Friday, 23 May 2014

Doa Tambah Susu Ibu 2



doa tambah susu, doa banyakkan susu


Cara mengamalkannya :
Letakkan tangan pada payudara, usap, dan doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak aku supaya aku mampu keluarkan susu yang cukup pada anak aku sehingga sekurang-kurangnya umurnya 2 tahun. InsyaAllah.

Kredit : resepirahsiaku.com

Doa Tambah Susu Ibu 1





Wednesday, 21 May 2014

FAQ : Tarikh Luput Vitamin

Tarikh luput vitamin sama dengan tarikh luput makanan? Dulu, saya pun fikir macam tu. Tapi rupanya tidak. Tarikh luput vitamin tidak sama dengan tarikh luput vitamin. Tarikh luput makanan bertujuan untuk melindungi kita daripada makan makanan yang telah rosak. 

Manakala tarikh luput vitamin pula ialah bila potensi vitamin telah berkurang dan tidak boleh dijual lagi. Walaubagaimanapun, tidak seperti makanan, vitamin yang teleh melebihi tarikh luput masih boleh dimakan dengan selamat. 

Malahan, vitamin yang belum dibuka boleh dimakan dalam tempoh setahun dari tarikh luput. Ini adalah kerana pil vitamin adalah stabil. 

Tetapi ia bergantung kepada tempat vitamin itu disimpan. Potensi vitamin boleh berkurang jika terdedah kepada pancaran cahaya matahari, haba dan udara. Seelok-eloknya vitamin disimpan di tempat kering, sejuk serta jauh daripada cahaya matahari. 

Kredit : vitaminsemulajadi.com

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee : 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Friday, 16 May 2014

24 Kelebihan Susu Ibu

1. Susu ibu mengandungi kesemua nutrisi yang diperlukan oleh bayi 4 hingga 6 bulan pertama.

2. Susu ibu mengandungi protein dan lemak yang memenuhi keperluan semulajadi bayi. 
3. Laktosa dalam susu ibu lebih banyak berbanding susu-susu lain, dan inilah yang diperlukan oleh bayi.
4. Vitamin mencukupi terkandung dalam susu ibu. Tiada vitamin berlebihan atau jus buah-buahan yang tidak diperlukan oleh bayi.
5. Zat besi yang mencukupi terdapat dalam susu ibu. Walaupun kadarnya tidak begitu tinggi, bayi mampu menyerap amaun yang diperlukan dengan baik. 
6. Susu ibu mengandungi jumlah air yang mencukupi walaupun tinggal di kawasan yang beriklim panas dan kering.
7. Susu ibu mengandungi garam, kalsium dan fosfat yang mencukupi untuk bayi.
8. Susu ibu mengandungi enzim lipase yang berfungsi mercerna lemak. 
9. Bayi susu ibu tidak mudah dijangkiti penyakit kerana sistem imun yang tinggi berbanding bayi yang tidak mendapat susu ibu. 
10. Susu ibu merupakan pelindung yang paling penting daripada kematian bayi yang berpunca daripada  diarrhetic illnesses dan jangkitan salur pernafasan.
11. Susu ibu mencegah penyakit yang berkaitan dengan alergi seperti asma, ekzema dan sebagainya. Ia juga mencegah beberapa jenis penyakit ketika anak itu berusia belasan tahun dan ke atas.

12. Diabetes dan masalah pencernaan jarang berlaku pada bayi susu ibu.
13. Penyusuan susu ibu membantu bayi yang sakit sembuh lebih cepat.

14. Susu ibu mudah dan lebih cepat dicerna. Bayi lebih cepat lapar berbanding jika diberi susu lain selain susu ibu.

15. Susu ibu dah tersedia dan tidak perlu dibancuh.
16. Susu ibu tidak akan rosak atau masam walaupun bayi tidak menyusu selama berhari-hari.

17. Regular feeding, and feeding when the child desires it, prevents conception.
18. Susu ibu tidak memerlukan sebarang perbelanjaan.
19. Bayi yang diberi susu ibu lebih cepat perkembangannya dalam melihat, bercakap dan berjalan. 
20. Hisapan oleh bayi sejurus selepas melahirkan menghasilkan oksitosin yang menyebabkan pengecutan rahim dan seterusnya mengurangkan pendarahan pada ibu.
21. Ibu yang menyusukan tidak mudah mendapat kanser payudara atau kanser ovari.

22. Ibu yang menyusukan lebih mudah mendapat berat badan asal sebelum mengandung.
23. Susu ibu berubah mengikut keperluan harian bayi. Sebagai contoh, susu ibu bagi bayi yang dilahirkan pramatang berbeza dengan susu ibu bagi bayi yang dilahirkan cukup bulan. Subhanallah! Isn't it amazing?

24. Bayi yang diberi susu ibu lebih bijak dan ia dapat dilihat seawal sebaik sahaja dilahirkan. Kajian menunjukkan bayi susu ibu lebih banyak melakukan pergerakan dan menunjukkan tindak balas berbanding bayi lain. 

