Tuesday, 26 August 2014

Bertemu dengan Jutawan Senyap

Anda kenal penulis buku Jutawan Senyap? Haa kali ni saya nak cerita pasal pertemuan saya dengan penulis buku tersebut iaitu Dato' Haji Rusly atau lebih dikenali dengan Chef Li. Saya pergi seminar beliau. Saya kira, beliau pun Jutawan Senyap sama seperti yang diceritakan dalam buku tersebut. 

Saya dah lama mengikuti beliau dan dah baca kelima-lima buku beliau. Banyak seminar yang diadakan sebelum ni tapi tak pernah berpeluang untuk hadir. Tapi kali ni Alhamdulillah dapat juga saya bertemu face-to-face dengan multi-millionnaire ni dalam Klinik Metafisiologi di Wisma Dato' Rusly, Wakaf Che Yeh. Excited bukan main. 

Tujuan beliau buat seminar ini ialah untuk menjawab persoalan yang sering diajukan kepada beliau oleh peserta-peserta setiap kali beliau buat seminar iaitu :

  1. Kenapa saya tak kaya-kaya? Padahal dah cuba macam-macam (bisnes)?
  2. Kenapa saya tak boleh nak mula? Sedangkan dah baca buku macam-macam, pergi seminar macam-macam, berguru dengan macam-macam mentor dan lain-lain?

Beliau ingin berkongsi cara beliau meraih First Million melalui jalan lurus, tanpa korupsi, tanpa cara-cara kotor yang lain. Saya ringkaskan dalam bentuk point ye, tak reti nak elaborate panjang lebar :)

