Wednesday 4 April 2018

Cara Atasi Sakit Lutut dan Sakit Sendi Orang Tua Supaya Boleh Berjalan Semula

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 27: SITI SUHAILA ISMAIL

SEMAKIN BERTENAGA DAN SAKIT LUTUT BERANSUR PULIH DENGAN VIVIX SHAKLEE

Assalamualaikum W.B.T. Anak mana yang sanggup tengok bonda yang mengandung dan melahirkan kami 9 beradik mengadu sakit dan susah untuk bangun pada waktu pagi. Mungkin bonda sangat bekerja keras pada waktu mudanya untuk sara kami adik beradik. Dengan faktor usia yang makin meningkat sekarang, Bonda sering sakit sendi, sakit lutut, sakit belakang, dan selalu kejang kaki waktu pagi.

Kami bawa bonda untuk mendapatkan rawatan di beberapa klinik dan hospital, namun doktor tidak berani memberikan ubat yang tinggi dosnya kerana faktor usia bonda yang dah mencecah 68 tahun. Doktor hanya memberikan ubat tahan sakit yang tahan sekejap sahaja.

Kadang-kadang bonda tidak boleh solat berdiri dan kadang-kadang bonda tidak boleh jalan lama. Paling menyedihkan bonda mempunyai masalah kekuatan otot di bahagian pinggang ke bawah.

Sejak kenal Shaklee, saya sangat gembira melihat perubahan positif terhadap kesihatan bonda dari hari ke hari. Vivix adalah minuman kegemaran bonda yang kaya dgn khasiat. Bonda cakap vivix sedap dan cepat kenyang. Selain itu, bonda juga amalkan supplemen lain seperti Omega Guard dan Ostematrix untuk tambahan kesihatan dalaman.

Selepas 3 bulan bonda amalkan Shaklee dah nampak perubahan pada kesihatan Bonda. Syukur dengan izin Allah bonda semakin sihat, cergas ,boleh berjalan-jalan seperti biasa dan boleh berkebun. Saat bahagia apabila dapat menikmati masa-masa lapang dengan bonda tersayang.

Yang paling penting, bonda semakin awet muda dan berseri- seri walaupun sudah mencecah 68 tahun dan mempunyai 25 orang cucu. Kami sekeluarga yakin dan akan terus ikhtiar dengan Shaklee. Terima kasih Shaklee! Love from us.



ATAU

Untuk order dan pertanyaan hubungi Kamilah : whatsapp 013 924 3387.

Cara Turunkan Tekanan Darah Tinggi Secara Semulajadi


SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 28: PN. ZAHRAH BT HJ. ABD BASIT

TEKANAN DARAH MENURUN, ALAHAN MAKANAN HILANG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nama saya Zahrah Bt. Abd Basit, berumur 60 tahun dan mempunyai 6 orang anak. Saya kini menetap di Melaka dan merupakan seorang suri rumah.

Saya mengidap penyakit darah tinggi dan juga mengalami masalah cramp ketika tidur terutamanya pada waktu malam di dalam bilik yang berhawa dingin. Saya juga selalu mengalami gatal-gatal apabila makan makanan seafood dan ayam. Penyakit gatal-gatal ini telah saya alami sejak 10 tahun lamanya manakala darah tinggi dan cramp kaki pula lebih kurang 3 tahun. Saya juga kerap ke hospital untuk mengambil ubat supaya dapat mengurangkan masalah yang saya hadapi ini.

Anak saya, Nur Feiza Naquieb telah mencadangkan kepada saya untuk menggunakan supplemen Shaklee iaitu Garlic Complex, Lecithin, Alfalfa Complex dan juga Ostematrix. Beliau merupakan pengedar sah Shaklee dan pengguna tegar produk-produk Shaklee. Saya terus berminat untuk menggunakan produk Shaklee selepas membaca flyers yang diberikan oleh anak saya itu.

Saya mengambil produk Shaklee seperti yang dicadangkan dan tidak menggunakan sebarang produk lain semasa menggunakan supplemen Shaklee dan Alhamdulillah saya tidak mengalami sebarang healing crysis semasa menggunakannya.

Alhamdulillah, dalam tempoh setahun, tekanan darah saya mulai menurun, 130/80. Masalah cramp dan gatal-gatal juga kini tiada lagi. Yang bestnya, ada yang teka umur saya dalam 40an. Nampak muda gitu. Doktor juga telah mengesahkan tekanan darah saya sudah OK dan stabil.

Saranan saya kepada anda, tidak salah untuk berikhtiar dengan supplemen tapi pastikan supplemen tersebut selamat dan berkesan. Saya sangat gembira kerana tiada lagi alahan pada ayam dan seafood, kaki tidak cramp lagi dan tekanan darah sudah OK.

Terima kasih kepada anak saya sebab kenalkan saya dengan produk Shaklee. Alhamdulillah. 




ATAU

Untuk order dan pertanyaan hubungi Kamilah : whatsapp 013 924 3387.


Sunday 1 April 2018

Cara Mengatasi Anemia Semasa Hamil Yang Terbukti Berkesan

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 34: FATIMAH AZZAHRA ISMAIL

MASALAH ANEMIA BERKURANGAN SELEPAS AMALKAN SUPPLEMEN SHAKLEE

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya, Fatimah Azzahra Binti Ismail. Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang berumur 1, 4 dan 7 tahun. Saya ingin kongsikan #shakleeeffect yang saya rasai selepas mengamalkan supplement Shaklee secara konsisten selama 4 tahun.

