Tuesday, 2 September 2014

17 Sebab Anda Perlu Lebihkan Pengambilan Omega 3 - Part 2

Entry ini adalah lanjutan daripada entry terdahulu tentang kepentingan Omega.

17 sebab anda perlu mengambil Omega-3 - Part 1 

6. Merendahkan tekanan darah 

Kajian menunjukkan bahawa mereka yang makan lebih ikan dalam diet mereka mempunyai tekanan darah yang lebih rendah berbanding dengan mereka yang tidak makan ikan. Omega 3 menyihatkan saluran darah dan menjadikan ia lebih fleksibel dalam mengawal tekanan darah. Kebaikan Omega 3 lebih jelas dilihat pada mereka yang telah pun mengalami hipertension. Satu kajian terbaru menunjukkan mereka yang mengambil suplemen minyak ikan dalam dos yang tinggi mampu melindungi jantung dari stress akibat kerja. 


7. Melegakan kesakitan (Pain-killer)

Omega 3 mampu mengurangkan inflamasi (radang atau bengkak) yang berkaitan dengan sendi atau otot yang biasanya diatasi dengan pengambilan ubat non-steroidal anti-inflammatory (NSAIDs) seperti ibuprofen. Dalam satu kajian, 250 pesakit yang mengalami kesakitan yang kronik telah mengambil 1.2 g DHA/EPA setiap hari. Keputusan menunjukkan kira-kira 60% daripada pesakit tersebut berpuas hati dengan perubahan yang dirasai setelah mengambil minyak ikan. Kesimpulan daripada kajian ini, pengambilan suplemen EPA/DHA mungkin lebih selamat daripada pengambilan NSAIDs untuk mengurangkan kesakitan.

8. Penting untuk kesihatan mata

DHA Omega 3 terdapat pada retina, macula dan bahagian mata yang lain. Kajian menunjukkan DHA memainkan peranan penting dalam kesihatan mata. Bahkan, DHA terdiri daripada 93% Omega 3 dalam tisu mata. Sesetengah kajian juga mendapati supleman DHA mampu memperbaiki kesan visual pada bayi pramatang.  




9. Omega-3 mengurangkan gejala asma

Asma sering dikaitkan dengan faktor persekitaran dan juga faktor pemakanan sebagai faktor utama. Beberapa kajian mendapati pesakit asma mempunyai kadar omega-3 yang rendah dalam tubuh berbanding mereka yang tidak menghidap asma. Beberapa kajian lain menunjukkan diet yang kaya dengan omega-3 (dan lebih rendah omega-6) memberi kesan positif kepada pesakit asma. 


Hubungi saya untuk mendapatkan suplemen anda :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387
Call 09-690 3059



Laman Web Shaklee Malaysia Kini Berwajah Baru!

Demi memenuhi kehendak pelanggan, Shaklee sentiasa melakukan pembaharuan dari semasa ke semasa. Ini membuatkan saya makin jatuh cinta dengan Shaklee hehe. Sentiasa prihatin dengan kehendak pelanggan. Thumbs up Shaklee! 

Dari memperkenalkan sistem online untuk pengedar Shaklee (Shaklee2u), order online untuk pelanggan Shaklee (eSell), pejabat Shaklee yang baru, dan macam-macam lagi. Terbaru, laman web Shaklee Malaysia kini berwajah baru!


Laman web Shaklee Malaysia yang lama




Laman web Shaklee Malaysia yang baru


Selain info produk yang lebih terperinci, antara paparan yang menarik ialah link kepada laman web Shaklee seluruh dunia. Untuk pengetahuan anda, Shaklee hanya terdapat di 8 buah negara, termasuk Malaysia. Jadi peluang untuk menjana pendapatan dengan Shaklee terbuka luas untuk anda. 


harga kolagen shaklee
Info produk Shaklee yang lebih terperinci


Bak kata mentor saya, kalau rasa pasaran kat Malaysia ni dah tepu, silalah jual di Indonesia (yang mempunyai kira-kira 253 juta penduduk) ye. Hehe gurau je.   


laman web shaklee luar negara
Link kepada laman web Shaklee seluruh dunia



Laman web Shaklee Amerika Syarikat

Satu perkataan yang boleh saya katakan tentang laman web baru Shaklee ini ialah : AWESOME. Lawati laman web Shaklee di Shaklee Malaysia.  


