana mungkin orang lain tak tahu dan dengan sharing saya ini, mungkin memberi manfaat kepada mereka (termasuk anda).

Salah seorang yang berada di Hot Seat menceritakan bahawa sebelum dia join kelas Dr Azizan, hutang dia keliling pinggang. Beratus-ratus ribu. Dengan hutang kad kredit lagi. Masa tu dia gunakan kad kreditnya untuk join kelas-kelas di luar negara (yang tentunya sangat mahal) namun tak mendatangkan hasil pun. 

Dari situ saya terfikir, orang yang mempunyai masalah yang besar macam tu pun boleh keluar dari masalah masing-masing. Apatah lagi saya. Yang mempunyai masalah yang tidak seberapa jika dibandingkan dengan mereka. 

Bila mendengar kisah-kisah macam ni, baru saya sedar. Mereka yang sukses, jutawan, multi-jutawan ni memiliki satu persamaan iaitu pernah mengalami kesusahan atau kegagalan. Kesusahan itulah yang membangkitkan semangat mereka untuk berjuang sehingga berjaya dan akhirnya mengecapi segala kesenangan yang mereka dapat sekarang. 

Kesimpulannya, jika kita rasa kita susah, bergembiralah! Kejayaan sedang menanti di hadapan. Dengan syarat kita mengambil tindakan yang sewajarnya. Bukan menunggu sahaja kejayaan datang dengan sendiri. Selamat berjaya!




Saya pengedar sah Shaklee:

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Hujan lebat - Waktu mustajab doa

Alhamdulillah semalam hujan turun dengan lebatnya. Dingin dan nyaman rasanya. Saya tak melepaskan peluang ini untuk submit doa. Apa yang saya inginkan secara spesifik. Student Dr Azizan Osman confirm tahu istilah submit doa ni. Sebab dalam IMKK tempoh hari la saya dapat ilmu ni. Sebelum ni, saya dah tahu bahawa waktu hujan adalah antara waktu doa kita dimakbulkan oleh Allah. Tapi saya tak begitu faham atau tak benar-benar yakin pasal ni.

Rupa-rupanya waktu mustajab doa ialah waktu di mana manusia berada dalam gelombang alpha. Pada masa ini, segala doa yang kita minta akan terus direct kepada Allah tanpa hijab. Saya tak pandai nak elaborate dengan jelas macam Dr Azizan terangkan haritu. Tapi harap anda semua dapat faham. Dr Azizan terangkan secara saintifik tentang maksud waktu doa mustajab ni. 

Selama ni saya just tahu, tapi tak pernah amal pun. Tapi bila dah tahu secara saintifik, barulah saya benar-benar yakin dan teruja untuk mempraktikkannya. Sekarang saya sedar, itulah bezanya jika kita buat sesuatu tanpa ilmu dan juga dengan ilmu. Lain kesannya. Sekarang, bila hujan turun je, pasti saya submit doa. Berbanding dulu, langsung tak menghargai turunnya hujan. 

Selain itu, antara waktu terbaik untuk kita submit doa ialah :

  • Waktu dalam keadaan berwudhu’
  • Ketika mengantuk
  • Ketika sujud
  • Ketika bersin
  • Ketika istighfar
  • Ketika solat
  • Waktu 3 pagi
  • Ketika dengar Al-Quran
  • Ketika selawat
  • Ketika ‘bersama’ dengan pasangan
  • Ketika mendengar muzik yang sesuai (alpha brainwave)
  • Hari Jumaat
  • Malam Raya Aidilfitri atau Aidil Adha

Bila kita selalu dalam alpha mode, lebih cepat kita akan capai impian. Jadi jangan sia-siakan waktu kita berada dalam alpha mode. Ambillah peluang untuk berdoa dengan sungguh-sungguh. 

Saya pengedar sah Shaklee:

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Thursday, 2 October 2014

Buat rumah cash vs buat rumah dengan pinjaman bank

Macam mana hari ni pembaca semua? Sudahkah anda menulis Jurnal Kesyukuran anda? Bagi yang belum mungkin boleh tulis lepas ni :)

Hari ini saya nak cerita tentang pengalaman semasa saya bekerja dahulu. Saya jarang-jarang bercerita pasal ni tapi saya rasa pengalaman ini sangat menarik. Sebab itu saya ingin kongsikan di sini.

Masa saya mula-mula bekerja dahulu, saya ditugaskan di bahagian lelongan tanah. Setelah beberapa tahun, banyak perkara yang saya dapat belajar dan boleh saya jadikan panduan untuk masa hadapan. Mungkin ramai yang tak familiar dengan lelongan tanah ni kan? Jadi saya explain serba sedikit mengikut apa yang saya tahu.

