Wednesday, 15 October 2014

TIPS UNTUK BAKAL PESERTA IMKK 23 - 26 OKTOBER 2014

Pejam celik pejam celik dah pun bulan Oktober. Rasa macam baru lagi saya hadir IMKK bulan Jun lalu. IMKK terakhir untuk tahun ini dijadualkan berlangsung pada 23-26 Oktober 2014, bersekali dengan cuti Hari Deepavali. Yang dah mendaftarkan diri, tentu excited kan? Macam tu lah juga perasaan saya, bila pertama kali menyertai IMKK. 

IMKK ni sebenarnya dah pun diadakan selama 6 tahun. Lama dah tu. Tapi kenapa baru tahun ni saya join ye? Macam tak tahu je IMKK wujud sebelum ni. Nak buat macam mana. Mungkin tahun sebelum ni publisiti tentang IMKK ni belum meluas, tu yang saya tak tahu tu. Apa pun, Alhamdulillah. Better late than never. Peluang untuk sertai IMKK bagi saya merupakan rezeki yang tak ternilai harganya. 

Saya ingat lagi, saya terbaca tentang pengalaman peserta IMKK dalam salah satu blog favourite saya. Dari situ, saya tertarik dan teringin nak pergi. Tapi bila melihat tiket yang berharga 4 angka tersebut, terus terbantut hasrat saya. Masa tu saya belum tahu kaedah nak mendapatkan tiket yang murah. 

Bila melihat testimoni-testimoni peserta IMKK dalam facebook, makin berkobar-kobar keinginan saya untuk turut hadir sama. Akhirnya saya berjaya jugak join bila tiba-tiba adik saya sponsor beli tiket. Alhamdulillah sungguh tak disangka. 

Jadi berdasarkan pengalaman yang lalu, saya ingin berkongsi tips untuk bakal peserta IMKK kali ini :

1. Buat pendaftaran prapakej melalui emel.

IMKK yang lalu, tiket dibeli melalui orang lain. Tiket itu kemudiannya diposkan kepada adik saya, dan mendaftarkan nama kami. Dari situ, saya terima emel daripada Richworks untuk pendaftaran prapakej. Terus isi form tu. Jangan tangguh-tangguh. Dalam masa yang sama, anda juga akan menerima SMS daripada Richworks dari semasa ke semasa sebelum IMKK tersebut berlangsung. 

2. Cari tempat penginapan yang berdekatan dengan tempat program.

Haritu saya tinggal di rumah adik di Sungai Buloh, yang memakan masa 1 jam perjalanan. Jauh jugak la. Jadi memang agak meletihkan sebab program biasanya tamat pukul 12 malam ke atas. Disebabkan jem, biasanya pukul 2 ke atas baru sampai rumah adik saya tu. Jadi kalau stay di hotel berdekatan, jimat la sikit masa dan kurang sikit penatnya.

3. Parking di luar bangunan.

Malam pertama, kami parking di bangunan MIECC. Selama 1 jam juga menunggu untuk keluar dari bangunan itu sahaja. Bayangkan, 8000 orang keluar serentak. Mana tak jem. Ingatkan terpaksa tidur dalam kereta je malam tu haha.

Hari seterusnya, dah tahu keadaan kami parking kat luar terus. Ada parking berbayar dekat roundabout. Kat tepi jalan tu pun dah bersusun kereta parking. Lambat sikit je memang susah la nak cari parking. Tapi pastikan tak menghalang laluan atau block kereta orang lain ye.

4. Tentang makan minum.

Makan minum memang tidak disediakan. Tapi ada gerai makanan di Ground Floor. Dewan Seminar di Tingkat 1. Tapi harganya memang agak mahal la. Kalau tak nak beli makanan kat situ, boleh ke MINES Shopping Centre di bangunan sebelah. Macam-macam ada kat sana - KFC, Pizza Hut, Ayam Penyet dll. Gerai makanan pun banyak. Tapi awas, jika lambat sikit je, semua tempat akan penuh dengan peserta-peserta IMKK. So lepas habis je program lari cepat-cepat ke tempat yang menjadi pilihan anda hehe.

