Wednesday, 30 December 2015

Tanda-tanda Kanser Serviks atau Kanser Pangkal Rahim

Kanser serviks atau kanser pangkal rahim merupakan kanser dengan kadar kematian yang tertinggi di Malaysia selepas kanser payudara. Pada peringkat awal biasanya kanser serviks tidak menunjukkan tanda-tanda yang jelas. Ia boleh dikesan di peringkat awal jika menjalani pemeriksaan Pap Smear secara berkala. 

Antara tanda-tanda kanser serviks ialah :

  • Pendarahan haid yang luar biasa 
  • Pendarahan di antara haid
  • Pendarahan selepas menopause/putus haid
  • Rasa sakit pada peranakan
  • Sakit sewaktu 'bersama' dengan pasangan
  • Pendarahan selepas 'bersama' dengan pasangan
  • Lendiran luar biasa daripada vagina 

Jika mengalami salah satu daripada tanda-tanda di atas, cepat-cepat jumpa doktor. Biasanya masalah utama di kalangan kita ialah malu untuk mendapatkan rawatan. Jika dapat dikesan daripada awal, mungkin kanser serviks ini dapat dikawal daripada merebak ke bahagian badan yang lain. Dan seterusnya dapat menyelamatkan nyawa pesakit. 

Jika telah disahkan mengalami kanser serviks, selain mendapatkan rawatan di hospital, pesakit juga boleh amalkan Vivix Shaklee yang telah pun dibuktikan secara klinikal dapat menghalang pertumbuhan sel abnormal yang menyebabkan kanser. 




Vivix mengandungi asid ellagik yang dapat merencatkan sel kanser. Ia sangat berkesan dalam chemoprevention iaitu menghapuskan keperluan kepada kemoterapi.

Kanser memang penyakit yang membawa maut, sekiranya tidak mendapat rawatan awal. Jika ada di kalangan saudara mara atau rakan-rakan yang menghidap kanser, terutamanya kanser serviks, share info Vivix ini kepada mereka. 

Mudah-mudahan perkongsian info ini dapat membantu menyelesaikan masalah mereka dan seterusnya dapat menyelamatkan nyawa. InsyaAllah, kita cuma mampu ikhtiar tapi yang menyembuhkan ialah Allah jua. 



Promosi bulan Disember 2015. Beli 2 botol Vivix
untuk dapatkan KEAHLIAN PERCUMA,
POS PERCUMA dan diskaun 5%.

Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee  atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
Facebook : Siti Nor Kamilah


Tuesday, 22 December 2015

BUKU DOA

Anda ada impian? Pasti ada. Saya mempunyai terlalu banyak impian dan wishlist.

Sebelum ni, saya tulis doa secara spesifik atas kertas setelah dapat tips ni dari seorang mentor Shaklee. Dan baca list doa ni setiap kali lepas solat 5 waktu. Kertas ni saya bawa ke mana-mana termasuklah ketika bermusafir. Kerana antara doa yang tak ditolak ialah ketika bermusafir. Makin lama makin tebal kertas tu.

Jadi sekarang saya mula tulis doa-doa dalam buku ni pula. Impian saya yang terbesar untuk tahun 2016 ialah menjadi Master Coordinator Shaklee. (Antara cara untuk percepatkan usaha mencapai impian ialah beritahu impian tersebut kepada orang di sekeliling kita termasuklah keluarga dan rakan-rakan).


Antara doa yang bakal dimuatkan dalam buku ini ialah doa yang saya dapat daripada Master Coordinator Shaklee untuk melangsaikan hutang dan memperoleh rezeki yang banyak :

"Ya Allah, berikanlah secukupnya kepadaku rezeki yang halal supaya tidak sampai termakan yang haram, dan perkayakan aku dengan kurniaan-Mu, sehingga aku tidak memerlukan selain daripada-Mu." (Direkodkan oleh Tirmizi dan beliau menjelaskan hadis ini hadis hasan).