Saya mengalami masalah anemia yang teruk ketika mengandungkan anak pertama dan kedua. Bacaan HB hanyalah 10-11 ketika itu. Sehingga setiap kali mengandung Jururawat akan tampal sticker hijau pada buku merah menandakan ada risiko HB rendah.

Gejala yang saya alami akibat anemia adalah seperti pening, pucat, letih dan lesu semasa hamil dan setelah bersalin. Sebaik melahirkan anak kedua saya mengalami anemia teruk sehingga bacaan HB jatuh kepada 7 sahaja. Saya tidak boleh bangun dari katil selama 2 hari untuk mengelakkan daripada pitam. Doktor hampir mencadangkan untuk membuat transfusi darah.

Pelbagai ikhtiar telah saya lakukan termasuklah pengambilan pil ferrous fumarate, obimin dan iberet folic. Tetapi bacaan HB saya masih rendah. Keadaan alahan yang teruk menyebabkan tahap kesihatan saya lebih teruk kerana saya tidak boleh makan dengan baik.

Saya mula mengambil produk Shaklee sejak menyusukan anak kedua. ketika itu saya mengalami masalah penyusuan ketika bayi berumur 6 bulan. Alhamdulillah setelah berjaya menyusukan anak kedua sehingga 2 tahun setengah, saya mengandungkan anak ketiga. Saya mengambil Set Prenatal Shaklee dan supplement Shaklee yang lain bagi membantu mengatasi masalah alahan dan morning sickness saya. Ketika itulah saya sedar supplement Shaklee telah membantu mengatasi masalah anemia saya.

Vitamin yang saya amalkan semasa mengandung adalah Set Prenatal Shaklee yang terdiri daripada ESP, Omega Guard, Vitalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix, Peppermint Ginger Plus dan Performance Drink.

Alhamdulillah, semasa hamil anak ketiga saya tidak mengalami anemia. Bacaan HB semasa anak ketiga adalah 13 dan ke atas. Saya juga tidak mengalami masalah pening, pucat dan lesu walaupun saya ada masalah alahan yang teruk. Saya dapat menjalankan aktiviti harian seperti biasa semasa mengandung. Jururawat bertugas memeriksa kesihatan semasa mengandung agak hairan juga sebab saya dikategorikan berisiko anemia daripada sejarah mengandung sebelumnya. Tapi tidak untuk kandungan kali ini.

Selepas bersalin, saya juga tidak mengalami masalah pitam akibat anemia. Sebaliknya saya lebih sihat dan segar berbanding sewaktu berpantang anak pertama dan kedua. Saya sendiri terkejut kerana saya boleh berulang-alik dengan sendiri ke Nursery Room untuk menyusukan bayi, sedangkan baru 2 hari melahirkan bayi.

Saranan saya kepada ibu-ibu dan bakal ibu di luar sana, kita boleh berikhtiar untuk berikan nutrisi terbaik untuk bayi di dalam kandungan. Mulakan mengambil supplement sejak sebelum hamil untuk mengisi kekurangan nutrisi harian kita. Kita sediakan tubuh yang sihat supaya bayi dalam kandungan dapat nutrient secukupnya. Selain itu kita lebih positif, segar dan ceria semasa hamil sehinggalah melahirkan bayi.

Saya bersyukur sangat bertemu dengan Shaklee. Saya masih meneruskan pengambilan supplement Shaklee semasa berpantang, menyusu dan sehinggalah sekarang bayi saya telah berumur 1 tahun 7 bulan.

Saya sangat berpuas hati dengan Set Prenatal Shaklee dan saya sangat menyarankan ibu-ibu yang mengalami masalah Anemia semasa hamil untuk mencuba set ini. Alhamdulillah. Terima kasih Shaklee.

Cara Merawat Penyakit Anxiety Disorder

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 26 : SOFIAN MOHAMAD

ANXIETY DISORDER - BAGAIMANA AKU MENGATASINYA?

Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20-an. Lebih kurang 18 tahun macam tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin C setiap hari. Sebulan sekali aku detox badan untuk 3 hari. Kalau first time buat detox buat 7 hari ye. Masa tu tak kenal Shaklee so aku detox guna brand Y.

Maybe tu muka dan badan awet muda kot. Kalau travelling gi mana-mana memang orang akan ingat budak baru nak masuk U walapun dah jadi bapak budak. ðŸ˜ŠðŸ˜ŠðŸ˜Š

Di awal 20-an aku dah dapat kerja yang baik (swasta) coz takde rezeki ngan gomen. Setiap tahun aku dapat kenaikan pangkat dan berpindah ke Company lain untuk meluaskan pengalaman aku. Bebanan kerja semakin berat. Yes aku masih amalkan supplemen tapi dalam masa yang sama aku dah create new bad habits dalam kamus hidup aku.

Aku menjadi perokok tegar dan selalu skip makan. Coz masa aku banyak terluang dalam kapal terbang traveling dan jumpa clients. Aku always skip my meals. Hidup aku hanya bergantung kepada air putih. Nescafe jadi makanan harian aku. Dalam 1 hari aku boleh minum 12 gelas nescafe 3 in 1 just to keep me awake sebab masa kerja aku tak sama dengan orang kat ofis. Orang kat ofis cuma kerja jam 8 hingga 5. Aku kerja 24 jam dan tidur 2 jam sehari sebab aku terpaksa respond to colleagues and clients mengikut time zone mereka.

