Thursday, 24 October 2013

6 Tips Mencapai Matlamat Dengan Pantas!


Saya akan kongsikan 6 tips bagaimana cara yang saya lakukan bagi memastikan matlamat saya tercapai.

Tip #1. Tulis Matlamat Di Atas Kertas

Saya sarankan anda menulis matlamat di atas kertas kerana tulisan tangan sebenarnya lebih memberikan kesan psikologi yang lebih tinggi kepada minda kita berbanding perkataan daripada komputer.

Jika anda suka kepada kepelbagaian warna, tulislah matlamat tersebut mengikut kreativi masing-masing. Lebih cantik matlamat tersebut, lebih senang untuk anda mengingatinya.

Tip #2. Letakkan Matlamat Di Tempat Mudah Di Lihat

Saya sentiasa sediakan satu papan khas di dalam bilik dan akan menjadikan papan tersebut sebagai papan Impian. Jika sehari saya tidak melihat dan membacanya, saya akan terasa satu kehilangan yang besar lebih-lebih lagi sumber motivasi kepada segala apa yang saya lakukan.
Anda boleh guna white board sebagai salah satu pilihan alternatif.

Tip #3. Baca Dan Ulang Matlamat Tersebut Berulang Kali

Saya akan pastikan matlmat yang saya tetapkan dibaca tidak kurang daripada 3 kali sehari. Setiap kali membacanya, saya akan menggambarkan di dalam minda separa sedar saya bahawa matlamat tersebut sudah pun tercapai dan saya amat gembira mengecapinya.
Anda perlu lebih kreatif setiap kali anda membaca matlamat tersebut.

Tip #4. Beritahu Orang Lain Matlamat Tersebut

Perkara paling sukar dan ternyata memberi impak yang paling besar adalah untuk menyatakan matlamat kita kepada orang lain.
Kadang-kadang saya pun malu untuk nyatakan matlamat saya kepada orang lain apatah lagi di tempat awam. Namun kini setelah menyedari akan keberkesanannya, saya dengan sengaja memberitahu kepada orang lain apakah matlamat yang saya ingin capai.

Tip #5. Percaya 100% Matlamat Itu Akan Berjaya!

Perkara yang perlu menjadi perhatian penting adalah anda perlu yakin dan percaya 100% bahawa matlamat itu akan membuahkan hasil. Jika anda masih berdolak-dalih bahawa matlamat tersebut seperti sesuatu yang mustahil, lebih baik anda berhati-hati kerana sikap berdolak-dalih itu tadi akan melambatkan proses sebenar anda mengecapi kejayaan.

Tip #6. Fast Action!

Ini adalah perkara yang paling mustahak dalam perjalanan anda mencapai kejayaan. Jika matlamat sudah tersergam indah namun anda masih lagi dibuai mimpi indah dan tidak bertindak pantas untuk merealisasikan matlamat tersebut, lebih baik anda tidak mempunyai matlamat langsung.
Anda wajib bertanggungjawab penuh terhadap segala matlamat yang telah ditetapkan.
Sumber : fathuallah.com

Hubungi saya jika berminat dengan vitamin Shaklee:

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Monday, 21 October 2013

Sebelum Berhenti Kerja...Tips Daripada Irfan Khairi

Sedang merancang untuk berhenti kerja? Tunggu dulu. Ada beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian sebelum berhenti kerja. Saya bukanlah expert dalam hal ini. Saya juga sedang merancang untuk berhenti kerja. Jadi tips ini saya pinjam daripada irfankhairi.com, jutawan muda yang tidak asing lagi di Malaysia.