5. Bawa sejadah atau alas untuk solat.

Surau ada di sediakan di Ground Floor. Agak luas juga. Tapi bila dah ramai macam tu, still tak muat. Jadi bawa siap-siap sejadah atau alas untuk solat. Dan semestinya telekung bagi wanita. Boleh pilih untuk solat di mana-mana je tempat, asalkan ada wudhu'. Kat Mines Shopping Centre pun ada surau. Tapi macam biasa, dipenuhi peserta IMKK juga.

Masa untuk rehat dan solat biasanya 2 jam. Walaupun masa agak panjang, tapi bila kena beratur untuk ke toilet, ambil wudhu' dan sebagainya menjadikan masa tu terhad. Jadi kena pandai-pandai la pilih tempat yang tak ramai orang atau pun sebagainya.

Saya rasa, tu je tips yang saya boleh kongsikan. Kalau ada yang lain, saya tambah lagi nanti. 

Selamat menimba ilmu untuk semua bakal peserta IMKK Oktober.

Anda kaya dan berjaya!

Saya pengedar Shaklee,
Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Monday, 13 October 2014

Masa Terbaik Untuk Makan Vitamin

Alhamdulillah saya baru sahaja selesai makan tengah hari. Lepas tu saya terus telan 2 kapsul minyak zaitun. Sebab kat botol tu ada tertulis "Sukatan cadangan : 2 kapsul selepas makan".

Tapi kali ini bukannya saya nak cerita pasal minyak zaitun. Tapi tentang cara pengambilannya. Tak kira apa jenis ubat, suplemen dan vitamin, masing-masing ada masa pengambilan yang tertentu.

Mana boleh makan ikut suka hati je. Tak kiralah vitamin tersebut murah atau mahal. Yang paling mahal sekalipun, kalau ambil tak ikut aturan, sama macam tak makan vitamin pun. Tak dapat kesan yang diinginkan. Betul tak?

Masa Terbaik Yang Disyorkan untuk Ambil Vitamin 


Vitamin adalah bahan organik, jadi ia harus diambil bersama makanan lain atau mineral untuk penyerapan yang terbaik. Seperti minyak zaitun yang saya ambil juga, masa terbaik untuk makan vitamin ialah ambil bersama makanan atau selepas makan.

cara ambil suplemen, kenapa ambil suplemen selepas makan
Masa manakah yang terbaik untuk ambil suplemen?

Mungkin ada yang suka makan vitamin. Jadi macam-macam vitamin yang diambil. Untuk tenaga ada, untuk kulit cantik ada, untuk kurus ada. Sampai pening nak makan mana satu. Jadi macam mana pula caranya?

Jika kita mengambil banyak jenis vitamin, seelok-eloknya dibahagikan pengambilan kepada selepas sarapan, selepas makan tengah hari, selepas makan malam, sebelum tidur dan sebagainya.                        
Yang terakhir, jika anda memang seorang yang sangat sibuk dan perlu mengambil vitamin sekaligus supaya tidak lupa, masa terbaik ialah masa anda makan hidangan yang paling besar.

Contohnya, tengah hari biasanya anda tak ambil nasi, hanya makanan yang ringan. Tetapi malam baru anda makan nasi. Jadi anda patut ambil vitamin selepas makan malam.

Tips Penting 


Kenapa perlu ambil mineral bersama dengan vitamin? Mineral penting supaya vitamin dapat diserap dengan lebih baik. Jadi, pastikan ambil mineral dan vitamin bersama.

Masih pening lagi dengan cara pengambilan vitamin? Inilah pentingnya konsultasi.