  1. Nak kaya, kena bisnes. Hadis riwayat Tirmidzi - 9/10 kekayaan dalam bisnes.
  2. Bisnes perlu didefinisi semula. Kita sebenarnya keliru. Apabila sebut bisnes, kita sering membayangkan bisnes mesti ada kedai, modal besar, mesti daftar syarikat, mesti ada kilang, dan lain-lain. Takrif bisnes sebegini adalah konvensional, bukan mengikut Islam.
  3. Kalau mengikut Islam, bisnes adalah usaha, tambah nilai. Boleh buat di mana-mana sahaja. 
  4. Tambah nilai terbahagi kepada 2 iaitu Tambah Nilai Sumber (TNS) dan Tambah Nilai Diri (TND).
  5. Contoh TNS - dari tepung menjadi mee kuning, dari soya menjadi tempe, dari tepung menjadi cakoi.
  6. Contoh TND - kemahiran mengurut, kemahiran membaiki motor, kemahiran menjahit dan lain-lain kebolehan yang boleh menghasilkan duit.
  7. Rasulullah SAW nak umat Islam seboleh-bolehnya terlibat dengan TNS. Sehingga ada satu kisah, orang tua minta sedekah. Rasulullah SAW suruh orang tua tu cari kayu api dan jual. 
  8. TND - kita buat apa yang kita minat atau ASYIK (lebih dari seronok) nak lakukan.
  9. Bila kita dah ada TND/TNS ni, dah boleh mula langkah kejayaan kita. 
  10. Untuk kaya, kena simpan dan lupakan. Buat secara harian. 
  11. Simpan RM 1000 sebulan untuk dapat RM 1 juta, ambil masa 83 tahun. 
  12. Kerja asyik -----> hasil maksima
  13. Asyik : senang di luar, tenang di dalam. 
  14. Asyik : jana aura positif. 
  15. Kekayaan berupa 1 makhluk - ada sifat liar atau jinak.
  16. Untuk dapat berkomunikasi dengan kekayaan, harus berani fikir luar biasa, kerjakan perkara aneh.
  17. Kita nak 1 juta je (untuk permulaan), bukan luar biasa sangat pun. 
  18. Apabila ada hutang, cara lihat hutang kena ubah. Takleh fikir sepanjang masa. Perkecilkan hutang. Bandingkan dengan apa yang kita bakal dapat. Contoh, hutang RM 100,000.00 bandingkan dengan RM 1 juta yang bakal kita dapat. Sikit je RM 100,000.00 tu.
  19. Jangan tambah hutang, besarkan impian (berapa yang kita akan capai).
  20. Decide bila nak 1 juta. Biar logik. 5 tahun lagi, 10 tahun lagi?
  21. Sate hanya 25% margin keuntungan. Orang Melayu kita suka jual ayam goreng dan seumpamanya sedangkan margin rendah.  Jadi kalau nak berniaga carilah bisnes yang marginnya tinggi.
  22. Jika target kita nak capai 1 juta dalam masa 5 tahun : RM 1,000,000.00 / 5 tahun / 365 hari = RM 548.00. Maknanya kena simpan RM 548.00 sehari dan lupakan. Sanggup tak?
  23. RM 548 daripada 1 kerja memang berat. Tapi kalau 2 kerja, 3 kerja? Atau 2 cawangan, 3 cawangan? Kena leverage. 
  24. Tanya naluri 'berapa saya mampu dapat sehari' dan InsyaAllah tepat. Ada yang rasa dia mampu simpan RM 548 setiap hari. Kalau rasa tak mampu, bahagi 2 = RM 274. Kalau rasa tak mampu lagi, bahagi 2 lagi = RM 137.
  25. Kena cakap dengan segala peralatan yang kita gunakan. Sebagai contoh, kalau jual kueteow, kena cakap dengan kuali, senduk, dapur gas, meja, payung, van dll. Nampak macam kelakar. Tapi kat negara maju yang lain, Amerika, Jepun trend ni dah makin popular. Tapi janganlah cakap depan-depan orang. Tak pasal-pasal kita dianggap tak siuman :)
  26. Cakap dengan gerai "Target aku nak simpan RM 500.00 sehari". Gerai kita takkan jawab, tapi melalui energy yang mengalir.
  27. Jarakkan diri daripada mereka yang negatif.
  28. Kerjakan 1 perniagaan je, bahkan 1 menu je (kalau bisnes makanan). Di Amerika, dikenali sebagai Single Menu Strategy (SMS).
  29. Lebih baik 1 menu di 100 outlet berbanding 1 outlet 100 menu. Contoh jual donut, donut sahaja. Tapi air wajib ada. Air hidden quantity menu. Margin keuntungan 700-800%. 
  30. Penabungan adalah paksaan. Berlaku kejam dengan dengan diri sendiri dan keluarga untuk capai matlamat 1 juta (tangguhkan kehendak). 5 tahun je.
  31. Petanda orang asyik - banyak berdiri dari duduk.
  32. Dalam sehari, ambil beberapa minit menyendiri.
  33. Doa spesifik. betulkan balik skrip. Berapa banyak duit kita nak. 1 juta RM? Atau 1 juta rupiah?
  34. Replicate - dampingi orang sukses, jangan cari kawan yang gagal. Caranya, join program, kelab keusahawanan, dll.
  35. Orang Cina dah mula buka pusat urutan bersalin kerana permintaan yang tinggi tapi tak ramai Melayu yang ada kepakaran ni. Permintaan dalam industri ni sangat tinggi. Setiap tahun 500 ribu ibu bersalin, 300 ribu daripadanya Melayu. Jadi rugi kalau kita tak rebut peluang ni. 
  36. Nak belajar urutan untuk dapatkan First Million? Atau melalui bisnes makanan? Boleh rujuk page ini : Minda Jutawan Senyap

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387
Call 09-690 3059

Monday, 18 August 2014

Kisah Saya dan MLM

Once upon a time.

Dulu saya tidaklah anti-MLM tapi boleh dikatakan skeptikal jugaklah.

Siap pandang rendah lagi dengan orang buat bisnes ni, lebih-lebih lagi yang berniaga kecil-kecilan.

Lagipun dalam keluarga saya berapa orang je yang terlibat dengan bisnes. 
Entah macam mana saya boleh tersuka bisnes pun tak tahu.

Mungkin hasil dari pembacaan dan juga pemerhatian sendiri. Mula bisnes dengan sahabat saya semasa di universiti dulu.

