Friday, 20 July 2018

HAK ISTERI

Tadi dengar siaran ulangan kat Ikim.fm. Penceramah Ustaz Muhammad bin Abdullah (Ustaz Amin). Sempat tulis sedikit isi-isi penting. Saya tulis dalam bentuk point la ye. Senang sikit nak baca.
1. Bagi sedekah kat orang, bagi nafkah kepada isteri pulangannya akan dapat kat kita balik. Di dunia lagi Allah balas.

2. Bagi nafkah kepada isteri dikira sedekah. Dapat 10 kebaikan. Dapat 700 pahala. Kalau bagi RM 1000 dapat balik Rm 10k. Atau dapat dalam bentuk lain. Naik pangkat, dipermudah urusan. Kalau orang lain bukan main payah nak dapat, tapi bila giliran kita senang je. Allah permudahkan.
3. Jika suami berkemampuan tapi suami tak bagi nafkah, isteri boleh ambil dengan cara yang makruf (baik) walaupun tanpa pengetahuan suami. Sekadar mencukupi keperluan kita (makanan, tempat tinggal, pelajaran anak-anak).
4. Ada suami kena mintak baru bagi. Jadi isteri kena selalu ingatkan.
5. Jika suami culas dalam memberi nafkah, boleh buat potongan gaji suami. Isteri buat permohonan perintah mahkamah syariah.
6. Kadang-kadang, ada suami yang rasa mampu kahwin lagi kerana ada duit lebih. Sebenarnya rasa mampu tu kerana datang daripada hak isteri yang tak ditunaikan. Contohnya isteri guna duit sendiri beli barang dapur, bayar tuisyen anak tapi malas nak mintak kat suami. Suami rasa ada duit lebih tapi sebenarnya hak isteri.
7. Isteri nusyuz boleh gugur hak nafkah isteri. Tapi nusyuz yang diputuskan oleh qadhi atau hakim mahkamah syariah. Bukan suami yang pandai-pandai tentukan. Lambat bagi air pun suami kata nusyuz atau derhaka. Bila ada perintah mahkamah syariah, gugur perintah nafkah kepada isteri.
8. Bagi nafkah sesuai dengan kemampuan. Jika gaji isteri lebih besar daripada suami, untuk sementara waktu suami boleh minta tolong isteri bayar rumah (contoh), suami pulak beli barang dapur dan sebagainya (isteri support), suami kena minta halal daripada isteri. Tapi kena ada tempoh. Contohnya 2 tahun. Bila dah 2 tahun kena revise balik.
9. Bila ada harta (duit), first sekali suami belanja untuk diri sendiri. Beli baju lawa dll supaya penampilan nampak kemas, berkeyakinan. Lepas tu beli suplemen, ubat-ubatan untuk diri sendiri. (Ni ustaz yang cakap, bukan tokok tambah. Nak suplemen boleh contact saya) 
10. Lepas diri sendiri, belanja keluarga. Jika suami beli baju mahal, isteri pun kena belikan baju mahal.
11. Suami jangan kedekut nak belanja keluarga tapi pemurah bila bab nak belanja kawan. Harta yang kita belanja tu, isteri sebagai perantara je. Kat akhirat nanti dapat kat kita balik (pahala). Kalau kita tahu apa yang bakal kita dapat, mesti kita rasa menyesal jika bagi isteri RM 500 sebulan je (contoh). Kalau tahu dapat macam ni, mesti bagi RM 1K.



Cara Atasi Masalah Rambut Gugur Teruk Dengan Berkesan

Setiap hari jumlah rambut yang gugur ialah sehingga 100 helai. Namun bila kita menyedari rambut gugur lebih banyak daripada biasa, ia tidak lagi normal. Kena cepat-cepat cari penyelesaian supaya tidak berlaku kehilangan rambut yang kronik sehingga menyebabkan botak. 

Nourishing Scalp Complex mengandungi formula eksklusif Scalp Health Complex :
  • Vitamin antioksida iaitu A dan E serta Koenzim Q10 melindungi rambut daripada kerosakan akibat radikal bebas dan tekanan persekitaran
  • Bertindak lembut untuk menghasilkan persekitaran yang optimum bagi pertumbuhan rambut
  • Formula tanpa bilas memudahkan penggunaan, malah rambut boleh digayakan mengikut cita rasa anda tanpa mengambil masa yang terlalu lama
  • Tidak menyebabkan rambut melekit atau berminyak
Siapa perlu guna Nourishing Scalp Complex?

1. Semua peringkat umur lelaki dan wanita, semua jenis rambut termasuk rambut yang diwarnakan
2. Untuk yang berambut nipis atau mengalami masalah keguguran rambut
3. Untuk yang rambut yang rosak
4. Untuk kulit kepala yang gatal, kering dan kelemumur
5. Untuk yang mencari rawatan semulajadi untuk rambut yang lebih lebat dan lebih kuat 





TESTIMONI 1 :

I’m now using the Nourishing Scalp Treatment. I haven’t noticed subtle results, I have noticed tremendous results!! Wonderful improvement! Now, when I shower, as well as before I blow dry, I have little to no hair loss. It’s amazing! I’m almost 46 years sophisticated & unfortunately, thinning hair comes with the territory. I’m literally stopping it in it’s tracks! I have long hair & I have a lot of hair & I’m going to keep it that way! You just apply some drops of this product & massage it into your scalp. 



