Thursday, 9 November 2017

19 Sebab Kenapa Perlu Detox



 Saya tinggal atau bekerja di kawasan yang penuh dengan pencemaran dengan asap yang banyak dan udara yang kotor
Saya seorang perokok / terdapat perokok di sekeliling saya
 Saya exercise kurang daripada 3 kali seminggu
 Saya selalu tidur kurang daripada 6 jam sehari
 Saya selalu terganggu/terjaga semasa tidur
 Saya selalu ambil fast food, makanan berlemak, makanan bergoreng dan makanan separa masak
 Saya tidak makan secara berlebihan tetapi berat badan saya tetap bertambah
 Saya selalu mengidam makanan manis
 Saya selalu minum minuman keras
 Saya tinggal di persekitaran dan gaya hidup yang sering menyebabkan stress
 Saya selalu alami masalah sembelit
 Saya selalu rasa kembung perut, gas dan tidak hadam selepas makan
 Saya ingin mengatasi masalah nafas berbau
 Saya risau tentang masalah bau badan saya
 Saya selalu rasa letih dan tidak bertenaga
 Saya mudah tersinggung dan moody tanpa sebab
 Saya alergik terhadap makanan dan mempunyai masalah kulit ( ruam-ruam, ekzema, jerawat dan lain-lain )
 Saya sering sakit kepala dan migrain
 Saya sukar untuk fokus dan menghadapi masalah memori

Cuba check. Daripada 19 ni berapa skor anda? Saya pasti paling kurang pun mesti ada satu. Betul? Mudah tersinggung pun tanda tubuh banyak toksin tau.

Macam mana kita dapat toksin ni?
Daripada bahan kimia, pestisid, air tercemar dan tidak bertapis, pengawet makanan, logam berat dan radiasi elektromagnetik.

Ia terdapat dalam makanan, air, dan produk penjagaan rumah. Toksin yang terdapat dalam tubuh berkumpul dalam usus, hati, buah pinggang, sistem limfa dan tisu lemak.

Shaklee pun ada program detoks yang tersendiri, unik dan eksklusif serta tidak sama dengan mana-mana program detoks lain. Ia disediakan oleh pakar nutrisi Shaklee sendiri.

Program detoks Shaklee terdiri daripada mealplan khusus, exercise dan juga suplemen. Barulah lengkap.

Suplemen dalam Set Detoks Shaklee ialah :

1. Alfalfa - Detox darah
2. Herblax - Detox usus
3. Peppermint ginger- Detox buang angin
4. Vivix-Detox sel
5. DTX Complex-Detox hati

Ramai yang telah dapat manfaat daripada program detoks ni. Kalau dah try macam-macam cara tapi still tak dapat turunkan berat badan, anda perlu tahu yang anda perlu detoks.

Jom detoks. Hubungi 013 924 3387.

11 Makanan Yang Bagus Untuk Detoks - Part 1

Detoks merupakan proses yang penting untuk kesihatan keseluruhan tubuh kita. Antara manfaatnya ialah dapat meningkatkan tenaga, menurunkan berat badan, menguatkan sistem imun, mengelak sembelit, mengawal 'craving' dan mencantikkan kulit. Pengambilan nutrisi yang betul dapat menyingkirkan toksin, radikel bebas dan segala bendasing yang berbahaya untuk tubuh. Berikut merupakan 11 makanan yang bagus untuk menyokong proses detoks :

1. Milk thistle

Milk thistle merupakan kawan baik hati ; ia menyokong kesihatan hati dengan meneutralkan radikel bebas, membaiki sel hati yang rosak, dan melindungi sel hati baru daripada mengalami kerosakan akibat toksin.

Bagaimana ia bertindak? Silymarin iaitu campuran flavonoid yang dihasilkan daripada biji benih milk thistle, bertindak sebagai antioksidan yang menghalang radikel bebas daripada merosakkan sel. Silymarin meningkatkan paras gluthathione dalam hati, yang membantu tubuh menyingkirkan bahan kimia dan dadah (termasuk ubatan over-the-counter).

Selain itu, kompleks flavonoid dalam milk thistle menggalakkan penghasilan protein untuk menghasilkan sel hati yang baru dan menggantikan yang telah rosak. Sebab itulah ia digunakan dalam rawatan penyakit hepatitis dan juga cirrhosis (hati rosak).

Kajian yang dilakukan terhadap tikus juga menunjukkan silymarin melindungi hati daripada menjadi rosak akibat toksin (contohnya alkohol). Kajian juga menunjukkan milk thistle boleh mencegah daripada berlakunya penyakit Alzheimer dan juga melawan sel kanser usus dan prostat. Jika milk thistle berkesan untuk penyakit kronik, bayangkan bagaimana ia boleh menyokong kesihatan hati dan membantu detoks.

2. Dandelion

Adakah anda sedang mencari makanan yang dapat menyokong kesihatan hati, buah pinggang, limpa dan pundi hempedu? Dalam perubatan tradisional, dandelion digunakan sebagai tonik hati dan buah pinggang, tapi ciri penyembuhan yang terdapat pada dandelion telah dikenalpasti sejak zaman lampau lagi. Dalam masyarakat India, dandelion digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit hati seperti jaundis, cirrhosis, dan bengkak hati. Dalam perubatan China, ia merupakan antara herba yang penting dalam merawat  diabetes, penyakit hati, masalah buah pinggang dan masalah penghadaman.