Ada 2 keadaan di mana tanah akan dilelong. Pertama, mereka yang buat pinjaman dengan mencagarkan tanah mereka. Kedua, mereka yang membuat pinjaman perumahan. Apabila peminjam gagal membayar ansuran bulanan mereka, surat peringatan akan dikeluarkan mengikut tempoh bank masing-masing.

Jika mereka masih gagal juga untuk membayar, ada beberapa proses yang akhirnya akan membawa kepada permohonan bank untuk melelong tanah/rumah berkenaan ke Pejabat Tanah. Istilah yang digunakan ialah 'permohonan perintah jual'.

Bila Pejabat Tanah menerima permohonan tersebut, Pejabat Tanah tidaklah terus mengambil tindakan untuk melelong tanah. Tetapi terlebih dahulu diadakan siasatan di mana semua pihak yang terlibat dipanggil iaitu tuan tanah (penggadai), orang yang meminjam (peminjam), bank (pemegang gadaian) dan peguam (wakil bank).

Peminjam tidak semestinya tuan tanah. Ada juga yang mencagarkan tanah suami/isteri atau ahli keluarga dan lain-lain untuk membuat pinjaman, dengan persetujuan mereka.

Semasa proses siasatan ini, macam-macam karenah yang saya boleh lihat. Di pihak Pejabat Tanah, kami seboleh-bolehnya ingin mengelakkan daripada berlakunya lelongan tanah tersebut. Yela, kesian kat tuan tanah tersebut. Tetapi dari pihak bank, masing-masing sebolehnya mahu menyegerakan tindakan lelongan tersebut. (Maaf jika ada yang tak setuju. Tapi itulah yang saya nampak sepanjang saya bekerja dahulu)

Antara tanah yang dilelong tersebut, banyak jugalah rumah yang besar dan cantik. Dalam hati saya "Sayangnya rumah besar-besar nak kena lelong. Buat apa buat rumah besar-besar dengan pinjaman yang banyak tapi akhirnya kena lelong".

Daripada situ saya terfikir, takde cara lain ke untuk beli rumah selain daripada meminjam beratus-ratus ribu tersebut? Masa tu, pada fikiran saya, mustahil untuk buat rumah secara cash. Soalan saya ni masih tidak terjawab. Tapi dari semasa ke semasa, saya dah temui jawapannya. Iaitu dengan membina rumah secara cash. Rumah tersebut mungkin tidak besar tapi buat apa ada rumah besar tetapi milik bank? Lebih baik ada rumah yang sederhana tapi milik kita sendiri.

Saya dapat jawapan ini bila saya melihat contoh di depan mata sendiri. Pertama, rumah parent kawan saya yang dibina sedikit demi sedikit bila dapat menjual lembu dan juga hasil berniaga kecil-kecilan. Tapi yang bestnya, rumah tu taklah kecil. Tapi agakan saya, sama nilai dengan banglo RM 300,000.00. Ruang tamu pun sama luas dengan sebiji rumah teres kos rendah. Dapat bayangkan tak?Tanpa membuat pinjaman bank. Best kan macam tu? Hati pun tenang bila tiada pinjaman ni.

Yang kedua, rumah di kampung saya yang juga merupakan peniaga kecil-kecilan. Rumah tersebut tak kurang besarnya. Malah tiada bezanya dengan rumah yang dibuat dengan pinjaman bank. Tapi berapa kos membina rumah tersebut, taklah saya tahu. Tak sempat nak pergi interview hehe.

Yang ketiga, rumah mak saudara saya yang dibina dengan ganjaran pencen suaminya. Masa kerja dulu tinggal kat KL tapi sekarang ni balik duduk Besut (suami dia pun orang Besut). Tak sampai RM 100,000 pun dihabiskan. Termasuk dengan upah tukang buat rumah tu. Keluasan rumahnya lebih kurang Rumah Mesra Rakyat. Bagi saya, (yang ada pengalaman menyewa Rumah Mesra Rakyat) rumah tu agak besar. Malahan, Rumah Mesra Rakyat ni lebih besar dari rumah berkembar yang saya duduk sekarang. 

Daripada contoh tersebut, dapatlah saya membuat kesimpulan bahawa ada caranya jika kita mahu membina rumah secara cash walaupun mungkin proses untuk mendapatkannya agak lama. Dan kena ada tanah dulu. Yang penting, kita tidak perlu risau rumah kita akan dilelong jika berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini seperti kematian suami dan lain-lain.

Saya juga berimpian untuk membina rumah secara cash suatu hari nanti. Insya Allah.

Saya harap anda mendapat sesuatu daripada perkongsian saya ini.

P/S : Tips ini mungkin tidak sesuai untuk yang tinggal di bandar besar kerana harga tanah dan rumah yang mahal. Tapi who knows? Maybe ada caranya.

