Wednesday, 1 October 2014

10 tips to a happier you!

Anda sedang happy sekarang? Jika tidak, tips ini mungkin berguna untuk anda. Tips ini saya dapat daripada salah satu emel yang saya langgani. Saya tak nak ulas panjang, cuma nak share sikit berkenaan tips no. 1 iaitu appreciate life.

Macam mana cara nak appreciate life? Iaitu dengan mensyukuri setiap perkara yang kita ada. Walaupun jika dibandingkan dengan orang lain, kita rasa sangat banyak kekurangan. Contohnya, walaupun kita kurang berharta, syukur kerana kita ada 5 orang anak. Ramai orang yang kaya kat luar sana takde anak sorang pun.

Contoh lagi, syukur kerana kita ada mata yang boleh kita gunakan untuk melihat pasangan kita, mak ayah kita, keluarga kita sedangkan ramai orang tak mampu pun nak lihat macam mana rupa isteri/suami sendiri kerana cacat penglihatan.

Seelok-eloknya, kita lakukan aktiviti ini setiap hari. Nampak macam perkara remeh, tapi sebenarnya rata-rata orang berjaya amalkan perkara ini. Dah lupa saya baca kat mana, tapi memang banyaklah kisah-kisah berkenaan bersyukur ni yang saya baca. 

Nak tahu cara saya? Saya sediakan sebuah buku yang dinamakan 'Jurnal Kesyukuran'. Seelok-eloknya setiap hari, tapi ada juga saya terlupa. Paling minimum, mungkin kita boleh tulis 3 perkara yang kita syukuri setiap hari. Bagi saya pula, saya cuba untuk tulis sekurang-kurangnya 10 perkara.

Contoh yang saya tulis :

1. Hari ini saya bersyukur kerana dapat tinggal dalam rumah yang selesa seperti yang saya inginkan.
2. Hari ini saya bersyukur kerana ada seorang anak yang comel.
3. Hari ini saya bersyukur kerana dapat mendengar motivasi daripada Prof Muhaya. 
4. Hari ini saya bersyukur kerana ada komputer yang memudahkan saya untuk update blog.

Mula-mula mungkin susah nak senaraikan apa yang kita syukuri, tapi lama kelamaan kita akan sedar. Rupanya banyak perkara yang Allah telah kurniakan kepada kita, tapi kita tak syukuri pun. Sekecil-kecil perkara seperti dapat menghirup udara yang segar tanpa apa-apa bayaran pun. Bayangkan jika kita kena bayar setiap oksigen yang kita sedut, alamatnya tak terbayarla kita. 

Jadi, jom syukuri setiap perkara dalam hidup kita. Enjoy reading!       

Tip #1: Appreciate life ~ Develop an attitude of gratitude and count your blessings! When you start looking for things to be thankful for, you'll discover more reasons to be grateful.

Tip #2: Keep learning ~ Invest time and energy into continually learning and developing new skills. Keep your brain stimulated with exciting information and hobbies.

Tip #3: Do what you love ~ This may seem obvious, but a majority of people dislike their job! Choose a career that you enjoy and make time in your schedule for your hobbies and to pursue special interests.

Tip #4: Laugh often - Don't take life too seriously! Laugh at yourself, make light of your circumstances and infuse fun into daily activities.

Tip #5: Practice forgiveness - Holding onto anger, resentment or jealousy will only hurt you. Learn to forgive others & yourself for mistakes. Let it go and move on.

Tip #6: Meditate ~ More and more research is showing that meditation has major benefits on health and well-being. It increases positive emotions, life satisfaction and immune function.

Tip #7: Love ~ Nurture your relationships with friends & family and make it a priority to spend time with and to support your loved ones.

Tip #8: Stop comparing ~ Happy people don't waste their time worrying about what other people think, nor do they gossip. Let go of the need to judge or criticize. Instead concentrate on creating and living YOUR best life.

Tip #9: Be positive ~ Make an effort to see the glass half full and always look for the silver lining in any situation. If you notice a negative thought creeping into your mind, counteract it with a powerful, positive affirmation.

Tip #10: Surround yourself with those who lift you higher ~ Surround yourself with happy, positive people who truly want the best for you and support you on your journey to success.


Saya pengedar sah Shaklee :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

Saturday, 20 September 2014

Millionaire Marketing Mastery - Seminar Pemasaran Terbaik!

Saya baru je menghadiri seminar Millionaire Marketing Mastery (MMM) iaitu seminar marketing Dr Azizan Osman - Pakar Marketing No. 1 di Asia. Pada 12 hingga 14 September  2014 bertempat di Menara PGRM. Sebenarnya dah daftar masa IMKK Jun haritu lagi sebab ada special offer. Jemput baca pengalaman saya di IMKK tempoh hari :

Intensif Magnet Kejayaan dan Kekayaan (IMKK) 12-15 Jun 2014 di MIECC, The Mines

Intensif Magnet Kejayaan dan Kekayaan (IMKK) 12-15 Jun 2014 di MIECC, The Mines - DAY 1


Intensif Magnet Kejayaan dan Kekayaan (IMKK) 12-15 Jun 2014 di MIECC, The Mines - DAY 2



MMM ni dulunya dikenali sebagai Advanced Marketing Power (AMP). Pesertanya taklah seramai IMKK. In fact, seat General paling sikit berbanding seat lain. Maknanya ramai lagi yang beli tiket mahal dari tiket murah. Dan of course memang beza la bila kita duduk depan dengan duduk belakang kan? Takpe, Insya Allah kalau ada peluang lagi next time saya pasti pergi dengan tiket yang mahal hihi. Amin.