********************************************************************************************************

Ada yang tanya pada saya, bilakah waktu terbaik untuk memulakan perniagaan dan berhenti kerja makan gaji? (pertanyaan dari mereka yang masih makan gaji dan berminat untuk mulakan perniagaan). Jawapannya, sebaiknya…

  • Bila kita dah mempunyai simpanan sekurang-kurangnya untuk menampung 3 bulan hidup kita tanpa sebarang income masuk. Terbaik adalah simpanan 6 bulan. Sebabnya, bila mulakan perniagaan, bukannya terus start perniagaan terus akan dapat income… sering kali, ia mengambil masa sedikit untuk melihat income yang baik. Oleh itu, terbaik, sebelum berhenti kerja makan gaji dan punca pendapatan utama anda terhenti, pastikan anda mempunyai simpanan secukupnya untuk menampung 3-6 bulan hidup anda!
  • Bila sudah ada pengalaman perniagaan. Sekiranya belum ada pengalaman langsung dalam sesuatu perniagaan itu, jangan terus quit kerja makan gaji dan lakukan perniagaan pula. Sebaiknya, test market dulu… sambil kerja, lakukan sedikit part time dalam perniagaan yang ingin di ceburi. Dalam erti kata lain, sekurang-kurangnya sebelum berhenti kerja makan gaji, dapatkan pengalaman walaupun part time perniagaan yang akan diceburi!
  • Bila kita ada banyak ilmu dalam bidang tersebut. Jangan terus quit kerja dan memulakan perniagaan sekiranya kita masih lagi cetek dalam ilmu perniagaan tersebut. Banyak membaca buku2 ilmiah yang berkaitan dengan perniagaan tersebut, lakukan research online, bertanya pakar-pakar industri sekiranya ada yang tak faham, dapatkan mentor, hadiri majlis ilmu berkaitan dengan perniagaan tersebit dan sewaktu dengannya. Ilmu adalah amat penting dalam apa jua bidang. Termasuk bidang perniagaan yang anda ingin ceburi. Sememangnya ilmu kita dalam sesuatu bidang itu tidak akan lengkap, tetapi sekurang-kurangnya banyak ilmu mengenai sesuatu perniagaan itu kita telah pelajari.

Sering saya dengar kisah seseorang quit kerja makan gaji untuk memulakan perniagaan, tetapi tidak melakukan perkara-perkara di atas… jawabnya, perniagaan pun bungkus, hidup semakin stress. Harapnya dijauhkan dari kita…

Play safe… persediakan diri kita terlebih dahulu sebelum quit day job kita. Pengalaman saya sendiri pun 2 tahun saya menjalankan perniagaan Internet sambil menambahkan ilmu di dada sebelum saya quit day job saya satu ketika dulu!

Kredit : irfankhairi.com

*******************************************************************************

Nampaknya checklist di atas belum dapat saya penuhi. Jadi kena kuatkan lagi usaha demi mencapai impian tersebut. Good luck for myself and for you too!

Hubungi saya jika ingin mencuba vitamin Shaklee:

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Sunday, 20 October 2013

Stress Dan Kaitannya Dengan Mengidam Makanan Manis

Artikel ini saya ambil daripada blog pengedar Shaklee USA, tentang stress dan kaitannya dengan mengidam makanan manis. Sangat menarik ceritanya. Baru saya tersedar tentang kepentingan vitamin B dalam menghadapi kehidupan yang penuh mencabar kini.


Does stress cause you to crave sweets and become emotional?

We all react differently under stress.  Some of us overeat, some crave sweets, and some end up emotionally unstable.  Believe it or not....all these things are connected!  And they're actually just a vicious cycle for which stress is the root cause!  Here's how it happens : something causes you stress, this then automatically depletes your B vitamins (amongst other vitamins, too, I'm sure), and then you experience a number of symptoms of a B vitamin deficiency which include craving sweets, and becoming emotionally unstable and/or impatient.  So then what do many of us do?  

We reach for something sweet, whether it be a candy bar, soda, ice cream, cake, or whatever, for immediate gratification. But what happens then is the sugar in these foods cause you to deplete the B vitamins in your body even more.....so you again reach for sweets.  At the same time, most people will experience impatience, and uncontrollable emotions, everything from anger to tears and even bouts of depression.  It's truly a vicious cycle that, in my opinion, is the number one problem with so many people today, and one that I believe can eventually lead to depression and more serious health issues.

What I have found over the years is that IF a person takes a couple of Shaklee's B-Complex as fast as possible at a moment of stress, and just waits 15-20 minutes, they will not only feel emotionally stable again, but they will also lose their craving for sweets, which in turn helps break that cycle I described above. 

