Thursday, 5 November 2015

Resepi Apam Pisang Tanpa Guna Telur dan Ovalette

Dah lama sebenarnya tak buat projek membuat kuih. Haritu try la buat apam pisang. Ikut resepi yang saya salin dalam buku resepi. Tapi nampaknya tak menjadi. Tak naik pun. Atau orang panggil bantat. 

2 kali try buat. Tapi still tak menjadi. Frust jugak tapi baru 2 kali kan. So google la resepi apam pisang. Tertarik dengan resepi ni sebab tak guna telur. Dan juga tak guna ovalette. 

Jadi saya simpan dulu kat sini. Nanti free boleh cuba buat sampai menjadi. 

Resepi Apam Pisang 



Bahan-bahan:
1 cawan pisang lemak manis lecek halus
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula kastor 
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam
2 biji pisang lemak manis - hiris nipis untuk hiasan 

Cara:
1. Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat.
2. Adun bahan tadi bersama pisang lecek, gula kastor dan secubit garam.
3. Masukkan minyak jagung dan gaul rata.
4. Tuang adunan ke dalam bekas atau acuan pilihan. Amie gunakan acuan lompang, dan bubuh setengah acuan.
5. Jika suka bubuh hirisan pisang di atasnya sebagai hiasan.
6. Kukus selama 15 minit. Jika anda gunakan loyang kenalah kukus lebih lama sedikit iaitu lebih kurang 1/2 jam atau 30 minit.


Kredit : salamisimon1.blogspot.my


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...