Wednesday, 12 April 2017

Tambah Susu Badan dan Berjaya Menyusukan Anak Hingga 2 Tahun

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 48: NUR FARAH LIZA RAMLI
[BERJAYA SUSUKAN ANAK SEHINGGA 2 TAHUN SELEPAS AMALKAN SUPPLEMEN SHAKLEE]

Assalamualaikum W.B.T. Nama saya Nur Farah Liza Ramli dan berumur 38 tahun. Saya menetap di Banting dan mempunyai 3 orang dan berkerja di bahagian Teknologi dan Maklumat.

Saya menghadapi masalah kekurangan susu ketika anak saya berumur 1 tahun 6 bulan. Pelbagai simptom-simptom dan gejala susu semakin menyusut telah saya hadapi. Rakan saya, Fatimah Azzahra Ismail, telah mencadangkan kepada saya supaya minum MealShakes dan ESP Shaklee secara konsisten. Beliau berasa simpati terhadap saya kerana saya berhasrat untuk menyusukan anak sehingga umur 2 tahun namun anak baru menjengah umur 1 tahun susu badan saya sudah menyusut.

Saya juga mendengar banyak pendapat dari ramai orang bahawa ESP Shaklee merupakan suplemen Shaklee yang sangat bagus untuk ibu yang sedang menyusukan anak. Saya mengamalkan 1 sudu Mealshakes dan 2 sudu ESP pada waktu pagi manakala pada waktu malam pula saya cuma mengambil 1 sudu ESP sahaja.

Selepas mengambil MealShakes dan ESP secara konsisten selama 6 bulan, saya lihat bayi saya selalu kenyang dan saya sendiri puas menyusukannya. Alhamdulillah, kini anak saya dapat menyusu badan sehingga 2 tahun.

Saranan saya kepada ibu-ibu yang mempunyai masalah seperti saya, ambillah MealShakes dan ESP secara konsisten. Saya berasa sangat gembira dan berbesar hati kerana menjumpai produk hebat Shaklee. Terima kasih Shaklee.

Tuesday, 28 March 2017

Bagaimana Oki Setiana Dewi Apply Law of Attraction Seawal Usia 4 Tahun Untuk Menjadi Pelakon Terkenal

Semalam stumble upon satu video kat youtube tentang Oki Setiana Dewi iaitu pelakon utama Ketika Cinta Bertasbih yang menjadi fenomena suatu ketika dulu. Filem islamik dari Indonesia ni diadaptasikan dari novel penulis terkenal iaitu Habiburrahman. Memang minat sungguh la dengan filem ni dulu sekali dengan pelakon-pelakonnya. Dah lupa sama ada novelnya pun ada dalam koleksi peribadi atau tidak. Rasanya ada kut.




Apa yang saya nak cerita ialah rupanya Oki Setiana Dewi dari kecil lagi (4 tahun) dah pun apply law of attraction untuk mencapai cita-citanya untuk menjadi pelakon terkenal. Macam mana tu? Beliau sering berlakon seolah-olah sedang menerima award pelakon dengan anak-anak patungnya sebagai audience. Seolah-olah beliau sedang buat ucapan di hari tersebut. Dan memegang sikat seolah-olah sedang memegang trofi yang dimenangi. Kelakar tapi ia memang berkesan sebenarnya sebagai salah satu cara untuk mencapai impian. Fake it until you make it.

Masa saya dengar beliau cakap tu, wow hebatnya. Dari sini dapat idea untuk buat perkara yang sama untuk diri sendiri dan juga keluarga. Sekarang Khadijah dah pun 7 tahun. Untuk diri sendiri pula tiada istilah terlambat kerana selagi masih hidup, kita bebas untuk berimpian.

Lagi yang menarik, beliau ada macam diari yang mencatat segala impian yang ditulis setiap hari. Bila dah capai, ticked. Dan boleh dikatakan hampir semua yang beliau tulis tersebut menjadi kenyataan termasuklah untuk menjadi pelakon. Hebat kan?

Saya dulu pun ada tulis diari tapi lebih kepada tempat meluah perasaan. Jadi bila dengar perkongsian Oki ni, rasa kena teruskan semula hobi tulis diari ni. Dari dulu lagi suka menulis sebenarnya. Boleh dikatakan apa aje yang terlintas di fikiran nak tulis. Lebih-lebih lagi to-do-list hari-hari. Wajib buat. Kalau tak, rasa tak lengkap jika semua tu ada dalam otak je dan tak ditulis.

Banyak lagi inspirasi yang boleh diambil daripada beliau. Dan juga banyak tips mencapai impian. Jomlah dengar sendiri perkongsian beliau. :)



Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order produk Shaklee dan sebarang pertanyaan.