I remember years ago, when my children were still quite young, perhaps 8 and 12, there were a couple times that I came home from work, more stressed than usual from my day and it was very obvious because I either walked in the house grumpy, or unable to speak correctly, due to my stuttering showing it's ugly head or I would reach for something sweet (which I rarely ever do).  What put me in that condition? 

Well, I had been so busy that day at work that I forgot to take my noon vitamins (which always included 1-2 B-Complex).  The interesting thing is, on those few occasions, my kids knew, even at that young age what I needed, and my daughter (the older of the two), would quickly pull down my vitamin chest and hand me 2 B-Complex to help me out, so that I would be speaking normal again by dinner, or be a pleasure to be around, and/or not need that cookie after all.  The first time they did this....I just beamed with pride, as you can imagine!

Our B-Complex is amazing.....and formulated much differently than anything else on the market. Not only is it balanced properly (which is a HUGE problem for most B Vitamins and Multi-vitamins on the market) but it also holds a patent for it's unique delivery of it's Folic Acid, allowing it the best possible delivery and absorption in the body.  

Besides the incredible health benefits it offers, it can be taken with a meal, which will turn your food into energy...which is fantastic!  And it can also be taken on an empty stomach, at a moment of stress or emotional upset (usually if severe, 2 B-Complex is best) and you will literally be balanced out again, emotionally, in 15-20 minutes.  

I remember years ago when I worked at the Peterson Aero Club, one of our aircraft mechanics came into my office one morning and literally fell apart.  His girlfriend of many years had just unexpectedly broken up with him and he was absolutely devastated! Luckily we were the only two there, as it was still very early, so I let him "vent".  When he was done, he was still feeling quite emotional and we both knew he had to get to work, and by work I mean.... work on our aircraft engines!  

I knew he was in no mental shape to do that safely, so before he left my office, I gave him the two B-Complex I had brought in for myself, and told him these should help him feel better.   He walked back into my office about 20 min later and said "Wow....WHAT did you give me, because I feel great!"  

He had the mindset of "the hell with her", and was ready to get on with his life. Now I'm sure he still had many emotions that spilled out over the next few weeks, as you would expect from a serious break-up, but I was so happy to know that I helped him become emotionally stable enough to safely work on our airplanes that day, and for the next few weeks, because he ordered a bottle of the B-Complex from me that day! ;-) 

I also gave a friend some B-Complex and our  calcium years ago to help her through a time of stress due to her father being diagnosed with advance-stage cancer.  She went from not being able to sleep at all to finally being able to sleep, and realized a week later that she completely opted out of eating some chocolates that were on her desk (whereas normally they would have been gone in a matter of days....with or without stress).  

She didn't even realize that the calcium and B-Complex offered this particular side-benefit, (reducing your cravings for sweets in particular chocolate), until she happened to hear me explain it to someone one day, and chimed in, "Oh....well that explains why I've had no desire to eat this box of chocolates that have been on my desk for the past week!"  It was pretty funny! But keep in mind, with the levels of stress she had going on, she had chosen to take 2 B-Complex about 3 times a day, so it was enough to help keep her emotionally stable AND not crave the sweets.  

There were even times when when my son was 11 or 12 and would get in trouble for something, causing tears and leading to a long discussion with his dad.  But when it was all said and done and the two were once again at peace with each other, I would hand my son 2 B-Complex, and he actually understood why he should take them. 

You see, after such an emotional upset, he had just depleted most of the B's in his body, and if not replenished, he would most likely continue to be emotional at the drop of a dime or remain sad for the rest of the evening. So by putting the B's back in his body, it would stabilize him and let him enjoy the rest of his evening and sleep better that night.   

So, if you feel like your days are full of stress and it's causing you to be emotional, angry, crave sweets, overeat, etc., you might want to consider trying our B-Complex.  Depending on how much stress you normally experience in a day, will determine whether you need 1-3 a day or 4-6 a day.  That's something you can play around with and figure out on your own.  Some people need the higher amounts during the work week, and can drop the dose down on relaxing weekends!  

