Monday, 22 June 2015

Azam Saya di Bulan Ramadhan

5 Ramadhan 1436H.

Alhamdulillah masih diberi pinjaman umur dan bertemu lagi dengan bulan Ramadhan. Rasanya macam baru je lagi Ramadhan tahun lepas berlalu. 

Ini Ramadhan pertama saya sebagai WAHM (Work at home mom). Ia merupakan kesyukuran saya paling besar. Tentunya Ramadhan kali ini berbeza dari yang sebelumnya. 

Tahun-tahun lalu, saya tak pernah khatamkan Al-Quran dalam bulan Ramadhan. Bukan setakat tu je, tak pernah pun berniat untuk khatam.

Jadi azam Ramadhan saya yang utama ialah khatam Al-Quran 30 juzuk. InsyaAllah dengan masa lapang yang banyak, moga-moga saya dapat lakukannya.

Yang kedua, tak nak tidur selepas Subuh. Ini cabaran yang paling besar buat saya. Lebih-lebih lagi bila dah jadi WAHM, tilam dan bantal merupakan godaan yang paling besar. 






Lepas Subuh memang selalunya akan mengantuk terutamanya jika bangun awal pagi (4 atau 5 pagi). Banyak masa saya terbuang begitu sahaja disebabkan tidur. 

Itu azam Ramadhan saya. Bagaimana pula dengan anda?

Siti Nor Kamilah
Shaklee Independent Distributor
013-924 3387

Sunday, 21 June 2015

Kisah Magik : Bagaimana Seorang Student Yang 'Stuck' Dalam Projek Ilmiah Tahun Akhir Menyelesaikan Masalahnya

Kisah ini saya ambil dari FB Dr Siti Ujila Official. Dah famous dia sekarang. Masa belajar dulu, beliau merupakan Naib Presiden Majlis Perwakilan Pelajar di MRSM Jasin (sekarang dah tukar nama kepada MRSM Tun Ghafar Baba). 

Dulu saya tak percaya magik. Tapi kini saya percaya. Magik boleh berlaku dengan izin Allah. 

Banyak pengajaran yang saya dapat daripada kisah ini. Jadi untuk sesiapa yang sedang 'stuck' sama ada dalam pelajaran, pekerjaan, perniagaan dan lain-lain, semoga ia dapat memberi inspirasi untuk anda.

..........................................................................................................................................................

KISAH MAGIK: IMPOSSIBLE JADI POSSIBLE. APA RAHSIANYA?

Sepanjang hampir 3 tahun saya menjadi seorang pendidik di UPM, banyak 'peristiwa' yang takkan mampu saya lupakan. Yang mengajar saya satu perkara penting: erti kehidupan.

Percaya tak, kisah yang ingin saya kongsikan kali ini boleh menyebabkan sesiapa pun ternganga membacanya. Sebab anda tidak akan percaya pada 'magik' yang berlaku. Saya ingin kongsikan kerana di sebalik cerita ini, sebenarnya ada satu 'rahsia' kejayaan yang ramai orang tak tahu.

Ceritanya bermula apabila seorang anak didik saya stuck dalam projek ilmiah tahun akhirnya. Ya Allah, Tuhan je yang tahu risaunya saya. Tesis projek perlu dihantar lagi 2-3 minggu. Dengan eksperimen yang belum selesai (baru separuh jalan), hasil belum ada, nak buat eksperimen perlu 'q' panjang (sebab nak guna mesin yang orang lain dah 'q' panjang), technician tak bagi guna mesin, due date dah semakin dekat.

Akhirnya dia datang jumpa saya. Katanya, nampak mustahil untuk siap.

Benar katanya. Kalau berusaha sungguh-sungguh tapi masih ikut 'cara biasa' memang peratus untuk projek tu siap sangat rendah. Sebab masa dah sangat singkat. Halangan dari pihak lain pula sangat banyak.

Saya tarik nafas panjang.

'Awak kena pakai magik, Zack' Akhirnya saya berkata. Dia pula pelik dengan kata-kata saya. 'Magik macamana tu Dr?'

Panjang lebar saya menerangkan, tapi pointnya 2 saja:

1. Dalam masa singkat yang ada ni, give your 100% best effort. Dia tahu apa kerja yang perlu dilakukannya. So saya kata, buat semua tu sungguh-sungguh.

2. Jangan 'rely' kat diri sendiri. Kita ni manusia, lemah. Tapi kitakan ada Tuhan yang Maha Hebat, yang sangat baik, yang kalau Dia nak tolong kita anytime kerja kita boleh jadi mudah, boleh settle. So di samping buat kerja dengan 100% best effort, buat benda-benda lain yang Allah suka.


Saya berikan beberapa contoh:

- nampak makcik cleaner, derma la kat dia.
- ngaji lebih sikit
- solat malam
- kalau beli goreng pisang, bayar lebih.
- gembirakan mak ayah, anak isteri.
- buat kerja amal. tolong orang lain.


