Sunday, 27 January 2013

Modal Untuk Jadi Ahli Shaklee

Berapa ye modal untuk jadi ahli Shaklee? Soalan yang paling popular ditanyakan kepada saya. Yelah setelah menggunakan produk Shaklee dan dapat merasai kebaikannya termasuklah kesihatan yang bertambah jauh lebih baik, masing-masing berminat untuk menjadi ahli. 

Ada yang bertanya. Mesti mahal kan? (Mungkin dalam fikiran mereka, ratusan ringgit ataupun ribuan ringgit). Jawapannya, tidak sama sekali. Hanya RM 75 sahaja (termasuk pos) atau RM 65 sahaja (jika mendaftar terus di mana-mana cawangan Shaklee). Murah bukan? Untuk seumur hidup pulak tu.



Sebelum ni saya pernah jumpa orang yang mendaftar untuk menjadi ahli sebanyak RM 300. Ada RM 1000. Malah ada yang sampai RM 6000! Terkejut saya. Walaupun bayaran tersebut termasuk dengan produk, tetap saya rasakan tak patut sama sekali. 

Sebab setelah mendaftar, mereka tidak diajar pun cara yang betul untuk menjual produk-produk tersebut. Hasilnya, downline terkapai-kapai. Tak tahu nak jual kat siapa. Stok ribuan ringgit tersebut diperam di bawah katil. Betul, ini kisah benar. Bukan rekaan saya. 

Mungkin pembaca blog ini juga pernah terdengar kisah-kisah yang sebegini yang membuatkan anda berpandangan negatif terhadap Shaklee atau pun MLM lain. Malah mungkin membenci MLM.  

Tapi itu kisah dulu-dulu (tak taula pulak saya kalau kes ni masih berlaku lagi pada zaman milenium ni, harapnya tidak). Sebenarnya bukan salah MLM, yang salahnya ahli/upline tersebut yang ingin cepat kaya dengan menipu orang lain. 

Percayalah. Shaklee bukan begitu. Seperti yang saya nyatakan di atas, modal yang diperlukan hanyalah sebanyak RM 65. Jadi jika anda pernah anti dengan Shaklee, ubahlah 'mindset' anda sekarang.

Berminat untuk menjadi ahli dan menikmati harga yang eksklusif sebagai ahli? Hubungi :

Siti Nor Kamilah
SMS/Telefon : 013-924 3387

Tuesday, 22 January 2013

Sakit Pinggang dan Lutut Hilang - Testimoni AJHT

Kali ini saya ingin kongsikan lagi mengenai produk 'offer' bulan ini iaitu Advance Joint Health Tablet (AJHT). Sahabat saya telah membelikan AJHT untuk ibunya kerana beliau sering sakit-sakit badan. Setelah 2 hari pengambilan, sahabat saya, Puan S bercerita : 

'Mak akak dah makan..dia cakap makan malam tu,siang esoknya ayah akak suruh menebas rumput kat kolam.mulanya dia tak nak coz baru start mkn ubat tu..takut lagi sakit lak pinggang..last-last mak gi jugak menebas..syukur kamilah..ajaib..lepas menebas tu..mak tak rasa sakit pinggang lagi dah..lutut pun dah ok..cuma kebas-kebas kat kaki sket jer lagi..syukur sangat..terima kasih Allah..terima kasih kamilah bagi akak try ubat ni...lega dengar mak dah sihat..'

Alhamdulillah...Anak mana yang tak gembira bila tahu ibunya dah semakin sihat kan? Sebagai anak pasti kita mahu memberi yang terbaik untuk ibu bapa kita. Lebih-lebih lagi jika dapat memberi mereka sesuatu yang dapat membantu menjaga kesihatan mereka iaitu suplemen. Tak rugi kita melaburkan wang untuk kesihatan mereka, malah pahala pun dapat. Jadi jika ada pembaca di luar sana yang tercari-cari solusi untuk masalah sakit pinggang, sakit lutut, sakit urat yang sering dialami oleh ibu bapa anda, kenapa tidak anda cuba AJHT Shaklee? Diuji secara klinikal dan mampu meningkatkan keselesaan sendi seawal 5 hari. Cepat-cepat ye, sebelum 'offer' berakhir pada 31 Januari ni.




Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan mengenai produk :
Siti Nor Kamilah
Shaklee Independent Distributor - ID 885322 
013-9243387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Monday, 21 January 2013

Adakah Vitamin Yang Anda Ambil Selamat?

Anda telah pun mengamalkan pengambilan vitamin atau suplemen untuk kesihatan anda. Tahniah! Anda memang seorang yang mementingkan kesihatan. Tak kisahlah jenama apa dan daripada mana. Sama ada dibeli melalui kedai, farmasi, klinik atau pun daripada mana-mana agen Multi Level Marketing (MLM) ~ macam saya :) Namun tahukah anda? Adakah vitamin yang anda ambil selamat? Kalau tak tahu jom baca selanjutnya.

