Tuesday, 21 February 2017

Gila Meroyan Boleh Membunuh : Nutrisi Yang Diperlukan Untuk Mengelaknya

Melahirkan cahaya mata merupakan kenangan yang paling manis. Namun dalam masa yang sama ia boleh memberi tekanan. Ramai ibu tak kira yang pertama kali melahirkan atau pun yang telah banyak kali melahirkan akan mengalami pospartum blues. Ini termasuklah mood swing, keresahan dan kesukaran untuk tidur. Ini adalah perkara yang biasa dan tak perlu dirisaukan. 

Tekanan perasaan atau depression selepas melahirkan berpunca daripada pelbagai faktor termasuklah hormon yang turun naik semasa mengandung dan melahirkan, faktor persekitaran, kesakitan dan kesakitan semasa proses kelahiran dan semasa pantang, emosi, sokongan keluarga dan juga genetik yang di luar kawalan kita.

Sesetengah ibu pula mengalami keadaan yang lebih teruk, dikenali sebagai postpartum depressionSatu kajian menunjukkan 1 daripada 7 wanita mengalami postpartum depression. Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal JAMA Psychiatry itu menunjukkan 22% daripada jumlah tersebut mengalami postpartum depression sehingga setahun selepas melahirkan.

Simptom postpartum depression ialah :

  • Tekanan perasaan atau mood swing yang kronik
  • Sering menangis walaupun tanpa sebab
  • Hilang selera makan atau makan lebih banyak daripada biasa
  • Keletihan melampau
  • Hilang minat dalam aktiviti yang sebelumnya sangat disukai
  • Sering marah walaupun hal yang remeh-temeh
  • Kebimbangan tidak dapat menjadi ibu yang baik
  • Tak mampu berfikir dengan baik

Jika tidak dirawat, postpartum depression boleh berlanjutan hingga berbulan-bulan.

Manakala untuk postpartum psychosis atau dalam masyarakat kita lebih dikenali sebagai gila meroyan, keadaan ini jarang-jarang berlaku. Ia berlaku antara minggu pertama selepas kelahiran.

Simptom-simptom postpartum psychosis : 

  • Enggan makan
  • Halusinasi dan delusi
  • Gangguan tidur
  • Paranoid
  • Hilang ingatan
  • Bercakap sesuatu yang pelik dan tak masuk akal
  • Mendengar suara-suara ghaib yang menyuruh mereka melakukan perkara yang tak sepatutnya
  • Cuba mencederakan diri sendiri dan bayi
  • Selalu terfikir untuk mati atau bunuh diri.

Psikosis boleh mengancam nyawa jika tak dirawat dengan segera. Dalam masyarakat kita, psikosis sering juga disalah erti sebagai gangguan makhlus halus atau akibat buatan orang. Sedangkan ia memang berkait rapat dengan gangguan pada otak. Justeru itu perlu berhati-hati dalam mendiagnos pesakit dengan simptom-simptom ini. 

Nutrien Untuk Postpartum Depression dan Postpartum Psychosis.



Menurut Virginia Hopkins Health Watch, postpartum depression berkait rapat dengan ketidakseimbangan kimia dalam otak, yang berpunca daripada kekurangan nutrien yang menstabilkan neurotransmitter serotonin dan norepinephrine. Dalam kes ini rawatan doktor diperlukan, selain menggunakan vitamin dan herba sebagai tambahan. 

Suplemen berikut boleh membantu para ibu semasa pantang dalam mengelak tekanan atau depression :

Iron atau Zat Besi 
Iron atau zat besi boleh mempengaruhi mood dan boleh menyebabkan kemurungan pada wanita yang mengalami masalah anemia. Pengambilan VitaLea Shaklee (mengandungi iron) yang konsisten dapat mengelak risiko anemia .

Vitamin B12
Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan gangguan pada mood. Kekurangan vitamin B12 akan meningkatkan risiko kemurungan 2 kali ganda. Vitamin B Kompleks Shaklee mengandungi vitamin B12 yang senang diserap oleh wanita hamil.

Riboflavin, atau vitamin B2
Riboflavin, atau vitamin B2, boleh membantu mengurangkan risiko postpartum depression dan postpartum psychosis. Dalam Journal of Affective Disorders, para pengkaji mengkaji riboflavin bersama dengan folate, cobalamin dan pyridoxine. Riboflavin satu-satunya vitamin yang memberi kesan positif terhadap ketidakseimbangan mood. 

Asid Folik 
Kekurangan asid folik juga boleh mengganggu mood seseorang. Cara untuk meningkatkan paras asid folik dengan cepat ialah dengan mengambil 3 tablet vitamin B Kompleks 3 atau 4 kali sehari. Oleh sebab vitamin B mudah larut dalam air, ibu perlu memastikan pengambilan vitamin B dalam jumlah yang mencukupi setiap hari. Vitamin B Kompleks Shaklee dilengkapi dengan asid folik. 