Rujukan : www.al-islam.org

SMS/Whatsapp 013-924 3387 jika mempunyai sebarang pertanyaan tentang set menyusu Shaklee.

Siti Nor Kamilah
ID 885322

Apa Yang Best Tentang Pencuci Pinggan Mangkuk Shaklee?

Mungkin ramai yang tak tahu bahawa Shaklee ada produk pencuci untuk rumah, termasuklah pencuci pinggan mangkuk. Saya cerewet sikit pasal pencuci pinggan mangkuk ni. Seboleh-bolehnya saya cari yang tidak meragukan. In other words : halal.

Salah satu pilihannya ialah produk buatan Muslim. Dulu bila ada stokis HPA senang la sikit nak beli. Sekarang dah takde kat sini. Jadi saya terpaksa switch ke jenama lain. Jadi saya guna la pencuci pinggan Shaklee.

Alkisahnya, bila dah habis dan saya pula tak simpan stok. Jadi terpaksalah saya beli kat kedai berdekatan je. Kalau tak, nak basuh dengan apa pinggan yang bertimbun tu?

Bila kat kedai susahnya nak pilih. Yang ada tanda halal lagila takde kan. Pencuci pinggan mangkuk pun kena ada tanda halal ke? Bukan macam tu, saya memilih untuk berhati-hati dalam hal ni. 

Seperti yang selalu diberitahu, kalau tak sure halal atau tak, baik tinggalkan je. Jadi pilih punya pilih saya ambil la satu jenama ni yang tak biasa saya guna. Harganya murah je. RM 4.20. Sebab tu saya pilih.

Bila mencuci pinggan tu baru saya tahu. Rupanya yang baru ni tak berapa berkesan. Bubuh banyak-banyak pun masih tak hilang kotoran minyak tu. Masih melekit. 

Masa ni terbayang-bayang guna pencuci pinggan Shaklee dulu. Sangat jauh beza. Ia pekat dan memang mudah menanggalkan kesan minyak. 

Kalau untuk kotoran biasa, satu titik dah memadai untuk pinggan mangkuk yang banyak. Dah jadi macam ni baru saya tahu ke'best'an pencuci pinggan Shaklee. Takpe, dah habis yang ni nanti confirm saya tak pilih yang lain dah. 

Saya mesti pilih Shaklee! Hehe.

Untuk bacaan lanjut tentang pencuci pinggan Shaklee ni boleh klik sini.

SMS/Whatsapp 013-924 3387 untuk order dan pertanyaan. 

Siti Nor Kamilah
ID 885322

Thursday, 8 May 2014

Set Penyusuan Shaklee Basic

Bila sebut set menyusu ramai ingat bila ambil set ni confirm susu ibu akan bertambah banyak. Sebenarnya pengambilan set penyusuan bukan membanyakkan susu ibu, tapi ia memberi nutrisi secukupnya kepada ibu supaya lebih bertenaga, lebih sihat untuk menjayakan penyusuan tersebut.

Selepas bersalin, pengeluaran susu ibu kurang adalah perkara yang normal. Namun ada juga ibu yang tiada masalah langsung atau pun boleh dikatakan banyak susu. 

Ibu yang kekurangan susu mulalah rasa risau takut-takut tak dapat nak susukan bayi dengan sempurna. Mungkin si ibu berfikiran bahawa memang susunya sikit dan tak boleh nak buat apa dah untuk atasi masalah tersebut. Usah panik! 


Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.


Antara suplemen yang boleh membantu ibu menjayakan penyusuan sehingga 2 tahun ialah :

1. Vitalea (multivitamin)
Lengkap dengan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk melengkapi nutrisi yang diperlukan akibat diet tak seimbang. Selepas bersalin ibu cenderung untuk mengalami kekurangan zat, apatah lagi jika mengamalkan pantang yang strict yang mengabaikan pengambilan buah dan sayur-sayuran.

2. Vitamin C
Untuk pertumbuhan dan pemulihan tisu. Vitamin C penting untuk untuk perkembangan bayi. Ibu menyusu yang mengambil vitamin C akan menyalurkan khasiat melalui susu ibu - bayi tidak mudah terkena penyakit kerana sistem imun yang tinggi. Vitamin C juga berperanan mencantikkan kulit.

3. B Kompleks
Membantu mengelak stress dan juga untuk tenaga. Apabila stress, penghasilan susu ibu turut terjejas. Juga membantu untuk mendapatkan kulit yang cantik.

4. Alfalfa
Banyak nutrien penting dan vitamin yang semuanya penting untuk pertumbuhan yang sihat. Alfalfa digunakan secara tradisional sebagai milk booster sejak berabad-abad dahulu lagi. 






Selain pengambilan suplemen yang konsisten, perkara yang paling penting untuk menjayakan penyusuan termasuklah pengambilan air sebanyak 3 liter sehari. Selain itu, kekerapan mengepam setiap 2 hingga 3 jam sekali.

Semua itu hendaklah dilakukan tanpa rasa jemu demi memastikan insan tersayang mendapat khasiat yang secukupnya melalui susu ibu, dan bukannya susu formula. 