Saya pengedar sah Shaklee. Hubungi saya :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387
Call 09-690 3059


Monday, 1 September 2014

CARA BELI KERETA TUNAI - AWAS : BANK SANGAT TIDAK SUKA ARTIKEL INI

Pernah baca artikel ni? Mungkin ada yang pernah baca kat fb. Saya letak dalam blog sebagai rujukan untuk masa akan datang dan mungkin juga berguna untuk anda juga. Mana tahu nanti nak beli kereta cash kan? 


CARA BELI KERETA TUNAI - AWAS : BANK SANGAT TIDAK SUKA ARTIKEL INI 


Keperluan : Perlu kereta untuk kerja
Batasan : Nak kumpul duit cukup sampai tua tak beli kereta
Solusi biasa : Pinjam Bank
Harga Kereta : RM40,000 - D/P RM4000 - bulanan RM438.33
Interest : 3.5% 
Tempoh : 9 Tahun
Keuntungan Bank : RM11,339.64 (lebih tinggi jika buat ZERO d/p dan ini tidak termasuk jika selalu kena penalti bayaran lewat)
Documentation Pembelian : RM4000 (Bank, Agreement, Insurance, JPJ yang semua ini biasa car dealer tak benarkan kita buat sendiri kecuali menggunakan runner mereka dengan rate yang telah mereka tetapkan...kita sain jer, lepas tu kita juga kena bayar bulan-bulan).
Jumlah EXTRA yang perlu dibayar kerana buat loan : RM25,339.64

Kita nak buat begini
Harga kereta : RM40,000 (RM38,000 - biasa boleh nego kalau tunai)
Bayaran : RM38,000
Untung bank : ZERO


Masalah biasanya ialah susah orang nak tunggu kerana kereta sangat perlu untuk pergi dan balik kerja. Mari saya cadangkan satu cara yang pernah berjaya dibuat oleh mereka yang pernah datang meminta nasihat sebelum ini (kita panggil beliau "Najib" - fresh graduate yang bekerja dengan swasta).

Anda target untuk memiliki sebuah Perodua Myvii berharga RM40,000 atau yang setaranya.
Misi : Kumpul duit RM40,000
Tapi : Perlu kereta segera

Kumpul RM 4,000 dan mula dari situ. Dengan RM 4000 itu boleh bayar downpayment HUTANG kereta baru ATAU dengan RM 4000 itu boleh dapatkan sebuah Perodua Kelisa / Kancil yang berusia lebih 12 tahun. Masa ini biasanya bank sudah tak bagi finance kereta seumur itu dan harganya akan drop serendah-rendahnya kerana sasaran hanya kepada pembeli tunai. RM4000 boleh dapatkan sebuah kereta Kancil yang sangat mungkin kosmetiknya kurang tapi kerosakannya mungkin kurang.

Najib pilih ikuti nasihat untuk beli sebuah Perodua Kancil EX660 yang masih berkeadaan baik dengan harga RM 3500 (Sebenarnya Proton Wira pun boleh dapat harga begitu...cuba cari di Mudah.My dan pastikan kita tak silap pilih kereta bermasalah). Pilih model yang spare-part dan repair murah dan kalau lebih baik dapatkan kereta yang dalam kondisi terjaga. Sekarang, untuk tujuan pergi dan balik kerja sudah tercapai. Yang tak tercapai ialah tiap-tiap raya tak boleh nak eksyen dengan bekas gelfren kononnya nak tunjukkan "achievement". Tahap ni, kena sabar sikit kerana kawan-kawan sebaya termasuk junior sekolah pun dah mula tayang Honda City mereka (hutang) bayar tempoh maksimum.