Dibaca 100 kali selepas solat tahajud atau bila-bila masa.

Promosi bulan Disember 2015. Beli 2 botol Vivix
untuk dapatkan KEAHLIAN PERCUMA,
POS PERCUMA dan diskaun 5%.

Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee  atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
Facebook : Siti Nor Kamilah


Monday, 14 December 2015

Manfaat Vivix Shaklee Untuk Hampir Semua Jenis Kanser

Vivix Shaklee merupakan suplemen Shaklee yang premium. Ia juga digelar tonik ajaib kerana dapat membantu dalam menyembuhkan pelbagai jenis penyakit termasuk penyakit kronik. Antaranya, penyakit kanser. 

Kajian menunjukkan resveratrol dalam Vivix mampu menghalang kebanyakan kanser dalam tubuh manusia termasuk kanser payudara, kanser prostat, kanser perut, kanser kolon, kanser pankreas dan kanser tiroid. 

Resveratrol berfungsi melindungi dan membaiki kerosakan DNA (unit yang paling asas dalam tubuh manusia) yang terjadi kepada setiap sel setiap hari. Resveratrol juga dapat meningkatkan sistem imun untuk melawan kanser. 

Selain itu, resveratrol membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan tisu yang rosak terutamanya selepas pembedahan, radioterapi, kemoterapi atau rawatan pembedahan lain. 

Resveratrol juga dapat membantu pesakit menghadapi kesan sampingan rawatan dengan lebih baik dan peluang untuk sembuh juga lebih tinggi. 

Kajian terbaru menunjukkan resveratrol dapat menghalang sel kanser dari menyerang organ-organ, sekaligus mencegah penyakit daripada merebak. 



Jika ada di kalangan saudara-mara atau sahabat handai yang menghidap kanser, usah tangguh-tangguh lagi. Share tentang kebaikan Vivix Shaklee kepada mereka. Mana tahu dengan usaha kita yang kecil ini dapat menyelamatkan satu nyawa. Lebih-lebih lagi nyawa orang yang kita sayang.

 

Promosi bulan Disember 2015. Beli 2 botol Vivix
untuk dapatkan KEAHLIAN PERCUMA,
POS PERCUMA dan diskaun 5%.

Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee  atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah

ID 885322

SMS/Whatsapp 013-924 3387


Wednesday, 9 December 2015

Cara Mudah Untuk Elak Tidur Selepas Subuh Supaya Dapat Masa Ekstra



Antara masalah yang biasa dihadapi dalam kehidupan seharian ialah rasa mengantuk selepas solat Subuh. Ia lebih-lebih lagi berlaku kepada mereka yang bangun awal iaitu sebelum Subuh. Bukan mudah nak elak tidur selepas Subuh.


Bila dah tidur lepas Subuh tu, kadang-kadang terlajak sampai 2,3 jam atau lebih. Kalau digunakan sebaiknya, masa tidur tu dapat digunakan untuk aktiviti-aktiviti lain yang mendatangkan faedah. Rugi sangat bila masa terbuang begitu sahaja. 




Saya juga biasa mengalami kesukaran untuk tidak tidur selepas Subuh. Lebih-lebih lagi bila bekerja sendiri di rumah. Dah cuba baca Al-Quran macam tips yang saya baca, tapi tetap tak jalan. Nak jogging atau exercise, masalahnya tak berapa rajin. 


Baru-baru ni, saya cuba ambil Cinch Energy Tea Mix sebaik sahaja bangun dari tidur atau ketika rasa mengantuk. Alhamdulillah, mata yang tak dapat nak buka jadi segar bugar balik. Taklah 3, 4 jam membazir masa dengan tidur. 