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Wednesday, 7 May 2014

Bolehlah Ambil Vitamin Shaklee Semasa Period/Haid

Ramai jugak yang bertanyakan bolehkah saya makan supplement shaklee sewaktu haid ni. Saya faham anda keliru dengan perbezaan antara jamu, produk-produk kecantikan/kesihatan lain dan juga supplement shaklee. Mungkin ada sesetengah produk selain supplement shaklee yang tidak boleh diambil sewaktu haid.

Berbeza dengan supplement shaklee, supplement shaklee sebenarnya adalah makanan tambahan. Bermakna tubuh masih memerlukan makanan sebenar dan semulajadi,  dan supplement shaklee hanya membantu menutup lubang-lubang ketidakcukupan vitamin dan mineral yang tidak dapat dipenuhi pengambilan makanan seharian.

Setiap hari tubuh memerlukan vitamin dan mineral yang mencukupi untuk pertumbuhan yang normal, pengawalan dan pemulihan kesihatan dan pencegahan penyakit. Sesetengah jenis vitamin membantu menghasilkan hormon dan sel-sel darah yang baru. 

Dan tubuh kita tidak dapat menghasilkan sendiri vitamin dan mineral sendiri seperti asid amino, asid lemak, vitamin C, Vitamin B dan lain-lain. Jadi kita memerlukan sumber makanan harian dan juga supplement yang membantu mencukupkan keperluan zat dan nutrisi harian. 

Kita tidak mendapat 100% zat dan nutrisi dari sumber makanan semuluajadi kerana peratusan jumlah vitamin dan mineral telah hilang semasa memetik, pemprosesan, memasak dan penyimpanan makanan.

Bagi orang yang sedang haid atau turun darah nifas ataupun selepas pembedahan, golongan ini amat memerlukan zat dan nutrisi untuk membina kembali sel-sel darah merah yang baru.  

Kerana darah manusia 91% terdiri daripada air, dan lebihan 9% lagi adalah protein dan mineral-mineral, hormon, pelbagai jenis garam, antibodi, albumin dan bahan pembeku darah.

Contoh mudah kenapa selepas menderma darah kita diberi minum milo dan juga roti. Apa ada dalam dua jenis makanan ini? Ada karbohidrat, vitamin-vitamin dan mineral-mineral, kalsium, protein, lemak. Semuanya untuk memberi tenaga kembali dan membina sel-sel darah yang baru.


Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp : 013-924 3387

Blog Kerja Dari Rumah Yang Menjadi Favourite Saya

Kerja dari rumah kini bukan lagi satu perkara yang janggal. Cuma berbekalkan internet, semua orang boleh bekarja dari rumah. Kat oversea dah lama perkara ini diamalkan. Bukan setakat Work At Home Mom (WAHM), Work At Home Dad (WAHD) pun ramai. 

Tapi sekarang kat Malaysia pun dah ramai yang jadi WAHM dan WAHD ni. Contoh WAHD ialah blogger yang terkenal tu - Ben Ashaari. Best je tengok. Duduk rumah jaga anak. Walaupun isterinya masih bekerja kat luar, itu bukan menjadi masalah. Yang penting persefahaman. 

Antara blog yang menjadi favourite saya tentang kerja dari rumah ialah blog Panduan Bekerja di Rumah (WAHM, SAHM, SOHO) kelolaan Puan Masayu Ahmad. 





Kat Malaysia belum banyak lagi blog kerja dari rumah. Jadi, blog inilah satu-satunya yang menjadi rujukan saya. Sangat banyak tips yang dikongsikan oleh Puan Masayu. Tiap-tiap hari pasti saya akan jenguk blog beliau. Kalau tak, rindu rasanya. 

Rakan-rakan Shaklee saya pun ramai yang bekerja dari rumah, dan kedua-dua suami dan isteri bekerja dari rumah pun ramai. Syok kan? hehe.

Insya Allah tak lama lagi saya pula bakal menyusul. I love being at home!
That's why i'm doing Shaklee business.



Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp : 013-924 3387

Monday, 5 May 2014

Kebaikan Vitamin E Shaklee Yang Menjadi Favourite Wanita Cantik

Vitamin E banyak terdapat dalam produk kecantikan. Contohnya pelembap, pencuci muka, lipstik, syampu dan lain-lain lagi. Kenapa? Tentunya kerana manfaatnya yang banyak sekali untuk kecantikan. 

Kerana kebaikannya, vitamin E menjadi favourite wanita cantik. Kalau yang concern pasal kecantikan, memang takkan miss makan vitamin E setiap hari. Yang dah mencuba pasti puas hati. Tapi sebenarnya macam-macam kebaikan vitamin E untuk kesihatan. Antaranya :

1. Kesihatan jantung

Vitamin E terkenal sebagai makanan untuk kesihatan jantung sejak dari dulu lagi. Ia mencegah daripada berlakunya penyakit jantung. Manakala bagi mereka yang telah menghidapi penyakit jantung, vitamin E membantu mengelakkan ia daripada menjadi semakin parah. 
Sumber : Journal of the American Medical Association

2. Antioksidan yang utama

Vitamin E melindungi membran sel dari radikel bebas - kerosakan membran sel meningkatkan risiko kanser, penyakit jantung dan penyakit yang lain. Vitamin E sangat berkesan sebagai antioksida sebab ia larut lemak. Kenapa? Kerana kebanyakan membran sel terdiri daripada lemak. Ia memberi perlindungan yang lebih berkesan apabila digabungkan dengan vitamin A dan vitamin C.