Sebab saya percaya pesan Tuhan:

Dari Abu Hurairah ra, Nabi SAW, bersabda: “Barang siapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan pada hari kiamat. Barang siapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat. Barang siapa yang menutupi aib seorang muslim, pasti Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba Nya selama hamba Nya itu suka menolong saudaranya”. (HR. Muslim, lihat juga Kumpulan Hadits Arba’in An Nawawi hadits ke 36).

Inilah magik kehidupan yang ramai orang tak tahu. Ramai orang fikir bila nak berjaya dalam sesuatu, mesti kena usaha sungguh-sungguh saja. Sampaikan nak buat kerja-kerja volunteer pun berkira. Dia lupa yang untuk dia berjaya tu, akan jadi lebih mudah kalau Tuhan tolong. Anytime benda yang 'impossible' boleh jadi possible.

Saya kata lagi...yang ramai orang sedekah..tapi padanya sedekah untuk dapat pahala, untuk masuk syurga. Kalau itulah niat dan kefahamannya, itulah yang dia dapat. Kenapa bila soal nak berjaya, mesti patah balik pada 'usaha bersungguh-sungguh'. Abih-abih, doa kepada Allah.

Betul, usaha kita mestilah yang terbaik. Tapi tak ramai orang faham...yang bila dia bersedekah, buat kerja2 amal, buat benda-benda yang Allah suka, tolong orang lain..on top of usahanya yang sungguh2..kejayaan itu lebih mudah, lebih dekat. Nampak macam akan mengambil masa kita..yelah nak kena spend masa pula buat kerja amal. Tapi masa yang diambil itulah nanti yang akan buat perkara yang mustahil tiba-tiba jadi tak mustahil lagi. Pokok pangkalnya pada kepercayaan kita. Kita percaya tak yang Allah akan tolong kita.

Kan Nabi Zakaria yang sudah lewat usianya pun mendapat zuriat? Nabi Ayub yang sakit sekian lama juga sembuh umpama magik. Semuanya Allah yang uruskan.
Bukankah kita bertuhankan Allah yang sama?

Saya ingat lagi, saya kata pada student saya tu.."Kalau awak percaya dan buat 'formula' ni..nanti awak akan terperanjat..projek yang nampak mustahil nak siap ni boleh siap on time. Dan jangan terperanjat kalau awak menang projek terbaik"..sebab kalau Allah nak tolong, anything can happen.

Jawab beliau "Saya dapat siapkan projek ni pun saya dah lega, Dr."

Saya tahu, dari riak wajahnya..dia antara percaya dengan tidak apa yang saya katakan. Tapi saya amat berharap dia buat 2 perkara yang saya pesan itu.

Selang beberapa hari, dia jumpa saya dan katanya eksperimen dah siap!

Ya Allah, saya tak mampu nak kata apa.

Katanya technician yang pada awalnya taknak bagi dia guna mesin disebabkan 'q' yang panjang..tiba-tiba bagi dia guna sebab orang yang sepatutnya guna waktu tu tiba-tiba tak datang. Dan tiba-tiba, technician tu beriya menolongnya dan mengajarnya itu ini. Sampailah eksperimen tu siap dan hasilnya depan mata saya.

Dia sibuk bercerita apa yang 'tiba-tiba' berlaku..tapi saya tidak mampu memberi tumpuan. Saya sangat ter-"wow" dengan magik ini. Saya hanyut dalam pujian yang tidak putus-putus kepadaNya, Tuhan yang sangat baik. Saya tahu, Tuhanlah yang buat semua yang tiba-tiba ini berlaku.

Saya tanya pelajar saya tu "apa yang awak dah buat?" Jawabnya, "saya buat macam yang Dr cakaplah"..serba sedikit dia berkongsi cerita.

Ya Allah inilah yang saya namakan magik. Bukan kebetulan, tapi magik dari Tuhan.

Rupanya magik ini tidak terhenti setakat itu.

Hari ini, beliau bersama pelajar-pelajar yang lain membentangkan projek mereka kepada beberapa orang juri. Ada juri dari industri. Ada pensyarah dari universiti lain. Saya sempat menjenguk. Dan baru sebentar tadi, saya menerima mesej "Dr, saya menang projek terbaik. Gold medal (tempat pertama)"

Ya Allah, tergamam saya dibuatnya. Saya salah baca ke? Berulang kali saya tatap mesej itu. Ya Tuhan, janjimu benar. Terima kasih ya Allah.

Kata student saya apabila eksperimennya siap: "Apa yang saya belajar ni saya rasa lebih berharga dari projek itu sendiri"

Betul. Sebab inilah formula kehidupan. Rahsia macamana hidup kita bahagia dan berjaya, jika kita faham yang agama bukan hanya pahala-syurga. Tapi apa yang diajarkan oleh agama kita, itulah kunci kejayaan dan kebahagiaan di dunia ini lagi.