Entry berkaitan : Cara Makan Vitamin Shaklee Yang Wajib Diketahui

Jika membeli vitamin Shaklee, pastikan anda mendapat konsultasi yang sepatutnya tentang cara pengambilan vitamin. Biasanya, setiap pengedar Shaklee akan menyediakan jadual pengambilan vitamin yang khusus untuk pelanggan mereka. Supaya anda tak perlu pening-pening lagi :)

Dapatkan konsultasi percuma dengan setiap pembelian melalui saya :

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Saturday, 11 October 2014

8 Manfaat Vitamin Anti-Stress Untuk Kulit

Vitamin B kompleks merupakan salah satu vitamin yang terdapat dalam Set Kecantikan Kulit, selain vitamin E dan vitamin C. B kompleks juga dikenali sebagai vitamin anti-stress. Ia mudah larut dalam air, jadi ia perlu diambil setiap hari sebab tubuh tak mampu untuk menyimpannya.

Manfaat vitamin B kompleks untuk kulit


1. Vitamin B meningkatkan metabolisme sel dan menggalakkan kulit yang sihat.

2. Vitamin B kompleks merupakan antioksida yang membantu meningkatkan peredaran darah. Jadi bila peredaran darah lancar ke seluruh badan termasuk kulit, ia akan menghasilkan kulit yang berseri-seri dan tidak kusam. Jadi jika sebelum ini dah pernah amalkan vitamin c dan vitamin e namun tidak mendapat kesan yang diinginkan, mungkin anda patut cuba b kompleks.

3. Vitamin B kompleks melindungi daripada sinaran UV yang berbahaya yang boleh menyebabkan kanser kulit. 

4. Vitamin B kompleks merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Penggunaan yang kerap akan mengurangkan pigmentasi pada kulit. 

5. Vitamin B kompleks membantu mengurangkan garis-garis halus. Jadi yang nak awet muda sentiasa, memang tak boleh tinggal vitamin B kompleks ni. Malah, ini juga antara rahsia Siti Nurhaliza menjaga kecantikan kulitnya. 

6. Vitamin B kompleks mampu meningkatkan kelembapan kulit. Jadi ia sangat sesuai untuk kulit kering.

7. Vitamin B kompleks membantu masalah kulit yang kemerahan, bersisik dan ekzema.

8. Vitamin B kompleks membantu mengurangkan masalah jerawat. Jerawat berlaku apabila terlalu banyak minyak dikeluarkan di dalam tubuh. Apabila vitamin B5 mencukupi dalam tubuh, kalenjar yang menghasilkan minyak akan berfungsi dengan baik dan sekaligus mengurangkan jerawat. 

Saya pengedar sah Shaklee:

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387  


Friday, 3 October 2014

Hidup Susah. Selalu Gagal. Masalah Datang Bertimpa-timpa. Mungkinkah Selama-lamanya Begini?

Setiap orang di muka bumi ni ada masalah masing-masing. Kadang-kadang kita rasa hidup kita susah sangat. Miskin. Tak macam orang lain. Yang hidup kaya-raya dan senang dengan keluarga masing-masing. Jealous je kita tengok. Kita pula, masalah datang bertimpa-timpa. Lepas satu, satu. Selalu gagal dalam perkara yang kita lakukan. Kita rasa tak tenang. Kita rasa dalam dunia ni kitalah yang paling banyak masalah. 

Tapi kita mungkin lupa sesuatu. Tiada orang dalam dunia ni tiada masalah. Walau sekaya mana pun dia. Pasti ada masalah masing-masing. Kita mungkin ingat orang kaya hidup senang tapi kita tak tahu, hutang orang kaya tersebut keliling pinggang. Berjuta-juta. Berbanding kita yang tiada hutang atau pun ada hutang yang sedikit.

Adakah Selamanya Kita Akan Hidup Susah? 


Saya terbaca di facebook tentang isu kenaikan harga minyak ni. Tapi dah lupa kat mana. Ada disebut bahawa orang yang kurang berkemampuan mungkin terpaksa memberi anak mereka air sirap untuk menggantikan susu, sebab tak mampu nak beli susu yang semakin mahal harganya tu. 