Cinch Tea mengandungi taurina yang dapat meningkatkan metabolisme dan sekaligus memberi tenaga. Ia sesuai diambil oleh semua golongan terutamanya student yang selalu study hingga lewat malam atau selalu mengantuk dalam kelas, orang yang selalu memandu jarak jauh seperti pemandu lori atau bas, atau sesiapa sahaja yang selalu rasa letih, mengantuk dan perlu tenaga ekstra. 


Ia boleh digunakan sebagai pengganti kopi, nescafe, minuman isotonik, soda atau manisan untuk galakkan kecergasan. Malah ia juga membantu dalam mengurangkan berat badan jika diambil secara konsisten. Cinch Tea merupakan salah satu suplemen dalam Set Kurus Shaklee. 
 


Beli sekarang dan dapatkan potongan harga istimewa. Untuk masa yang terhad sahaja. 


Promosi bulan Disember 2015. Beli 2 botol Vivix
untuk dapatkan KEAHLIAN PERCUMA,
POS PERCUMA dan diskaun 5%.


Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee  atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Saturday, 5 December 2015

Jadual Waktu WAHM

Seperti yang saya cerita dalam entry dulu, masa awal-awal jadi WAHM (Work At Home Mother) memang agak kelam-kabut. Masa banyak dibazirkan dengan buat kerja rumah. Masa tu takde jadual waktu khusus pun sebagai WAHM. Ikut sedap je bila nak buat bisnes.  

Bila pergi Seminar Supermommy, sedikit sebanyak saya mula improve dalam mengurus masa. Sebenarnya kalau diikutkan sejak join Shaklee lagi skill pengurusan masa saya dah banyak berubah. Dulu, masa banyak dihabiskan tengok tv, buat kerja rumah dan aktiviti-aktiviti lain yang tak berfaedah pun. 

Lepas join Shaklee, saya lebih menghargai masa. Banyak kerja nak dibuat - update blog, update fb, study, follow up customer, buat order dan macam-macam lagi yang membuatkan saya rasa sayang nak habiskan masa begitu sahaja untuk benda-benda yang tak berfaedah. 

Namun taklah saya berubah 100 %. Selalu jugak buang masa buat sesuatu kerja lama-lama. Dari dulu lagi saya cuba buat jadual setiap hari tapi sayangnya, jarang sangat saya ikut jadual. Susah nak disiplin. 

Baru-baru ni je saya mampu ikut jadual yang saya buat dengan baik. Target saya dalam sehari paling kurang mesti spend masa 8 jam sehari untuk bisnes Shaklee. 

Setelah melalui beberapa fasa perubahan, inilah jadual terbaru saya untuk Disember :

JADUAL WAKTU WAHM

5.00 pagi : 
Solat taubat, solat tahajjud, solat hajat, baca Al-Quran, zikir, basuh baju, solat Subuh, baca surah Yasin

6.00 pagi :
Breakfast

6.15 pagi :
Bisnes Shaklee

7.15 pagi :
Jemur kain, kemas rumah / berkebun / exercise

8.00 pagi :
Bisnes Shaklee 

10.40 pagi : 
Solat Dhuha, zikir

11.00 pagi :
Masak, lunch

12.30 tengah hari :
Rehat

1.00 petang :
Solat Zohor, mengaji, zikir, ajar Khadijah mengaji dan membaca

2.00 petang :
Bisnes Shaklee

4.15 petang :
Solat Asar, baca surah Ar-Rahman

4.45 petang :
Bisnes Shaklee

5.45 petang :
Masak, dinner 

6.15 petang :
Aktiviti outdoor / berkebun

7.00 petang :
Solat Maghrib, ajar Khadijah mengaji, baca Hadis

7.30 malam :
Kemas dapur

8.00 malam : 
Solat Isyak, baca surah Al-Waqiah, zikir

8.30 malam :
Bisnes Shaklee 

11.00 malam : 
Solat Taubat, baca surah Al-Mulk

11.30 malam: 
30 ayat positif
Visualisasi
Tidur

Jadual ni saya adaptasi daripada Master Checklist Shaklee. Jadual ini akan berubah bila saya perlu keluar rumah untuk ke pasar atau pun ada hal lain. There's a room for improvement dan agak tak seimbang tapi buat masa ini saya follow jadual ni dulu. 