Sejak dari itu banyak jugak MLM yang saya join :

- Zhulian
- Sureco
- Uptrend
- HPA


Kalau dikira, hampir RM 1000 juga modal yang saya keluarkan untuk mendaftar kesemua tu.

Tapi nampaknya rezeki saya bukan di sini. Saya tak condemn atau kata company tu tak bagus, cuma saya kurang passion yang membuatkan saya tak boleh bertahan.

Cuma HPA je yang saya masih guna produknya.

Kemudian saya join Shaklee setelah yakin dengan keberkesanan dan kehalalan produknya dan juga sistemnya yang patuh syariah.

Setelah join baru saya tahu. Indah rupa dari khabar. Cerita yang best2 je saya dengar.

Dan sehingga kini saya masih lagi setia di sebalik segala cerita yang tidak enak didengar tentang Shaklee. Kerana saya tahu apa yang mereka tak tahu.

It's ok to have different opinion. Tiada paksaan. Pilihan dan jalan masing-masing.

This is my way.

"MLM sudah terbukti menjadi sumber pendapatan yang berpotensi memberikan ganjaran yang lumayan, dan cabaran-cabarannya sesuai buat kita."
-Donald Trump, Why we want you to be rich.

Nak tahu 'keindahan' berShaklee? Kena join dulu la hehe

Siti Nor Kamilah

ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387
Call 09-690 3059

Thursday, 17 July 2014

eSell Shaklee : Beli Produk Secara Online

Baru-baru ini Shaklee Malaysia telah melancarkan sistem online shopping untuk pengguna-penggunanya iaitu eSell. eSell Shaklee ni bolehla diibaratkan macam Zalora, Lazada (to name a few). Sebelum ini, untuk membeli produk Shaklee, pengguna boleh mendapatkannya daripada pengedar Shaklee ataupun pergi sendiri ke cawangan Shaklee di seluruh negara.

Kalau yang tinggal sebelah cawangan Shaklee ok la kan? Takde masalah. Tapi yang tinggal jauh agak sukar nak dapatkan produk Shaklee. Nak tak nak memang kena beli melalui pengedar Shaklee.

Dengan adanya sistem eSell ini, pengguna tidak perlu lagi sms, whatsapp, atau call pengedar Shaklee. Apa yang perlu dibuat hanyalah klik. Semuanya di hujung jari anda. Best kan?

Selain itu, eSell membolehkan pengguna Shaklee membeli secara online walaupun bukan ahli Shaklee. 


cara order menggunakan esell shaklee
eSell Shaklee


Sebelum tu, ada syarat-syarat tak nak buat pembelian melalui eSell ni?

Syarat-syarat Menggunakan eSell


1. Pengguna mestilah memilik kad kredit atau kad debit (Visa atau Master Card). Mana-mana bank pun boleh. Bagi yang tiada kedua-duanya, boleh order dengan menghubungi saya

2. Pembelian hanya sah untuk Malaysia sahaja. Oversea setakat ni belum available lagi. 

Jika anda memenuhi kriteria di atas, maka anda bolehlah shopping online esell dengan senang hati :)

Walaupun saya pengedar, saya sendiri sangat teruja dengan sistem esell ni. Kenapa? Sebab ia sangat memudahkan pelanggan saya!

Saya akan kongsikan langkah demi langkah untuk membuat pembelian melalui eSell.

Cara-cara Membuat Order Menggunakan eSell Shaklee


Langkah 1

Mula-mula, pilih produk yang anda nak order. Sebagai contoh anda nak order Cinch Shake melalui link ini. Order Cinch.  Di bawah ini contoh link dalam blog.






Ini pula contoh link dalam Facebook.






Langkah 2





Langkah 3





Langkah 4




Langkah 5




Langkah 6





Langkah 7





Senang je kan? Tak sampai 10 minit pun. Dengan eSell anda boleh beli produk Shaklee secara online dengan mudah.