Bila saya baca status tersebut, tiba-tiba saya teringat tentang kisah kejayaan bekas peserta Millionaire Marketing Mastery (dulunya dikenali sebagai Advanced Marketing Power). Sebijik dengan apa yang ditulis di facebook tersebut. Beliau yang berniaga produk kecantikan (seorang wanita) menceritakan kisahnya ketika hidup susah dahulu. 

Pada masa tu, beliau tak mampu nak beli susu anak. Terpaksa digantikan dengan air sirap atau susu pekat manis (Menangis saya dalam hati masa tu - masa sedang menaip ni pun saya rasa sebak). Sebab besarnya dugaan beliau, di kala sedang struggle untuk membina perniagaannya. 

Tapi sekarang beliau dah pun melepasi tahap sukar dalam hidupnya. Sekarang telah berjaya mengeluarkan produk sendiri, dan juga mendapat sales berjuta-juta setahun. Beliau merupakan pengasas produk Jus Sengat Dara (mungkin ada yang kenal). 

Satu lagi kisah semasa IMKK dulu. Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa saya selalu mention kelas Dr Azizan. Obses? Tak. Saya hanya ingin berkongsi apa yang saya tahu dan alami di mana mungkin orang lain tak tahu dan dengan sharing saya ini, mungkin memberi manfaat kepada mereka (termasuk anda).

Salah seorang yang berada di Hot Seat menceritakan bahawa sebelum dia join kelas Dr Azizan, hutang dia keliling pinggang. Beratus-ratus ribu. Dengan hutang kad kredit lagi. Masa tu dia gunakan kad kreditnya untuk join kelas-kelas di luar negara (yang tentunya sangat mahal) namun tak mendatangkan hasil pun. 

Dari situ saya terfikir, orang yang mempunyai masalah yang besar macam tu pun boleh keluar dari masalah masing-masing. Apatah lagi saya. Yang mempunyai masalah yang tidak seberapa jika dibandingkan dengan mereka. 

Bila mendengar kisah-kisah macam ni, baru saya sedar. Mereka yang sukses, jutawan, multi-jutawan ni memiliki satu persamaan iaitu pernah mengalami kesusahan atau kegagalan. Kesusahan itulah yang membangkitkan semangat mereka untuk berjuang sehingga berjaya dan akhirnya mengecapi segala kesenangan yang mereka dapat sekarang. 

Kesimpulannya, jika kita rasa kita susah, bergembiralah! Kejayaan sedang menanti di hadapan. Dengan syarat kita mengambil tindakan yang sewajarnya. Bukan menunggu sahaja kejayaan datang dengan sendiri. Selamat berjaya!




Saya pengedar sah Shaklee:

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Hujan lebat - Waktu mustajab doa

Alhamdulillah semalam hujan turun dengan lebatnya. Dingin dan nyaman rasanya. Saya tak melepaskan peluang ini untuk submit doa. Apa yang saya inginkan secara spesifik. Student Dr Azizan Osman confirm tahu istilah submit doa ni. Sebab dalam IMKK tempoh hari la saya dapat ilmu ni. Sebelum ni, saya dah tahu bahawa waktu hujan adalah antara waktu doa kita dimakbulkan oleh Allah. Tapi saya tak begitu faham atau tak benar-benar yakin pasal ni.

Rupa-rupanya waktu mustajab doa ialah waktu di mana manusia berada dalam gelombang alpha. Pada masa ini, segala doa yang kita minta akan terus direct kepada Allah tanpa hijab. Saya tak pandai nak elaborate dengan jelas macam Dr Azizan terangkan haritu. Tapi harap anda semua dapat faham. Dr Azizan terangkan secara saintifik tentang maksud waktu doa mustajab ni. 