I always explain to people...it doesn't get rid of your stress, it just helps you deal with it better! Our B-Complex is known as the "Happy Vitamin" and for good reason!  I, personally, think its the answer for people who are showing mild to moderate signs of depression.  And although we have a supplement specifically for this, called Moodlift, I always recommend people try the B-Complex first for awhile, because it alone has been known to make an incredible difference in a person's mood and outlook on life!  

************************************************************************

Jika anda juga pernah mengalami keadaan yang sama seperti cerita di atas, ia menunjukkan bahawa tubuh anda kekurangan vitamin B Kompleks. Perkara yang mungkin dilihat remeh tetapi ia mempengaruhi kehidupan kita. 
Jadi tunggu apa lagi? Dapatkan vitamin B Kompleks anda hari ini juga!


Siti Nor Kamilah
Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Saturday, 19 October 2013

Selesaikan Masalah Hidup Dengan Qurban

Pertama kali baca tajuk ni, rasa tak sabar nak baca keseluruhan entry tersebut. Kenapa? Sebab saya tak pernah tahu dengan qurban boleh selesaikan masalah hidup. Yang saya tahu, qurban ni hanyalah sekadar qurban sahaja. Untuk mereka yang mempunyai lebihan rezeki. Tak pernah tahu fadhilat atau kelebihannya. 

Lepas membaca satu demi satu entry dalam blog ini, barulah saya faham serba-sedikit tentang betapa besarnya kelebihan ibadah qurban ini. Jadi saya kongsikan di sini untuk rujukan pada masa akan datang.

*****************************************************************************

Pernah satu masa dulu, saya fikir ibadah Qurban ni sunat biasa-biasa jer. Nak buat, buat. Tak nak buat pun tak apa. Tapi bila saya dapat tahu yang Nabi S.A.W pernah pesan yang siapa tak buat ibadah qurban sedangkan dia mampu, jangan datang dekat dengan masjid Nabi! Uh, saya terus wajibkan diri untuk qurban setiap tahun. Saya jadikan qurban sebagai bajet wajib dalam bajet tahunan kami.

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi S.A.W berpesan: “Barang siapa yang mempunyai kemampuan, tetapi tidak melakukan qurban, maka janganlah dia menghampiri tempat solat (masjid) kami”. (H.R. Ahmad & Ibnu Majah).

Dulu saya tak buat qurban sebab bajet agak tight masa tu. Tapi bila saya fikir balik, kita keluarkan duit kerana Tuhan sebenarnya rezeki akan datang melipah ruah. Dulu nak masukkan duit dalam tabung masjid hari Jumaat pun berkira. Tapi dok fikir-fikir, sampai bila aku nak macam ni. Hulur jer lah duit tu. InsyaAllah rezeki datang lagi banyak sebab memang Tuhan dah jamin.

Infaq Cara ‘Boros’, Rezeki Pun ‘Boros’!

Alhamdulillah, lepas kami sedikit ‘boros’ untuk infaq, rezeki Tuhan pun datang pada kami sekeluarga pun ‘boros’ juga! Banyak rezeki datang yang kami pun tak sangka-sangka. Dan untuk kikis sifat kedekut dari keluarkan infaq, kami disiplinkan diri untuk potong 12.50% setiap kali kami dapat untung bisnes. 10% untuk tabung infaq, dan 2.5% untuk zakatKami tolak siap-siap sebelum ‘lesap’… (“,)

Dulu kami kira 12.5% atas untung bersih. Iaitu untung lepas tolak berbagai-bagai kos berkaitan. Tapi rupa-rupanya cara macam tu tak praktikal. Kononya nak infaq, tapi bila tolak sana sini, rasa macam sikit pulak untungnya dan tak jadi infaq. So nak mudah, kami potong 12.50% atas gross profit! Bukan net profit.