TETAPI walaupun tiada komitmen bulanan, Najib dinasihatkan untuk membuat tabungan sebanyak RM 450 sebulan di dalam pelaburan koperasi yang menguntungkan. Kalau beli kereta baru pun, RM 450 juga akan bayar bulan-bulan...anggaplah macam beli kereta dengan loan cuma RM 450 kita laburkan bukan bayarkan loan. Dalam kes ini, Najib saya sarankan untuk melabur dalam KPF (Koperasi Permodalan Felda) kerana beliau juga anak Peneroka. Untuk pengetahuan, KPF bayar dividen sangat tinggi juga (selain itu dengarnya Koperasi Angkatan Tentera juga tinggi pulangannya). Jika tidak, paling teruk pun boleh masukkan dalam ASB atau Tabung Haji dengan kadar dividen yang "not bad" lah...jangan simpan dalam akaun simpanan yang ada ATM dan kemudian susah nak disiplinkan diri bila Sarcasteek keluarkan design-design baru...gatal jer nak gi shopping. Boleh juga cari prospek pelaburan lain yang mungkin lebih baik seperti emas, unit amanah, bon dan lain-lain, cuba intai-intai perunding kewangan yang terbukti rekodnya (saya cadangkan perunding dari The Millionaire Sister Group)
RM450 x 89 bulan = RM40,050

Apabila disekalikan dengan dividen pelaburan, tempoh 89 bulan itu boleh dikurangkan sehingga 70 bulan ataupun pada tempoh yang sama boleh dapat sampai RM55k-60k
Untuk kes Najib, beliau dapat disiplinkan diri untuk menyimpan RM450 dan dilabur dalam prospek pelaburan yang cerdik. Bulan ke 70 sahaja, beliau dah ada RM40k (kira-kira 5 tahun lebih). Mari kita mula kira

Dalam simpanan : RM40,000
Harga Perodua Kancil lama : RM2000
Tempoh tahan sabar kerana tak macho : 70 bulan

Ok, asalnya beliau nak beli sebuah kereta MyVii baru RM40k kan? Tapi selepas beliau dah ada kuasa tunai, beliau dapat beli sebuah Honda CRV terpakai yang masih dalam kondisi "Nora Danish" (cun) dan mempunyai maintenance yang rendah serta trade-in value yang tinggi dengan apa yang beliau ada. Disebabkan pembelian secara tunai, sebuah kereta Honda CRV dengan harga buka RM55k boleh tawar sampai harga RM45,000.

Sekarang, Najib sedang mencarum semula dalam dana keretanya sebanyak RM600 sebulan. Dalam tempoh 7 tahun akan datang, Najib boleh memiliki sebuah Mercedes S320 terpakai dengan harga RM100k (harga beli baru RM800k). Ada cara lebih baik jika masih sabar, beli sahaja kereta pada nilaian RM20-30k dan selebihnya teruskan mencarum untuk pelaburan dan lebarkan prospek pelaburan yang ada. Macam orang tanam pokok yang dah berbuah, nak ambil buah jangan tebang pokok tu, trim sikit sudahlah...and let the money work for you.

Kita tak perlu jadi penganalisis ekonomi untuk jadikan kita bijak. Kita cuma perlu BERPUASA sedikit. 7 tahun sahaja orang rasa tak cool bawa kereta cabuk. Lepas 7 tahun...kawan yang pakai Hondai City tu masih terkial-kial bayar bulanan. Awak dah bawa kereta lebih tinggi statusnya secara TUNAI.

Boleh cuba sekarang. Saya tahu kerana saya pernah jadi orang bodoh yang rakus mahukan impresi orang dengan kereta baru yang HUTANG dan dari situ saya belajar...untuk BERPUASA dan beli kereta bukan untuk tayang pada orang lalu saya mampu bebas dari hutang kereta. Saya juga pernah berkata, kenapalah aku bodoh sangat kerana tidak tahu perkara ini dari zaman muda dahulu lagi.