I love and enjoy my works to the limits tapi dalam masa yg sama aku rosakkan sistem kekebalan tubuh badan aku secara perlahan-lahan. Rezeki aku dalam pekerjaan memang baik tapi bebanan semakin bertambah sehingga sampai satu tahap tu, aku rasa terlalu stress dan amik keputusan untuk kerja di kampung halaman.

Alhamdulillah aku dapat kerja di tempat sendiri. Masih travelling to oversea tapi tak sekerap dulu. Sebulan sekali macam tu. Kesihatan aku masa ni tengah merosot. Supplemen aku makan on and off tak konsisten macam dulu. Sehinggalah aku jatuh sakit pada Dec 2014.

1st time kena attack tu jantung aku sakit bebenar, nafas tersekat, berpeluh, tangan kaki sejuk, muka pucat, masa tu ingat masa dah tiba. Rasa menyesal tak spent banyak masa bersama keluarga. Menangis dalam hati minta Allah panjangkan umur agar dapat menebus kekurangan yang aku buat untuk diri aku dan keluarga. Terus masuk emergency ward. Lepas masuk drip, baru badan kembali normal. Masa tu doktor syak kena gastrik coz ujian darah dan ecg normal.

Sejak kejadian tu hidup aku berubah 360 darjah. Hampir setiap hari aku diserang benda yang sama. ER gomen dan swasta dah jadi rumah kedua aku. Nak bawa kereta pun aku tak mampu. Pergi tempat crowded atau solat jumaat memang aku kena serang.

Doktor dah habis idea apa penyebab sakit ni. 1 hospital swasta ni terang-terang tolak aku and refer my case pergi gomen hospital. Mereka cuma cakap kena GERD. Tapi nape sampai nak pengsan atau rasa nak mati setiap kali kena serang? Orang lain pun ada GERD tapi taklah sampai pengsan-pengsan gitu.

Aku ketandusan petunjuk. Dalam masa yg sama ada juga yang cakap aku kena santau atau gangguan jin. Then, aku pun pergi rawatan alternatif. Bab mandi dan minum air tu jangan sebut, naik kembung perut minum air. Jangan pikir aku tak percaya benda ghaib atau sihir sebab Allah dah bagitau kita ni tak bersendirian. Tapi takde perubahan.

Aku memang syak yang aku ada penyakit GERD coz cara hidup aku di masa lampau memang berkaitan. PENGSAN DAN TAKUT 24 JAM. Ini yg aku ingin cari jawabannya. Kenapa?

Aku masih kerja tapi ambil cuti tapi since aku punya masa kerja fleksible dan boleh kerja kat rumah, aku mula menjadi pengikut Mr. GOOGLE secara berjemaah. Aku spent berjam-jam setiap hari untuk cari petunjuk tentang penyakit aku.

Aku mula lebihkan masa untuk berzikir untuk ketenangan dan memperbaiki solat aku untuk diberi petunjuk. Hehehe. Mesti ada yang cakap selama ni tak solat ke? Solat memang buat tapi kita sebagai manusia memang khilaf. Kadang-kadang solat tu hanya untuk cukupkan fardu kita sebagai Islam tetapi rukunnya, tertibnya, bacaannya semua kena perbaiki. Itulah yang aku tengah usahakan.

Alhamdulillah Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Masa Google info awal Januari 2016 (masa ni aku dah setahun sakit dan berat badan turun dibawah paras underweight sebanyak 16 kg), aku menemui 1 blog member Shaklee pasal Anxiety Disorders.

Punyalah syok aku baca mengalahkan ambik exam kat U dulu. Semua tanda-tanda anxiety tu ada pada aku. Setelah baca blog tu aku buat review semua blog kat website pasal anxiety termasuk dari doktor professional seperti Dr. Zubaidi. Majoriti mengesyorkan ambil Vit B-Complex, minyak ikan Omega 3, magnesium untuk rawatan Anxiety Disorders.

Selepas aku buat percaturan sendiri, aku ambil keputusan mencuba supplemen ni tetapi which brand? Dalam masa setahun aku sakit memang aku dah cuba apa saja produk yang disyorkan termasuk cap ayam, kilang belakang rumah atau yang branded. You name it. Memang aku dah cuba. Setahun sakit tu aku dah spent almost 50K utk bil hospital dan beli produk-produk alternatif.

Lepas aku buat keputusan nak mencuba produk Shaklee, aku google blog cari distributor Shaklee. Aku amik Set Anxiety dan lepas 3 bulan pertama amalkan set ni, aku dah tak makan ubat hospital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan aku bertambah baik. Aku teruskan pengambilan produk Shaklee sampai masa aku menulis entry ni.

Anxiety Disorders aku tetap ada coz penyakit ni ambik masa juga nak kasi sembuh tapi sekurang-kurangnya aku bersyukur aku dah boleh nikmati balik kehidupan aku yang lalu dan sujud syukur Allah beri aku peluang untuk jaga kedua puteri aku dan ibu bapa aku. Sekarang ni dah masuk setahun lebih penyakit takde menyerang selepas amalkan set ni.

rawatan anxiety disorder, ubat anxiety disorder,



ATAU

Untuk order dan pertanyaan hubungi Kamilah : whatsapp 013 924 3387.