Kenapa dandelion sangat popular? Seperti milk thistle, ia kaya dengan antioksidan serta mengandungi vitamin A, B, C, D, E, beta karoten, mineral seperti zink, iron, potassium, dan selenium untuk kesihatan hati. Di samping itu, dandelion mengandungi polisakarida, yang biasanya terdapat pada sesetengah spesies cendawan yang dikatakan mempunyai ciri antitumor.

Saturday, 4 November 2017

Bisnes Yang Boleh Dimulakan Dari Rumah Dengan Modal Yang Sangat Rendah


Di zaman ekonomi yang mencabar ini, ramai yang tercari-cari peluang bisnes sama ada part time atau fulltime. Tapi ramai yang tak bermula kerana masalah modal. Ya nak bisnes kena ada modal. Tapi banyak bisnes yang boleh dimulakan dengan modal yang sangat rendah dan juga dijalankan dari rumah.

Salah satunya ialah dropship. Ada yang percuma dan ada juga yang mengenakan sedikit bayaran.  Dengan menjadi dropshipper kita hanya perlu promote produk. Bila dapat order kita hanya beritahu supplier. Tak perlu simpan stock. Tak perlu bungkus stock. Tak perlu pos stock. Mudah kan?

Kalau nak tahu macam tu lah bisnes Shaklee. Dengan bayaran hanya RM 68.90 kita dah boleh mula bisnes on the spot. Yang penting tak perlu simpan stock beribu riban.

Semua orang boleh bisnes Shaklee. Surirumah, kakitangan awam, swasta, golongan profesional, malah student pun boleh. Tak terhad kepada yang nak buat bisnes fulltime, Shaklee juga boleh dijalankan secara part time.

Berminat untuk mula bisnes Shaklee? Sms/whatsapp 013-924 3387.


Vitamin Untuk Patah Tulang

Dalam Master Recognition Rally semalam, Master Chua ada berkongsi tentang macam mana beliau boleh terjebak dengan Shaklee. Bermula dengan Set Pantang.

Lepas tu, kaki beliau patah akibat terjatuh semasa pakai kasut tumit tinggi. Pergi hospital, kaki beliau disimen tapi doktor tak bekalkan apa-apa ubat pun. Jadi Master Chua pun cari suplemen Shaklee untuk mempercepatkan penyembuhan.

Kalau tak, nak jaga anak macam mana kalau bertongkat macam tu. Masa tu, baby beliau baru berumur 4, 5 bulan. Doktor bagi MC 2 bulan. Tapi amazing dengan mengambil Shaklee proses penyembuhan lebih cepat iaitu dalam masa 1 bulan sahaja. Dah boleh pakai kasut tumit tinggi balik.

Rakan sepejabat beliau masing-masing terkejut. Bukan sahaja cepat sembuh, tapi masing-masing tegur yang beliau dah nampak lain. Makin cantik. Inilah Shaklee Effect.

Untuk mendapatkan Set Patah Tulang boleh sms/whatsapp 013 924 3387.


Master Recognition Rally Kota Bharu

Khamis lepas saya menghadiri Master Recognition Rally iaitu majlis meraikan Master Chua dan leader Shaklee yang lain. Ia diadakan di Hotel Renaissance, Kota Bharu dari pukul 8 hingga 10 malam. Majlis ini memang meriah, penuh dewan.

Antara perkongsian atau isi penting yang saya dapat semalam ialah :

1) Sebelum dapat sesuatu kita kena berangan dulu. Contohnya nak pergi Mediterranean Cruise yang melalui 3 negara dan 6 bandar tu, kena berangan dulu atau orang Kelate sebut 'koya'.

2) Produk Shaklee 'beyond organic' atau melangkaui organik. Dengan mengambil produk Shaklee kita mendapat jaminan bahawa ia adalah selamat dan tak perlu diragui lagi.

3) Dengan menyertai Shaklee kita berpeluang untuk mendapat 'health' dan 'income' iaitu 2 perkara yang menjadi idaman hampir setiap orang. Kekayaan sebenar ialah kesihatan. Tapi di Shaklee kita akan dapat kedua-duanya iaitu 'health' dan 'income'. Jadi kenapa mesti pilih bila kita boleh dapat kedua-duanya?

Lepas habis majlis ada acara yang ditunggu-tunggu iaitu makan-makan. Makanan yang disediakan ialah nasi goreng, kuetiow goreng, ayam goreng, fish chips, tart buah, sandwich, kek dan lain-lain. Semuanya memang sedap dan banyak. Perfect! Lepas ni  bolehlah saya berangan nak adakan Master Celebration kat sini juga. InsyaAllah.


Saturday, 23 September 2017

Tanda-tanda Hipothiroid

Kalenjar tiroid merupakan kalenjar yang sangat penting dalam tubuh kita. Ini kerana ia mengawal kadar metabolisme, degupan jantung, tenaga, kekuatan otot, selera makan, kesihatan jantung, otak, buah pinggang dan lain-lain fungsi tubuh yang sangat penting.