Jaguar S-Type (muka jongos) pada zaman kegemilangannya pada tahun 2001 dahulu berharga sekitar RM800k dan hanya RM50k pada hari ini. Orang tetap lihat...itu ialah Jaguar. Bawa Jaguar baru RM800k dan Jaguar terpakai RM50k jenamanya tetap sama. Pak Bilal yang taknak kahwinkan anaknya kepada kamu kerana kamu pakai Kancil 660 pun tak tahu beza harga Jaguar baru dan 2nd hand pun.

Beli kereta untuk keperluan...jangan bayar lebih untuk puaskan hati sendiri dengan sakitkan mata dan hati orang lain yang melihat. Lagi satu, orang kata kalau beli kereta tunai nanti income tax cari...jangan takut pasal perkara ini jika anda bukan jenis orang lari dari cukai. Cukai hanya kutip berdasarkan pendapatan kita dan bukan kerana kita beli kereta tunai.

Sekian tips kewangan dari kisah sendiri. Ini SEKADAR TIPS dari saya dan saya pasti ada ribuan tips lain yang lebih baik. ALASAN TETAP ADA UNTUK TIDAK MELAKUKANNYA DAN ITU SEMUA PILIHAN ANDA. Tidak ada paksaan dan satu statement mengatakan apa yang saya tips kan ini satu ketetapan negara...maka, tak perlu beri alasan sangat kepada saya. Saya tak perlu pun dengar alasan untuk mengubah apa yang telah berjaya dilakukan (past-tense dah). Ini bukan isu beli liabiliti dengan tunai satu tindakan kurang bijak...tetapi pada saya, ini cuma satu usaha untuk tidak commit kepada riba termasuk "Riba' Islamic".

Selamat mencuba.
Sila share supaya anda dibenci oleh bank-bank. Takpe biar bank benci anda tak mengapa, jika kereta anda rosak...bukan bank datang tolong pun.

SAIFUL NANG
Street Learner

* Pengiraan di atas bukan figure tepat tetapi sekadar anggaran untuk menunjukkan idea merancang kewangan sahaja dan tak perlu tiru, ubahsuai mengikut situasi masing-masing. Harap tiada yang mempersoalkan matematiknya 

** Untuk tips beli rumah tunai, itu tunggulah...nanti saya sembang lain kali. Boleh sebenarnya kalau nak.

Kredit : Saiful Nang


Untuk order dan pertanyaan tentang Shaklee, hubungi :

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387
Call 09-690 5039


Tuesday, 26 August 2014

Bertemu dengan Jutawan Senyap

Anda kenal penulis buku Jutawan Senyap? Haa kali ni saya nak cerita pasal pertemuan saya dengan penulis buku tersebut iaitu Dato' Haji Rusly atau lebih dikenali dengan Chef Li. Saya pergi seminar beliau. Saya kira, beliau pun Jutawan Senyap sama seperti yang diceritakan dalam buku tersebut. 

Saya dah lama mengikuti beliau dan dah baca kelima-lima buku beliau. Banyak seminar yang diadakan sebelum ni tapi tak pernah berpeluang untuk hadir. Tapi kali ni Alhamdulillah dapat juga saya bertemu face-to-face dengan multi-millionnaire ni dalam Klinik Metafisiologi di Wisma Dato' Rusly, Wakaf Che Yeh. Excited bukan main. 

Tujuan beliau buat seminar ini ialah untuk menjawab persoalan yang sering diajukan kepada beliau oleh peserta-peserta setiap kali beliau buat seminar iaitu :

  1. Kenapa saya tak kaya-kaya? Padahal dah cuba macam-macam (bisnes)?
  2. Kenapa saya tak boleh nak mula? Sedangkan dah baca buku macam-macam, pergi seminar macam-macam, berguru dengan macam-macam mentor dan lain-lain?