Nak Hamil Tapi Sukar Akibat Keputihan dan Period Tak Teratur

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 32: FARAH QURRATUN AINI

HAMIL SELEPAS KONSISTEN DENGAN SET KEPUTIHAN & SENGGUGUT

Assalamualaikum. Saya Farah Qurratun Aini mama kepada 2 orang cahaya mata. Kisah saya dengan Shaklee bermula apabila saya mencari vitamin untuk meredakan sakit senggugut dan keputihan yang teruk sejak dari bangku sekolah lagi.

Dulu setiap kali datang bulan, senggugut pun akan datang juga sampai tahap tak boleh buat apa-apa aktiviti pun. Masa zaman sekolah dulu kawan-kawan cakap kalau senggugut angkat kaki sandarkan ke dinding boleh meredakan sakit sengugut tu. Masa zaman sekolah dulu takde ambil ubat atau sebarang vitamin cuma mampu menahan sakit sahaja.

Bila dah masuk kolej, barulah belajar ambil ubat tahan sakit warna pink tu. Itu pun sebab nak elak dari ponteng kelas. Dan kalau time senggugut menyerang dan dalam masa yang sama ada kuiz, test, dengan assignment yang nak disiapkan kemudian time exam mestilah ubat tahan sakit tu menjadi penyelamat. Bila dah cuba-cuba maka jadilah amalan. Memang tak pernah terputus stok ubat pink tu sehingga lah masuk kerja dan kahwin. Bila dah kerja memang terpaksalah ambil MC setiap bulan. Menganggu jugak prestasi kerja masa tu.

Dan saya perasan yang keputihan juga makin teruk bila meningkat remaja. Pantyliner pun tak boleh terputus bekalan. Kena pakai dan kena sentiasa ada dalam beg. Semua ni memang rasa sangat-sangat terganggu. Bila buat aktiviti yang mengeluarkan peluh lagi meriah la keputihan tu keluar sampai kadang-kadang jadi gatal.

Alhamdulilah selepas konsisten mkn GLA Complex dan Alfalfa Complex selama 2 bulan, senggugut dah takde, keputihan juga makin berkurang dan period datang pun cantik aje. Maksudnya kitaran period tu tetap setiap bulan. Bila kitaran haid dah tetap mudah untuk cari waktu subur dan peluang untuk hamil tu tinggi.

Dan alhamdulilah bersyukur sangat genap 9 bulan lepas tu double line pun muncul. Berita kehamilan itu adalah hadiah ulangtahun kami yang pertama. Menangis kegembiraan kami suami isteri. Dan selepas bersalin kan anak sulung, saya selama setahun 3 bulan tak datang haid. Sangat tak selesa. Simptom-simptom macam nak period ada tapi tak period pon. Dan memang merancang nak tambah anak lagi. Sebabkan tak period saya ikhtiar lagi dengan GLA Complex masa itu pada bulan Disember . 3 bulan kemudian saya period dan bulan berikutnya April 2016 saya hamil anak kedua. Alhamdulillah.





















Inilah Shaklee Effect saya. Terima Allah. Terima kasih Shaklee.


ATAU

Untuk order dan pertanyaan hubungi Kamilah : whatsapp 013 924 3387.


Saturday 31 March 2018

11 Makanan Yang Bagus Untuk Detoks - Bahagian 2

Jemput baca sambungan daripada entri sebelum ini : 

11 Makanan Yang Bagus Untuk Detoks - Bahagian 1




7. Alfalfa

Anda mungkin tahu bahawa alfalfa dikenali sebagai 'raja segala makanan,' Jadi pastinya anda dapat agak betapa berkhasiatnya ia! Alfalfa adalah gudang kepada 300 jenis nutrisi. Akar tunjangnya mencecah kedalaman 6 meter, membolehkan ia menyerap lebih banyak vitamin dan mineral dalam tanah.
Alfalfa mengandungi pelbagai nutrisi seperti kalsium, magnesium, fosforus, vitamin K, vitamin A, vitamin E, vitamin C dan ditambah dengan jumlah klorofil yang sangat tinggi. Beberapa kajian klinikal mendapati bahawa alfalfa menggalakkan pergerakan usus dan sistem penghadaman yang sihat23-24, membantu mengatasi kebimbangan25 dan menyahtoksin darah26. lnginkan sistem penghadaman yang sihat dan mencuci darah? Cuba alfalfa hari ini juga!


8. Daun senna

Sembelit merupakan satu perkara yang kita tidak sukai. Realitinya, ia adalah satu perkara yang biasa, berulang kali terjadi dan merupakan masalah kesihatan yang sering dialami disebabkan pengambilan serat yang rendah dan dehidrasi. Berdasarkan kajian yang dijalankan di Malaysia, 45.5% daripada subjek mempunyai isu-isu yang berkaitan dengan sembelit dalam tempoh 5-15 tahun, dan 27.7% daripada mereka tidak menyedari bahawa mereka telah mengalami sembelit27.