Selama ni saya just tahu, tapi tak pernah amal pun. Tapi bila dah tahu secara saintifik, barulah saya benar-benar yakin dan teruja untuk mempraktikkannya. Sekarang saya sedar, itulah bezanya jika kita buat sesuatu tanpa ilmu dan juga dengan ilmu. Lain kesannya. Sekarang, bila hujan turun je, pasti saya submit doa. Berbanding dulu, langsung tak menghargai turunnya hujan. 

Selain itu, antara waktu terbaik untuk kita submit doa ialah :

  • Waktu dalam keadaan berwudhu’
  • Ketika mengantuk
  • Ketika sujud
  • Ketika bersin
  • Ketika istighfar
  • Ketika solat
  • Waktu 3 pagi
  • Ketika dengar Al-Quran
  • Ketika selawat
  • Ketika ‘bersama’ dengan pasangan
  • Ketika mendengar muzik yang sesuai (alpha brainwave)
  • Hari Jumaat
  • Malam Raya Aidilfitri atau Aidil Adha

Bila kita selalu dalam alpha mode, lebih cepat kita akan capai impian. Jadi jangan sia-siakan waktu kita berada dalam alpha mode. Ambillah peluang untuk berdoa dengan sungguh-sungguh. 

Saya pengedar sah Shaklee:

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Thursday, 2 October 2014

Buat rumah cash vs buat rumah dengan pinjaman bank

Macam mana hari ni pembaca semua? Sudahkah anda menulis Jurnal Kesyukuran anda? Bagi yang belum mungkin boleh tulis lepas ni :)

Hari ini saya nak cerita tentang pengalaman semasa saya bekerja dahulu. Saya jarang-jarang bercerita pasal ni tapi saya rasa pengalaman ini sangat menarik. Sebab itu saya ingin kongsikan di sini.

Masa saya mula-mula bekerja dahulu, saya ditugaskan di bahagian lelongan tanah. Setelah beberapa tahun, banyak perkara yang saya dapat belajar dan boleh saya jadikan panduan untuk masa hadapan. Mungkin ramai yang tak familiar dengan lelongan tanah ni kan? Jadi saya explain serba sedikit mengikut apa yang saya tahu.

Ada 2 keadaan di mana tanah akan dilelong. Pertama, mereka yang buat pinjaman dengan mencagarkan tanah mereka. Kedua, mereka yang membuat pinjaman perumahan. Apabila peminjam gagal membayar ansuran bulanan mereka, surat peringatan akan dikeluarkan mengikut tempoh bank masing-masing.

Jika mereka masih gagal juga untuk membayar, ada beberapa proses yang akhirnya akan membawa kepada permohonan bank untuk melelong tanah/rumah berkenaan ke Pejabat Tanah. Istilah yang digunakan ialah 'permohonan perintah jual'.

Bila Pejabat Tanah menerima permohonan tersebut, Pejabat Tanah tidaklah terus mengambil tindakan untuk melelong tanah. Tetapi terlebih dahulu diadakan siasatan di mana semua pihak yang terlibat dipanggil iaitu tuan tanah (penggadai), orang yang meminjam (peminjam), bank (pemegang gadaian) dan peguam (wakil bank).

Peminjam tidak semestinya tuan tanah. Ada juga yang mencagarkan tanah suami/isteri atau ahli keluarga dan lain-lain untuk membuat pinjaman, dengan persetujuan mereka.

Semasa proses siasatan ini, macam-macam karenah yang saya boleh lihat. Di pihak Pejabat Tanah, kami seboleh-bolehnya ingin mengelakkan daripada berlakunya lelongan tanah tersebut. Yela, kesian kat tuan tanah tersebut. Tetapi dari pihak bank, masing-masing sebolehnya mahu menyegerakan tindakan lelongan tersebut. (Maaf jika ada yang tak setuju. Tapi itulah yang saya nampak sepanjang saya bekerja dahulu)

Antara tanah yang dilelong tersebut, banyak jugalah rumah yang besar dan cantik. Dalam hati saya "Sayangnya rumah besar-besar nak kena lelong. Buat apa buat rumah besar-besar dengan pinjaman yang banyak tapi akhirnya kena lelong".