TESTIMONI 2 :

rambut gugur, rawatan rambut gugur, serum untuk rambut, syampu rambut gugur


*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. 

Tuesday, 17 July 2018

Treatment Untuk Rambut Gugur Yang Berkesan

Rambut gugur merupakan masalah yang biasa kita hadapi, sama ada lelaki atau wanita. Banyak petua tradisional yang boleh digunakan untuk merawat masalah rambut gugur seperti menggunakan santan, kacang hijau, minyak zaitun, minyak kelapa dara dan lain-lain-lagi. Tapi ia bukanlah satu perkara yang mudah untuk mengamalkan petua tradisional tersebut. Nak cari bahan satu hal, nak cari masa untuk buat rawatan tu pun satu hal.

Rambut gugur kalau dibiarkan akan menjadi lebih kronik hingga boleh menyebabkan botak. Tak dapat nak bayangkan jika rambut kita botak terutamanya bagi wanita. Kadang-kadang penggunaan syampu juga memburukkan lagi keadaan, walaupun syampu tu untuk rambut gugur kerana bahan kimia yang terdapat di dalamnya.

Bagi wanita, masalah rambut gugur ini sering berlaku selepas bersalin. Salah satunya berpunca daripada perubahan hormon. Selain itu, stress, penyakit tiroid dan kekurangan nutrisi juga menyebabkan rambut gugur. Salah satu sebab rambut gugur yang jarang kita dengar ialah kekurangan protein.

Rambut diperbuat daripada protein. Bila tubuh kita kurang protein, penghasilan protein tak perlu akan terjejas dan ini termasuklah pertumbuhan rambut. Rambut akan tumbuh semula bila pengambilan protein adalah mencukupi.





Justeru itu, pengambilan ESP Shaklee dapat membantu merawat masalah rambut gugur. ESP merupakan sumber protein daripada kacang soya non-gmo yang paling mudah untuk diambil. Hanya letak dalam air dan terus minum. Pengambilan yang konsisten dapat membantu mengatasi masalah rambut gugur.



Dapatkan TIPS EKSKLUSIF pengambilan ESP dengan setiap pembelian.  


*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. 

Monday, 16 July 2018

Lawatan ke Show House Eco Grandeur Puncak Alam

Sabtu lepas saya berpeluang melawat show house Eco Grandeur kerana kebetulan diadakan open house. Dah lama sebenarnya nak pergi tapi selalu tak kesampaian. 2 minggu lepas, nak pergi la sebab ada Pet Carnival.

On the way dah sebenarnya. Waktu asar, kami singgah solat di Masjid Puncak Alam. Cantik dan luas masjid ni. Lupa pulak nak ambil gambar.

Bila dah habis solat, tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. Cakap kat Khadijah tak boleh pergi sebab hujan. Apa lagi merajuk la dia. So hari ni akhirnya tercapai juga hajat. Happy la dia.

Open house bermula pukul 6 petang. Masa kami sampai tu dah ramai orang. Mula-mula masuk dalam galeri dulu. Lepas tu, terus ke show house.

Memang cantik landskapnya. Ada semi-d dan banglo. Bagi saya, bilik tidur agak sempit bagi rumah semi-d. Sebab saya suka bilik yang luas. Harga semi-d bermula dari RM 980K.

Tengok 2 model je rumah semi-d. Banyak lagi model lain tapi tak sabar-sabar, terus pergi tengok rumah banglo. Rumah banglo pula ada yang 3 bilik dan 4 bilik. Harga dari RM 1.4M.

Ini kalau buat kat Besut dengan nilai juta-juta dah dapat rumah ala istana dah ni hehe. Tak pun boleh buat 4, 5 biji banglo dah ni.

Lepas tengok rumah, kami pergi pula ke tempat event. Open house ni makanannya bukan percuma. Tapi ok la. Tak mahal. RM 2 sepinggan. Kena beli voucher at least RM 10. Dan beli makanan di gerai yang disediakan. Ada satay, roti jala, kuih-muih, durian, cendol, laksa, mee, burger, spageti, air, makanan tak halal untuk non muslim pun ada 1 gerai. Jangan tersilap pergi beli kat situ pula. Naya. 

Sebenarnya ada persembahan kat pentas. Yang tak kenanya, time maghrib ada tarian tradisional. Kami lepas dah habis makan terus balik la. Lepas tu ada persembahan Aizat Amdan dll dan pertunjukan bunga api tapi malas nak tunggu dah. 

Lain kali harapnya boleh datang lain. Tak habis lagi explore rumah. InsyaAllah. 











































































































































Atau untuk order dan pertanyaan hubungi Kamilah : whatsapp 013 924 3387.