Wednesday, 30 September 2015

10 Kebaikan Susu Soya Untuk Ibu Hamil

Semasa hamil, protein yang diperlukan oleh wanita hamil meningkat kepada 50% melebihi keperluan wanita yang tidak hamil. Ia memberi manfaat yang sangat penting untuk kedua-duanya : ibu dan bayi dalam kandungan. 

Suplemen protein Shaklee ialah ESP yang dihasilkan daripada kacang soya yang tidak diubah suai secara genetik (non-GMO).  

Susu soya merupakan sumber protein terbaik selain daging, ikan dan susu lembu. Mungkin ramai yang tertanya-tanya. Bolehkah ibu hamil mengambil susu soya atau ESP ni? 

Mari kita lihat kebaikan susu soya ESP untuk ibu hamil dan bayi dalam kandungan :

1) Mengandungi 9 asid amino penting yang diperlukan oleh manusia yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh. 

Dengan pengambilan ESP iaitu protein yang mencukupi, sel-sel tubuh ibu dapat menjalankan fungsi dengan sebaiknya. Begitu juga dengan janin. Sel-sel tubuh janin akan terbentuk dengan sempurna dan dapat mengelak daripada berlakunya sebarang kecacatan. 

2) Sesuai untuk masalah alahan laktosa (lactose intolerance)

Ada ibu hamil yang mengalami masalah lactose intolerance yang langsung tidak boleh mengambil susu atau produk tenusu yang mengandungi laktosa. Manakala ESP tidak mengandungi laktosa. 

3) Mengatasi masalah keletihan

Antara masalah utama semasa hamil ialah keletihan. ESP dapat membekalkan tenaga segera untuk ibu hamil. Untuk mendapat kesan yang optimum, cara pengambilannya mestilah mengikut saranan.

4) Mengurangkan rasa lapar

Semasa hamil ibu biasanya akan kerap berasa lapar. Dengan mengambil ESP ia membantu memberi rasa kenyang dan setreusnya mengurangkan keinginan untuk makan banyak. Ia sangat bermanfaat terutamanya untuk ibu hamil yang mengalami berat badan yang berlebihan semasa mengandung dan juga kencing manis.

5) Membantu mengawal paras gula dalam darah.

ESP merupakan suplemen dengan indeks glisemik yang rendah iaitu 39. Protein soya dalam ESP membantu mengawal paras gula darah. Jadi ia membantu mengelak dan mengawal kencing manis (GDM).

6) Untuk perkembangan otak bayi

Protein sangat penting untuk membina otak bayi terutamanya semasa trimester kedua dan ketiga. Kekurangan protein akan menjejaskan perkembangan mental bayi. Selain itu, ia perlu untuk menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. 

7) Membantu mengurangkan morning sickness

Ibu hamil yang mengalami morning sickness digalakkan mengambil protein. Protein ternyata membantu mengatasi masalah ini.

8) Elak keguguran berulang

Antara sebab berlakunya keguguran ialah kerana perkembangan janin yang tidak sempurna. Pengambilan protein yang mencukupi dapat mencegah perkara ini dari berlaku. 

9) Bantu kuatkan rahim

Ada juga wanita yang sukar untuk hamil kerana masalah rahim yang lemah. Rahim lemah kerana sel-sel tubuh rosak.

10) Mencantikkan kulit dan elak stretch mark

Ibu yang mengambil jumlah protein secukupnya akan mendapat kesan yang positif untuk kulit kerana protein dapat mencantikkan kulit. Begitu juga dengan bayi. Selain itu, ia dapat mencegah daripada terjadinya stretch mark. 




Siti Nor Kamilah
Pengedar Sah Shaklee
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Sunday, 20 September 2015

10 Tips Sukses Bekerja Dari Rumah

1. Menyediakan Tempat Kerja Khas Yang Selesa

Perkara ini penting, jika boleh perlu cukup semuanya. Ada komputer, ada printer dan beberapa keperluan asas. Tidaklah perlu terlalu luas, cukup jika anda selesa.

Pastikanlah tempat yang anda sediakan tu mempunyai meja yang selesa untuk anda mulakan kerja. Tempatkan semua benda yang berkaitan kerja je. 

Kalau boleh buatlah dalam bilik khas yang kurang gangguan bising. INGAT. Anda perlu bekerja walaupun di rumah bukan berbaring dan mengharapkan duit masuk.


2. Bekerja Mengikut Waktu

Jangan anda rasa anda bekerja kat rumah dan anda boleh sesuka hati bila nak mulakan kerja. Kalau boleh buatlah macam pergi kerja biasa tu. Masuk waktu kerja. Masuk jam 9 dan keluar jam 5. 