Ya Allah jadikanlah aku berdisiplin dan pandai mengurus masa. Berikanlah aku keberkatan masa supaya aku dapat menyelesaikan segala tugas dan tanggungjawabku sebaik mungkin. Amin. 


Promosi bulan Disember 2015. Beli 2 botol Vivix 
untuk dapatkan KEAHLIAN PERCUMA, 
POS PERCUMA dan diskaun 5%. 

Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee 
atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Tuesday, 1 December 2015

Rahsia Makcik Ini Kekal Aktif Walaupun Dah Berumur 73 Tahun

Assalamualaikum w.b.t.

Saya Sabariah binti Abdul Rahman, baru berusia 73 tahun dan mempunyai 4 orang anak (4 lagi telah tiada akibat keguguran ) serta 10 orang cucu.

Sejak remaja, saya sangat mementingkan aspek kesihatan dan apabila memasuki alam pekerjaan saya sangat berdisiplin dalam pengambilan suplemen dari pelbagai jenama. Alhamdulillah, sehingga kini saya tiada masalah kesihatan yang teruk melainkan sakit tulang belakang serta sedikit darah tinggi yang baru sahaja dikesan 3 minggu yang lepas.

Saya mengenali Shaklee di Malaysia semenjak saya masih bekerja di awal umur 30-an, kira-kira pada tahun 1980an. Sehiggalah saya menjadi pengguna tegar semenjak tahun 2012 apabila anak saya Azlinda Ismail mula berdaftar sebagai pengedar Shaklee. Saya bermula dengan Vivix, diikuti dengan SR Vita C, Collagen Powder, Ostematrix, OmegaGuard, Advanced Joint Health Tablet, Carotomax, GLA Complex, Garlic Complex dan beberapa jenis suplemen yang lain.


Sakit sendi yang saya alami semakin berkurang. Rasa berpasir dalam mata turut hilang dengan pengambilan suplemen ini secara konsisten. Saya juga tak menyangka, ramai kawan-kawan menegur jeragat di pipi semakin pudar dan sering berkongsi rahsianya.


Pada tahun 2014, saya berangkat sendirian ke Glasgow untuk melawat anak ketiga dan keluarga yang menyambung pengajian di sana. Penerbangan di awal pagi Hari Raya Aidilfitri membolehkan saya menyambut Aidilfitri di Malaysia, Dubai dan seterusnya di Glasgow! Saya tak lupa membawa Vivix sebagai keperluan utama, SR Vita C dan Omega Guard sebagai pelindung dari selesema memandangkan cuaca yang terlalu sejuk sepanjang masa di Scotland. Tambahan pula saya berada di sana selama hampir 6 bulan, dan saya sentiasa berharap diberikan kesihatan sepanjang pemergian saya.


Awal tahun 2015, Allah berikan saya kesihatan dan peluang untuk saya bercuti dengan anak-anak di Glenshee, bermain salji dan sledge walaupun pada usia begini. Vivix menjadikan saya muda dari dalaman dan itulah usaha saya supaya sentiasa sihat selain berdoa kepada Allah s.w.t.. Vivix mudah dibawa kemana sahaja, ringan dan kecil tetapi padat dengan semua keperluan!


Saya sayang Vivix.


Saya bersyukur diperkenalkan dengan Vivix dan suplemen lain. 

Di usia begini, saya pastinya mahu meniti saki baki usia saya dengan sihat, supaya saya mudah beribadat dan tidak perlu hanya terlantar kesakitan. Pesanan saya, anda yang masih muda, jangan lupa menjaga kesihatan dan konsisten dalam pengambilan suplemen yang berkualiti. Tak lupa pada yang masih ada ibu bapa, elakkan mereka menderita kesakitan di hari-hari emas mereka.