Beliau ingin berkongsi cara beliau meraih First Million melalui jalan lurus, tanpa korupsi, tanpa cara-cara tidak patuh syariah yang lain. Saya ringkaskan dalam bentuk point ye, tak reti nak elaborate panjang lebar :)

  1. Nak kaya, kena bisnes. Hadis riwayat Tirmidzi - 9/10 kekayaan dalam bisnes.
  2. Bisnes perlu didefinisi semula. Kita sebenarnya keliru. Apabila sebut bisnes, kita sering membayangkan bisnes mesti ada kedai, modal besar, mesti daftar syarikat, mesti ada kilang, dan lain-lain. Takrif bisnes sebegini adalah konvensional, bukan mengikut Islam.
  3. Kalau mengikut Islam, bisnes adalah usaha, tambah nilai. Boleh buat di mana-mana sahaja. 
  4. Tambah nilai terbahagi kepada 2 iaitu Tambah Nilai Sumber (TNS) dan Tambah Nilai Diri (TND).
  5. Contoh TNS - dari tepung menjadi mee kuning, dari soya menjadi tempe, dari tepung menjadi cakoi.
  6. Contoh TND - kemahiran mengurut, kemahiran membaiki motor, kemahiran menjahit dan lain-lain kebolehan yang boleh menghasilkan duit.
  7. Rasulullah SAW nak umat Islam seboleh-bolehnya terlibat dengan TNS. Sehingga ada satu kisah, orang tua minta sedekah. Rasulullah SAW suruh orang tua tu cari kayu api dan jual. 
  8. TND - kita buat apa yang kita minat atau ASYIK (lebih dari seronok) nak lakukan.
  9. Bila kita dah ada TND/TNS ni, dah boleh mula langkah kejayaan kita. 
  10. Untuk kaya, kena simpan dan lupakan. Buat secara harian. 
  11. Simpan RM 1000 sebulan untuk dapat RM 1 juta, ambil masa 83 tahun. 
  12. Kerja asyik -----> hasil maksima
  13. Asyik : senang di luar, tenang di dalam. 
  14. Asyik : jana aura positif. 
  15. Kekayaan berupa 1 makhluk - ada sifat liar atau jinak.
  16. Untuk dapat berkomunikasi dengan kekayaan, harus berani fikir luar biasa, kerjakan perkara aneh.
  17. Kita nak 1 juta je (untuk permulaan), bukan luar biasa sangat pun. 
  18. Apabila ada hutang, cara lihat hutang kena ubah. Takleh fikir sepanjang masa. Perkecilkan hutang. Bandingkan dengan apa yang kita bakal dapat. Contoh, hutang RM 100,000.00 bandingkan dengan RM 1 juta yang bakal kita dapat. Sikit je RM 100,000.00 tu.
  19. Jangan tambah hutang, besarkan impian (berapa yang kita akan capai).
  20. Decide bila nak 1 juta. Biar logik. 5 tahun lagi, 10 tahun lagi?
  21. Sate hanya 25% margin keuntungan. Orang Melayu kita suka jual ayam goreng dan seumpamanya sedangkan margin rendah.  Jadi kalau nak berniaga carilah bisnes yang marginnya tinggi.
  22. Jika target kita nak capai 1 juta dalam masa 5 tahun : RM 1,000,000.00 / 5 tahun / 365 hari = RM 548.00. Maknanya kena simpan RM 548.00 sehari dan lupakan. Sanggup tak?
  23. RM 548 daripada 1 kerja memang berat. Tapi kalau 2 kerja, 3 kerja? Atau 2 cawangan, 3 cawangan? Kena leverage. 
  24. Tanya naluri 'berapa saya mampu dapat sehari' dan InsyaAllah tepat. Ada yang rasa dia mampu simpan RM 548 setiap hari. Kalau rasa tak mampu, bahagi 2 = RM 274. Kalau rasa tak mampu lagi, bahagi 2 lagi = RM 137.
  25. Kena cakap dengan segala peralatan yang kita gunakan. Sebagai contoh, kalau jual kueteow, kena cakap dengan kuali, senduk, dapur gas, meja, payung, van dll. Nampak macam kelakar. Tapi kat negara maju yang lain, Amerika, Jepun trend ni dah makin popular. Tapi janganlah cakap depan-depan orang. Tak pasal-pasal kita dianggap tak siuman :)
  26. Cakap dengan gerai "Target aku nak simpan RM 500.00 sehari". Gerai kita takkan jawab, tapi melalui energy yang mengalir.
  27. Jarakkan diri daripada mereka yang negatif.
  28. Kerjakan 1 perniagaan je, bahkan 1 menu je (kalau bisnes makanan). Di Amerika, dikenali sebagai Single Menu Strategy (SMS).
  29. Lebih baik 1 menu di 100 outlet berbanding 1 outlet 100 menu. Contoh jual donut, donut sahaja. Tapi air wajib ada. Air hidden quantity menu. Margin keuntungan 700-800%. 
  30. Penabungan adalah paksaan. Berlaku kejam dengan dengan diri sendiri dan keluarga untuk capai matlamat 1 juta (tangguhkan kehendak). 5 tahun je.
  31. Petanda orang asyik - banyak berdiri dari duduk.
  32. Dalam sehari, ambil beberapa minit menyendiri.
  33. Doa spesifik. betulkan balik skrip. Berapa banyak duit kita nak. 1 juta RM? Atau 1 juta rupiah?
  34. Replicate - dampingi orang sukses, jangan cari kawan yang gagal. Caranya, join program, kelab keusahawanan, dll.
  35. Orang Cina dah mula buka pusat urutan bersalin kerana permintaan yang tinggi tapi tak ramai Melayu yang ada kepakaran ni. Permintaan dalam industri ni sangat tinggi. Setiap tahun 500 ribu ibu bersalin, 300 ribu daripadanya Melayu. Jadi rugi kalau kita tak rebut peluang ni. 
  36. Nak belajar urutan untuk dapatkan First Million? Atau melalui bisnes makanan? Boleh rujuk page ini : Minda Jutawan Senyap atau Chef  Li's Commercial Cooking Class (Official).