Untuk pengetahuan anda, daun senna adalah herba yang mesra usus yang boleh membantu masalah sembelit kerana ianya bertindak sebagai julap semulajadi untuk mengalakkan kolon yang tidak aktif kembali bekerja. la juga berkesan untuk menghilangkan ketidakselesaan perut dan daun senna didapati berkesan untuk meningkatkan kekerapan pergerakan usus dan mengurangkan sembelit.


9. Polifenol


Beberapa faktor boleh menyebabkan keradangan yang kronik termasuk pendedahan untuk jangka masa yang panjang terhadap tekanan, toksin alam sekitar, pengambilan nutrisi yang tidak seimbang, mikrob atau jangkitan virus. Kesan keradangan yang berpanjangan boleh merosakkan sel-sel dan membawa kepada pelbagai penyakit metabolik, penuaan pramatang, penyakit jantung koronari dan arterosklerosis (pengumpulan plak dalam arteri)28-29.

Polifenol adalah bahan semulajadi yang terdapat dalam tumbuhan, bertindak sebagai antioksidan dan anti-radang yang hebat untuk merawat kerosakan sel badan akibat keradangan dan pelbagai isu kesihatan yang berkaitan dengannya. Hasil kajian yang dijalankan di seluruh dunia mendapati polifenol memberi pelbagai manfaat untuk kesihatan seperti :

  1. Melindungi jantung daripada penyakit kardiovaskular30, 31
  2. Mengurangkan risiko penyakit neurodegeneratif32, 33 (seperti Parkinson dan Alzheimer)
  3. Meningkatkan kelembapan kulit supaya lebih anjal dan lebih muda34
  4. Memperbaiki kerintangan insulin35

Bagaimana cara untuk anda perolehi kebaikan yang ada pada polifenol? Kebanyakan buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang adalah merupakan makanan yang mengandungi polifenol yang tinggi. Antaranya termasuklah anggur, berri, epal, ceri, teh hijau, brokoli dan strawberi. Jadi, banyakkan pengambilan buah dan sayuran di dalam pemakanan anda bagi memastikan tubuh anda dilindungi dari radikal bebas, pengoksidaan dan radang!



10. Pudina 

Pernahkah anda mengalami sebu atau rasa seperti seluar anda terlalu ketat? Adakah anda selalu sakit perut atau adakah perut anda menjadi buncit seperti belon selepas makan? lni adalah tanda-tanda bahawa anda mengalami kembung perut! Sekiranya tanda-tanda ini dialami untuk tempoh masa yang panjang atau kerap, ini bermakna anda perlu melakukan detoks!

Kembung perut selalunya terjadi disebabkan oleh ketidakhadaman akibat makan berlebihan serta penghasilan tahap cecair dan enzim pencernaan yang rendah. la biasanya terjadi kepada pesakit-pesakit yang menghidapi masalah usus (irritable bowel syndrome) dan sembelit. Apabila perut anda menjadi lebih buncit daripada biasa, ia adalah tanda yang jelas bahawa anda mengalami kembung perut. la bukan sahaja menyebabkan rasa yang tidak selesa, bahkan ia kurang elok dipandang.

Pudina adalah penyelesaian terbaik untuk masalah kembung perut anda! Pudina melegakan kekejangan otot dan membantu saluran pencernaan berehat supaya anda boleh melepaskan gas. Ia juga memberi kesan analgesik dan anestetik yang dapat meredakan sebarang kesakitan36,37,38. Kajian klinikal juga menunjukkan pudina mempunyai manfaat kesihatan lain seperti berfungsi sebagai anti-mikrob dan anti-virus, tinggi dengan antioksidan dan anti-tumor yang kuat serta bertindak sebagai anti-alahan. 


11. Halia 


Seperti pudina, halia adalah sumber terbaik untuk membantu mengatasi masalah kembung perut! Orang India dan Asia selalu menggunakan halia untuk merawat ulser, kembung dan penyakit berkaitan usus.

Halia biasanya digunakan secara tradisional untuk merawat ketidakhadaman kerana ia merangsang pengeluaran air liur dan jus pencernaan untuk menenangkan perut dan usus. Dipercayai bahawa komponen­-komponen halia yang aktif seperti gingerol, menjadikan ianya ubatan yang terkenal untuk melegakan rasa loya dan muntah

Menurut beberapa kajian klinikal, di samping membantu menghilangkan ketidakselesaan di saluran pencernaan, halia juga boleh mengurangkan gejala-gejala artritis39,40. Perap semalaman makanan anda dengan halia atau minum secawan teh halia untuk merawat kembung, melawan ulser, melegakan penyakit-penyakit lain yang berkaitan dengan perut serta yang berkaitan dengan sendi juga.
Sumber : Shaklee Malaysia

Rujukan :