Vitamin atau supplemen atau makanan tambahan ni secara amnya terbahagi kepada dua iaitu vitamin natural (semulajadi) dan vitamin sintetik. Perbezaan antara keduanya adalah seperti berikut :

1. Penghasilan

Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan-bahan semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat-seratnya.

Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri-ciri seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul-molekul karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan daripada apa-apa bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2. Keserasian dengan badan

Vitamin natural dihasilkan dari bahan-bahan makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B Complex pada vitamin sintetik. Vitamin sintetik memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

3. Harga

Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan-bahan semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4. Kesan kepada tubuh badan

Vitamin natural mengambil intipati dari bahan-bahan semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan-bahan yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium dan  vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, maka kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ‘solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena ambil magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin-vitamin lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang

Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan daripada bahan-bahan seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan-bahan yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Setelah mengetahui perbezaan tersebut, mahukah anda mengambil vitamin sintetik? Sudah tentu tidak bukan? Saya percaya anda cukup bijak dalam memilih suplemen yang selamat untuk diri anda dan keluarga anda. Jika tidak, sihat yang dicari, tapi sakit yang dapat. Kata kuncinya, pilih yang natural!

Kredit : Mysuperkids.net

Sunday, 20 January 2013

Panduan Pengambilan Serat

  • Pilih makanan bijirin penuh seperti roti mil penuh, biskut tinggi serat, bijirin sarapan pagi dan capati. Rasulullah sangat menggemari makanan bijirin seperti barli dan oat.
  • Makan lebih sayur-sayuran, salad dan ulam-ulaman.
  • Masukkan ubi kentang, ubi kayu dan keladi dalam masakan. Sayuran berkanji juga mengandungi serat dan salah satu yang digemari Nabi SAW ialah labu.
  • Gantikan sebahagian daripada daging dengan legum dan kekacang.  

Jadual di atas menunjukkan contoh pertukaran makanan biasa kepada makanan tinggi serat. Semoga ia sedikit sebanyak dapat memberi panduan kepada pembaca sekalian. Selamat mencuba!

Sumber : Majalah Anis, Mac 2012

Saturday, 19 January 2013

Fiber atau Serat Untuk Kurus?

Adakah anda memilih makanan yang terdiri daripada fiber atau serat untuk kurus? Tapi tahukah anda apakah khasiat fiber selain daripada untuk kurus? Maklumat ini mungkin berguna untuk anda yang merancang untuk kurus, dengan memperbanyakkan pengambilan fiber dalam jadual pemakanan anda seharian.




Kebaikan Serat 

1. Bagus untuk penghadaman
    
Serat tidak mempunyai nilai kalori walaupun diambil dengan kuantiti yang banyak, malahan serat sangat bagus untuk sistem penghadaman. Serat boleh didapati daripada biji-bijian, bijirin, gandum, buah-buahan, sayuran dan kekacang. Serat terbahagi kepada dua kategori : serat larut dan serat tak larut. Nutrisi cadangan adalah untuk 20-35 gram jumlah semua jenis serat per hari. Ia memperbaiki fungsi usus dengan mengurangkan tempoh masa pergerakan usus sekaligus membantu membuang dan membersihkan sisa toksik dalam usus. Serat juga meningkatkan rasa kenyang dan bertindak sebagi pelembut najis. Walau bagaimanapun, satu perkara yang harus diingat, pengambilan diet yang tinggi serat perlu disertai dengan pengambilan air yang banyak untuk mengelakkan daripada berlakunya masalah sembelit.

2. Membantu menurunkan berat badan

Serat bertindak sebagai penindas selera. Makanan yang kaya serat menyerap air dan menyebabkan ia mengembang. Keadaan ini menyebabkan perut rasa kenyang dan boleh membantu dalam penurunan berat badan. Keadaan ini selari dengan amalan pemakanan Rasulullah yang mana Baginda mengamalkan memakan buah-buahan sebelum makan makanan berat. Makanan berserat juga melemahkan kebolehan tubuh untuk menyerap gula dan lemak. Ini bermakna makanan berserat boleh diambil walaupun dalam proses penurunan berat badan kerana ia mengekalkan paras insulin yang rendah dan membenarkan tubuh untuk meneruskan proses pembakaran lemak.

3. Mengawal penyakit

Serat dapat membantu mengawal penyakit diabetes. Ini berlaku apabila serat mengurangkan amaun insulin yang dibebaskan oleh pankreas dengan cara memperlahankan proses pemecahan karbohidrat kepada glukosa yang memasuki edaran darah. Ia juga membantu mengurangkan edaran gula dalam darah. Serat membebaskan gula secara perlahan-lahan ke dalam aliran darah, mengurangkan rasa lapar, sakit kepala dan kelesuan ekoran daripada penurunan paras gula dalam darah secara mendadak.