Malu juga kekadang pada Tuhan bila berkira sangat, padahal rezeki tu Tuhan yang bagi. Bukan duit kita pun. Tuhan yang gerakkan customer untuk beli dari kita. Tuhan yang buka berbagai pintu supaya duit masuk pada kita. Kedekut sangat lah kalau berkira keluarkan infaq sebab kalau Tuhan tak bagi, satu sen pun kita tak dapat. So, jangan berkira sangat bila nak keluarkan infaq. Keluarkan jer, nanti sure Tuhan gandakan rezeki kita. Itu memang Dia dah janji.

Selesaikan Masalah Hidup Dengan Qurban

Berbalik pada soal qurban ni, Ustaz Azhar EZ Qurban pesan, selain berqurban sebab ianya sunat muakkad (sunat yang hampir pada wajib), ibadah qurban juga boleh dijadikan sebagai ‘tawassul’ untuk apa sahaja hajat kita. Bila buat ibadah qurban, mintaklah apa sahaja yang kita hajatkan dari Tuhan especially hajat-hajat yang besar. Mungkin kita ada masalah dalam hidup. Mintalah Tuhan selesaikan masalah kita dengan ibadah qurban tu sebab hakikatnya Dialah penyelesai segala masalah.

Memang betul kata Ustaz. Lepas saya amalkan ‘tawassul’ setiap kali qurban, memang nampak hasilnya. Dan terlalu banyak kisah-kisah benar orang yang Allah selesaikan masalah dia lepas dia bertawassul dengan ibadah qurban. Itu berdasarkan pengalaman Ustaz sendiri dengan orang yang buat qurban dengan dia.

So, pendek cerita, saya syorkan semua sahabat buat ibadah qurban. Kalau rasa sempit dengan masalah kewangan, buatlah ibadah qurban dan mintaklah Tuhan lapangkan rezeki. Apa sahaja masalah, mintaklah Allah selesaikan…

Kalau nak buat qurban tapi bajet agak tight, boleh quran di Kemboja bersama EZ Qurban. Masuk website dia, isi borang, dan buat bayaran. Saya dah banyak kali buat qurban dan aqiqah dengan EZ Qurban. Memang betul-betul EASY… Alhamdulillah..
Wallahu ‘alam.

Zulkifli
Damansara Heights
27 Oktober 2011
29 Dzulkaedah 1432

************************************************************************


Siti Nor Kamilah


Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Friday, 18 October 2013

Testimoni : ESP Untuk Masalah Ekzema

Testimoni Puan Fizanur.

Sejak lahir, Aisyah dah diserang Ekzema. Apa yang pasti, pasti dia akan menangis sambil menggaru kepala, leher dan bahagian lampin. Saya notice kawasan yang kerap jadi merah-merah ialah di kawasan leher, sekitar bahu dan bahagian lampin. Yang paling teruk ialah 2-3 minggu lepas, setiap malam dia bangun, mengamuk-ngamuk..atai!atai!. Heran, hari tak panas, badan tak berpeluh pun apsal jadi jugak. Apa nak buat ek. 

Aisyah jenis yang tidak suka telan ubat. Sebenarnya, saya dah beberapa kali bawa Aisyah berjumpa doktor. Tapi kali ini saya tidak berbuat demikian kerana, saya tahu, masalah ini akan terus berulang dan berulang, setakat sapu krim, bagi makan ubat, gatal-gatalnya tak hilang-hilang pun. 

Bila tanya doktor, sebab apa dan sampai bila, doktor jawab, biasalah ekzema ni terjadi di kalangan budak-budak, tak bahaya pun, jangan risau...Emak memberi petua agar disapukan air garam pada bahagian yang gatal-gatal tu terutama di bahagian lampin. Cara ini memang berkesan tetapi hanya untuk sementara. Esok, jadi lagi, fed up! fed up!

Berpandukan pengalaman yang dikongsikan oleh Kak N tentang bagaimana beliau merawat anaknya yang ekzema, saya pun cuba cara yang sama. Saya masukkan setengah sudu kecil ESP ke dalam botol susu Aisyah. Semenjak dari hari itu Aisyah tidak lagi menjerit-jerit di tengah malam.