Jika terdapat sebarang masalah pada kalenjar tiroid, sesorang akan mengalami banyak tanda-tanda seperti berikut :

- keletihan
- kelesuan atau pergerakan lambat
- depression (kemurungan)
- masalah ingatan
- berat badan meningkat
- sembelit
- tak tahan dengan cuaca sejuk
- rambut dan kulit kering
- bengkak sekeliling mata
- haid yang banyak

SUPLEMEN SHAKLEE UNTUK HIPOTHIROID

1. ESP
Tahap plasma rendah dikaitkan dengan hipothiroid

2. Alfalfa Complex
Iodin merupakan bahan asas hormon tiroid

3. B Kompleks
Meningkatkan oksigen dalam tubuh dan tenaga

4. VitaLea
Lengkap dengan imbangan vitamin dan mineral

5. Vitamin C
Pengambilan dalam dos yang rendah adalah digalakkan

6. Ostematrix
Mengurangkan PMS, mengurangkan sakit otot

7. Omega Guard
Untuk fungsi kalenjar tiroid yang sepatutnya

8. GLA Complex
Menstabilkan hormon

9. Vivix
Mengurangkan inflamasi

Untuk pertanyaan dan order hubungi 013 924 3387 (sms dan whatsapp sahaja).

Sunday, 6 August 2017

Jalan-jalan ke Kota Bharu

Semalam saya dan keluarga jalan-jalan ke Kota Bharu. Bagi orang Besut, Kota Bharu menjadi tumpuan untuk shopping atau jalan-jalan berbanding Kuala Terengganu. Nak buat macam mana.

Kat Kota Bharu macam-macam ada berbanding Kuala Terengganu. Shopping mall pun lebih daripada 5 kut. Malah orang Kuala Terengganu pun ramai yang shopping kat sini.

Saya pun tak ketinggalan. Paling tidak sebulan sekali mesti turun Kota Bharu. Kadang-kadang sebab pergi Shaklee, atau pun sebab ada urusan lain.

Apa pun sebabnya, memang suka sangat Kota Bharu ni. Tak tahu kenapa. Kalau nak pindah, Kota Bharu menjadi pilihan utama saya. Bolehlah window shopping kat Aeon Mall hari-hari. Hehe. Melampau betul impian tu.

Tempat tujuan kami semalam ialah Wakaf Che Yeh kerana ada kelas belajar memasak nasi lemak. Kelas ni under Dato' Chef Li. Kalau pernah baca buku Jutawan Senyap, mesti kenal siapa beliau.

Selain tu, kami ke Aeon Mall. Saya suka sangat Aeon Mall yang baru dibuka ni kerana kemudahan suraunya yang cantik, selesa dan luas. Tempat wudhu' ditempatkan bersekali.

Dan yang paling penting ianya bertutup, terlindung daripada pandangan lelaki. Takdela susah berbanding tempat wudhu' yang ditempatkan sekali dengan tandas dan terpisah dengan surau. Terpaksa la pakai stokin semula lepas ambil wudhu' tu untuk menuju ke surau. Habis basah stokin.

Nampak macam perkara remeh je tapi sebenarnya ia merupakan masalah besar bagi muslimat bila tempat wudhu' tidak bersekali dengan surau dan juga terbuka (tak terlindung daripada pandangan lelaki).

Satu lagi yang saya suka ialah lif yang banyak. Entah kenapa Khadijah tu tiba-tiba jadi takut pulak nak naik escalator. Puas dipujuk tapi tetap tak nak. Jadi terpaksa la naik lif.

Kalau shopping complex lain, cuma ada 1 je la lif biasanya. Tapi kat sini ada lebih daripada 1. Jadi sangat memudahkan.

Hajat di hati nak pergi Aeon Mall sebenarnya nak ke Daiso. Nak cari cat dispellant. Tak tahan kucing asyik berak depan rumah je. Tapi alih-alih jumpa Mr Diy. Rambang mata sampai tak ingat tujuan utama nak cari Daiso. Takpelah next visit kita ke Daiso pulak.

Hari tu baru tau ada Perpustakaan Awam di tingkat paling atas. Tak sempat explore semua lagi sebab besar sangat. InsyaAllah next time mesti singgah library tu.

Takde gambar untuk dikongsi sebab lupa nak ambil. Overall Aeon Mall Kota Bharu memang best!


Labels: Aeon Mall Kota Bharu, Bisnes part time, Bisnes Shaklee, Diari WAHM, Personal

Sunday, 14 May 2017

Tips Minum Air Masak dengan Banyak Supaya Cepat Kurus

Pagi ni saya tak exercise macam biasa sebab puasa. Kalau rajin, exercise lepas buka puasa nanti. Nak exercise tak semestinya kena ambil masa yang lama. 10 minit pun dah ok.

Dalam proses menurunkan berat badan, pengambilan air sangat sangat la penting. Tapi bagi yang tak suka minum air masak, masalah jugak tu. Asyik nak minum air manis je. Sayalah tu.