Daripada situ saya terfikir, takde cara lain ke untuk beli rumah selain daripada meminjam beratus-ratus ribu tersebut? Masa tu, pada fikiran saya, mustahil untuk buat rumah secara cash. Soalan saya ni masih tidak terjawab. Tapi dari semasa ke semasa, saya dah temui jawapannya. Iaitu dengan membina rumah secara cash. Rumah tersebut mungkin tidak besar tapi buat apa ada rumah besar tetapi milik bank? Lebih baik ada rumah yang sederhana tapi milik kita sendiri.

Saya dapat jawapan ini bila saya melihat contoh di depan mata sendiri. Pertama, rumah parent kawan saya yang dibina sedikit demi sedikit bila dapat menjual lembu dan juga hasil berniaga kecil-kecilan. Tapi yang bestnya, rumah tu taklah kecil. Tapi agakan saya, sama nilai dengan banglo RM 300,000.00. Ruang tamu pun sama luas dengan sebiji rumah teres kos rendah. Dapat bayangkan tak?Tanpa membuat pinjaman bank. Best kan macam tu? Hati pun tenang bila tiada pinjaman ni.

Yang kedua, rumah di kampung saya yang juga merupakan peniaga kecil-kecilan. Rumah tersebut tak kurang besarnya. Malah tiada bezanya dengan rumah yang dibuat dengan pinjaman bank. Tapi berapa kos membina rumah tersebut, taklah saya tahu. Tak sempat nak pergi interview hehe.

Yang ketiga, rumah mak saudara saya yang dibina dengan ganjaran pencen suaminya. Masa kerja dulu tinggal kat KL tapi sekarang ni balik duduk Besut (suami dia pun orang Besut). Tak sampai RM 100,000 pun dihabiskan. Termasuk dengan upah tukang buat rumah tu. Keluasan rumahnya lebih kurang Rumah Mesra Rakyat. Bagi saya, (yang ada pengalaman menyewa Rumah Mesra Rakyat) rumah tu agak besar. Malahan, Rumah Mesra Rakyat ni lebih besar dari rumah berkembar yang saya duduk sekarang. 

Daripada contoh tersebut, dapatlah saya membuat kesimpulan bahawa ada caranya jika kita mahu membina rumah secara cash walaupun mungkin proses untuk mendapatkannya agak lama. Dan kena ada tanah dulu. Yang penting, kita tidak perlu risau rumah kita akan dilelong jika berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini seperti kematian suami dan lain-lain.

Saya juga berimpian untuk membina rumah secara cash suatu hari nanti. Insya Allah.

Saya harap anda mendapat sesuatu daripada perkongsian saya ini.

P/S : Tips ini mungkin tidak sesuai untuk yang tinggal di bandar besar kerana harga tanah dan rumah yang mahal. Tapi who knows? Maybe ada caranya.

Saya pengedar sah Shaklee:

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Wednesday, 1 October 2014

10 tips to a happier you!

Anda sedang happy sekarang? Jika tidak, tips ini mungkin berguna untuk anda. Tips ini saya dapat daripada salah satu emel yang saya langgani. Saya tak nak ulas panjang, cuma nak share sikit berkenaan tips no. 1 iaitu appreciate life.


Macam mana cara nak appreciate life? Iaitu dengan mensyukuri setiap perkara yang kita ada. Walaupun jika dibandingkan dengan orang lain, kita rasa sangat banyak kekurangan. Contohnya, walaupun kita kurang berharta, syukur kerana kita ada 5 orang anak. Ramai orang yang kaya kat luar sana takde anak sorang pun.