Seminar kali ni, memang saya tak miss langsung setiap patah perkataan yang Dr Azizan share. Tak pernah keluar gi toilet, keluar awal dll. Bagus tak? Hehe. Masuk bakul angkat sendiri. Tapi kalau tak ngantuk langsung tu, tipula. Berbanding masa IMKK haritu, banyak kali gakla saya keluar. Kali ni lebih fokus :)

Alhamdulillah saya telah mempelajari 300 strategi marketing dengan jayanya. Tinggal nak apply je. Banyak idea yang saya dapat. Banyak antaranya tak pernah terfikir pun. Dan tak pernah tahu. Dr. Azizan cakap, kalau kita buat betul-betul apa yang dipelajari, sekuarang-kurangnya dalam masa 3 bulan boleh nampak kesan - huru-hara, takde stok hasil daripada kempen marketing kita. Best ke best? Harapannya, saya pun begitulah. Apapun fast action, fast result


ADVANCED MARKETING POWER, MILLIONAIRE MARKETING MASTERY


Saya Pengedar Shaklee, 
Siti Nor Kamilah
SMS/Whatsapp 013-924 3387





Saturday, 6 September 2014

GLA Shaklee punca cyst atau fibroid. Benarkah?


Kenapa Rahim Bengkak?

Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok. 

Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'. 

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569). 

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal

Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahim yang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4. Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?

- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO. 
-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa 


Luv, 

Dr. Malinda

Kenapa Shaklee tiada sijil halal Jakim?

Anda mungkin teringin nak cuba Shaklee setelah mendengar cerita yang best tentang vitamin Shaklee ni. Tapi...anda was-was tentang status halalnya. Sebab pernah terbaca yang Shaklee ni tak halal. Tapi, ramai je yang guna kan? Ataupun pernah belek botol vitamin Shaklee tapi takde logo halal pun.  Jangan biarkan diri anda diselubungi misteri. Biar saya jelaskan. 

Kenapa Vitamin Shaklee Tiada Sijil Halal JAKIM?

Berikut merupakan sijil halal bagi produk Shaklee yang dikeluarkan oleh Islamic Services of America. Kenapa Amerika? Untuk makluman anda produk Shaklee dikeluarkan di Amerika. Jadi sudah tentulah sijil halalnya dikeluarkan oleh badan yang diiktiraf di Amerika iaitu Islamic Services of America (ISA). Sama juga dengan produk keluaran Malaysia. Sijil halal dikeluarkan oleh JAKIM. Jadi, tak logiklah kalau produk keluaran Amerika tapi sijil halal, JAKIM yang kena keluarkan. 






Sekarang kita lihat laman web Islamic Services of America (ISA). Dalam laman web ISA sendiri dengan jelas telah menyatakan bahawa sijil halal ISA diiktiraf oleh JAKIM. 




Selain itu, turut diberikan link tentang Senarai Badan Islam Yang Diiktiraf oleh JAKIM. 




Jadi dengan ini sudah jelas bahawa produk Shaklee halal walaupun ianya keluaran Amerika Syarikat. Amerika Syarikat? Bukan boikot ke? Ini merupakan soalan yang paling famous sejak berlakunya perang Gaza - Israel. Isu ini kerapkali timbul apabila ada sahaja kempen boikot setiap kali perang berlaku di negara Islam. Kalau anda nak tahu, saya akan berikan penjelasan dalam entry selanjutnya. 

Hubungi saya jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang produk Shaklee :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


Friday, 5 September 2014

Berkenalan dengan Pinterest

Entah macam mana tiba-tiba boleh terdaftar Pinterest. Klik situ klik sini. Last-last daftar. Sebelum ni tak minat pun nak ambil tahu. Sebab tak tahu apa fungsi dia. Dan tak reti nak guna. Tapi bila dah daftar, rasa macam best pulak. Boleh save gambar atau link yang kita suka dan boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang. Sebelum ni, save dalam komputer, pendrive atau dropbox. Tapi takleh la nak save sekali ngan link tu. Kena copy + paste dalam Word dulu la biasanya. 


Flower - my favourite ever


Jadi sekarang, saya rasa saya dah jumpa penyelesaian kepada masalah saya. Teruja jugak, lebih-lebih lagi bila ada secret board. Bolehla saya save gambar wishlist saya, rumah impian saya, kereta impian saya, travel destinantion impian saya, macam-macam lagi lah kan. Bukan apa, kadang-kadang malu nak share impian kita dengan orang. 


Secret board

Tapi kat atas tu saya share jugak wishlist dalam secret board saya supaya anda boleh doakan saya. Salah satu cara nak capai impian ialah beritahu orang lain. Jadi bila dah tahu bolehlah anda doakan saya :)


Linkedin pun boleh save dalam Pinterest

Gambar kat atas tu antara perkara yang saya suka baca. Tapi kadang-kadang tak sempat nak go through. Jadi biasanya, saya buat bookmark kat komputer. Hasilnya, panjang berjela la bookmark saya tu. Baca tak pun. Dengan adanya Pinterest ni, senang la. Pin je. Dan saya boleh baca bila-bila masa saya nak. 

Itu Pinterest dari sudut pandang saya. Tapi sebenarnya saya belum tahu apa kegunaan dia yang sebenar-benarnya. Ada sesiapa tahu?


Saya pengedar sah Shaklee :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...