3. Bantu cegah kanser

Kekurangan vitamin E meningkatkan risiko kanser.

4. Tingkatkan sistem imun (pertahanan) badan

Sangat penting terutamanya untuk orang yang berusia lanjut kerana sistem pertahanan badan menjadi lemah pada usia ini. Maka, mereka lebih terdedah atau mudah mendapat penyakit yang serius. 

5. Boleh digunakan untuk mengurangkan parut, jerawat, kedutan dan bintik penuaan

Vitamin E mempercepatkan proses penghasilan sel baru. Ia memberikan kesan anti-penuaan, sekaligus menghasilkan kulit yang lebih muda. Ia boleh disapu terus pada kulit/luka.

6. Baik untuk penglihatan

Mengurangkan risiko katarak. Mereka yang mengambil 400 IU vitamin E sehari mampu mengurangkan risiko berlakunya katarak sehingga 50%. 

7. Mengurangkan senggugut dan mengurangkan simptom menopaus

Terutamanya mereka yang mengalami senggugut yang teruk, amat disyorkan untuk mengambil vitamin E.

8. Mengurangkan sunburn

Melindungi kulit daripada kerosakan akibat radiasi pancaran uv.

9. Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk)

10. Sangat baik untuk kesihatan kulit dan rambut

Bagi wanita yang mementingkan kecantikan, memang tak boleh tinggal vitamin E ni.

11. Meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita.

Kajian menunjukkan 1 daripada 15 lelaki yang menghadapi masalah kesuburan, berpeluang untuk mendapat zuriat selepas mengambil vitamin E sebanyak 200 IU sehari selama sebulan. 



vitamin e untuk parut, kulit cantik, kesuburan
1 botol vitamin E mengandungi 120 kapsul


Selain itu, vitamin E juga boleh dijadikan masker untuk muka. Tapi saya akan kongsikan tentang masker vitamin E dalam entry yang lain pula. 

Harga sebotol Vitamin E untuk kegunaan 4 bulan ialah RM 149.00. 

Ingat vitamin E, ingat kulit cantik.

Hubungi saya untuk mendapatkan vitamin awet muda ini.

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp : 013-924 3387
Call 09-690 5039


Sunday, 4 May 2014

Shaklee Review : Dari Sudut Pandang Seorang Doktor

KENAPA SHAKLEE ?

Assalamualaikum untuk anda yang dirahmati Allah.


Kerapkali saya menerima inbox yang bertanya kenapa saya mencadangkan atau mengesyorkan 
produk Shaklee. 

Tidak kurang juga yang melamar untuk pelbagai produk pemakanan yang lain. 
Selalu juga orang bertanya, Doktor buat Shaklee ke?

Terpanggil untuk berkongsi pengalaman saya. 

September 2004 ~ 9 tahun lepas.

Saya rasa buntu dengan keadaan suami yang menghidap migraine yang sangat kronik. Hampir
setiap minggu, pasti ada attack sehingga tahap menghantuk-hantuk kepala ke dinding. 

Pelbagai ubat tahan sakit dah saya beri, dari yang biasa-biasa, sampailah yang paling kuat. 
Sama je. Habis ubat tahan sakit, sakit la semula. In a process untuk dapatkan Ct-brain 
appointment. Takut juga ada ketumbuhan, etc.. Nauzubillah.

As a doctor, banyak pesakit saya yang ‘bocor’ usus disebabkan terlalu banyak makan ubat
tahan sakit. Yang menderita kegagalan buah pinggang pun tak kurang banyaknya. 

So, saya dah boleh jangka, jika keadaan berterusan begini, risiko untuk suami menjadi 
sebahagian dari statistik sangat tinggi. NO! Saya tak sanggup. Sudahlah arwah ayah dulu.

Saya mula mencari alternatif kepada rawatan dan mula mencari jawapan melalui kekuatan
nutrisi. Mula menjinak-jinakkan diri ke farmasi untuk mencari supplement. Walaupun tahu 
kebanyakkan di farmasi adalah ‘chemical based’ tetapi, tidak banyak pilihan ketika itu. 

Allah Maha Mendengar.

Tiba-tiba saya mendapat panggilan telefon di satu petang, ada pula rakan sekolah lama ingin 
ziarah ke rumah. Benarlah kata orang, tetamu datang membawa rezeki.  Tapi rezeki kali ini ~
Satu hadiah yang mula-mula saya nak tolak juga, almaklumlah.. Bila dengar melalui MLM, 
ada juga rasa nak lari.. hihi

Tapi, saya sentiasa bersikap terbuka. 