Entah kenapa memang tak suka minum air masak/kosong. Tapi ada caranya tau yang saya amalkan supaya boleh minum air masak dengan lebih banyak.

Yang saya suka buat ialah air rendaman kismis. Rendam kismis ke dalam air masak sebelum tidur. Bila-bila masa pun boleh sebenarnya. Tak kisah sama ada nak letak dalam peti sejuk atau letak kat luar je. Asalkan bertutup. Esoknya dah boleh minum air rendaman kismis tersebut yang ada rasa sedikit masam, yang menjadikan rasanya lebih sedap.

Selain itu, air lemon. Yang ni pun tak susah untuk diamalkan. Sebiji lemon tu kita boleh gunakan 2 hingga 3 hari. Bukan recycle sebiji lemon tu untuk 3 hari, tapi kita bahagikan lemon tu kepada 3 bahagian. Kalau buat sebiji terus untuk sehari rasanya terlalu masam la kut. Jadi bila bahagikan macam ni, rasanya just nice. Tak terlampau masam. Jimat pun jimat.

Paling bagus minum air lemon suam waktu pagi. Tapi saya minum je sepanjang hari. Habis air dalam tumbler, top up lagi. Bagus juga minum ni, dapat kurangkan rasa nak minum air manis. Selain itu, of course dapat bonus makin kurus ahahaha. Kalau takde lemon, limau kasturi pun best jugak.




Ada satu lagi cara paling mudah untuk minum air masak dengan banyak iaitu beli je Performance Drinks (PD). PD ni minuman elektrolit. ala macam 100 plus tu. Tapi yang ni dalam bentuk serbuk, tanpa gula dan juga takde gas. Pilihan yang lebih sihat kan? PD ni rasa oren. Kalau minum sejuk-sejuk tu memang marvellous.

Kalau bulan puasa wajib ada ni sebab ia sangat membantu untuk kurangkan rasa dahaga terutamanya ketika cuaca panas terik. Jadi sangat sesuai diambil oleh anak-anak yang baru nak belajar berpuasa tu. Takla diorang rasa haus sangat sampai kena telan air paip dalam bilik air nanti. Hehe. Selain itu, ia juga dapat kurangkan rasa letih.





Untuk ibu menyusu pun memang saya recommend yang ni. InsyaAllah nanti takdela asyik kering tekak je sampai rasa nak pitam sebab menyusu. Ok kalau nak order PD, cepat-cepat contact saya sebelum habis stok nanti. Harga RM 97.00 termasuk pos. 

Untuk order produk Shaklee dan untuk pertanyaan sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah 


Saturday, 13 May 2017

Berat Badan Ideal

Rasanya belum sampai sebulan saya start istiqamah exercise. Tapi dah banyak perubahan yang saya alami. I like. 

Masa awal-awal dulu, susah nak berpeluh. Kadang setengah jam dah exercise tapi belum berpeluh pun. Sekarang, exercise sekejap pun dah berpeluh. 

Dulu ada juga la rasa sakit urat atau mungkin lebih tepat lagi sakit otot masa mula exercise. Kini dah banyak sangat kurang. 

Dulu pergerakan semasa solat agak sukar. Tapi kini rasa jauh berbeza. Nak rukuk, nak sujud, bangun dari sujud lebih mudah untuk dilakukan. Amazing. 

Dulu selalu rasa stress. Kini tidak lagi. I feel great. 

Dulu susah nak bangun qiamullail. Sekarang lebih mudah, walaupun tidur agak lewat. Yang ni memang saya rasa syukur sangat. 


























Dah dapat rasa lemak sekitar paha dan perut makin berkurang. Tapi bila timbang, berat tak turun pun. Pelik. Rupanya sebab lemak dah hilang tapi diganti dengan otot. 

Overall saya rasa sangat enjoy bila lakukan exercise ni. Semoga saya terus istiqamah untuk mencapai berat badan idaman iaitu 55 kg. 


Untuk order produk Shaklee dan untuk pertanyaan sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah 

Wednesday, 10 May 2017

Hilangkan Sakit Lutut dan Sendi Tanpa Suntikan dan Pembedahan

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 33: NOR SHAHIZAN RAHIMI

[SAKIT SENDI DAN LUTUT BERANSUR SEMBUH SELEPAS AMALKAN SUPPLEMEN SHAKLEE]

Assalamualaikum. Saya Nor Shahizan Rahimi bt Mohd Saad a.k.a Che Yan nak berkongsi kisah perjalanan "cinta Shaklee". Saya mengenali Shaklee sudah lama cuma sikap acuh tak acuh dalam pengambilan vitamin membuatkan lambat benar Shaklee "menakluki" hati saya sepenuhnya. Setelah merasai #shakleeeffect yang sebenar selepas berpantang anak ketiga maka cinta saya pada produk Shaklee "jatuh berkali-kali" hasil bimbingan SID hebat bergelar "Ratu Vivix".

Selepas Set Berpantang Premium Shaklee saya cuba untuk menyelesaikan masalah sakit lutut yang saya alami. Sebenarnya sakit lutut ini merupakan kesan jangka panjang yang saya alami hasil daripada penglibatan aktif saya dalam bidang sukan gimnastik peringkat sekolah dahulu.