Sekian wink emoticon

Saya sayang Vivix



Promosi bulan Disember 2015. Beli 2 botol untuk dapatkan KEAHLIAN PERCUMA, POS PERCUMA dan diskaun 5%. 

Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah

ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Monday, 30 November 2015

Sabun Basuh Yang Boleh Elakkan Bau Hapak Supaya Pakaian Sentiasa Wangi

Bila tiba musim hujan ni perkara yang menjadi kerisauan ibu-ibu ialah tentang pakaian yang tak kering-kering, terutamanya bagi yang tiada dryer machine (macam saya juga :)). 

Bila tak kering tu mulalah baju berbau hapak. Jadi nak elak dari berbau hapak, kena letak fabric softener ataupun pelembut pakaian semasa membasuh. 

Bila pakaian dah berbau hapak, letak minyak wangi ke, letak bedak ke, febreze ke, tetap tak hilang jugak bau yang menyenangkan tu.

Saya nak share sabun basuh Shaklee yang sememangnya awesome - Fresh Laundry. Bertepatan dengan namanya, memang ia sangat fresh. 


Apa kelebihan sabun basuh Shaklee ni?

1. Dapat menghilangkan kotoran degil dengan berkesan. Terutamanya pada bahagian kolar dan ketiak. Caranya, rendam pakaian yang kotor tersebut dan kemudian baru dibasuh dengan mesin basuh. Tak perlu nak sental lebih-lebih bila guna sabun basuh Shaklee. 

2. Pakaian tak berbau busuk walaupun direndam lebih daripada semalaman. Kadang-kadang kita rendam pakaian yang kotor untuk disental. Bila terlupa nak membasuhnya, pasti pakaian kita akan berbau busuk. Tapi tidak dengan sabun basuh Shaklee. 

3. Pakaian yang dah siap dibasuh tapi terlupa untuk dijemur tak berbau hapak. Yang ni serius best. Biasanya, pakaian yang dah dibasuh tapi tak disidai semalaman (sebab terlupa dan lain-lain) pasti akan berbau hapak. Apatah lagi kalau 2,3 malam belum jugak bersidai. Bila jadi macam ni, nak tak nak kena la basuh semula kan? Bukan saja membazir air, elektrik, dan kos malah membazir masa dan tenaga. Dengan sabun basuh Shaklee, semua masalah ini dapat diatasi. Walaupun terlupa nak sidai, baju yang dah dibasuh semalaman pun masih lagi berbau segar macam baru basuh. Susah nak percaya kan?

OK kalau tak percaya apa kata cuba beli sekali dan lihat perbezaannya. Takkanlah pengedar-pengedar Shaklee nak claim best best sampai menipu kan. Tak sungguh orang tak kata. Betul tak?

Apa lagi, order sekarang dengan hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Friday, 27 November 2015

Pelembut Pakaian Paling Wangi Tanpa Bahan Kimia Penyebab Kanser

Ramai yang suka guna fabric softener ni sebab wangi. Tapi ada juga yang tak suka. Pening kepala dengan bau wangi. Saya pun termasuklah salah seorang daripadanya. 

Jadi beli fabric softener ni bukanlah menjadi satu kemestian untuk saya. Kadang-kadang je beli. 

Tapi bila tahu tentang bahaya bahan kimia dalam bahan pencuci yang selalu digunakan di rumah termasuk fabric softener, jadi takut pulak nak guna. 

Bahan kimia ni salah satu bahayanya ialah kerana ia menyebabkan kanser, selain penyakit-penyakit lain seperti alahan dan asma. 

Habis tu, kalau tak boleh guna fabric softener nak guna apa? Sebenarnya, bukanlah tak boleh guna langsung. Tapi pastikan fabric softener yang wangi tu dibuat daripada bahan semulajadi, bukannya daripada bahan kimia. 