Tuesday, 21 February 2017

Gila Meroyan Boleh Membunuh : Nutrisi Yang Diperlukan Untuk Mengelaknya

Melahirkan cahaya mata merupakan kenangan yang paling manis. Namun dalam masa yang sama ia boleh memberi tekanan. Ramai ibu tak kira yang pertama kali melahirkan atau pun yang telah banyak kali melahirkan akan mengalami pospartum blues. Ini termasuklah mood swing, keresahan dan kesukaran untuk tidur. Ini adalah perkara yang biasa dan tak perlu dirisaukan. 

Tekanan perasaan atau depression selepas melahirkan berpunca daripada pelbagai faktor termasuklah hormon yang turun naik semasa mengandung dan melahirkan, faktor persekitaran, kesakitan dan kesakitan semasa proses kelahiran dan semasa pantang, emosi, sokongan keluarga dan juga genetik yang di luar kawalan kita.

Sesetengah ibu pula mengalami keadaan yang lebih teruk, dikenali sebagai postpartum depressionSatu kajian menunjukkan 1 daripada 7 wanita mengalami postpartum depression. Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal JAMA Psychiatry itu menunjukkan 22% daripada jumlah tersebut mengalami postpartum depression sehingga setahun selepas melahirkan.

Simptom postpartum depression ialah :

  • Tekanan perasaan atau mood swing yang kronik
  • Sering menangis walaupun tanpa sebab
  • Hilang selera makan atau makan lebih banyak daripada biasa
  • Keletihan melampau
  • Hilang minat dalam aktiviti yang sebelumnya sangat disukai
  • Sering marah walaupun hal yang remeh-temeh
  • Kebimbangan tidak dapat menjadi ibu yang baik
  • Tak mampu berfikir dengan baik

Jika tidak dirawat, postpartum depression boleh berlanjutan hingga berbulan-bulan.

Manakala untuk postpartum psychosis atau dalam masyarakat kita lebih dikenali sebagai gila meroyan, keadaan ini jarang-jarang berlaku. Ia berlaku antara minggu pertama selepas kelahiran.

Simptom-simptom postpartum psychosis : 

  • Enggan makan
  • Halusinasi dan delusi
  • Gangguan tidur
  • Paranoid
  • Hilang ingatan
  • Bercakap sesuatu yang pelik dan tak masuk akal
  • Mendengar suara-suara ghaib yang menyuruh mereka melakukan perkara yang tak sepatutnya
  • Cuba mencederakan diri sendiri dan bayi
  • Selalu terfikir untuk mati atau bunuh diri.

Psikosis boleh mengancam nyawa jika tak dirawat dengan segera. Dalam masyarakat kita, psikosis sering juga disalah erti sebagai gangguan makhlus halus atau akibat buatan orang. Sedangkan ia memang berkait rapat dengan gangguan pada otak. Justeru itu perlu berhati-hati dalam mendiagnos pesakit dengan simptom-simptom ini. 

Nutrien Untuk Postpartum Depression dan Postpartum Psychosis.



Menurut Virginia Hopkins Health Watch, postpartum depression berkait rapat dengan ketidakseimbangan kimia dalam otak, yang berpunca daripada kekurangan nutrien yang menstabilkan neurotransmitter serotonin dan norepinephrine. Dalam kes ini rawatan doktor diperlukan, selain menggunakan vitamin dan herba sebagai tambahan. 

Suplemen berikut boleh membantu para ibu semasa pantang dalam mengelak tekanan atau depression :

Iron atau Zat Besi 
Iron atau zat besi boleh mempengaruhi mood dan boleh menyebabkan kemurungan pada wanita yang mengalami masalah anemia. Pengambilan VitaLea Shaklee (mengandungi iron) yang konsisten dapat mengelak risiko anemia .

Vitamin B12
Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan gangguan pada mood. Kekurangan vitamin B12 akan meningkatkan risiko kemurungan 2 kali ganda. Vitamin B Kompleks Shaklee mengandungi vitamin B12 yang senang diserap oleh wanita hamil.

Riboflavin, atau vitamin B2
Riboflavin, atau vitamin B2, boleh membantu mengurangkan risiko postpartum depression dan postpartum psychosis. Dalam Journal of Affective Disorders, para pengkaji mengkaji riboflavin bersama dengan folate, cobalamin dan pyridoxine. Riboflavin satu-satunya vitamin yang memberi kesan positif terhadap ketidakseimbangan mood. 

Asid Folik 
Kekurangan asid folik juga boleh mengganggu mood seseorang. Cara untuk meningkatkan paras asid folik dengan cepat ialah dengan mengambil 3 tablet vitamin B Kompleks 3 atau 4 kali sehari. Oleh sebab vitamin B mudah larut dalam air, ibu perlu memastikan pengambilan vitamin B dalam jumlah yang mencukupi setiap hari. Vitamin B Kompleks Shaklee dilengkapi dengan asid folik. 

