Wednesday, 11 November 2015

Cabaran Bekerja Dari Rumah

Bekerja dari rumah memang seronok. Apatah lagi ia menjadi impian saya sejak dari dulu lagi. Namun di sebalik itu terdapat banyak cabaran apabila bergelar Work At Home Mom (WAHM) ni. 



Cabaran yang utama bagi saya apabila bekerja dari rumah ialah untuk kekal berdisiplin dalam melakukan kerja-kerja rumah dan juga kerja-kerja bisnes. Awal-awal dulu semasa dalam proses berhenti kerja (ambil cuti tanpa gaji), memang ke laut. Masa banyak dihabiskan untuk kerja rumah terutamanya kemas rumah. 

Walaupun baru ada seorang anak keadaan rumah mengalahkan orang yang ada 5 anak. Nampak sepah kat sini, kemas. Nampak sepah kat situ, kemas. Memang 'distraction' ini agak menjejaskan masa saya untuk kerja-kerja bisnes. 

Agak lama juga masa yang saya ambil untuk menyesuaikan diri. Kini bila dah setahun bekerja dari rumah, saya lebih pandai urus masa. Saya akan peruntukkan lebih kurang sejam sahaja sehari untuk kemas rumah, basuh baju, kemas dapur dan lain-lain (tak termasuk waktu memasak). 

Yang lebih mencabar ialah saya terpaksa menguruskan 2 buah rumah . Saya tinggal di sebelah rumah Ummi saya dan menjaga beliau. Di samping memasak dan melakukan kerja-kerja rumah lain kerana adik-adik saya bekerja. 

Nak uruskan 2 buah rumah, nak uruskan keluarga, nak uruskan Ummi, nak uruskan bisnes. Memang agak pening kepala pada mulanya. Namun kini segalanya semakin baik. Alhamdulillah. 

Salah satu tips dari orang yang dah berjaya dengan bekerja dari rumah ialah adakan jadual waktu kerja untuk bisnes macam jadual waktu orang kerja pejabat contohnya 9 pagi hingga 5 petang. 

Kena adakan masa macam kita bekerja pejabat dulu. Bila kita makan gaji kita spend sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Dah buat bisnes pun sepatutnya kita dapat spend masa yang sama, malah lebih panjang dari masa kerja makan gaji. 

Sebab dulu kita bekerja untuk orang. Sekarang kita bekerja untuk diri sendiri. Tentunya kena beri perhatian yang lebih lagi. Harapan saya semoga saya lebih pandai urus masa dan berdisiplin bekerja dari rumah. Dan dalam masa yang sama enjoy being a WAHM. 


Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee atau 
untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...