Saya pengedar sah Shaklee:

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Wednesday, 1 October 2014

10 tips to a happier you!

Anda sedang happy sekarang? Jika tidak, tips ini mungkin berguna untuk anda. Tips ini saya dapat daripada salah satu emel yang saya langgani. Saya tak nak ulas panjang, cuma nak share sikit berkenaan tips no. 1 iaitu appreciate life.


Macam mana cara nak appreciate life? Iaitu dengan mensyukuri setiap perkara yang kita ada. Walaupun jika dibandingkan dengan orang lain, kita rasa sangat banyak kekurangan. Contohnya, walaupun kita kurang berharta, syukur kerana kita ada 5 orang anak. Ramai orang yang kaya kat luar sana takde anak sorang pun.



Contoh lagi, syukur kerana kita ada mata yang boleh kita gunakan untuk melihat pasangan kita, mak ayah kita, keluarga kita sedangkan ramai orang tak mampu pun nak lihat macam mana rupa isteri/suami sendiri kerana cacat penglihatan.



Seelok-eloknya, kita lakukan aktiviti ini setiap hari. Nampak macam perkara remeh, tapi sebenarnya rata-rata orang berjaya amalkan perkara ini. Dah lupa saya baca kat mana, tapi memang banyaklah kisah-kisah berkenaan bersyukur ni yang saya baca. 



Nak tahu cara saya? Saya sediakan sebuah buku yang dinamakan 'Jurnal Kesyukuran'. Seelok-eloknya setiap hari, tapi ada juga saya terlupa. Paling minimum, mungkin kita boleh tulis 3 perkara yang kita syukuri setiap hari. Bagi saya pula, saya cuba untuk tulis sekurang-kurangnya 10 perkara.


Contoh yang saya tulis :

1. Hari ini saya bersyukur kerana dapat tinggal dalam rumah yang selesa seperti yang saya inginkan.
2. Hari ini saya bersyukur kerana ada seorang anak yang comel.
3. Hari ini saya bersyukur kerana dapat mendengar motivasi daripada Prof Muhaya. 
4. Hari ini saya bersyukur kerana ada komputer yang memudahkan saya untuk update blog.





TIPS DARIPADA PROF MUHAYA


Menurut Prof. Muhaya, kajian telah menunjukkan bahawa dengan menulis 3 perkara yang kita syukuri setiap hari selama 60 hari, perubahan akan berlaku dalam kehidupan kita sebanyak 60%. Banyak tu. Jadi, bila kita dah tahu, terus praktik. Usah bertangguh. Ilmu tanpa amal seperti pokok yang tidak berbuah. 


Mula-mula mungkin susah nak senaraikan apa yang kita syukuri, tapi lama kelamaan ia akan jadi mudah. Rupanya banyak perkara yang Allah telah kurniakan kepada kita, tapi kita tak syukuri pun. Sekecil-kecil perkara seperti dapat menghirup udara yang segar tanpa apa-apa bayaran pun. Bayangkan jika kita kena bayar setiap oksigen yang kita sedut, alamatnya tak terbayarla kita. 

Jadi, jom syukuri setiap perkara dalam hidup kita. Enjoy reading!       

Tip #1: Appreciate life ~ Develop an attitude of gratitude and count your blessings! When you start looking for things to be thankful for, you'll discover more reasons to be grateful.

Tip #2: Keep learning ~ Invest time and energy into continually learning and developing new skills. Keep your brain stimulated with exciting information and hobbies.

Tip #3: Do what you love ~ This may seem obvious, but a majority of people dislike their job! Choose a career that you enjoy and make time in your schedule for your hobbies and to pursue special interests.

Tip #4: Laugh often - Don't take life too seriously! Laugh at yourself, make light of your circumstances and infuse fun into daily activities.

Tip #5: Practice forgiveness - Holding onto anger, resentment or jealousy will only hurt you. Learn to forgive others & yourself for mistakes. Let it go and move on.

Tip #6: Meditate ~ More and more research is showing that meditation has major benefits on health and well-being. It increases positive emotions, life satisfaction and immune function.

Tip #7: Love ~ Nurture your relationships with friends & family and make it a priority to spend time with and to support your loved ones.

Tip #8: Stop comparing ~ Happy people don't waste their time worrying about what other people think, nor do they gossip. Let go of the need to judge or criticize. Instead concentrate on creating and living YOUR best life.

Tip #9: Be positive ~ Make an effort to see the glass half full and always look for the silver lining in any situation. If you notice a negative thought creeping into your mind, counteract it with a powerful, positive affirmation.

Tip #10: Surround yourself with those who lift you higher ~ Surround yourself with happy, positive people who truly want the best for you and support you on your journey to success.


Saya pengedar sah Shaklee :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Saturday, 20 September 2014

Millionaire Marketing Mastery - Seminar Pemasaran Terbaik!