Nak dapatkan vitamin Shaklee, hubungi :

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387
Call 09-690 3059

Monday, 18 August 2014

Kisah Saya dan MLM

Once upon a time.

Dulu saya tidaklah anti-MLM tapi boleh dikatakan skeptikal jugaklah.

Siap pandang rendah lagi dengan orang buat bisnes ni, lebih-lebih lagi yang berniaga kecil-kecilan.

Lagipun dalam keluarga saya berapa orang je yang terlibat dengan bisnes. 
Entah macam mana saya boleh tersuka bisnes pun tak tahu.

Mungkin hasil dari pembacaan dan juga pemerhatian sendiri. Mula bisnes dengan sahabat saya semasa di universiti dulu.

Sejak dari itu banyak jugak MLM yang saya join :

- Zhulian
- Sureco
- Uptrend
- HPA


Kalau dikira, hampir RM 1000 juga modal yang saya keluarkan untuk mendaftar kesemua tu.

Tapi nampaknya rezeki saya bukan di sini. Saya tak condemn atau kata company tu tak bagus, cuma saya kurang passion yang membuatkan saya tak boleh bertahan.

Cuma HPA je yang saya masih guna produknya.

Kemudian saya join Shaklee setelah yakin dengan keberkesanan dan kehalalan produknya dan juga sistemnya yang patuh syariah.

Setelah join baru saya tahu. Indah rupa dari khabar. Cerita yang best2 je saya dengar.

Dan sehingga kini saya masih lagi setia di sebalik segala cerita yang tidak enak didengar tentang Shaklee. Kerana saya tahu apa yang mereka tak tahu.

It's ok to have different opinion. Tiada paksaan. Pilihan dan jalan masing-masing.

This is my way.

"MLM sudah terbukti menjadi sumber pendapatan yang berpotensi memberikan ganjaran yang lumayan, dan cabaran-cabarannya sesuai buat kita."
-Donald Trump, Why we want you to be rich.

Nak tahu 'keindahan' berShaklee? Kena join dulu la hehe

Siti Nor Kamilah

ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387
Call 09-690 3059

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...