1. Milić , N., Milosević, N., Suvajdzić, L., Zarkov, M., & Abenavoli, L. (2013). New therapeutic potentials of milk thistle (Silybum marianum). Natural Product Communication , 1801-1810. 
2. Das , S. K., Mukherjee, S., & Vasudevan, D. M. (2008 ). Medicinal properties of milk thistle with special reference to Silmaryn; An overview . Natural Product Radiance , 182-192. 
3. Ramasamy, K., & Agarwal, R. (2008 ). Multitargeted therapy of cancer by silymarin. Cancer Lett., 352-362. 
4. Barnes J, Anderson LA, Phillipson JD. Herbal Medicines. London: Pharmaceutical Press, 2002. 
5. Koo HN, Hong SH, Song BK, Kim CH, Yoo YH, Kim HM. Taraxacum officinale induces cytotoxicity through TNF-alpha and IL-1alpha secretion in Hep G2 cells. Life Sci. 2004 Jan 16;74(9):1149-57. 
6. Park HJ, Lee SJ, Song Y, et al. Schisandra chinensis prevents alcohol-induced fatty liver disease in rats. J Med Food. Jan 2014;17(1):103-110. 
7. Ci X, Ren R, Xu K, et al. Schisantherin A exhibits anti-inflammatory properties by down-regulating NF-kappaB and MAPK signaling pathways in lipopolysaccharide-treated RAW 264.7 cells.Inflammation. Apr 2010;33(2):126-136. 
8. Park C, Choi YW, Hyun SK, et al. Induction of G1 arrest and apoptosis by schisandrin C isolated from Schizandra chinensis Baill in human leukemia U937 cells. Int J Mol Med. Oct 2009;24(4):495-502. 
9. Liu SJ, Qu HM, Ren YP. SCP, a polysaccharide from Schisandra chinensis, induces apoptosis in human renal cell carcinoma Caki-1 cells through mitochondrialdependent pathway via inhibition of ERK activation. Tumour Biol. Feb 7 2014. 
10. You JS, Pan TL, Hou YC. Schisandra chinensis protects against adriamycininduced cardiotoxicity in rats. Chang Gung Med J. Jan-Feb 2006;29(1):63-70. 
11. Xu X, Zhou X, Zhou XW, et al. Schizandrin prevents dexamethasone-induced cognitive deficits.Neurosci Bull. Oct 2012;28(5):532-540. 
12. Ko KM, Ip SP, Poon MK, et al. Effect of a lignan-enriched fructus schisandrae extract on hepatic glutathione status in rats: protection against carbon tetrachloride toxicity. Planta Med. Apr 1995;61(2):134-137. 
13. Panossian A, Oganessian A, Ambartsumian M, et al. Effects of heavy physical exercise and adaptogens on nitric oxide content in human saliva. Phytomedicine 1999;6(1):17–26. 
14. Jo, Sung-Hoon et al. “In Vitro and in Vivo Anti-Hyperglycemic Effects of Omija (Schizandra Chinensis) Fruit.” International Journal of Molecular Sciences 12.2 (2011): 1359–1370. PMC. Web. 18 Apr. 2016. 
15. Joseph S, Sabulal B, George V, Antony KR, Janardhanan KK. Antitumor and anti-inflammatory activities of polysaccharides isolated from Ganoderma lucidum. Acta Pharm. 2011 Sep 1;61(3):335-42 
16. Wachtel-Galor S, Szeto YT, Tomlinson B, et al. Ganoderma lucidum (’Lingzhi’); acute and short-term biomarker response to supplementation. Int J Food Sci Nutr. Feb 2004;55(1):75-83. 
17. Wachtel-Galor S, Tomlinson B, Benzie IF. Ganoderma lucidum (“Lingzhi”), a Chinese medicinal mushroom: biomarker responses in a controlled human supplementation study. Br J Nutr. Feb 2004;91(2):263-269. 
18. Ng TP, Chiam PC, Lee T, et al. Curry consumption and cognitive function in the elderly. Am J Epidemiol. Nov 1 2006;164(9):898-906. 
19. Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, et al. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res. 2014 Apr;28(4):579-85. 
20. Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25. 
21. Lattanzio, V., Cicco, N., and Linsalata, V. (2005). Antioxidantactivities of artichoke phenolics. Acta Horticulturae, 681: 421–428. 
22. Ceren Gezer, Sevinç Yucecan , Suresh Inder Singh Rattan. (2015). Artichoke compound cynarin differentially affects the survival, growth, and stress response of normal, immortalized, and cancerous human cells. 39: 299-305 
23. Jasjeet D, Pankaj K, Tiwari BN, Rakesh P. Chemo-pharmacological aspects of alfalfa. ScienSage. 2011(2)1;50-53 
24. Castleman M, Emmaus PA. The healing herbs. Rodale Press, 1991;37-9. 
25. Bora KS, Sharma A. Phytochemical and pharmacological potential of Medicago sativa: a review. Pharm Biol. 2011 Feb;49(2):211-20: 10.3109/13880209.2010.504732. 
26. Egner, Patricia A., Jin-Bing Wang, Yuan-Rong Zhu, Bao-Chu Zhang, Yan Wu, Qi-Nan Zhang, Geng-Sun Qian, et al. 2001. “Chlorophyllin intervention reduces aflatoxin–DNA adducts in individuals at high risk for liver cancer.” Proceedings of the National Academy of Sciences 14601-14606. 
27. Mazlyn, M M, L H Nagarajah, A Fatimah , A K Norimah , and K L Goh. 2013. “Stool patterns of Malaysian adults with functional constipation: association with diet and physical activity.” Malaysia Journal of Nutrition 53-64. 
28. P. C. Calder, R. Albers, J.-M. Antoine, S. Blum, R. Bourdet-Sicard, G. A. Ferns, G. Folkerts, P. S. Friedmann, G. S. Frost, F. Guarner, M. Løvik, S. Macfarlane, P. D. Meyer, L. M’Rabet, M. Serafini, W. van Eden, J. van Loo, W. Vas Dias, S. Vidry, B. M. W. 2009. “Inflammatory Disease Processes and Interactions with Nutrition.” British Journal of Nutrition 1-45 
29. Levine, T B, and A B Levine. 2012. Metabolic Syndrome and Cardiovascular Disease. Oxford, UK : Blackwell Publishing. 
30. Maulik, D. K. (2006). Resveratrol in cardioprotection: A therapeutic promise of alternative medicine. Molecular Interventions, 36-47. 
31. Mobasheri, A. e. (2012). Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as Nutraceutricals for Joint Health. International Journal of Molecular Sciences , 4202–4232. 
32. Rizvi, K. B. (2009). Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 270-278. 
33. Schaffer S, H. B. (2012). Do polyphenols enter the brain and does it matter? Some theoretical and practical considerations. Genes & Nutrition, 99-109. 
34. Joi A. Nichols, S. K. (2010). Skin photoprotection by natural polyphenols: antiinflammatory, antioxidant and DNA repair mechanisms. Archives of Dermatological Research, 71-83. 
35. Ali Movahed, Iraj Nabipour, Xavier Lieben Louis, et al., “Antihyperglycemic Effects of Short Term Resveratrol Supplementation in Type 2 Diabetic Patients,” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 23. 
36. Valussi M. Functional foods with digestion-enhancing properties. 2012. Int J Food Sci Nutr. 82-89 
37. Pittler MH, Ernst E. Peppermint oil for irritable bowel syndrome: a critical review and metaanalysis.Am J Gastroenterol. Jul 1998;93(7):1131-1135. 
38. Merat S, Khalili S, Mostajabi P, et al. The effect of enteric-coated, delayedrelease peppermint oil on irritable bowel syndrome. Dig Dis Sci. May 2010;55(5):1385-1390. 
39. Pittler MH, Ernst E. Peppermint oil for irritable bowel syndrome: a critical review and metaanalysis.Am J Gastroenterol. Jul 1998;93(7):1131-1135. 
40. Merat S, Khalili S, Mostajabi P, et al. The effect of enteric-coated, delayedrelease peppermint oil on irritable bowel syndrome. Dig Dis Sci. May 2010;55(5):1385-1390.