Inositol 
Wanita dengan postpartum depression mempunyai paras inositol yang rendah. Inisitol terkandung dalam Lecithin Shaklee. Pengambilan Lecithin Shaklee dalam amaun yang banyak, 1 hingga 3 kapsul, untuk 3 atau 4 kali sehari boleh meningkatkan paras inositol dalam badan sehingga 70%.

Asid lemak Omega 3
Asid lemak Omega 3 dalam minyak ikan, terutamanya DHA, diperlukan untuk fungsi sistem saraf yang normal. Wanita yang mengalami kemurungan selepas melahirkan biasanya mengalami kekurangan asid lemak Omega 3 (DHA) berbanding mereka yang tak mengalaminya. Paras asid lemak Omega 3 (EPA) yang rendah pula berkait rapat dengan tahap kemurungan.

EPA dan DHA merupakan asid lemak perlu, bermakna kita perlu mengambilnya dalam diet untuk mencukupkan keperluan harian. Simpanan DHA dalam tubuh akan berkurangan sehingga 50% sepanjang kehamilan dan tidak akan kembali kepada asal sehinggalah 6 bulan selepas kelahiran. 

Oleh sebab otak bayi terdiri daripada 60% lemak, pengambilannya sangat-sangat penting. Jika ibu tak dapat mengambil sumber makanan yang mengandungi asid lemak Omega 3 secukupnya, ia hendaklah ditampung dengan pengambilan suplemen minyak ikan. Pengambilan Omega Guard Shaklee boleh membantu mengurangkan kemurungan selepas bersalin.

Kalsium dan Vitamin D
Menurut University of Michigan Depression Center, kalsium boleh membantu mengurangkan simptom postpartum depression. Untuk memastikan badan dapat menyerap kalsium dengan sepenuhnya, vitamin D perlu diambil dalam jumlah yang mencukupi. Keperluan kalsium untuk wanita yang menyusu ialah 1000 mg, dengan upper limit 2500 mg dan vitamin D 400 international units. Ostematrix (kalsium) Shaklee lengkap dengan vitamin D.

Potassium
Ibu yang bersalin mungkin mengalami penurunan paras potassium yang berkait rapat dengan penurunan paras progesterone. Ia  boleh menyebabkan postpartum depression. Performance Drinks dan VitaLea Shaklee mengandungi potassium yang diperlukan.

Selenium
Paras selenium yang mencukupi adalah penting untuk mencegah kemurungan dan kerisauan. Pengambilan selenium dalam jumlah yang mencukupi telah terbukti dapat melegakan kemurungan dan keresahan yang disebabkan oleh banyak sebab yang memberi tekanan/stress. Pelbagai kajian membuktikan keberkesanannya dalam menghalang kemurungan. Vitamin E Shaklee dilengkapi dengan selenium yang juga bertindak sebagai antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel otak akibat tindakan radikel bebas.

Tryptophan
Serotonin merupakan neurotransmitter, bahan kimia yang penting untuk keseimbangan mood. Ketidakseimbangan paras serotonin boleh mempengaruhi mood yang menyebabkan kemurungan. Otak memerlukan bekalan asid amino (tryptophan) dan vitamin B6 yang mencukupi untuk menghasilkan serotonin. Protein dalam makanan hanya mengandungi peratusan tryptophan yang sedikit berbanding asid amino lain. Hanya kira-kira 3 peratus tryptophan dalam makanan ditukarkan kepada serotonin dalam otak. ESP Shaklee mengandungi tryptophan iaitu salah satu daripada 9 asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan mesti diambil daripada diet pemakanan.

Pengambilan suplemen selepas kelahiran merupakan langkah terbaik untuk mengelak postpartum depressionSelain pemakanan yang baik, rehat yang mencukupi, sokongan keluarga juga penting dalam mengelak masalah ini. Selain itu, penting juga untuk ibu-ibu mengamalkan zikir-zikir dan mendengar bacaan Alquran ketika dalam pantang dan tak dapat melakukan ibadat seperti solat. Amalan rohani dapat membantu ibu lebih tenang ketika tubuh berada dalam keadaan lemah dan 'fragile'. 

Ahli keluarga juga perlu 'alert' jika mendapati ibu lepas bersalin mempunyai tanda-tanda seperti yang disebutkan di atas. Para suami juga tak dapat tidak, mesti memiliki ilmu pengetahuan serba sedikit mengenai kehamilan dan kelahiran supaya kejadian yang tak diingini dapat dielak. 