Walaupun bergelar doktor perubatan, tak semestinya kita tahu semua. Saya buang ego sebagai
seorang doktor. Berapa banyak la subjek nutrisi di ajar masa di sekolah perubatan dulu, kurang
dari 5% rasanya. Kalu ubat memang banyak la. 

Tapi, ilmu Allah tu luas. Apa yang kita tak tahu, tak semestinya tak bagus. Betul ke Betul? 

Jangan perlekeh pengetahuan insan lain.  

Macam payung terjun, kena terbuka luas baru berfungsi dengan baik, sama juga dengan minda
kita. Kalu tertutup taksub, kita akan banyak hilang peluang yang Allah berikan.

Walaubagaimanapun, orang yang dah biasa menggunakan otak kiri - masih akan mencari fakta.
Clinical studies.

Saya mula mencari fakta-fakta sains dan ujian klinikal ke atas produk-produk Shaklee. 
Bimbang jugak jika ada steroid etc. 

Alhamdulillah, semua pembacaan dan kajian sendiri saya menunjukkan jawapan yang positif
terhadap produk Shaklee. Bukan senang nak percaya. Biasanya doktor mmg dilatih utk melihat
 evidence based medicine. 

Shaklee mempunyai banyak back-up science studies.



So, saya lebih confident dan saya dibukakan hati  untuk seterusnya menggunakan produk 
Shaklee, of course, specially for my beloved hubby. Antara produk awal yang dia makan malam
tu – ESP, Bco, Vita C, Vitalea + Calsium. 

Pukul 3 pagi, tiba-tiba dia bangun sakit perut, cirit birit. Wah.. Risau jugak, keracunan ke apa ni?
Shaklee ‘Natural based’, produk sejak tahun 1915, takkan la keracunan kot.. Confirm toksik 
banyak dan healing crisis ni, that was my thought.

Tapi , dengan kuasa diktator sebagai menteri kesihatan di rumah..hihi.. Saya paksa dia untuk 
teruskan pengambilan supplement tersebut. Suprisingly, selepas seminggu, tak ada migraine 
attack. 

Lepas 2 minggu pun tak ada.  Siap tunggu attack lagi dan ada pernah sekali, cuba kenakan
hujan di kepala. Selalunya kalu kena hujan, sure tumbang, tapi Alhamdulillah. It really works.

Ok, gembira dengan testimoni pertama saya yang menunjukkan hasil positif.

Saya beralih  ke mak saya pula – Gastrik yang sangat teruk, almost setiap bulan kena. Pantang
salah makan sikit, terus sakit perut, muntah-muntuh, cirit birit dan flat untuk sehari dua. 

Bertangguh nak buat scope sbb kesian sangat nak tengok mak saya di masukkan ‘wayar hitam
berkamera’ tu kat mulut.. huhu. Ubat gastric dah macam-macam la. Kalu setakat ubat biasa 
dah tak jalan. 



Saya just bagi mak saya masa tu – ESP, Alfalfa, Zinc + Beta carotene. 

She shown tremendous improvement within one month. Mula-mula macam tak percaya. Tak
 kan la supplement lagi power dari ubat. Kalu cam tu, kenapa tak ajar masa kat medical school
dulu? Kenapa government tak supply? 

Tapi, bila saya membaca lebih lanjut– saya dapat jawapan. 

Badan kita adalah satu mesin kompleks yang istimewa yang Allah ciptakan. 

Beri dia nutrisi atau zat yang diperlukan, dia tahu untuk ‘repair’ sendiri. 

Body Healing Mechanism. Subhanallah.

Saya terfikir, jika suami dan mak saya mendapat kebaikan dari produk Shaklee. Kenapa tidak
saya berkongsi dengan keluarga, rakan-rakan dan pesakit saya. 

Then, bermulalah sessi sharing saya yang membawa kepada pelbagai tanggapan negative 
keluarga, kawan-kawan etc etc..

Pelbagai reaksi saya terima ..

Supplement? Rubbish! Just an expensive urine!

Dah tak cukup duit ke jadi doktor sampai nak buat Shaklee?

Shaklee mahal. Nak cepat kaya la tu.

Doktor mana boleh berniaga. Langgar etika.

Desperate sangat ke?

Boleh. Doktor kalu jual tahi bungkus cantik-cantik pun orang beli.

Itu tak termasuk panas telinga bila kawan-kawan perli.

Orang kaya la. Jutawan la. Saya amin kan saja doa-doa itu.



This is what I get, 9 years ago. Sinis. Pedih. Sedih. Hanya Allah je yang tahu.

Hippocrates Oath kata : DO NO HARM. Itu yang saya pegang.

Saya tak jual ubat batuk haram di klinik.
Saya tak ada jual ubat tidur. 
Saya tak tambah apa-apa dadah yang membahayakan diri. 
Saya tak bantu siapa-siapa gugurkan anak melalui produk. 

Saya hanya berkongsi nutrisi, pemakanan yang sel kita perlukan. 