Ingat anda perlu bekerja, walaupun di rumah. Kalau boleh hantarlah anak-anak ke rumah pengasuh, disiplinkan diri, jangan asyik nak ke pasar je. Mana kerja nak menjadi dan nak siap.

3. Hubungan Dengan Kerja Secara Berterusan

Anda cuma bekerja dari rumah, jadi pastikan anda membuka email anda secara berkala. Jaga hubungan dengan pelanggan atau bos anda.

4. Ambil Masa Rehat

Untuk anda memastikan momentum yang berterusan anda perlu mengambil waktu rehat. Contohnya ambillah waktu makan tengah hari setiap hari. Bila anda mengambil masa rehat yang teratur kualiti kerja yang anda hasilkan pasti lebih hebat.

5. Jangan Dibersihkan

Itu sebabnya saya minta anda menyediakan tempat yang sesuai dan selesa untuk anda buat kerja. Kadang-kadang anda taklah perlu bersihkan setiap hari, anda perlukan mood untuk bekerja. Biarkan bersepah.

6. Disiplin

Kalau nak buat perjumpaan, cuba buat waktu rehat atau makan tengah hari. Jangan asik nak jumpa orang tak ikut waktu. Anda perlu bekerja kuat ya.

7. Tinggalkan Rumah Sehari Dalam Seminggu

Tip ni memang pelik sikit, dah setiap hari anda duduk rumah, tidur pun kat rumah, makan pun kat rumah, kerja pun kat rumah. jadi tentu anda akan BOSAN. Saya syorkan untuk anda pilihlah satu hari dalam seminggu untuk keluar dari rumah. Anda akan rasakan kelainannya.

8. Buat Kerja Secara Rutin

a) Bangun tidur.
b) Bersihkan diri, mandi dan bersiap. Jangan tak gosok gigi terus buat kerja.
c) Buat sarapan.
d) Masuk tempat kerja.
e) Buat panggilan pelanggan.
f) Tengah hari pergi makan tengah hari dan jumpa kekawan.
g) Balik jam 2 buat kerja balik.
h)Jam 5 berhenti kerja dan siapkan kerja jangan bertangguh. 
i) List kerja apa nak dibuat esoknya.
j) Ulang langkah pertama.

9. Buat Kerja Anda

Jangan pula, mentang-mentang anda kerja dari rumah anda volunteer buat kerja yang tak perlu anda buat sebagai contoh anda terima anak jiran untuk letak rumah anda. Ini betul. Kerja-kerja yang selalu orang lain buat jangan pulak anda yang buat. Faham kan yang ni.

10. Stay Professional

Walaupun anda kerja dari rumah, ingat anda perlu bertanggungjawab seperti anda bekerja di office. Sebenarnya banyak lagi nak tulis dan nak beri tipsnya. Saya selalu ingat mak pesan "beri pada mereka yang meminta dan memerlukan dan jangan minta pada mereka yang tak mahu memberi ".

Kredit : Coach Baharudin

Siti Nor Kamilah 
Shaklee Independent Distributor
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Saturday, 19 September 2015

7 Petua Awet Muda Seniwati Dato' Dr. Sarimah Ahmad


Bila sebut pelakon Sarimah Ahmad pastinya semua orang kenal. Masa saya kecil-kecil dulu suka jugak tengok lakonan beliau dalam filem P. Ramlee. Sekarang beliau dah pun berumur 73 tahun. Namun masih cantik dan sihat macam dulu.
Jika dilihat wajah dan fizikal beliau, langsung tak nampak usianya. Macam baru 40-an. Ok ini buatkan saya sangat jealous. Jadi ‘wajib’ tahu apa rahsia awet muda beliau supaya saya boleh amalkan. 


