Monday, 24 June 2013

Vitamin untuk ibu mengandung (Trimester pertama)

Saat yang paling ditunggu-tunggu bagi setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga ialah saat menimang cahaya mata. Tetapi sebelum itu bakal ibu terlebih dahulu melalui tempoh mengandung selama 9 bulan 10 hari. Kesihatan keseluruhan dan pemakanan seorang wanita, sebelum dan semasa kehamilan, mempunyai impak yang besar terhadap kesihatan bayi yang sedang membesar. Justeru itu, dalam tempoh tersebut, bakal ibu hendaklah memastikan pengambilan vitamin adalah mencukupi. Vitamin pranatal yang diperlukan adalah seperti berikut :


Set hamil Shaklee
                                       

1. Vitalea
Multivitamin yang lengkap, mengandungi iron atau zat besi yang penting untuk pembentukan sel darah merah, mencegah anemia dan mengurangkan risiko kelahiran bayi kurang berat badan dan pramatang.

2. B-Kompleks (dilengkapi dengan asid folik)
Semasa merancang untuk hamil wanita digalakkan untuk mengambil asid folik dan jika mengandung pengambilannya hendaklah diteruskan. Ia sangat penting dalam tempoh 12 minggu pertama kehamilan. Pengambilan asid folik boleh mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan pada tulang belakang (kecacatan tiub neural). 

3. Vitamin C
Vitamin C penting untuk pembentukan kolagen yang berperanan untuk membina tulang rawan, otot-otot & tulang-tulang fetus. Selain itu, ia juga berfungsi untuk membantu melawan jangkitan dan penyakit.

4. Ostematrix (kalsium)
Berperanan dalam membina tulang dan gigi yang kuat pada bayi . Ia juga membantu mengatasi masalah seperti kekejangan otot (cramp), sakit pinggang serta sakit belakang yang selalu dihadapi oleh wanita hamil.

5. Energizing Soy Protein (protein)
Membantu penghasilan asid amino, asas binaan tubuh yang terpenting. Protein juga berfungsi membentuk kekebalan tubuh dari serangan penyakit dan penting dalam penghasilan susu ibu. 


Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

Cadangan vitamin ini merupakan set yang paling asas untuk ibu mengandung. Berminat untuk mencuba demi memberikan yang terbaik untuk bayi anda? Hubungi : 

Siti Nor Kamilah

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

No comments:

Post a Comment