Itu yang menjadi pegangan saya. Tak perlu rasa bersalah. Itu yang menjadi visi dan misi saya 
bahawa satu hari nanti, pasti ramai yang sedar kepentingan pemakanan tambahan dalam 
kehidupan dunia sekarang.

Ini yang menyuntik semangat saya untuk mendalami ‘Preventive Medicine’. Biar agak lari dari
mainstream medicine, tapi saya tahu saya ada misi dan visi saya sendiri. 

Walaupun dibesarkan dalam keluarga bussiness minded - Mak dan arwah ayah mmg nak jadi
jadi bisnesswoman, tapi sy berkeras nak jadi doktor. Jiwa sains kata saya..hihi. Tapi 
rupa-rupanya darah bisness memang ada sedikit sebanyak. Saya juga tengok lifestyle orang
berniaga. Masa urus sendir. Tak de punch in dan punch out. Bebas!

Saya mula berkongsi dengan ramai orang. Bila kita berkongsi kebaikan, kita juga akan dapat 
kebaikan. Buat baik kan dapat pahala. By sharing, kita dapat Cash, Car dan Convention bonus
dari company Shaklee. Tak apa, kalu kita nak tolak pun boleh, tapi dah company nak bagi.. 
Rezeki jangan di tolak. 

Apa yang saya perhatikan. Ramai orang datang dan pergi bila buat bisnes Shaklee. 

Tapi saya di sini bukan sekadar untuk Duit, Kereta atau Pelancongan percuma sahaja. 
Alhamdulillah, 5 figure income, 2 kali bonus kereta dan pelancongan ke luar negara dah 
banyak kali kami rasa tapi bukan itu sahaja matlamatnya.

Bukan itu matlamat saya. Ada banyak perkara yang lebih besar dari itu. 

Saya tidak mahu anda semua memenuhi katil-katil di hospital. 

Biar tak ramai pesakit. Biar semua orang sihat. Biar kawan-kawan doktor saya di hospital 
boleh rehat sedikit. Health is Wealth!

Selain kesihatan. Kekuatan ‘Emotional Intelligence’  banyak yang kami dapat melalui bisnes 
Shaklee. 

Ni gambar kami masa 2004 - tak sangka, hanya seronok berkongsi kekuatan nutrisi shaklee,
 ter'buat' bisness pulak.. hihi. Tetapi, itu lah keputusan yang terbaik saya telah lakukan. 
Meskipun banyak cabaran dalam perniagaan ini, sangat berbaloi.

Syukur. Kini saya sedar, Allah has a good plan for us dan Shaklee adalah platform untuk
 dia mengasah kekuatan jiwa kami. Dia ada plan untuk kami. Feeling Blessed.



Pergantungan pada Allah semakin akrab. Melayan pelbagai karenah manusia, mematangkan
 kami dalam komunikasi kemanusiaan. 

Banyak perkara ini saya tak dapat dalam dunia pekerjaan. Setiap bulan ada gaji, rasa sangat 
selesa. 

Bersyukur tetapi ada sesuatu yang kurang dan kosong dalam diri. 

Kebebasan membuat apa yang saya suka!. 

Terlalu sibuk jaga orang sakit, kadang-kadang anak sendiri sakit, bibik yang jaga sebab tak 
dapat cuti. Masa di rumah terhad. 8 jam dah tentu di tempat kerja. Tak nampak anak depan
mata. Sebagai ibu, syurga kita adalah bila sentiasa bersama anak-anak. Dan itulah impian 
saya. Spending more time with them.

Itu semua pengalaman yang saya kutip 9 tahun lepas. Sangat mematangkan kami. Hidup 
sekali je, kenapa perlu stress hari-hari. Betul ke Betul? 

Alhamdulillah, Things changed now! Dulu susah nak tengok orang sekulit dengan kita makan
supplement. Sekarang ni bila buka fb – ramai yang dah mula share produk-produk Shaklee. 
Pada saya itu menunjukkan kesedaran tentang kepentingan supplements dalam kehidupan 
sekarang. 

Saya gembira bila melihat ramai prihatin terhadap kesihatan sendiri. Cuma apa yang saya 
perhatikan, jangan terlalu mengejar UV. Bila niat kita lebih ikhlas, perkongsian akan jadi
 lebih manis. Rezeki Allah seperti udara. Cukup untuk semua orang. Hidup lebih tenang.

Shaklee has changed my life since 2004.

It changed our health.
It changed our thinking. 
It change our maturity.

For me, it is not just health or products, but a gift of new opportunity to a new life. 

Kepada anda yang prihatin untuk menggunakan supplement - Shaklee adalah  pilihan yang 
anda boleh fikirkan secara serius.

Kepada anda yang ingin memulakan perniagaan Shaklee. Kami di Future Wellness 
Presidential Master group bersedia untuk berkongsi pengalaman jatuh bangun kami 
dalam perniagaan shaklee.

In shaa Allah, training dan support system yang dapat membantu anda untuk melakar 
kejayaan dalam perniagaan.