Antara tips dan rahsia awet muda yang beliau kongsikan ialah :
1. Bangun Tidur Dan Mandi Sebelum Subuh
Seawal usia 4 tahun lagi beliau telah dididik oleh ibu bapa untuk mandi pada pukul 5 pagi dengan air perigi yang sangat sejuk. Air yang sejuk sangat baik untuk kesihatan, ditambah lagi dengan mandi sebelum Subuh.
Kini seawal jam 3.30 pagi atau selewat-lewatnya 5.00 pagi beliau akan bangun dan terus mandi. Kemudian beliau melakukan solat Tahajjud, solat Taubat dan membaca Al-Quran sebelum solat Subuh.
2. Melakukan Senaman
Beliau sangat berdisiplin dalam melakukan senaman. Setelah bangun dari tidur beliau melakukan senaman regangan selama 30 minit. Dan melakukan kerja-kerja rumah untuk mengeluarkan peluh.
3. Amalkan Makanan Sunnah
Walaupun telah mempunyai 32 orang cucu dan 5 orang cicit beliau masih kelihatan anggun. Sebelum solat Subuh, beliau minum air zamzam, mengambil satu camca extra virgin olive oil yang dicampur dengan habbatus sauda, satu camca madu lebah asli (King of Madu) dan minum air suam.
4. Makan Masakan Tanpa Minyak
Beliau lebih gemarkan makanan yang dimasak tanpa minyak seperti ikan bakar yang dimakan dengan sayur masak air sahaja.
5. Makan Buah-buahan dan Ulam-ulaman
Beliau mengambil buah-buahan seperti betik, nanas dan pisang kerana mengandungi banyak serat dan juga jimat dari segi kos. Amalan makan ulam-ulaman juga telah menjadi kebiasaan hasil ajaran ibu beliau.   
6. Elak Tidur dalam Bilik Berhawa Dingin
Amalan beliau sejak dari dulu ialah tidak tidur dalam bilik berhawa dingin kerana ia tidak baik untuk kesihatan.
7. Setiap Perbuatan Mesti Ikhlas
Akhir sekali, tips yang beliau berikan ialah setiap pekerjaan mesti dilakukan dengan ikhlas dan semata-mata kerana Allah.
Tips yang beliau berikan tidaklah sesukar mana untuk diamalkan. Jom sama-sama amalkan untuk sentiasa awet muda walau berapa pun usia kita sekarang. 

Baca juga : Awet Muda Dengan Vivix

Kredit foto : sarimahahmad.wordpress.com
Suplemen Shaklee untuk awet muda? Hubungi :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee : 885322
SMS/Whatsapp : 013-924 3387

Friday, 18 September 2015

Peluang Melancong Percuma ke Bangkok bernilai RM 10,000.00 untuk Kaki Melancong

Sebelum ni saya dah share pasal percutian percuma ke Bangkok tajaan Shaklee. Info terbaru yang saya dapat dalam Health and Wellness Talk semalam, percutian percuma ke Bangkok selama 4 hari 3 malam ini bernilai RM 10,000.00 untuk seorang. 

Bayangkan berapa banyak Shaklee peruntukkan untuk semua ahli yang layak nanti. Kalau seorang RM 10,000.00, sepuluh orang dah RM 100,000.00. Kalau 100 orang? Boleh ambil kalkulator dan kira sendiri hehe. 


Sebab itu saya sangat teruja untuk share di sini. Jika anda suka melancong dan belum pernah menjejakkan kaki ke Bangkok, ini peluang keemasan untuk anda. Kongsikan peluang ini dengan rakan-rakan atau saudara-mara. 

Mana tahu anda dan kawan-kawan atau saudara-mara dapat pergi bercuti bersama-sama. Fully sponsored pulak tu. Mana nak cari company yang best macam ni. Ye tak?

Saya tak janji apa-apa. Anda buat anda dapat. Untuk melayakkan diri, daftar sekarang dan perlu mematuhi syarat-syarat sepanjang kempen berlangsung iaitu September 2015 hingga April 2016. 

Daftar ahli sekarang dan see you in Bangkok!

Hubungi :

Siti Nor Kamilah
SMS/Whatsapp 013-924 3387





Saturday, 12 September 2015

Percutian Percuma 5 Bintang Tajaan Shaklee - Star Asia Trip Bangkok 2016

Bulan September ni sangat banyak berita baik daripada Shaklee. Selain daripada offer ESP, yang paling best ialah Star Asia Trip Bangkok 2016. Percutian percuma ini julung kalinya diadakan. 

Antara keistimewaan percutian percuma ini ialah :

- tiket free
- flight free
- makanan halal free
- percutian 5 bintang
- 4 hari 3 malam

Ia terbuka kepada Supervisor dan juga Senior Supervisor Shaklee. Selain itu, ahli yang baru join pun layak. 

Jika belum jadi ahli Shaklee, boleh ke nak join? Boleh jika anda daftar sekarang dan melepasi syarat-syaratnya. 




Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi :

Siti Nor Kamilah
Pengedar Sah Shaklee
ID 885322
Sms/whatsapp 013-924 3387



Syoknya Bekerja Dari Rumah - Part 2 : Berpeluang Menjaga Ibu Yang Sakit

Lama dah tak update tentang WAHM (Work at home mother). Saya sangat obses tentang WAHM. Sebab itulah saya jadi WAHM. Sebenarnya selain bisnes Shaklee dan menguruskan rumahtangga, saya juga berpeluang menjaga ummi yang tinggal di sebelah rumah saya. Syukur juga dapat tinggal berdekatan dengan rumah Ummi walaupun rumah sewa. 

Ummi sebelum ni bekerja sebagai guru tapi sekarang dah pencen. Sebelum pencen lagi beliau sering sakit-sakit. Ada penyakit darah tinggi - selalu pening-pening dan juga penyakit Parkinson - yang membataskan pergerakan beliau. Perlu bantuan orang dalam hampir semua perbuatan.  

Dengan menjadi WAHM, dapatlah saya menjaga beliau, di samping adik-adik yang tinggal sekali dengan Ummi. Kalau masih bekerja, memang tak dapat. Walaupun apa yang saya lakukan ini sangat sedikit - tidak dapat membalas jasa beliau membesarkan saya, saya sangat bersyukur. 



Siti Nor Kamilah
Pengedar Sah Shaklee
ID 885322
Sms/whatsapp 013-924 3387


Friday, 11 September 2015

5 Tips Rangsang Anak Bijak Sebelum Lahir Lagi

Semua ibu impikan anak yang comel dan bijak. Kajian menunjukkan bayi dalam kandungan berupaya memproses maklumat dan belajar dari dunia luar sepanjang tempoh kehamilan. Rangsangan neuron otak ditingkatkan oleh aktiviti sebelum lahir lagi. Kaedah yang dilakukan amat mudah. Anda boleh aplikasi tips yang disyorkan oleh pakar ini. 




1. Melakukan Senaman Sepanjang Kehamilan

Ibu yang sihat mempunyai plasenta yang lebih besar dengan kapasiti yang lebih untuk mengangkut masuk oksigen dan nutrien, dan dalam masa yang sama mengangkut keluar bahan buangan. Ini meningkatkan kesihatan keseluruhan ibu, termasuklah kesihatan otak. 

Kajian menunjukkan ibu yang sering melakukan senaman aerobik sepanjang hamil, terutamanya sebelum 20  minggu kehamilan apabila plasenta berhenti membesar - mempunyai bayi dengan perkembangan saraf yang lebih bagus.   

2. Mengambil Vitamin Prenatal

Pengambilan vitamin termasuklah asid folik bukan hanya membantu mencegah kecacatan tiub neural pada otak dan tulang belakang, ia juga bagus untuk perkembangan otak bayi.

Satu kajian menunjukkan wanita yang tidak mengambil vitamin prenatal 2 kali ganda berisiko untuk mendapat anak dengan penyakit autisme, berbanding mereka yang mengambilnya. 

3. Makan Ikan

Ikan kaya dengan 2 kandungan utama yang dikenali sebagai booster otak iaitu asid lemak omega-3 dan DHA. Satu kajian menunjukkan bayi yang mempunyai kadar DHA yang lebih tinggi semasa lahir mendapat markah yang lebih tinggi dalam ujian kognitif.

4. Membaca dan Bercakap-cakap dengan Bayi

Bayi mampu mendengar apa sahaja yang kita cakapkan. Mulakan bercakap dengan bayi sebaik sahaja kita didapati mengandung. Ia juga membantu bayi menjadi pembaca yang bagus. Selain itu, aktiviti lain yang boleh dilakukan ialah bermain alat muzik dan menyanyi.

Untuk muslim pula, tentunya membaca Al-Quran merupakan salah satu kaedah yang paling berkesan untuk merangsang bayi dalam kandungan. Seelok-eloknya, cuba untuk habiskan 30 juzuk Al-Quran semasa hamil. 

Selain itu, amalkan surah-surah penting yang digalakkan seperti Surah Maryam, Surah Yusuf, Surah Yasin dan lain-lain lagi.

5. Kawal Stress

Stress semasa hamil boleh mempengaruhi persekitaran bayi dalam kandungan dan boleh menyebabkan kelahiran pramatang. Ia juga boleh merencatkan perkembangan otak bayi. 

Antara keadah untuk mengawal stress ialah dengan melakukan senaman dan mengambil vitamin b kompleks, seperti yang dinyatakan di atas. 

Jika ingin mendapatkan vitamin Shaklee untuk ibu hamil, hubungi 013-924 3387 (sms/whatsapp). 