Masalahnya, ada ke fabric softener dari bahan semulajadi? Ya, Shaklee ada. 

Fabric softener Shaklee atau namanya Soft Fabric Concentrate dibuat daripada sumber semulajadi, tanpa bahan kimia. Jadi ia tentunya bebas toksid. 

Ia sangat pekat, menghasilkan sehingga 64 cucian. Selain itu, ia sangat wangi dan baunya tahan lama. 

Pernah saya basuh telekung sembahyang, dan saya simpan dalam tempoh yang agak lama. Bila nak guna, bau wangi itu masih ada. 

Lagi satu, bau wanginya sangat lembut, tak menusuk hidung macam sesetengah minyak wangi dan fabric softener lain. 

Jadi sangat sesuai bagi mereka yang suka pakaian, tuala, cadar dan segala fabrik yang digunakan seharian berbau wangi. 

Tapi dapat digunakan tanpa was-was kerana ia bukan daripada bahan kimia yang berbahaya. 

Bagi mereka yang ada kanser terutamanya, dan penyakit-penyakit berbahaya yang lain, amat disyorkan untuk menggunakan fabric softener ini. 

Harganya cuma RM 40 untuk kegunaan lebih daripada 2 bulan (bergantung kepada penggunaan). 

Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Sunday, 22 November 2015

Adikku Dah Kahwin

Alhamdulillah semalam 21.11.2015 dah selesai majlis perkahwinan adik lelaki saya yang merupakan anak ke 5 dari 7 adik beradik. Majlis ringkas dan sederhana sahaja di Setiu, rumah pengantin perempuan. Gambar-gambar nanti saya kongsikan dalam entri lain. 

Selamat Pengantin Baru Iwan!

p.s : Entri terpendek setakat ini :) 

Tuesday, 17 November 2015

Penyakit Kayap Sembuh Tanpa Tinggalkan Parut Hitam


Ingat lagi Ramadhan 2011, tragedi diserang penyakit kayap kene tang muka pulak tu. Habis separuh muka sebelah kanan melepuh-lepuh. Masuk Wad 5 hari sebab effect pada mata jugak. 

Makan ubat Anti-Viral Acyclovir 5 kali sehari. So, memang tak boleh menunaikan ibadah berpuasa langsung! Lepas kena discharge, selain teruskan makan Acyclovir dan sapu dalam mata, Along Hadhatina Mkb bagi makan NUTRIFERON.


NUTRIFERON ni untuk boost balik sistem imunisasi yang dah jatuh/lemah. Alhamdulillah, berkat kuat semangat nak sembuh dan tak henti consume ubat & supplement Shaklee dari Along, kayap-kayap tersebut bertempiaran lari meninggalkan muka.

LECITHIN pun consume jugak lepas tu sebab kayap ni tinggalkan parut hitam kat kawasan yang di'jajah' kayap tu. Memang jadi "two face" bila daftar masuk LLB di UiTM. 

Belajar tetap belajar. Ubat makan jugak. Dalam 5 bulan berturut-turut makan LECITHIN dan juga B COMPLEX, warna kulit muka dah sekata balik. Dah takde 'two face'.

Thanks to Emak Hajjah Nur Huda yang tak henti-henti menjaga kakak time berkayap tu, Along- sebab buat research pasal kayap and bagi supplement SHAKLEE NUTRIFERON, LECITHIN & B COMPLEX tu... serta adik beradik lain yang menggembirakan hati dengan menggelar kakak si KAYAPA. Kikikikiki~

Bila sakit jangan risau, YAKIN PADA ALLAH. Sebab setiap sesuatu tu datang dari Allah. Bila dah cukup time, Allah akan ambil balik yang didatangkan tu. Kayap ni DIA bagi, then bila dah usaha dan YAKIN PADA DIA akan sembuhkan, dia ambil balik kayap tu. FAITH IS EVERYTHING!

SITI NORHAYATI ABDUL HALIM



 Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau 

untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...