Saya harap ia suatu yang bermanfaat untuk perjalanan kehidupan beliau yang seterusnya. Juga untuk anda yang membaca cerita ini. Jika ada manfaatnya, kongsikan agar orang lain juga tahu rahsia kejayaan ini.


Siti Nor Kamilah
013-924 3387

Kenapa Saya Mula Bisnes Shaklee?

Saya mula terlibat dengan Shaklee pada tahun 2012. Masa tu, saya masih bekerja sebagai Pembantu Tadbir. Jawatan sementara sahaja. Dengan gaji yang statik setelah mengalami 3 kali kenaikan. 

Apapun Alhamdulillah ada juga kerja berbanding rakan-rakan sepengajian yang masih lagi kerja kontrak atau pun kerja yang memang takde kaitan langsung dengan apa yang kami pelajari di universiti. 

Well, kerja saya pun memang langsung tak berkaitan. Dari sains (Biodiversiti) ke pembantu tadbir. Memang jauh. Lagipun saya cuma guna sijil SPM untuk jawatan ni.  

Lepas grad dulu, lebih daripada setahun jugak makan anggur. Siap buat projek tanam sayur lagi dengan mak saudara saya yang sama-sama baru habis belajar. 

Mak saudara saya tu sama umur. Boleh imagine tak macam mana? Masa ummi mengandungkan saya, nenek mengandungkan mak saudara saya ni hehe. 

Pernah juga jadi Guru Sandaran Tak Terlatih (GSTT) untuk sebulan menggantikan guru bersalin di Sekolah Kebangsaan Guntong, Setiu. Tapi saya 'surrender'.

Cukuplah sekali tu sahaja jadi cikgu. Memang saya tak reti nak mengajar. Lebih-lebih lagi nak kawal murid-murid. Failed! 

Memang saya tak minat dengan kerjaya perguruan ni walaupun Arwah Abah dan Ummi saya dua-dua guru. Yelah, ramai juga yang tanya termasuk ayah saudara saya.

Kenapa tak appy KPLI je? Soalan yang kerap ditanya setelah lama grad tapi tak dapat kerja yang bersesuaian dan setimpal dengan ijazah saya. Jawapan saya mudah. Memang saya tak minat. Buat apa kita buat sesuatu yang kita tak minat kan? 

Bukan tak pernah apply kerja lain, masalahnya memang takde satu pun yang saya apply tu panggil untuk temuduga. Jadi sampai satu tahap dah give up untuk apply setiap kali ada iklan jawatan kosong. 

Lepas tu, sempat jugak cari pengalaman bekerja di Kedai Buku KUSZA (sekarang UNISZA). Kerja ni ok sikit sebab saya suka buku. Boleh baca buku kegemaran. Tapi kadang-kadang bosan jugak terutamanya bila tiada kerja. Gaji pun tak seberapa. Saya berhenti bila dapat kerja Pembantu Tadbir tu.

Maka bermulalah episod sebagai Pembantu Tadbir aka Kerani. Masa mula bekerja saya enjoy kerana berada di bahagian Lelongan Tanah. Quite interesting. Banyak yang saya belajar terutamanya tentang pinjaman atau loan bank. 

1 hingga 3 tahun pertama ok. Saya masih suka kerja saya. Tapi lepas tu bila ditukarkan ke bahagian lain yang saya tak minat, memang agak mencabar. Dan stressful. Masa ni saya dah pun mendirikan rumahtangga. 

Pendapatan suami isteri memang cukup-cukup makan je. Untuk bermewah-mewah memang tak dapat la. Masa ni lah saya mula mencari-cari bisnes yang sesuai dijalankan secara part time. 

Sebenarnya memang impian saya dari dulu lagi nak jadi businesswoman. Saya suka tengok life style orang yang buat bisnes ni. Selain memiliki income yang banyak, mereka juga ada masa lapang yang banyak. Tak perlu terikat dengan sesiapa. 

Selain itu, saya mempunyai impian untuk jadi surirumah sepenuh masa tapi pada masa yang sama dapat jana income dari rumah. Saya nak jaga sendiri anak saya. Tak nak hantar ke pengasuh atau nurseri. 

Bila saya kenal Shaklee dan tahu mengenai peluang yang ditawarkan, saya sangat tertarik. Kerana ia sangat mudah. Ada laptop, internet dan telefon. Serta modal RM 65. Itu sahaja yang diperlukan untuk mulakan bisnes Shaklee. 

Yang dapat 5 hingga 6 angka pun ramai. Jadi peluang untuk saya dapat income sebegitu sangat cerah. Hanya dari rumah. Tidak perlu sewa kedai dan sebagainya. Itulah keistimewaan Shaklee.

Juga saya percaya jika buat Shaklee sungguh-sungguh, saya pasti dapat berhenti kerja suatu hari nanti (sekarang dah pun berhenti). Dan juga dapat capai impian saya yang besar-besar tu dengan Shaklee.

Siti Nor Kamilah
Shaklee Independent Distributor
013-924 3387


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...