4. Mengurangkan risiko penyakit

Risiko penyakit jantung dapat dikurangkan dengan pengambilan serat. ini terjadi apabila kolesterol LDL atau lebih dikenali sebagai kolesterol jahat berkurangan di dalam badan kita. Serat akan bergabung dengan kolesterol dan membawanya keluar daripada tubuh manusia. Serat juga mengurangkan risiko untuk mendapat kanser kolon dengan menyeimbangkan pH dalam usus. Di samping itu, serat membantu dalam melawaskan sistem pencernaan dan memudahkan pembuangan najis daripada usus. Serat tidak bergabung dengan mana-mana vitamin dan mineral, jadi pengambilannya tidak akan mengganggu penyerapan vitamin dan mineral lain.

Sumber : Majalah Anis, Mac 2012

Wednesday, 16 January 2013

Nak Beli dan Dapatkan Produk Shaklee?

Di mana boleh saya beli dan dapatkan produk Shaklee?


Semestinya anda boleh beli daripada saya (Pengedar Sah Shaklee). Boleh sms atau telefon saya : 013-9243387. Emel ohvitamin@gmail.com. Atau boleh hantar mesej ke inbox Facebook saya Siti Nor Kamilah. Pertanyaan anda akan dijawab dalam masa 24 jam. 

Bagi customer yang tinggal di Besut, produk akan dihantar ke depan pintu rumah anda. Penghantaran PERCUMA. Best kan? Bagi yang tinggal di luar Besut pula, produk akan dipos melalui POSLAJU atau GDEX. Terpulang kepada anda. 



# Untuk makluman anda, saya tak simpan stok. Setelah customer membuat bayaran, order akan dibuat dan Shaklee akan pos order tersebut.


CARA BELI SHAKLEE SECARA ONLINE



Selain daripada itu, ada cara lain tak? Boleh beli kat tempat lain? Shaklee ada stokis tak?


Soalan ini merupakan soalan yang biasa diajukan kepada saya. Untuk makluman anda Shaklee tidak mempunyai stokis dan tidak dijual di kedai-kedai atau farmasi seperti produk-produk atau suplemen lain. Shaklee hanya boleh didapati melalui pengedarnya (seperti cara di atas) dan juga boleh didapati di cawangan-cawangan seluruh Malaysia. Anda boleh menggunakan ID saya untuk membuat pembelian di mana-mana cawangan Shaklee.


Siti Nor Kamilah
ID 885322   

Anda boleh rujuk alamat-alamat berikut: 

Ibu Pejabat Shaklee Malaysia

Shaklee Products (M) Sdn Bhd
A-3A-02, Empire Tower
Empire Subang,
Jalan SS16/1,
47500 Subang Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Telefon :603-5622 3188
Fax : 603-5622 3199
E-mel : customerinquiry@shaklee.com.my

Waktu Perniagaan
Isnin hingga Sabtu: 10:00 pagi hingga 7:00 malam

Sila hubungi:
Suknit Kaur, Sales & Marketing Manager


Pejabat Cawangan 

Cawangan KamiWaktu PerniagaanPeta Lokasi
Kuala Lumpur
31, Jalan 2A/27A, Section 1,
Wangsa Maju Setapak,
53300 Kuala Lumpur.
Telefon : 603-4142 6442
Fax: 603-4149 6313

Hubungi :
Ida ( Penyelia Cawangan)
Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m



Penang
A-2, Jalan Todak 1,
Pusatbandar Seberang Jaya,
13700 Perai.

Telefon : 604-397 4325
Fax: 604-397 4324
Hubungi : Cannie Teoh
(Penyelia Cawangan)
Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Ipoh
32, Medan Istana 1,
Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh.

Telefon: 605-241 8260
Fax: 605-241 8263 


Hubungi : Eunice Lau
(Penyelia Cawangan)
Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Johor Bahru
14, Jalan Molek 1/10,
Taman Molek,
81100 Johor Bahru.
Telefon: 607-352 5188
Fax: 607-352 4188 


Hubungi : Fiona Chow
(Penyelia Cawangan)
Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Kota Bharu 
319, Section 25, Bandar Kota Bharu,
Jalan Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu.
Telefon: 609-747 8688
Fax: 609-747 7711

Hubungi : Anuar
(Penyelia Cawangan)
Ahad hingga Khamis
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Kota Kinabalu 
Lot 4.1, Neutron Point,
Lorong Poin Neutron,
Jalan Lintas Khidmat,
88300 Kota Kinabalu.
Telefon : 6088-393 848
Fax: 6088-393 851