Hampir 3 minggu barulah kesan merah-merah yang menggelikan itu completely hilang. Sekarang ni, saya masih continue masukkan sedikit ESP ke dalam bancuhan susunya setiap malam beserta sedikit Mealshake sekali setiap hari. Ini bagi memastikan Aisyah tidak lagi diserang keradangan kulit yang teruk. 

Sekarang ni, Aisyah bukan sahaja dapat tidur lena, malah lebih nyenyak dan kurang meragam bila bangun tidur. Dia kelihatan lebih montel dan lebih berselera menjamah makanan. Tapi masih menjadikan susu sebagai makanan utamanya. Tak pa lah, janji sihat. Bijak pun bijak. Selain Meal Shake dan ESP, saya bagi Aisyah Omega 2 kali seminggu. Omega ni saya dah mula seawal umurnya setahun dulu.

Kredit : mamafaiz.com

ESP sesuai untuk semua golongan, dari 1 tahun ke atas. Jadi tiada masalah untuk memberikan anak anda ESP, selain Omega dan Meal Shakes.

Jika berminat untuk mencuba, hubungi saya :

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Thursday, 17 October 2013

Set Berpantang Shaklee : Pantang Secara Moden dan Mudah



Apa itu Set Bersalin @ Berpantang Shaklee?


Set Bersalin atau Set Berpantang Shaklee adalah terdiri dari 4 jenis makanan tambahan berupa vitamin dan mineral utama yang dicadangkan dan sesuai bagi ibu-ibu yang sedang berpantang selepas bersalin. Set ini adalah dicadangkan sebagai inisiatif dari saya sebagai Pengedar Sah Shaklee, dan tidak dijual dalam bentuk set khusus oleh Shaklee

Apa kandungan dalam set ini?


Set ini terdiri dari Vita-Lea Iron Formula, B-Complex, Sustainable Release Vita-C @ Chewable Vita-C dan Zinc Complex. 

Adakah terdapat pilihan untuk tambahan produk kepada set ini?


Ya. Anda boleh memilih untuk menambah sebarang produk yang diperlukan ke dalam set ini seperti supplemen untuk ibu menyusu, pengurusan berat badan, kecantikan kulit dan sebagainya.

Adakah set ini disertakan dengan produk tradisional berpantang seperti alat bertungku dan bertangas, pilis, param, tapel dan sebagainya?


Tidak. Set ini hanya terdiri dari produk untuk kesihatan ibu selepas bersalin yang diambil secara oral dalam bentuk tablet, kaplet, kapsul atau serbuk untuk dijadikan minuman kesihatan. 

Bilakah masa saya boleh mula mengambil set ini selepas bersalin?


Kesemua jenis produk dicadangkan boleh diambil terus seawal hari pertama berpantang. Malahan kebanyakan darinya selamat diambil ketika merancang kehamilan dan semasa hamil sekalipun.

Saya menyusukan bayi sepenuhnya, adakah produk ini akan memberi kesan sampingan negatif? 


Multivitamin, B Complex, Vitamin C dan Zinc adalah antara keperluan ibu menyusu yang mungkin mengalami 'vitamin/ nutrient gap' akibat pemakanan yang tidak seimbang dan keperluan nutrisi yang meningkat. Oleh itu, set ini diyakini tidak mendatangkan kesan negatif tetapi sebaliknya membantu tubuh badan ibu lebih sihat dan bersedia menyusukan bayi.

Anak saya disahkan jaundis (demam kuning), adakah selamat jika saya mengambil set ini?


Selamat. Produk ini tidak memberi apa-apa kesan negatif kepada bayi yang mengalami jaundis

Saya ingin mengambil jamu semasa berpantang, bolehkah saya ambil set ini?


Boleh. Tiada bukti menunjukkan interaksi antara jamu dan supplemen. Walau bagaimanapun sebagai langkah selamat, dicadangkan supaya pengambilan antara keduanya dijarakkan.

Berminat untuk mencuba set berpantang Shaklee? Hubungi saya :

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Cara Untuk Lebih Langsing Dalam Masa Sebulan

Bercakap tentang langsing atau kurus, saya pasti semua orang nak kan? Kecuali untuk yang underweight. Tapi, masalahnya bukan mudah nak turunkan berat badan ni. Dan yang lebih susah lagi kalau nak kurus atau langsing dalam masa yang singkat. 