Contoh lagi, syukur kerana kita ada mata yang boleh kita gunakan untuk melihat pasangan kita, mak ayah kita, keluarga kita sedangkan ramai orang tak mampu pun nak lihat macam mana rupa isteri/suami sendiri kerana cacat penglihatan.



Seelok-eloknya, kita lakukan aktiviti ini setiap hari. Nampak macam perkara remeh, tapi sebenarnya rata-rata orang berjaya amalkan perkara ini. Dah lupa saya baca kat mana, tapi memang banyaklah kisah-kisah berkenaan bersyukur ni yang saya baca. 



Nak tahu cara saya? Saya sediakan sebuah buku yang dinamakan 'Jurnal Kesyukuran'. Seelok-eloknya setiap hari, tapi ada juga saya terlupa. Paling minimum, mungkin kita boleh tulis 3 perkara yang kita syukuri setiap hari. Bagi saya pula, saya cuba untuk tulis sekurang-kurangnya 10 perkara.


Contoh yang saya tulis :

1. Hari ini saya bersyukur kerana dapat tinggal dalam rumah yang selesa seperti yang saya inginkan.
2. Hari ini saya bersyukur kerana ada seorang anak yang comel.
3. Hari ini saya bersyukur kerana dapat mendengar motivasi daripada Prof Muhaya. 
4. Hari ini saya bersyukur kerana ada komputer yang memudahkan saya untuk update blog.





TIPS DARIPADA PROF MUHAYA


Menurut Prof. Muhaya, kajian telah menunjukkan bahawa dengan menulis 3 perkara yang kita syukuri setiap hari selama 60 hari, perubahan akan berlaku dalam kehidupan kita sebanyak 60%. Banyak tu. Jadi, bila kita dah tahu, terus praktik. Usah bertangguh. Ilmu tanpa amal seperti pokok yang tidak berbuah. 


Mula-mula mungkin susah nak senaraikan apa yang kita syukuri, tapi lama kelamaan ia akan jadi mudah. Rupanya banyak perkara yang Allah telah kurniakan kepada kita, tapi kita tak syukuri pun. Sekecil-kecil perkara seperti dapat menghirup udara yang segar tanpa apa-apa bayaran pun. Bayangkan jika kita kena bayar setiap oksigen yang kita sedut, alamatnya tak terbayarla kita. 

Jadi, jom syukuri setiap perkara dalam hidup kita. Enjoy reading!       

Tip #1: Appreciate life ~ Develop an attitude of gratitude and count your blessings! When you start looking for things to be thankful for, you'll discover more reasons to be grateful.

Tip #2: Keep learning ~ Invest time and energy into continually learning and developing new skills. Keep your brain stimulated with exciting information and hobbies.

Tip #3: Do what you love ~ This may seem obvious, but a majority of people dislike their job! Choose a career that you enjoy and make time in your schedule for your hobbies and to pursue special interests.

Tip #4: Laugh often - Don't take life too seriously! Laugh at yourself, make light of your circumstances and infuse fun into daily activities.

Tip #5: Practice forgiveness - Holding onto anger, resentment or jealousy will only hurt you. Learn to forgive others & yourself for mistakes. Let it go and move on.

Tip #6: Meditate ~ More and more research is showing that meditation has major benefits on health and well-being. It increases positive emotions, life satisfaction and immune function.

Tip #7: Love ~ Nurture your relationships with friends & family and make it a priority to spend time with and to support your loved ones.

Tip #8: Stop comparing ~ Happy people don't waste their time worrying about what other people think, nor do they gossip. Let go of the need to judge or criticize. Instead concentrate on creating and living YOUR best life.

Tip #9: Be positive ~ Make an effort to see the glass half full and always look for the silver lining in any situation. If you notice a negative thought creeping into your mind, counteract it with a powerful, positive affirmation.

Tip #10: Surround yourself with those who lift you higher ~ Surround yourself with happy, positive people who truly want the best for you and support you on your journey to success.


Saya pengedar sah Shaklee :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...