 

Thursday, 10 September 2015

Special Offer Shaklee Bulan September

Bulan ni merupakan bulan favourite saya. Kenapa? Kerana merupakan bulan kelahiran saya.

Bertepatan pula dengan special offer Shaklee bulan ni iaitu ESP. Selain itu, offer untuk Vitalea for Children masih lagi berlangsung.

Ringkasan offer untuk bulan September :
  1. Vitalea for Children - Beli 3 dapat 4
  2. ESP - Beli 6 dapat 7
  3. ESP - Beli 2 diskaun 5%



Selain itu, offer untuk jadi ahli Shaklee masih berlangsung. Dengan mendaftar keahlian serta membeli sekurang-kurangnya 1 produk bernilai RM 22.00, anda layak untuk mendapat sebotol VitaLea PERCUMA yang bernilai RM 88.75.



Berminat dengan mana-mana offer di atas? Hubungi saya melalui sms/whatsapp 013-924 3387.


Monday, 7 September 2015

Tips Kerja Dari Rumah Sambil Jaga Anak

Nak jadi usahawan dan dalam masa sama nak jadi isteri dan ibu sepenuh masa yang berjaya. Boleh jaga anak dan rumahtangga sepenuh masa dalam masa sama boleh jugak cari duit sendiri dengan berniaga online. Logik ke impian camni?


Pada Kak Mu yang dah pernah lalui pengalaman jaga anak sendiri sambil berniaga impian camni boleh jadi logik. Cuma kita je kena bijak merancang dan mengurus masa dan tahu di mana letaknya sesuatu keberkatan dalam hidup ni.

Bermula berniaga di rumah adalah strategi terbaik sebenarnya. Pepagi sebelum anak bangun boleh start dengan marketing dulu. Marketing paling bagus hari Isnin -Jumaat. Weekend on off marketing pun tak mengapa. Trafik online kureng time time hujung minggu.

Kerja rumah semua buat lepas anak bangun.Itu lebih sesuai untuk keadaan kita yg bekerja daripada rumah. Apa apa pun fokus mesti mulakan dengan marketing, lepas tu semak semua email, pm inbox atau whatsapp atau apa sahaja yg melibatkan urusniaga yang sedang Pending. 

Maksudnya mana mana urusan dengan prospek (bakal pembeli) mulakan daripada pagi dahulu sebab perjalanan urusniaga online ni lebih panjang. Nak kena pastikan dulu produk mana yg dia betul betul nak beli.

Kalau melibatkan pakaian kena pastikan saiz apa yang dia nak dan kita sebagai penjual kena betul betul guide customer pilih saiz yang betul since jualan beli online ni tak boleh test kan. Lepas dah confirm nak sediakan invoise lagi. Itu proses yg agak panjang dan perlu dibuat seawal pagi. Lebih lebih lagi jika deal direct dengan customer runcit.

Boleh juga urusniaga semua hanya melibatkan jualan di website yang semuanya automatik dan menjimatkan masa kita mengurus. Tetapi bagi peniaga baru kak suggest handle secara manual lebih baik. Sebab kita masih baru dan masih perlu built repo dengan customer. Dan peluang utk makes sale secara manual lebih tinggi bagi newbie sebenarnya. So nak tak nak memang kita kena harung proses yg agak panjang ni.Huhu. 

Ok back to step seterusnya, untuk customer yang dah bankin dan hanya melibatkan proses packing dan reply mesej customer bahawa kita dah terima payment kita boleh buat dalam jam 11 am atau 12 am ke atas. Sebab proses bagi bahagian ini lebih mudah dan tak memerlukan fokus yg tinggi. Jadi kita boleh urus situasi itu dalam masa sama urus anak anak dan rumahtangga.

Senang cite, fokus bila berniaga sambil jaga anak ni, mulakan dengan sesuatu kerja yg paling sukar dan memerlukan fokus yg tinggi dulu di awal pagi. Time anak anak tengah tidur tu la peluang kita nak fokus kan.

Kredit : Ummu Habibah

*********************************************************************

Tips di atas saya petik dari wall FB Ummu Habibah, pengasas t-shirt muslimah4U. Banyak yang boleh saya aplikasikan. Pasal marketing yang kena buat pagi-pagi tu memang saya setuju sangat. 

Tips yang beliau bagi ni sangat berguna terutamanya untuk mereka yang ada anak kecil. Macam saya sendiri anak dah besar jadi takde masalah sangat bab tu. Semoga sama-sama beroleh manfaat. 

Pengedar Sah Shaklee
SMS/Whatsapp 013-924 3387  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...