11 Makanan Yang Bagus Untuk Detoks - Bahagian 1

Detoks merupakan proses yang penting untuk kesihatan keseluruhan tubuh kita. Antara manfaatnya ialah dapat meningkatkan tenaga, menurunkan berat badan, menguatkan sistem imun, mengelak sembelit, mengawal 'craving' dan mencantikkan kulit. Pengambilan nutrisi yang betul dapat menyingkirkan toksin, radikel bebas dan segala bendasing yang berbahaya untuk tubuh. Berikut merupakan 11 makanan yang bagus untuk menyokong proses detoks :


1. Milk thistle

Milk thistle merupakan kawan baik hati; ia menyokong kesihatan hati dengan meneutralkan radikel bebas, membaiki sel hati yang rosak, dan melindungi sel hati baru daripada mengalami kerosakan akibat toksin.


Bagaimana ia bertindak? Silymarin iaitu campuran flavonoid yang dihasilkan daripada biji benih milk thistle, bertindak sebagai antioksidan yang menghalang radikel bebas daripada merosakkan sel. Silymarin meningkatkan paras gluthathione dalam hati, yang membantu tubuh menyingkirkan bahan kimia dan ubat-ubatan (termasuk ubatan over-the-counter).


Selain itu, flavonoid dalam milk thistle menggalakkan penghasilan protein untuk menghasilkan sel-sel hati yang baru dan menggantikan yang telah rosak. Sebab itulah ia digunakan dalam rawatan penyakit hepatitis dan juga sirosis (kerosakan hati)


Kajian yang dijalankan terhadap tikus makmal telah menunjukkan bahawa silymarin berfungsi untuk melindungi hati daripada menjadi rosak akibat toksin (contohnya alkohol'.). Kajian juga membuktikan bahawa milk thistle dapat menghalang penyakit Alzheimerkanser usus besar dan kanser prostat2,3. Bayangkan jika milk thistle mampu melawan penyakit kronik, tidak mustahil ia boleh menyokong kesihatan hati dan membantu detoks.


2. Dandelion

Adakah anda tercari-cari nutrisi yang dapat menyokong kesihatan hati, buah pinggang, limpa dan pundi hempedu
4? Dalam perubatan tradisional, dandelion digunakan sebagai tonik hati dan buah pinggang, tapi ciri penyembuhan yang terdapat pada dandelion telah dikenalpasti sejak zaman purba lagi. Pada zaman India kuno, dandelion digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit hati seperti jaundis, sirosis, dan bengkak hati. Dalam perubatan Cina, dandelion merupakan antara herba terbaik dalam merawat  diabetes, penyakit hati, masalah buah pinggang dan masalah penghadaman

Kenapa dandelion sangat terkenal? Seperti milk thistle, dandelion kaya dengan antioksidan serta mengandungi vitamin A, B, C, D, E, beta karoten, mineral seperti zink, iron, potassium, dan selenium untuk kesihatan hati. Di samping itu, dandelion mengandungi polisakarida, yang juga terdapat pada sesetengah spesies cendawan yang dikatakan mempunyai ciri anti tumor
5.