Semakin menganjak usia kesan kecederaan yang lama dulu semakin terasa. Anak-anak pula semakin lasak dan memerlukan saya untuk bergerak aktif mengawal mereka. Semakin lama pergerakan saya semakin terganggu. Tugas sebagai guru memerlukan saya naik turun tangga. Setiap kali pergerakan turun dan naik tangga, lutut saya akan berbunyi seolah ada geseran dan bukan setakat itu sahaja, saya terpaksa "double step" kat tangga, maksudnya saya perlu jejak kedua-dua belah kaki untuk setiap anak tangga. Rasa sakit akan bertambah kronik apabila saya perlu ke tandas dan tandas pula jenis tandas cangkung.

Vitamin untuk "daily essential" memang sudah menjadi rutin. Setelah mebuat sedikit pembacaan dan meminta pendapat dari upline, maka untuk masalah lutut dan sendi saya ambil Vivix, Collagen, Ostematrix dan Omega Guard.

Saya terus menjalani rutin kehidupan seperti biasa. Sampai satu masa saya tersedar yang saya sudah tidak sakit lutut lagi. Saya juga mendapati bahawa struktur kulit juga nampak lebih sihat. Lebih mengharukan apabila ada yang mengandaikan saya belum berkeluarga semasa menghadiri kursus sedangkan saya ibu kepada 3 orang anak. Bonus berganda apabila suami juga mula perasan yang kulit saya semakin halus. Katanya "masa bila pulak sayang selalu pakai losyen tak ada bau pun". Suami saya memang ada masalah dengan bau-bauan. tersalah bau biarpun bau itu wangi akan menyebabkan beliau sakit kepala dan menyebabkan saya memang sukar nak beramal dengan segala macam losyen.

Image may contain: 2 people, text


























Satu lagi perkara yang saya perasan ialah masalah alergik saya pada terung. Pada kebiasaannya setiap kali saya termakan terung, bahagian dagu dan sekeliling bibir saya akan ditumbuhi biji-biji halus yang mengandungi air dan kawasan kulit bahagian itu akan hitam serta lambat untuk sembuh. Baru-baru ini saya ada termakan kuah roti canai yang mengandungi terung. Memang masih ada rasa alergik itu tapi kali ini kawasan yang seringkali terganggu akibat alergik sekadar menjadi kering dan setiap kali mandi sel kulit mati di kawasan tersebut boleh di "wipe off".


Memang nawaitu saya nak ambil Set Sendi tu untuk masalah lutut saya. Tiba-tiba macam-macam bonus dan manfaat yang lain saya perolehi. Maka buat sekian kalinya saya "jatuh cinta" dengan Shaklee. Jom sama-sama berShaklee untuk meningkatkan kesihatan.



Untuk order Set Berpantang atau Set Kesihatan Sendi
dan untuk pertanyaan sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah  

Tips Menyusukan Anak Hingga Lebih 2 Tahun Tanpa Rasa Letih

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 40: NOOR HARTINI BT. MD SAAD

[SET MENYUSU SHAKLEE MERUBAH TANGGAPAN SAYA TERHADAP SUPPLEMEN]

Assalamualaikum.
Nama Kak Enan, Noor Hartini Binti md Saad, seorang ibu bekerja yang mempunyai 4 permata hati. Kak Enan ingin berkongsi pengalaman Kak Enan ketika sebelum mengenali Shaklee dan setelah mengambil vitamin Shaklee ini.

Seriously dulu Kak Enan memang tidak suka ubat biji tapi bukan bermaksud Kak Enan susah makan ubat, bab makan ubat tu senang saja. Ambil ubat masuk mulut telan saja, kan senang je kan. Cuma kerisauan akan effect terhadap buah pinggang itu membuatkan Kak Enan sangat berhati-hati nak makan ubat mahupun vitamin.

Apa yang menyebabkan Kak Enan mula mencari vitamin ialah di saat ada anak pertama. Sebagai ibu bekerjaya yang ingin menyusukan anak secara ekslusif memerlukan antibodi dan ketahanan imun yang kuat. Malah apabila Kak Enan mula mengandung anak kedua pada jarak yang dekat iaitu berbeza setahun sahaja kesihatan mula kurang memuaskan. Terutama badan cepat letih, emosi kurang stabil dan kulit wajah yang semakin kusam. Sepanjang kehamilan memang kerap MC dan cuti rehat kerana asyik tidak sihat dan cepat letih.

Selepas bersalin anak kedua, keadaan Kak Enan makin worst. Badan sangat cepat letih, balik dari kerja hanya mahu mandi dan tidur saja kalau mengikut hati. Kulit muka dan wajah memang sangat kusam dan emosi pun mudah sangat tersentuh mahupun tak stabil. Lalu Kak Enan disuggest oleh officemate mencari supplement. Waktu tu kesedaran tentang makanan tambahan atau vitamin ini tiada dalam kamus hidup lagi.