Saya baru je menghadiri seminar Millionaire Marketing Mastery (MMM) iaitu seminar marketing Dr Azizan Osman - Pakar Marketing No. 1 di Asia. Pada 12 hingga 14 September  2014 bertempat di Menara PGRM. Sebenarnya dah daftar masa IMKK Jun haritu lagi sebab ada special offer. Jemput baca pengalaman saya di IMKK tempoh hari :

Intensif Magnet Kejayaan dan Kekayaan (IMKK) 12-15 Jun 2014 di MIECC, The Mines

Intensif Magnet Kejayaan dan Kekayaan (IMKK) 12-15 Jun 2014 di MIECC, The Mines - DAY 1


Intensif Magnet Kejayaan dan Kekayaan (IMKK) 12-15 Jun 2014 di MIECC, The Mines - DAY 2



MMM ni dulunya dikenali sebagai Advanced Marketing Power (AMP). Pesertanya taklah seramai IMKK. In fact, seat General paling sikit berbanding seat lain. Maknanya ramai lagi yang beli tiket mahal dari tiket murah. Dan of course memang beza la bila kita duduk depan dengan duduk belakang kan? Takpe, Insya Allah kalau ada peluang lagi next time saya pasti pergi dengan tiket yang mahal hihi. Amin.

Seminar kali ni, memang saya tak miss langsung setiap patah perkataan yang Dr Azizan share. Tak pernah keluar gi toilet, keluar awal dll. Bagus tak? Hehe. Masuk bakul angkat sendiri. Tapi kalau tak ngantuk langsung tu, tipula. Berbanding masa IMKK haritu, banyak kali gakla saya keluar. Kali ni lebih fokus :)

Alhamdulillah saya telah mempelajari 300 strategi marketing dengan jayanya. Tinggal nak apply je. Banyak idea yang saya dapat. Banyak antaranya tak pernah terfikir pun. Dan tak pernah tahu. Dr. Azizan cakap, kalau kita buat betul-betul apa yang dipelajari, sekuarang-kurangnya dalam masa 3 bulan boleh nampak kesan - huru-hara, takde stok hasil daripada kempen marketing kita. Best ke best? Harapannya, saya pun begitulah. Apapun fast action, fast result


ADVANCED MARKETING POWER, MILLIONAIRE MARKETING MASTERY


Saya Pengedar Shaklee, 
Siti Nor Kamilah
SMS/Whatsapp 013-924 3387





Saturday, 6 September 2014

GLA Shaklee punca cyst atau fibroid. Benarkah?


Kenapa Rahim Bengkak?

Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok. 

Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'. 

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569). 

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal

Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahim yang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4. Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?

- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO. 
-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa 


Luv, 

Dr. Malinda

Kenapa Shaklee tiada sijil halal Jakim?

Anda mungkin teringin nak cuba Shaklee setelah mendengar cerita yang best tentang vitamin Shaklee ni. Tapi...anda was-was tentang status halalnya. Sebab pernah terbaca yang Shaklee ni tak halal. Tapi, ramai je yang guna kan? Ataupun pernah belek botol vitamin Shaklee tapi takde logo halal pun.  Jangan biarkan diri anda diselubungi misteri. Biar saya jelaskan. 

Kenapa Vitamin Shaklee Tiada Sijil Halal JAKIM?

Berikut merupakan sijil halal bagi produk Shaklee yang dikeluarkan oleh Islamic Services of America. Kenapa Amerika? Untuk makluman anda produk Shaklee dikeluarkan di Amerika. Jadi sudah tentulah sijil halalnya dikeluarkan oleh badan yang diiktiraf di Amerika iaitu Islamic Services of America (ISA). Sama juga dengan produk keluaran Malaysia. Sijil halal dikeluarkan oleh JAKIM. Jadi, tak logiklah kalau produk keluaran Amerika tapi sijil halal, JAKIM yang kena keluarkan. 






Sekarang kita lihat laman web Islamic Services of America (ISA). Dalam laman web ISA sendiri dengan jelas telah menyatakan bahawa sijil halal ISA diiktiraf oleh JAKIM. 




Selain itu, turut diberikan link tentang Senarai Badan Islam Yang Diiktiraf oleh JAKIM. 




Jadi dengan ini sudah jelas bahawa produk Shaklee halal walaupun ianya keluaran Amerika Syarikat. Amerika Syarikat? Bukan boikot ke? Ini merupakan soalan yang paling famous sejak berlakunya perang Gaza - Israel. Isu ini kerapkali timbul apabila ada sahaja kempen boikot setiap kali perang berlaku di negara Islam. Kalau anda nak tahu, saya akan berikan penjelasan dalam entry selanjutnya. 

Hubungi saya jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang produk Shaklee :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...