3. Schizandra Chinensis  

Schizandra Chinensis (S.C.) merupakan herba anti stress yang sangat terkenal dalam perubatan Cina untuk merawat organ hati. Ujian makmal menunjukkan bahawa sebatian antioksidan dalam S.C. bermanfaat untuk melindungi hati dan sistem saraf yang kompleks dalam badan. S.C. juga dapat merawat penyakit mental dan fizikal, termasuklah mencegah diabetes 6-12. 

Dalam satu kajian terbaru, atlet-atlet yang diberi S.C. telah mengalami penurunan paras hormon stress iaitu kortisol. S.C. meningkatkan sistem pertahanan tubuh terhadap tekanan persekitaran, pendedahan terhadap toksin, kebimbangan (anxiety), penyakit mental dan emosi13

Pengambilan alkohol secara berlebihan boleh meningkatkan jumlah lemak pada hati. S.C. terbukti dapat mengurangkan pengumpulan lemak pada hati, mencegah kerosakan hati, dan mengurangkan radang hati. Untuk penyakit diabetes pula, S.C. dapat mengurangkan tahap glukosa selepas makan14



4. Cendawan Reishi 

Cendawan Reishi dikenali sebagai 'Cendawan Kekal Abadi' dan 'Herba Ajaib' di kalangan orang Cina. Manfaat utama cendawan Reishi termasuklah mengawal atur sistem imun, antioksidan, anti-histamin, dan melindungi sel hati daripada jangkitan bakteria dan juga toksin 15,16,17. 


Apakah lagi kelebihan dan kebaikannya? Cendawan Reishi mempunyai paras polisakarida dan triterpenes yang tinggi. Tubuh manusia menggunakan polisakarida untuk tenaga dan ianya terkenal untuk meningkatkan fungsi hati, meningkatkan kesihatan usus, merangsang sistem imun, menguatkan sistem kardiovaskular dan juga sebagai agen untuk melambatkan proses penuaanSelain itu, triterpenes juga didapati berkesan untuk rawatan anti-kanser, berfungsi menyokong sistem imun, hormon, dan mengawal tekanan darah, yang seterusnya membantu mengurangkan tekanan. Oleh itu tidak hairanlah sekiranya cendawan Reishi diberi penghargaan yang tinggi memandangkan manfaat yang diberikan kepada tubuh anda dalam pelbagai cara!



5. Curcumin


Curcumin mungkin tidak seindah namanya, tetapi tahukah anda ianya kerap digunakan dalam masakan India dan Asia? lni kerana curcumin merupakan bahan utama dalam rempah kunyit, dan agen penting untuk warna kuning! Walau bagaimanapun, khasiatnya bukan hanya terdapat pada warna dan rasanya sahaja, ia turut menawarkan pelbagai manfaat kesihatan untuk badan dan otak anda.
Tekanan oksidatif dan pengoksidaan adalah salah satu tanda aras yang digunakan oleh ahli biologi untuk menentukan tahap kesihatan. Curcumin, komponen utama kunyit, merupakan agen anti radang dan antioksidan yang bertindak pada peringkat molekul untuk membantu melawan pengoksidaan19,20.
Selain daripada ciri-ciri anti-radang dan antioksidan, curcumin menyokong kekuatan memori  dengan meningkatkan paras hormon dalam otak untuk mencetuskan pertumbuhan neuron baru dan mencegah pelbagai proses kemerosotan dalam otak.



6. Artichokes 

Anda mungkin tahu artichokes adalah sejenis makanan, tetapi ianya hanya boleh dimakan untuk tempoh masa yang singkat, dan selepas itu ia tidak seperti yang anda lihat di pasar raya! lni kerana artichokes tergolong dalam kumpulan thistle yang ditanam sebagai makanan dan bahagian yang boleh dimakan adalah putik bunga itu sendiri sebelum ianya kembang mekar.
Artichoke mempunyai khasiat yang tinggi dengan serat, asid folik, vitamin C, vitamin K dan ia berada di kedudukan ke-7 untuk kebaikan antioksidan berbanding lebih 1000 jenis makanan lain21 yang mempunyai tahap antioksidan sinarin dan silymarin yang tinggi.

Mengagumkan bukan?

Jadi, adakah anda tahu bahawa artichokes mempunyai hubung kait yang rapat dengan hati dan detoks? Organ hempedu memainkan peranan utama dalam membantu proses detoks badan kerana ia mengangkut toksin dan bahan buangan daripada hati. Artichokes bertindak sebagai diuretik dan koleretik, dimana ianya menggalakkan penghasilan air kencing dan bertindak melancarkan rembesan hempedu daripada hati. Hempedu dihasilkan oleh hati, disimpan di dalam pundi hempedu di antara waktu makan dan dikeluarkan apabila anda makan; artichokes menggalakkan pembuangan hempedu dari pundi hempedu22 . Kekurangan hempedu boleh meningkatkan masalah penghadaman dan juga risiko kerosakan sel hati serta penyakit hati. Oleh yang demikian, artichokes memainkan peranan yang besar apabila anda ingin hempedu dalam sistem tubuh anda berfungsi dengan baik dan membantu pertumbuhan semula sel hati serta fungsi pundi hempedu.

Baca sambungannya di sini :

11 Makanan Yang Bagus Untuk Detoks - Bahagian 2