Wednesday, 21 September 2016

Ubati gastrik tanpa beli ubat di farmasi

Biasanya bila kita sakit, tempat yang paling mudah untuk kita dapatkan ubat ialah farmasi.

Kalau klinik nak kena jumpa doktor lagi, leceh. Jadi paling senang beli ubat kat farmasi.

Bila gastrik menyerang, ramai guna yang cari ubat gastrik di farmasi. Jika berkesan, alhamdulillah.

Jika tak berkesan, macam mana pula tu?

Saya nak kongsi ubat gastrik yang mungkin jarang kita dengar.

Shaklee ada suplemen yang sesuai untuk masalah gastrik iaitu ESP.


Saturday, 6 August 2016

Apa Itu Detox?

Detox atau detoks merupakan proses semulajadi tubuh untuk menukar, meneutralkan atau mengeluarkan bahan buangan atau  toksin daripada tubuh.

Macam kita gosok gigi, mandi setiap hari, macam tu lah tubuh perlu di'bersihkan' dari kotoran.

Apa perasaan bila seharian tak mandi atau tak gosok gigi, mesti kita akan rimas dan rasa tak selesa.

Begitu juga tubuh kita perlu melakukan perkara yang sama.

Dari mana datangnya toksin ni? Sebenarnya dalam rumah kita sendiri dipenuhi dengan toksin. Ini termasuklah :

1. Produk penjagaan rumah (pencuci tandas, sabun basuh, softener, pencuci pinggan mangkuk), perfume, air freshener, cat, rokok dan asap.

2. Makanan terproses yang mengandungi perisa, pewarna tiruan dan bahan kimia yang lain supaya ia tahan lama, makanan daripada sumber GMO iaitu bukan makanan organik.

3. Toksin yang diserap melalui kulit iaitu pada pakaian, cadar, tuala dan lain-lain.

Senarai di atas hanyalah sebagai contoh. Kalau nak disenaraikan semua memang terlalu banyak.

Organ atau bahagian tubuh yang terlibat dalam proses detoksifikasi ialah usus, buah pinggang dan juga hati.

Hati merupakan organ detoks yang paling penting.

Jika toksin tidak dikeluarkan sebagaimana sepatutnya, ketiga-tiga organ ini akan dipenuhi dengan toksin yang akan menyebabkan pelbagai masalah dan penyakit seperti sembelit, masalah angin, dan lain-lain.

Cara terbaik untuk detoks ialah dengan :

1. Ambil hanya bahan semulajadi (sayur dan buah) , bukannnya yang diproses seperti nasi putih, roti, pasta, banyakkan minum air.

2. Elakkan pengambilan gula, kafein, garam dan lain-lain.

3. Jangan ambil alkohol, dadah atau bahan-bahan lain yang boleh mengganggu detoks.

4. Ambil suplemen daripada bahan semulajadi dan berasaskan buah dan sayur.

Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee dan untuk order sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah 


Thursday, 23 June 2016

Tempat Percutian Idaman Saya

Bila bercakap tentang wishlist travel ni, memang excited sangat.

Tak pernah jejakkan kaki ke luar negara pun lagi. Sabah Sarawak pun belum. 

Tempat pertama yang ingin saya pergi tentunya Mekah untuk menunaikan umrah. Target 2017. InsyaAllah.

Kemudian tempat pertama yang saya nak pergi selain Mekah ialah Jepun. 

Orang Jepun terkenal dengan ketepatan masa mereka. Jadi saya ingin sangat belajar tentang negara mereka. Sebab tu nak pergi sangat ke sana. 

Bila dapat tengok dokumentari atau tv show pasal negara Jepun memang saya tak lepaskan peluang. 

Antaranya Rasa Halal di Jepun, Jejak Jepun Zizan, Jejak Jepun Jihan dan banyak lagi.

Sambil berangan suatu hari nanti saya pun pasti sampai ke sini. 

Dan juga cakap dengan Khadijah "Nanti kita gi sini ye". 

Antara tempat yang ingin saya kunjungi di Jepun 

- Bamboo Forest
- Hitachi Seaside Park
- Hokkaido

Suka bunga jadi taman bunga memang jadi tumpuan saya.

Tak lupa juga nak tengok salji di Jepun.

Last but not least tentunya nak lihat pemandangan sakura yang indah tu. 

Tentang berapa bajet nak pergi ke sana saya kurang pasti lagi.

Yang pasti saya nak pergi bersama keluarga selama seminggu. 

Aku tak tahu bagaimana aku tahu, aku tak tahu bagaimana aku buat yang pasti aku buat dan dengan izin Allah aku berjaya menjejakkan kaki ke Jepun pada tahun 2018. 

Let's dream and work for it. What's your's?



Hitachi Seaside Park



Hitachi Seaside Park

Hitachi Seaside Park





Sakura 





Bamboo Forest



Promosi JUN 2016. 
Beli 3 percuma 1 - Vitalea for Children, 
Meal Shakes dan Lecithin.


Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee 
dan untuk order sila hubungi:

Puan Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...