Atas saranan kawan tu Kak Enan pun pergi ke farmasi dan cari multivitamin yangg dikatakan membantu memberi energy dan pulihkan tenaga. Jadi membelilah Kak Enan vitamin yang disuggestkan oleh ahli farmasi yang berharga sebiji RM 2.00 sebanyak 20 biji, ala yg boleh repack tu. Sayangnya selepas seminggu consume, yang paling kurang best kak enan alami adalah jadi sembelit teruk huhu energy tu Alhamdulillah, ok la, tapi akibat sembelit teruk terus Kak Enan stop ambil vitamin tu. Rugilahkan dah beli vitamin mahal tapi tak makan dah atas faktor tiada siapa yang nak hendak dibuat rujukan lagi tentang tu. Pastu terus Kak Enan tak amik apa-apa supplement. Sehinggalah sedang mengandung anak ke 3. Saat tu Fb sangat familiarlah digunakan.

Terlihat junior UTM yg seringkali berkongsi tentang vitamin Shaklee ni. Berjinak-jinak Kak Enan mengambil info darinya dan selepas bersalin hampir 6 bulan selepas itu Kak Enan mula mengambil vitamin Shaklee ni untuk Set Kesihatan Asas dan Set Menyusu untuk tingkatkan pengeluaran susu.

Alhamdulillah.. terasa kelainannya apabila mula mengambil Set Asas bersama Set Menyusu ni iaitu Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Lecithin, Ostematrix dan Alfalfa. Badan semakin ringan dan kurang rasa letih kerana balik dari kerja Kak Enan mampu lagi memasak untuk makan malam dan buat persiapan anak-anak sambil buat hobi Kak Enan iaitu menjahit. Alhamdulillah mata sembap dan kulit kusam juga semakin hari semakin hilang. Kak Enan sangat happy.

Apa yang memeranjatkan Kak Enan berat Kak Enan selepas 6 bulan mengamalkan vitamin ini boleh kembali kepada berat Kak Enan sebelum kahwin. Dari angka hampir ke 6 puluh dapat angka 4 puluh balik memang membuatkan hati sangat-sangat happy OK. Itupun setelah ada anak 3 tu. Amazingkan? Syukur Alhamdulillah Kak Enan tak perlu risau masalah selulit, sembelit mahupun berat yang semakin naik setelah konsisten amalkan set ini. Malah Kak Enan dapat menyusukan anak Kak Enan yang ke-3 sehingga dia berusia 3 tahun. Alhamdulillah syukur Allah permudahkan dan pertemukan Kak Enan untuk menyelesaikan masalah Kak Enan yang bekerjaya ini.

Sewaktu mengandung anak ke-4 memang fully Set Hamil Kak Enan amalkan dan sememangnya sangat ketara berbeza saat hamil dahulu dan anak ke-4 ini. Sehingga kini Kak Enan masih menyusu anak ke-4 yang berusia setahun 6 bulan. Alhamdulillah.

Image may contain: 6 people, people smiling

Kepada ibu yang bekerjaya di luar sana yang mudah penat, letih dan mengalami emosi yang kurang stabil, Kak Enan sangat syorkan ambil vitamin Shaklee Set Asas ini untuk mempertingkatkan kesihatan diri kita sebagai ibu. Kalau tidak kita yang sayangkan diri kita siapa lagi kan. 

Untuk order Set Kesihatan Asas, Set Hamil atau Set Menyusu
 dan untuk pertanyaan sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah

Tuesday, 9 May 2017

Fit Muslimah Challenge

I WANT TO BE A FIT MUSLIMAH, NOT FAT MUSLIMAH. 

Matlamat 2017 saya dari segi kesihatan ialah ingin menurunkan berat badan sebanyak 20 kg untuk dapat berat badan yang ideal. Awal tahun hari tu ada la jogging kat pantai tapi sekejap je. Tak istiqamah. 

Jadi sekarang dah pun bulan 5. Tinggal 7 bulan je lagi untuk saya capai target. So far baru berjaya turunkan 5 kg. Tu pun takleh percaya sangat sebab berat selalu turun naik. 

Saya decide yang saya kena start exercise semula walaupun hanya di rumah. Bukan semata-mata nak kurus tapi juga supaya lebih cergas, lebih bertenaga, dan juga dapat mengurangkan risiko penyakit. 


Sekarang nak pergi jogging agak susah sebab saya menjaga ummi yang terlantar sakit dan tak dapat menguruskan diri sendiri. Jadi pilihan yang terbaik ialah dengan exercise dari rumah. 

Tak susah pun sebenarnya kalau kita nak. Banyak video kat youtube yang boleh dijadikan panduan. Boleh pilih jenis senaman yang kita suka. 

Macam saya, suka aerobik, zumba, yoga, power walk dan yang terbaru combat fitness. Bila tertengok kat youtube tempoh hari. Yang penting pilih exercise yang kita rasa seronok untuk lakukan, dan bukannya rasa stress. 

Saya nak wajibkan diri supaya dapat jadikan exercise sebagai rutin, macam kita makan nasi dan solat. Biasanya saya spend 30 minit atau jika kurang berpeluh saya akan sambung lagi hingga 1 jam. Rasa seronok sangat bila peluh menitik keluar dengan lajunya, walaupun hanya exercise di rumah. 