Rujukan : 
http://www.babycenter.com/0_postpartum-depression_227.bc
http://www.livestrong.com/article/323770-herbal-vitamin-supplements-to-treat-postpartum-depression/
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/basics/symptoms/con-20029130

Untuk konsultasi lanjut mengenai vitamin untuk ibu lepas bersalin, boleh hubungi saya melalui whatsapp atau sms : 013-924 3387 (Kamilah)

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Thursday, 16 February 2017

Ubat Hipertiroid Tanpa Perlu Pembedahan



SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 5 : NORHASNIDA MOHAMAD NAYAN


[HYPERTHYROID SUDAH STABIL & TAK PERLU BERGANTUNG DENGAN UBAT LAGI]


Saya, Norhasnida Mohamad Nayan atau lebih mesra dengan panggilan Nieda. Saya disahkan menghidap penyakit tiroid atau lebih tepat lagi hyperthyroid sejak tahun 1999.


Banyak komplikasi akibat penyakit hyperthyroid ni terpaksa saya tanggung sampai sekarang. Penyakit tiroid ni biasanya berpunca daripada keturunan dan ia akan kekal dengan kita seumur hidup. Cuma tahap keseriusan tu je boleh berbeza-beza. Kadang-kadang boleh jadi teruk dan kadang-kadang pesakit tiroid ni akan sihat seperti biasa.


Bagi saya, saya alami masalah rambut yang sangat kronik dan terus botak, saya juga jadi sangat kurus akibat penurunan berat badan yang mendadak kerana ketidakstabilan hormon, muka nampak cengkung, period tak teratur dan selalu letih, bernafas sampai tercungap-cungap akibat degup jantung yang terlalu laju.


Pada peringkat awal dulu, saya memang tiada pilihan dan terpaksa bergantung sepenuhnya kepada ubat untuk tiroid dan ubat untuk stabilkan degupan jantung. Bayangkan degup jantung saya melebihi 100 beat seminit dalam keadaan saya duduk saja tanpa buat apa-apa aktiviti! Kalau keadaan ni dibiarkan, saya mungkin akan mendapat kegagalan jantung sebab jantung bekerja lebih daripada yang sepatutnya.


Penyakit tiroid ni banyak menjadikan hidup saya agak huru-hara tapi apa yang saya nak kata ini adalah miracle dari Allah. Syukur sangat sebab saya pun dah tak perlu lagi bergantung hidup dengan ubat.


Pernah suatu malam tu saya ambil ubat untuk selsema dan asthma sebab saya memang kena selsema teruk dah seminggu. 3 hari lepas kena selsema, saya batuk pulak. Bila dah batuk maka bermulalah episod nak start kena asthma. So doktor bagi pulak ubat asthma. Sebelum tu kat klinik dah kena nebulizer dah. Ini kali pertama saya kena nebublizer semula selepas lebih kurang 3 tahun saya berjaya mengelak.


Lepas makan ubat-ubat tu, saya terus rasa menggigil. Jantung jadi laju... Allahuakhbar!. Ini lah masalah saya yang ada penyakit tiroid (hyperthyroid) ni. Walaupun penyakit tiroid (hyperthyroid) saya dah stabil tapi penyakit ini jenis yg kekal dengan kita seumur hidup tau. Sebab tu masih banyak hal berkaitan yang perlu dijaga rapi. Penyakit ini boleh berulang bila-bila masa saja dan dia datang tanpa sebarang signal pun. Jadi ada beberapa pantang-larang yang perlu dipatuhi oleh orang yang menghidap penyakit tiroid macam saya ni sebenarnya.


Bila jantung jadi laju, badan gigil saya pun mulalah penat. So saya tidur awal malam tu. Pukul 5.00 pagi dah terbangun. Langsung tak boleh tidur sebab masih menggigil dan jantung masih laju. Tak selesa sungguh.


Saya terus ambil megadose Vivix & NutriFeron. Lebih kurang 30 minit lepas saya dah boleh rasa degup jantung saya semakin sekata & reda dan slow semula.


Orang yang hyperthyroid macam saya ni, sistem imun kami sangatlah tipis dan rapuh. Masa saya mula-mula kena hyperthyroid ni dulu, sakit, demam, selsema tu memang jadi rutin lah. 2 atau 3 bulan sekali mesti kena. Itu belum termasuk dengan alahan yang macam-macam tu. Alahan dengan seafood, dengan cahaya matahari lah. Saya dulu tak boleh kena cahaya matahari lebih-lebih tau. Kalau kena, confirmed lepas tu mata saya akan jadi merah yg teruk dan bengkak sampaikan saya terpaksa dapatkan rawatan khas daripada pakar mata masa tu. Kalau makan seafood pulak habis gatal sana sini. Bibir pun jadi bengkak.