Inositol 
Wanita dengan postpartum depression mempunyai paras inositol yang rendah. Inisitol terkandung dalam Lecithin Shaklee. Pengambilan Lecithin Shaklee dalam amaun yang banyak, 1 hingga 3 kapsul, untuk 3 atau 4 kali sehari boleh meningkatkan paras inositol dalam badan sehingga 70%.

Asid lemak Omega 3
Asid lemak Omega 3 dalam minyak ikan, terutamanya DHA, diperlukan untuk fungsi sistem saraf yang normal. Wanita yang mengalami kemurungan selepas melahirkan biasanya mengalami kekurangan asid lemak Omega 3 (DHA) berbanding mereka yang tak mengalaminya. Paras asid lemak Omega 3 (EPA) yang rendah pula berkait rapat dengan tahap kemurungan.

EPA dan DHA merupakan asid lemak perlu, bermakna kita perlu mengambilnya dalam diet untuk mencukupkan keperluan harian. Simpanan DHA dalam tubuh akan berkurangan sehingga 50% sepanjang kehamilan dan tidak akan kembali kepada asal sehinggalah 6 bulan selepas kelahiran. 

Oleh sebab otak bayi terdiri daripada 60% lemak, pengambilannya sangat-sangat penting. Jika ibu tak dapat mengambil sumber makanan yang mengandungi asid lemak Omega 3 secukupnya, ia hendaklah ditampung dengan pengambilan suplemen minyak ikan. Pengambilan Omega Guard Shaklee boleh membantu mengurangkan kemurungan selepas bersalin.

Kalsium dan Vitamin D
Menurut University of Michigan Depression Center, kalsium boleh membantu mengurangkan simptom postpartum depression. Untuk memastikan badan dapat menyerap kalsium dengan sepenuhnya, vitamin D perlu diambil dalam jumlah yang mencukupi. Keperluan kalsium untuk wanita yang menyusu ialah 1000 mg, dengan upper limit 2500 mg dan vitamin D 400 international units. Ostematrix (kalsium) Shaklee lengkap dengan vitamin D.

Potassium
Ibu yang bersalin mungkin mengalami penurunan paras potassium yang berkait rapat dengan penurunan paras progesterone. Ia  boleh menyebabkan postpartum depression. Performance Drinks dan VitaLea Shaklee mengandungi potassium yang diperlukan.

Selenium
Paras selenium yang mencukupi adalah penting untuk mencegah kemurungan dan kerisauan. Pengambilan selenium dalam jumlah yang mencukupi telah terbukti dapat melegakan kemurungan dan keresahan yang disebabkan oleh banyak sebab yang memberi tekanan/stress. Pelbagai kajian membuktikan keberkesanannya dalam menghalang kemurungan. Vitamin E Shaklee dilengkapi dengan selenium yang juga bertindak sebagai antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel otak akibat tindakan radikel bebas.

Tryptophan
Serotonin merupakan neurotransmitter, bahan kimia yang penting untuk keseimbangan mood. Ketidakseimbangan paras serotonin boleh mempengaruhi mood yang menyebabkan kemurungan. Otak memerlukan bekalan asid amino (tryptophan) dan vitamin B6 yang mencukupi untuk menghasilkan serotonin. Protein dalam makanan hanya mengandungi peratusan tryptophan yang sedikit berbanding asid amino lain. Hanya kira-kira 3 peratus tryptophan dalam makanan ditukarkan kepada serotonin dalam otak. ESP Shaklee mengandungi tryptophan iaitu salah satu daripada 9 asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan mesti diambil daripada diet pemakanan.

Pengambilan suplemen selepas kelahiran merupakan langkah terbaik untuk mengelak postpartum depressionSelain pemakanan yang baik, rehat yang mencukupi, sokongan keluarga juga penting dalam mengelak masalah ini. Selain itu, penting juga untuk ibu-ibu mengamalkan zikir-zikir dan mendengar bacaan Alquran ketika dalam pantang dan tak dapat melakukan ibadat seperti solat. Amalan rohani dapat membantu ibu lebih tenang ketika tubuh berada dalam keadaan lemah dan 'fragile'. 

Ahli keluarga juga perlu 'alert' jika mendapati ibu lepas bersalin mempunyai tanda-tanda seperti yang disebutkan di atas. Para suami juga tak dapat tidak, mesti memiliki ilmu pengetahuan serba sedikit mengenai kehamilan dan kelahiran supaya kejadian yang tak diingini dapat dielak. 

Rujukan : 
http://www.babycenter.com/0_postpartum-depression_227.bc
http://www.livestrong.com/article/323770-herbal-vitamin-supplements-to-treat-postpartum-depression/
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/basics/symptoms/con-20029130

Untuk konsultasi lanjut mengenai vitamin untuk ibu lepas bersalin, boleh hubungi saya melalui whatsapp atau sms : 013-924 3387 (Kamilah)

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...