Video apa yang best untuk beginner? Di sini saya kongsikan. Mudah-mudahan bermanfaat. 


Jangan lupa bersenam. Let's get fit!


Untuk order produk Shaklee dan untuk pertanyaan sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah

Tips Kuruskan Badan Tanpa Perlu Berlapar

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 38: NADIA EZDANIE (FIRAS)
[BERAT BADAN TURUN SEBANYAK 10KG SELEPAS AMALKAN SET KURUS SHAKLEE]

Permulaan saya bersama product Shaklee selepas saya menceritakan masalah tahap kesihatan saya kepada isteri saya Nadia Ezdianie Norazaman. Masalah saya bermula apabila saya kurang selesa dengan fizikal tubuh badan saya (gemuk) dan disebabkan kegemukan itu muncul la simptom-simptom yang lain seperti mudah letih, tercungap-cungap dan yang paling ketara masalah sakit belakang.

Masalah ini telah lama berlaku dan telah banyak cara, usaha dan ikthiar dilakukan tetapi hasilnya tidak seperti yang digambarkan. Pada mulanya seperti biasa saya menjaga pemakanan saya (mengamalkan diet yang sihat) dan bersenam tanpa pengambilan vitamin dan supplement sampingan. Setelah hampir setengah tahun mengamalkan gaya hidup yang sihat masalah saya tetap sama dan kerap berulang. Dengan hasil berat badan yang tidak memberangsangkan ini serta simptom-simptom di atas tidak dapat dipulihkan, saya rasa tertekan. Nekad untuk mengubah tahap kesihatan dan bermula mencari jalan penyelesaian.

Bermula dari situ isteri saya telah membuat kajian dan pembacaan untuk menolong mengurangkan masalah saya ini. Setelah yakin dengan hasil kajian dan pembacaan, kami bercadang untuk menggunakan vitamin dan supplement dari Shaklee untuk membantu tubuh badan untuk bekerja dengan lebih efisien. Akhirnya bertemu kami dengan blog celikvitamin dan isteri saya menghubungi Puan Adilah Manaf. Setelah membuat perbincangan, beliau mencadangkan set kurus kepada kami (Lecithin, Omega Guard, Alfafa, Herb-Lax, ESP dan Cinch). Puan Adilah telah memberikan konsultasi yang excellent!!!!

Dengan semangat yang berkobar-kobar saya mengikut segala arahan dan peraturan yang diberikan. Permulaan sessi untuk meningkatkan tahap kesihatan saya bermula dengan DETOX. DETOX selama seminggu dan seterusnya mengambil vitamin dan supplement dari Shaklee secara konsisten berserta senaman yang berterusan. Program diet saya bermula dari 17 Disember 2016 sehinggalah ke hari ini. Alhamdulillah setelah hampir 3 bulan bersama Shaklee berat saya berkurang sebanyak 10kg dari 86.4kg kepada 76.8kg. Selain berat badan turun saya mendapat bonus yang lain iaitu kurangnya ukur lilit badan dari pinggang saiz 40 inchi sekarang saiz pinggang menjadi 36 inchi. Simptom-simptom yang saya hadapi juga dapat diselesaikan. Sekarang kehidupan dan tahap kesihatan tubuh badan saya bertambah baik dengan Shaklee.

Image may contain: 3 people, text

Setelah mengamalkan gaya hidup yang sihat dan mengamalkan pengambilan vitamin dan supplement dari Shaklee kesihatan saya bertambah baik. Percayalah tubuh badan kita memerlukan vitamin dan supplement untuk melancarkan lagi sistem-sistem dalam tubuh badan kita untuk berfungsi dengan lebih efisien. Dengan mengamalkan supplement dan vitamin akan mencukupkan keperluan zat harian selain dari makanan yang dimakan setiap hari sebagai pencegahan kepada penyakit , letih lesu dan masalah kesihatan apabila usia meningkat tua. It is amazing effect on my body. Thanks Shaklee.

Untuk order Set Kurus Shaklee dan untuk pertanyaan sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah

Sunday, 7 May 2017

Ubat Gatal Kulit Paling Mujarab, Dah Tak Tergaru-garu Lagi

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 37: NADIA EZDANIE (AMNA BT. FIRAS)
[KULIT SENSITIF BERANSUR SEMBUH SELEPAS AMALKAN HERBAL BLEND SHAKLEE]

Saya amat teruja untuk berkongsi pengalaman saya bersama Shaklee. Walaupun nampak remeh temeh di mata orang lain tetapi tetap merisaukan hati dan perasaan saya sebagai seorang ibu.

Saya dikurniakan 2 orang cahaya mata, sulung lelaki dan yang kedua perempuan. Di sini saya ingin berkongsi cerita mengenai anak perempuan saya yang bernama Amna Bt. Firas yang berusia 2 tahun.

Dia mempunyai kulit yang sangat sensitif dan dia juga mempunyai hobi yang sangat menarik iaitu mengkopeng/menggaru kudis yang ada di tubuh badannya sampai kudis tersebut luka kembali dan meninggalkan kesan parut yang tidak diingini. Ibu mana tidak runsing, tubuh anak daranya penuh dengan parut dan berbintang timur!!!!