Tapi when there's a will, there's a way. Terdapat beberapa perkara yang perlu diubah dalam usaha untuk menurunkan berat badan. Kunci kejayaannya ialah konsisten dalam melakukan perubahan tersebut sehinggalah anda melihat hasilnya. Di sini dikongsikan cara untuk lebih langsing dalam masa sebulan dengan menjaga diet anda :

Langkah 1

Banyakkan pengambilan protein dalam diet seperti daging, telur, ikan dan kekacang. Satu keping roti mempunyai nilai kalori yang hampir sama dengan satu hidangan dada ayam, namun pengambilan dada ayam membuatkan anda kenyang dua kali ganda berbanding dengan roti.

Langkah 2

Elakkan pengambilan fast carbs dalam diet. Fast carbs ialah makanan dengan glisemiks indeks (GI) yang tinggi terutamanya makanan terproses. Contoh fast carbs ialah nasi, roti, pasta, makanan bergoreng, gula-gula dan  ubi kentang. Sebaliknya, lebihkan pengambilan slow carbs seperti sayur-sayuran, susu, kekacang contohnya kacang soya dan bijirin. Makanan ini tidak akan meningkatkan paras insulin dalam darah secara mendadak dan memberi rasa kenyang lebih lama.

Langkah 3

Mulakan rutin pemakanan yang sama. Makan makanan yang sama sepanjang minggu merupakan cara yang paling mudah untuk mengelak godaan terhadap makanan. Cari hidangan makanan yang sihat yang anda gemari dan nikmatinya. Mungkin menunya agak membosankan, namun lama-kelamaan anda akan terbiasa dengannya.

Langkah 4

Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi lebih kerap. Ambil 4 hingga 6 hidangan sehari berbanding 3 hidangan makanan berat yang biasa diamalkan. Makan dengan lebih kerap juga meningkatkan kadar metabolisme tubuh.

Langkah 5

Jangan 'minum' kalori. Jangan ingat makanan sahaja mempunyai kalori. Kalori juga terdapat dalam secawan kopi. Atau segelas Milo. Secawan kopi mempunyai 60 kcal dan segelas Milo mempunyai 150 kcal. Jika anda boleh mengurangkan minuman yang berkalori tinggi, lebih cepat untuk anda mencapai berat badan idaman. Contoh minuman yang bebas kalori ialah air kosong atau air mineral iaitu 0 kalori. Jadi anda tahu apa yang perlu anda buat kan?


Berminat untuk mencuba vitamin Shaklee? Hubungi saya :

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

Thursday, 10 October 2013

Tentang Ibadah Qurban

Panggilan haji telah tiba lagi..

Semasa jalan-jalan blogwalking saya terbaca satu entry di denaihati.com tentang qurban yang amat menyentuh hati saya. Tentang orang yang susah atau boleh dikatakan miskin pun simpan duit untuk buat qurban. Qurban juga merupakan salah satu kunci rezeki. Satu perkara yang saya terlepas pandang atau tidak tahu sebelum ni. Memang belum pernah sekali pun saya buat qurban sepanjang saya hidup ni.

Banyak sebenarnya soalan tentang ibadah qurban yang menjadi tanda tanya. Jadi saya kongsikan di sini untuk pembaca semua. 

1. Apa itu Qurban? 
Qurban ialah penyembelihan binatang yang dilakukan pada hari raya Aidiladha iaitu 10 zulhijjah (selepas solat) dan pada hari tasyrik berikutnya iaitu 11,12,13 zulhijjah.

2. Kenapa kena laksanakan Qurban? 
Qurban hendaklah diniatkan sebagai ibadah kepada allah swt dan tidak boleh atas tujuan lain. Qurban ini mengikut sunnah sebagai menghidupkan syariat nabi ibrahim as yang kemudiannya disyariatkan kepada nabi muhammad saw.
“maka dirikanlah solat kerana tuhanmu dan berkorbanlah.” – surah al kawthar 108:2

3. Siapakah yang perlu melakukan Qurban? 
Setiap orang yang sudah baligh.

4. Hukum Qurban.
Sunat muakad – sunat yang sangat-sangat dituntut. Jika tidak laksanakan amatlah rugi. Rasullah saw bersabda “aku disuruh berkorban dan ia sunat bagi kamu” – riwayatAt tarmizi.