Klik klik order dan tunggu je produk sampai di rumah anda. Macam ni, tiap-tiap hari shopping pun boleh :)

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, boleh ajukan persoalan anda. Hubungi saya :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp/Call 013-924 3387
Call 09-690 3059.


Tuesday, 8 July 2014

Testimoni Berpuasa dengan Cinch Shake Shaklee : Hilang 3 Kg

Pagi semalam saya terlewat bangun sahur. Dah pukul 5.39 am baru terjaga.. Subuh pula pukul 5.43 am. Dalam mode terkejut tu terus fikir "aku kena cepat & kenyang nih.. Kalau tak, susu badan mesti down.."

So, apa saya buat? Saya ambil sesudu Cinch Shake Cafe Latte ni, campur dengan 250 ml susu kotak Dutch Lady perisa chocolate. Shake shake shake pastu terus minum. Pastu telan sebiji B Complex & sebiji Omega Guard dengan secawan air masak.. Fuhhh, selamat sahur..

Dan yg paling magiknya, saya tak lapar hingga ke petang tau.. Susu badan pun saya pam macam biasa di ofis.. Balik keje, saya susukan (DF) pulak anak saya Iman yg setahun lebih tu.. Alhamdulillah...

So, siapa nak puasa 6 sunat Aidilfitri nanti sambil diet? Jom tiru menu sahur ni!

Pssst: saya dh turun 3 kg tau puasa ni dengan Cinch Shake Cafe Latte ni... 



Atau hubungi saya :

Siti Nor Kamilah 
ID Shaklee 885322
Call/SMS/Whatsapp : 013-924 3387

Diet Dalam Bulan Puasa Dengan Cinch Shake Shaklee

Ramai ambil kesempatan untuk diet dalam bulan puasa. Saya pun tak ketinggalan. Cara saya, dengan Cinch Shake Shaklee. Sebelum ni, bulan puasa pun jarang berat badan saya turun. Jadi kali ni saya decide untuk try Cinch Shake Shaklee untuk diet.

Hari ni third day bersahur dengan Cinch ShakeGreat! Biasanya kena makan nasi atau paling kurang pun makan roti. Rupa-rupanya kenyang jugak walaupun ambil cinch dan kurma je. Kenyang sampai la waktu berbuka.

Diet Dalam Bulan Puasa Dengan Cinch Shake Shaklee


Menurut nutritionist Shaklee, Cinch Shake diambil sebagai pengganti makanan, contohnya nasi atau hidangan berat yang lain. Jadi jangan la pula makan nasi lepas ambil Cinch Shake ni. Tu bukan diet namanya.

Cinch Shake ni protein, daripada non-gmo soya. Sebab tu ia mengenyangkan. Lepas ambil Cinch Shake, elakkan ambil protein seperti ayam dan daging. Sebaliknya, ambil bijirin, sayur-sayuran atau buah-buahan. 


Cara Ambil Cinch Shake Dalam Bulan Puasa


Cara saya, ambil Cinch Shake semasa sahur. Dan beberapa biji kurma. Last sekali saya ambil Performance Drinks.  

Nutririonist Shaklee kata, ambil Cinch Shake supaya tubuh fit dan bentuk badan tetap cantik walaupun tengah diet. Kebanyakan produk pelangsingan lain menyebabkan kehilangan lemak dan pada masa yang sama kehilangan otot. 

Jadi, kurus tapi takde shape. Maknanya kurus tapi tak cantik la. 

Tapi tidak dengan Cinch Shake. 

Nak tahu cara pengambilan Cinch Shake yang betul untuk mendapat kesan yang optimum?

Dengan setiap pembelian melalui blog ini anda akan mendapat tips eksklusif tersebut. 


3 Perisa Cinch Shake 


Terdapat 3 pilihan perisa Cinch Shake iaitu Cafe Latte, Chocolate dan Vanilla

Favourite saya? Tentunya Cafe Latte. 

cara kuruskan badan dengan cinch shake shaklee pada bulan puasa



Atau hubungi saya : 

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
Call/SMS/Whatsapp 013-9243387



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...