Inilah contoh luka (dalam gambar) yang selalu si Amna menggaru/mengkopeng luka tersebut sehingga berdarah semula. Sebelum saya menggunakan Herbal Blend luka sebegini akan mengambil tempoh yang lama untuk sembuh bagi kulit Amna. Lama-kelamaan luka ini akan meninggalkan parut dan mengambil masa yang lama untuk kulit Amna untuk sembuh sepenuhnya seperti kulit asalnya.

Image may contain: 2 people, people smiling


Saya tidak perlu risau lagi dengan keadaan kulit Amna setelah saya mengamalkan Herbal-Blend di kulitnya. Selain dari luka, saya juga akan menyapukan krim Herbal Blend ini kepada Amna sekiranya terdapat gigitan nyamuk atau serangga ataupun gatal pada kulit dan ruam-ruam lampin. Setakat ini masalah saya telah dirungkai. It look simple but it is amazing for me. That is Shaklee.

Untuk order Herbal Blend dan untuk pertanyaan sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah


Cara Merawat Resdung dan Jerawat Tanpa Perlu Bergantung Kepada Ubat Famasi

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 39: NORSHAHIDA MAMAT
[KRISIS PEMULIHAN RESDUNG & JERAWAT SELAMA DUA BULAN YANG AMAT BERBALOI DENGAN PRODUK SHAKLEE]

Nama saya Norshahida Mamat dan berusia 23 tahun. Saya berasal daripada Terengganu dan masih lagi bergelar pelajar di sebuah kolej swasta.

Sebelum ini, saya menghadapi masalah resdung dan jerawat yang amat dahsyat sehingga mengganggu banyak tumpuan saya terhadap rutin harian. Setiap pagi, saya pasti akan mengalami masalah bersin yang teruk sehinggakan nak ke kelas pun saya rasa tak selesa.

Belum lagi bab jerawat yang penuh di wajah sehinggakan saya rasa malu dan seolah rasa rendah diri. Lagi-lagi bila time datang bulan.. bertambah meriah jerawat di wajah saya ni! Masalah resdung ini bukan sahaja membuat bahagian hidung dan seluruh wajah saya menjadi gatal-gatal, malahan ada masanya sehingga tahap saya sakit kepala. Keadaan ini amat mengganggu situasi saya sebagai seorang pelajar kolej.

Pada ketika itu, rawatan yang saya mampu dan tahu hanyalah bergantung dengan ubat-ubatan yang dapatkan daripada farmasi. Memang berkesan namun hanyalah sementara. Namun, jika saya stop aje makan ubat terus simptom-simptom tadi datang balik. Akhirnya, mimpi ngeri saya mula tiba ke penghujungnya apabila saya bertemu dengan produk Shaklee di Facebook upline saya, Mami Ayu Adyani.

Setelah menceritakan masalah yang saya hadapi serta sessi konsultasi bersama beliau; saya disyorkan untuk mengambil Vivix sebagai permulaan dengan sukatan satu pada waktu pagi dan satu sudu pada waktu malam. Selain itu, saya turut mengambil produk Shaklee yang lain iaitu kolagen, Alfalfa Complex, Vitamin C, Omega Guard dan ESP; dan masih mengamalkannya sampai hari ini.

Kesannya pada peringkat awal tidaklah seperti yang semua orang yang mengalami masalah seperti saya harapkan. Saya mengalami krisis pemulihan selama hampir 2 bulan lamanya. Saya kerap mengantuk dan keletihan, semakin kerap bersin dan paling saya tak suka, makin banyak pula jerawat yang keluar. Namun, sebab saya dah aware mengenai hal ini semasa sessi konsultasi, maka saya teruskan pengambilan suplemen Shaklee secara konsisten.

Alhamdulillah.. berkat istiqomah dan sabar mengamalkan suplemen Shaklee seperti yang diajar oleh upline saya, dalam masa lebih kurang 9 bulan .. masalah resdung saya lama-kelamaan kian berkurangan dan beransur pulih. Tiada lagi masalah bersin di waktu pagi dan paling best, jerawat di muka kian berkurangan! Malahan, kalau ada pun cepat kecut.

Image may contain: 3 people, text
























Saranan saya untuk anda semua di luar sana, cubalah produk Shaklee kerana suplemen Shaklee adalah semulajadi, tidak mengandungi bahan kimia merbahaya dan setiap satu produk telah menjalani ujian klinikal. Saya juga syorkan anda buat juga research tentang produk Shaklee yang sesuai dengan anda di samping mendapatkan konsultasi daripada SID yang boleh guide anda sehingga mendapat hasil yang diinginkan.

Juga, jangan lupa untuk sabar dan konsisten amalkan produk Shaklee ini. Sememangnya saya sangat berpuas hati dengan produk Shaklee dan konsultasi yang diberi oleh upline saya. Inilah Shaklee Effect saya!

Untuk order Set Resdung Shaklee dan untuk pertanyaan sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...