Kalau kena gigit dengan serangga sikit pun saya boleh jadi bengkak-bengkak yang teruk sampai berminggu-minggu menanggung. Saya jadi super sensitive. Tapi semuanya berubah sekelip mata bila saya disahkan menghidap hyperthyroid. Sistem pertahanan badan saya roboh. Askar-askar yg menjaga benteng semuanya tewas.


Lama-lama bila saya kenal Shaklee, saya start amalkan pengambilan suplemen. Antaranya Vitamin C, B-Complex, Ostematrix, ESP & Vivix. ini antara yang paling konsisten saya ambil.


Selain daripada semua tu saya jugak ambil NutriFeron. NutriFeron ini lah yang bantu bangunkan benteng pertahanan badan saya danbantu kukuhkan balik sistem imun saya.


Saya bersyukur sangat sebab kenal Shaklee. Kalau tidak mungkin sampai ke hari ni saya bergantung hidup dengan ubat. Ubat bukanlah tak bagus, tapi kalau saya ada pilihan yang lebih semulajadi, berkesan pula tu, kenapa tidak kan?


Saya juga pernah terpaksa jalani 4 kali pembedahan untuk buang breast lump. Setiap 2 tahun lump tu akan berulang dan setiap kali tu lah saya terpaksa lalui pembedahan untuk buang dan ultrasound yang saya buat pada tahun 2014 menunjukkan masih banyak lagi ketulan yang berpotensi untuk menjadi lump tapi Alhamdulillah semuanya hilang.


Sekarang saya dah lebih sihat, bacaan TSH, T3 & T4 saya juga dah lama stabil, asthma pun dah jarang sangat menyerang, tiada lagi alahan kecuali pada habuk, kepala yang dulunya botak pun dah dipenuhi dengan rambut semula dan berat badan pun dah ideal. Tak lagi kurus kering macam dulu dan saya juga dah tak perlu keluar masuk bilik bedah untuk buang breast lump lagi.






















Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Sukar Mengandung Kali Kedua Hingga Stress Dengan Pertanyaan Orang

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 3 : DAUD MOHAMAD


[PENANTIAN HAMIL CAHAYA MATA KEDUA SELAMA 10 TAHUN BERAKHIR]


Assalamualaikum.
Saya Daud Mohamad. Berumur 33 tahun, telah berkahwin 11 tahun yang lalu dan dikurniakan seorang anak kini berumur 10 tahun.


Setiap kali berjumpa dengan adik beradik dan saudara mara. Soalan yang pertama ditanya mesti soal anak. Bila lagi nak tambah anak? Takkan sorang je? Merancang ke?


Fuh sabar je lah yang tanya tu tak fikir langsung perasaan orang. Kesian kat isteri saya jadi stress bila orang tanya macam tu. Kadang-kadang yang tanya tu tak tengok batang hidung sendiri. Sebab ada yang tanya tu anak dia sendiri dah lama kahwin tapi masih belum dikurniakan anak. Emm tak tau nak cakap apa kan.


Jawapan yang biasa saya berikan “belum ada rezeki lagi dan Allah sebaik-baik perancang”. Saya dan isteri dah buat pemeriksaan doktor masing-masing tiada masalah.


Sebelum ni isteri makan produk Shaklee tak konsisten. Alhamdulillah sejak saya suruh wife minum Vivix konsisten selama sebulan lebih dan saya juga turut minum sekali. Akhirnya wife saya berjaya hamil setelah 10 tahun menunggu. Masa wife kata period tak datang lagi terus dia suruh saya beli pregnancy test. Alhamdulillah positif asbab minum Vivix dan semuanya dengan Izin Allah juga.


Berkat kesabaran dan doa yang tak pernah putus. InsyaAllah kami bakal menimang cahaya mata yang kedua pada bulan Julai 2017 nanti. Kini kandungan isteri saya dah 4 bulan lebih. Moga segalanya dipermudahkan.


Bagi mereka yang belum dikurniakan anak. Cubalah Vivix sebagai ikhtiar. Vivix ni berfungsi untuk memperbaiki sel-sel tubuh kita yang rosak akibat dari pemakanan yang tak seimbang, radikal bebas dan gaya hidup yang tidak sihat. InsyaAllah apabila sel-sel tubuh kita elok, kesihatan kita bertambah baik. Dan pengambilan Vivix dapat membantu meningkatkan kesihatan kita secara menyeluruh. InsyaAllah.


Alhamdulillah. Inilah Shaklee Effect saya.



Sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah) untuk order dan sebarang pertanyaan.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...