Sebagai Master Coordinator yang telah membantu ramai insan diluar sana. Tiba masanya
kami memberi dan membantu lebih ramai insan untuk mendapatkan bimbingan yang lebih 
baik dalam bidang perniagaan dan agar tidak di tipu dan dianiaya. Agar tidak menjadi 
'mangsa' penipuan syarikat MLM yang tidak bertanggungjawab.

Jika ada Ilmu, Informasi dan Mentor yang betul, kami pasti segala impian anda untuk Lebih
Sihat, Bebas masalah kewangan dan mempunyai gaya hidup yang diimpikan pasti menjadi 
kenyataan. In shaa Allah. Hidup bebas tanpa Bos! 

Kredit

Vitamin Yang Penting Untuk Ibu Mengandung

Vitamin yang penting ketika hamil
Ibu hamil hanya memerlukan vitamin asas ketika hamil kerana apa yang penting sekarang adalah kandungan ibu. Antara viamin yang disarankan adalah Protein, Multivitamin dengan Iron, B-complex yang lengkap dengan asid folik, Vitamin C, Kalsium serta Omega ( Minyak Ikan).

Fungsi setiap vitamin
Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :

Protien : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan
perkembangan sel boleh terbantut.

Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk p
embinaan darah dan pembesaran janin.

B complex : penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.

Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.

Kalsium : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi. Pastikan kalsium anda lengkap dengan Vitamin D serta Magnesium.

Omega : membantu pembentukan sel otak.Perhatian!! Pengambilan Omega hanya selepas memasuki trimester ke 2 atau 4 bulan kandungan untuk lebih selamat.




Kredit 

Untuk mendapatkan vitamin untuk ibu hamil hubungi saya : 

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp : 013-924 3387

Cara Tahu Waktu Subur

MERANCANG KEHAMILAN


Mungkin ramai yang masih menanti-nanti kehadiran cahaya mata penyeri rumahtangga, pengikat kasih antara anda dan pasangan yang dikasihi. Tapi tahu tak, salah satu sebab yang menyebabkan rancangan untuk hamil tidak berjaya atau tidak mengikut perancangan adalah disebabkan ramai wanita tidak memahami kitar haid mereka, tidak tahu tanda-tanda sedang subur dan tidak mengetahui waktu subur mereka. 

Ya, sememangnya rezeki untuk dikurniakan anak ni ditentukan oleh Allah. Walaubagaimanapun, dengan memahami kitaran haid dan waktu subur ni, boleh meningkatkan lagi peluang untuk mengandung. Insya Allah, ia juga sebagai salah satu usaha untuk ikhtiar anda mendapatkan zuriat. 

KITARAN HAID SECARA UMUM


Secara umum, wanita mula didatangi haid pertama ketika berumur sekitar 8 hingga 16 tahun. Haid ini akan didatangi setiap 21 hingga 35 hari (atau mungkin berbeza) di sepanjang hayat mereka sehingga tiba waktu putus haid yang dipanggil menopause. Kebanyakan wanita putus haid di sekitar usia 45 hingga 55 tahun. 

Panjang atau pendek kitaran haid ini berbeza di antara setiap individu. Ia dipengaruhi oleh banyak faktor seperti paras hormon, keturunan, tahap kesihatan, umur dan sebagainya. Walaubagaimanapun, setiap kitaran haid wanita terdiri dari tiga peringkat utama iaitu :
  1. FASA HAID : fasa di mana berlaku pendarahan haid selama 3 hingga 7 hari (purata). Secara normal, haid menunjukkan seseorang wanita yang subur itu tidak mengandung
  2. FASA PRA OVULASI : ketika ini hormon penggalak folikel bertambah di ovari (kilang telur). Folikel kemudian merembes estrogen yang akan menyebabkan lapisan dinding rahim yang baru (endometrium) terbentuk. Telur di dalam ovari mulai matang. Lendiran pangkal rahim juga akan terbentuk menunjukkan permulaan waktu kesuburan
  3. FASA OVULASI : Telur yang hampir matang akan mencetus pembebasan hormon peluteinan. Pada masa yang sama dinding folikel akan lemah menyebabkan telur (ovum) dilepaskan dari ovari dan memasuki tiub fallopio. Sekiranya terdapat sperma di dalam rahim pada ketika ini, persenyawaan mungkin berlaku. Jika tidak berlaku persenyawaan, telur akan terus terlerai sedikit demi sedikit.
  4. FASA PRA HAID : Folikel yang telah luput tadi akan membentuk pepejal (corpus luteum) yang akan merembeskan hormon progesteron.  Jika telur berjaya disenyawakan, ia akan bergerak ke rahim untuk penempelan. Progesteron berperanan menyediakan rahim untuk proses kehamilan ini. Sebaliknya jika kehamilan tidak berlaku, corpus luteum akan mati dan hormon progesteron menurun. Sistem reproduksi wanita akan mula bersedia untuk kitaran haid seterusnya.Lapisan tisu rahim (endometrium) akan mula terlerai dan pendarahan haid berlaku



CARA MENGETAHUI WAKTU SUBUR


1. Pengiraan mengikut kitaran haid  
Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang tetap, secara saintifiknya anda boleh menganggarkan waktu subur dengan membuat pengiraan mudah. Katakan kitaran haid anda adalah selama 30 hari, anggaran waktu subur anda adalah dengan mengira 12 hingga 16 hari ke belakang.