Hubungi : Olivia Fernandez
(Penyelia Cawangan)
Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m









Tuesday, 15 January 2013

Vitamin Untuk Pelajar



Beli secara online di sini : eSell

Rujuk cara pembelian di sini : Tutorial menggunakan eSell Shaklee

Atau hubungi saya untuk sebarang pertanyaan :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387



Tuesday, 8 January 2013

Sakit pelipat lutut hilang, badan rasa ringan : Testimoni AJHT dan Ostematrix

Bagi anda yang baru mengenali Shaklee, mesti tertanya-tanya - kenapa beli 6 percuma 1? (Seperti poster di sebelah kanan anda ni). Sebenarnya setiap bulan Shaklee akan mengadakan 'offer' untuk satu produk. Pada bulan Disember lepas, 'offer' untuk Collagen Powder. Bulan ni pula Advanced Joint Health Tablet (AJHT). Tapi kena beli 6 ke? Tidak semestinya. 

Kalau nak murah, beli 6. Kalau nak beli satu pun boleh. AJHT ni sebenarnya produk terbaru Shaklee yang dilancarkan pada tahun lepas, iaitu 2012. Khusus untuk sendi. Apa kata pengguna yang telah mencuba AJHT ni?  


[PENGAKUAN PENGGUNA]

AJHT review First Day (21st June 2012):



Saya nak share pengalaman saya makan Advanced Joint Health Tablet (AJHT), walaupun baru sekali makan (malam tadi), kesannya memang menakjubkan. Dah 2-3 hari kaki saya sakit especially kat pelipat lutut tu kan..memang sakit ya amat. 


Bila nak duduk antara dua sujud, sakitnya ALLAH je yang tahu..tu yang makan AJHT tu, sebab dalam buku kecik tu ada bagitau boleh bantu sendi2 dan tulang rawan..and AJHT ni best taken with Ostematrix. 

So, saya amik both sekaligus. 2 biji AJHT, 2 biji Oste before sleep. Wahh! penangan lepas amik memang saya takleh nak tidur lena, maybe "short term healing crisis". 


Minum air banyak before sleep, sudahnya saya asyik ke toilet dan nak dijadikan cerita, 2-3 hari ni pun saya batuk-batuk..lepas makan AJHT n Oste tu, saya tak batuk dah malam tadi. 

Gi toilet buang air sekali dengan kahak-kahak pun keluar (yang ni kena buat study lak apa significant function AJHT n Oste ni boleh buangkan kahak..huhu..). 

Nak kira bangun berapa kali ke toilet tu saya pun tak pasti. Sudahnya kol 4 pagi tadi baru dapat lena. Bangun kol 6 pagi tadi, solat Subuh, MASHA-ALLAH! pelipat lutut saya tak sakit langsung!! serius tak tipu..

AlhamduLILLAH, badan rasa lebih ringan bila bangun tidur, jauh lebih ringan daripada saya consume Oste tetiap malam before this.


AJHT review after 5 days (26th June 2012):


Woohoo! memang AJHT the best! i konsisten makan ajht+oste harini dah masuk hari ke-6, serius kesan dia lain macam..segala-galanya lancar..haha..bila cakap pasal segala-galanyanya lancar..yea segala2nyalahh..

kalo u all ada problem sembelit amik oste (ni utk sape2 taknak amik alfalfa/herblax kan), amik sekali dgn AJHT ni membantu..angin satu badan pun hilang..

i rasa melayang2 je badan bangun pagi..dahler kurus kering..hahahaha..memang rasa best badan..takde lenguh-lenguh, pelipat lutut yang sakit haritu after 3 days totally hilang..ALhamduLILLAH..part badan or sendi2 yang selalu sakit, lenguh tu akan hilang..inshaALLAH.





Vitamin untuk sakit lutut




Siapa yang perlukan AJHT : 

Golongan dewasa dan lanjut usia

Mempunyai berat badan yang berlebihan atau obesiti

Atlet / Ahli sukan
Pekerja yang melakukan kerja berat seperti pekerja binaan
Pernah menjalani rawatan atau pembedahan berkaitan sendi




Rahsia Dia Tambat Hati Suami Kaw2, Sambil Tersenyum Manja from iReach HD on Vimeo.


OK. Jangan tunggu-tunggu lagi. AJHT bila digabungkan dengan Ostematrix, memang best!

AJHT ni laris betul, boleh lawan ESP. Kejap ada stok. Kejap takde.

Bila ada stok tu, kejap je sold out. Time tu, tak dapatlah saya nak tolong jika tiada ready stock.

Jom dapatkan AJHT dan Ostemarix anda :

Beli secara online di sini. 

Atau hubungi :

Siti Nor Kamilah
Shaklee Independent Distributor - ID 885322 
SMS/ Whatsapp : 013-924 3387

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...