5. Hikmah dan fadhilat Qurban.
- menghidupkan sunnah nabi ibrahim as
- mendekatkan diri kepada allah dan mendidik jiwa ke arah taqwa.
- menghapus dosa & mengharap redho allah
- mengikis sifat tamak & melahirkan sifar murah hati
- memperolehi kenderaan atau tunggangan ketika meniti titian sirat di akhirat kelak
Rasullah bersabda “muliakanlah korban kamu kerana ia menjadi tunggangan kamu meniti titian pada hari kiamat.”

6. Dalil yang kuat mengenai Qurban.
Sabda rasullah saw “Tiada dikerjakan oleh anak adam suatu amalan pada hari raya yang lebih digemari allah taala daripada menumpahkan darah iaitu menyembelih korban. Sesungguhnya korban itu akan datang pada hari kiamat dengan tanduknya dan kuku kakinya dan bahawa darah (korban itu) jatuh ia daripada Allah pada suatu tempat dengan kemuliaan sebelum ia jatuh ke bumi. Maka sukakanlah diri kamu dengan korban itu” – riwayat at tarmizi & al hakim.

7. Hari pelaksanaan Qurban.
Pada hari raya aidiladha iaitu 10 zulhijjah dan diikuti dengan hari-hari tasyrik pada 11,12,13 zulhijjah.

8. Boleh ke buat Qurban untuk yang sudah meninggal dunia?
Bukan sunat muakkad lagi hukumnya tetapi harus. Jika qurban itu diwasiatkan maka wajib laksanakan. Jika qurban tersebut untuk ibu bapa yang sudah meninggal juga diterima kerana amalan yang diniatkan oleh anak insha allah sampai pada ibu bapa mereka.

9. Boleh ke buat Qurban untuk anak tanpa memberitahunya?
Ibadah qurban ini dilakukan oleh seseorang untuk dirinya.Maka jika nak buat untuk anak sebaik-baiknya dimaklumkan kepada mereka agar mereka taahu mereka juga berkorban.Dalam masa yang sama kita mengajar mereka untuk melakukan pada masa akan datang.

10. Qurban ini sekali seumur hidup atau tiap-tiap tahun kena buat?
Qurban kalau boleh laksanakan setiap tahun untuk merebut fadhilat yang telah dijanjikan.

11. Boleh ke gunakan duit bantuan untuk membuat Qurban?
Boleh tiada masalah.

12. Ada yang mengatakan jika berhutang maka kena langsaikan hutang  dahulu kemudian baru boleh buat Qurban?
Jika hutang yang berpanjangan seperti bayaran rumah, bayaran kereta maka tidak termasuk dalam kategori hutang yang dimaksudkan. Hutang yang membebankan diri sehingga tidak mampu untuk membeli makanan atau barangan asas hidup maka tidak perlu untuk dia membuat qurban. 

Kredit : ezqurban

Nak buat qurban sendiri memang agak susah, mana nak cari lembu atau kambing lagi. Tiba-tiba teringat tentang ezqurban yang selalu saya dengar kat Ikim.fm. Rujuk kitabul Google, rupanya masih ada peluang lagi jika ingin buat qurban. Sehingga 16 Oktober ini. Harga terendah dari RM 280.00 untuk 1 bahagian lembu dan yang paling mahal RM 1960.00 untuk 1 ekor lembu.



Jadi jika ada yang berminat untuk melakukan qurban dan tak tahu nak cari kat mana, bolehlah layari laman web ezqurban untuk maklumat lanjut. Jangan bimbang, tiada apa-apa yang perlu diragukan dengan ezqurban ni. Selamat berqurban.

p.s : Saya tak dapat komisyen pun, tolong share je. hehe.

Nak cuba vitamin Shaklee? Hubungi : 

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...