Ini bermakna anda mungkin subur pada hari ke 14 (30 tolak16) hingga hari ke 18 (30 tolak 12). Pada tempoh ini saintis mepercayai bahawa anda berada dalam tempoh yang hampir dengan ovulasi (pembebasan telur dari kilangnya). 

2. Rembesan mukus pangkal rahim melalui vagina 
Cara ini adalah antara cara yang mudah bagi mengetahui waktu subur anda. Secara umumnya, cecair pangkal rahim yang dihasilkan di sepanjang kitaran haid adalah berubah-ubah dari segi kuantiti dan teksturnya.

Ketika menghampiri waktu subur, rembesan vagina akan bertukar dari warna krim kepada jernih seperti putih telur. Cairan ini boleh dijalurkan, basah dan dalam kuantiti yang agak banyak dari biasa. Rembesan mukus ini akan kembali kepada asal dan mengering selepas ovulasi.

3. Pemantauan suhu badan 
Anda juga boleh mencatatkan suhu badan anda setiap hari dan membuat plot pada carta (graf). Suhu badan yang dimaksudkan adalah suhu badan basal (awal) yang diambil sebaik sahaja anda bangun tidur (sebelum anda meninggalkan katil). 

Gunakan termometer khas untuk suhu badan basal atau termometer digital yang mempunyai beberapa titik perpuluhan. Sekiranya anda mendapati suhu badan naik secara tiba-tiba sebanyak lebih kurang 10 darjah farenheit, kemungkinan besar anda baru sahaja melalui proses ovulasi. 

4. Kedudukan pangkal rahim
Cara ini memerlukan pemerhatian yang berterusan terhadap kedudukan pangkal rahim. Pemeriksaan sendiri dilakukan setiap hari (pada waktu yang sama) dengan memasukkan jari yang bersih ke dalam vagina ketika mencangkung. 

Sebelum waktu subur, pangkal rahim lebih hampir ke bawah (mudah disentuh), akan terasa kering dan padat (seperti menyentuh hidung) dan laluannya agak tertutup. Sebaliknya ketika waktu subur,  pangkal rahim agak tinggi (sukar disentuh), agak lembut (seperti menyentuh bibir) dan lembap dengan laluan yang agak terbuka.

5. Pemeriksaan urin dan darah
Kaedah paling mudah (tetapi tidak murah) untuk mengetahui waktu subur adalah dengan menggunak alat ujian kesuburan yang boleh didapati di farmasi dengan mudah. Sampel air kencing digunakan untuk ujian ovulasi sendiri di rumah.

Sampel darah juga boleh digunakan untuk memantau paras hormon yang menunjukkan ovulasi berlaku. Walaubagaimanapun ujian darah hanya boleh dilakukan di makmal-makmal patologi yang menyediakan perkhidmatan ini.


CARA MENINGKATKAN PELUANG HAMIL DENGAN MENGETAHUI WAKTU SUBUR


Perkara asas yang perlu anda ketahui ialah, telur wanita (ovum) yang dilepaskan semasa ovulasi hanya hidup selama 12 hingga 24 jam sahaja. Sebaliknya  benih lelaki (sperma) boleh hidup sehingga 6 hari di dalam rahim wanita sekiranya keadaannya normal. 

Sebanyak kira-kira 100 juta sperma dilepaskan setiap kali ejakulasi berlaku tetapi dianggarkan hanya 200 darinya yang akan terus hidup hingga ke tiub fallopio wanita. Kekerapan berejakulasi pula akan menyebabkan bilangan sperma dalam setiap milimiter air mani berkurangan. Ini bermakna, kekerapan melakukan hubungan kelamin tidak menjamin peningkatan peluang untuk hamil. 

Tetapi mengetahui waktu yang tepat akan meningkatkan kebarangkalian pertemuan di antara telur wanita dan benih lelaki, seterusnya meningkatkan peluang untuk hamil. Tanpa mengambil kira faktor lain yang mempengaruhi kesuburan, berikut adalah beberapa cara meningkatkan peluang hamil selepas anda mengetahui waktu subur anda :

Sebaik sahaja anda dapat 'trend' waktu subur setiap bulan, anda boleh menjangkakan bilakah waktu subur setiap bulan. Sesetengah pakar reproduktif mencadangkan supaya hubungan seks dilakukan bermula beberapa hari sebelum waktu subur sehingga tiba pendarahan haid seterusnya. 

Elakkan stress dan tekanan di dalam tempoh anda berusaha untuk hamil ini. Jaga kesihatan dan pemakanan selain mengamalkan amalan rohani contohnya istighfar, doa daripada Al-Quran dan sedekah yang dapat membantu meningkatkan peluang untuk hamil. Insya Allah.

Kredit



Hubungi saya untuk mendapatkan suplemen untuk kesuburan yang selamat dan berkesan.

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...