Wednesday, 4 November 2015

Sabun Basuh Pakaian Boleh Sebabkan Kanser. Apa Alternatifnya?

Tiba-tiba jadi viral tentang bahaya menjemur pakaian dalam rumah. Tapi nak buat macam mana kan? Tak boleh nak elak, lebih-lebih lagi musim hujan. Dan juga tiada ruang yang sesuai untuk menjemur pakaian (tinggal di flat dan sebagainya). 

Bahaya menjemur pakaian di dalam rumah

1. Boleh Jadi Kanser

Jika anda suka guna pelembut kain selepas mencuci pakaian kerana bau yang wangi, perlu tahu kandungan acetaldehydes yang tinggi menjadi sebab utama penyakit kanser. Lebih elok cuba elak menjemur kain di dalam rumah kerana berbahaya jika anda selalu sedut udara tersebut.

2. Pengaruh Alergi

Udara yang terperangkap di dalam rumah boleh menjadi bakteria. Kalau anda yang ada masalah kulit, kena belajar elak jemur kain di dalam rumah, ya. Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami alergi (ruam) dan masalah gangguan pernafasan.

3. Beracun

Pernah tak anda basuh kain dan terlupa nak sidai dan akhirnya kain yang dibasuh bertukar bau jadi busuk walau pun pakaian sudah direndam pelembut. Ya, itulah racun. Hanya dalam jangka waktu tertentu, udara yang disedut beri kesan buruk kepada kesihatan kepada anda tanpa disedari.

4. Asma

Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelembaban ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. Ini adalah satu alasan utama penyebab asma dan alergi.

5. Lemahkan sistem ketahanan tubuh

Boleh melemahkan sistem ketahanan tubuh kalau selalu amal jemur kain dalam rumah. Jadi tidak pelik kalau anda cepat selesema, demam atau mungkin diserang pelbagai penyakit lain. Jalan penyelesaiannya, anda boleh sediakan tempat jemuran di luar rumah. Kalau tiada tempat sangat, cuci kering lagi selamat. Cuma jimat tidak begitu nak menjadilah! Semuanya di tangan anda, kalau boleh pastikan kain yang basah terdedah dengan sinaran matahari tetapi jangan secara terus. Nanti cepat pula kusam dan luntur warna kain anda.

Sumber Anyys


Tapi yang saya nak share hari ini bukan pasal jemur pakaian dalam rumah atau luar rumah, tapi tentang penggunaan produk pencuci di rumah terutamanya sabun basuh pakaian yang boleh mengakibatkan kanser. 

Kebanyakan sabun basuh pakaian atau detergent dihasilkan daripada bahan kimia kerana kos yang lebih murah dan mudah untuk dihasilkan. Bila kita memakai pakaian yang dibasuh menggunakan sabun basuh ini, bahan kimia akan meresap masuk ke dalam kulit. Kita juga menghidu bahan kimia tersebut melalui udara.

Oleh sebab tiada keperluan untuk menyenaraikan bahan yang digunakan pada label produk (tidak seperti makanan), maka kita tidak tahu bahan apa yang dimasukkan ke dalam sabun basuh yang kita gunakan setiap hari tu. 

Jadi, adakah terdapat alternatif untuk masalah ni? Jawapannya, ada. 

Shaklee menawarkan sabun basuh pakaian Fresh Laundry Concentrate yang dihasilkan daripada tumbuhan dan bukannya daripada bahan kimia yang berbahaya untuk kesihatan kita. 

Ia juga hipoalergenik (tidak menimbulkan alahan). Sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit yang sensitif dan juga sesuai untuk membasuh pakaian bayi. Jadi tidak perlu lagi membeli 2 sabun basuh yang berlainan untuk bayi dan untuk orang dewasa. 

Ia diformulasikan dengan enzim semulajadi yang menjadikan pakaian putih lebih putih dan pakaian berwarna semakin terang. 

Selain itu, walaupun dihasilkan daripada bahan semulajadi, ia mampu membersih kotoran degil dengan berkesan, sama macam sabun basuh yang dihasilkan daripada bahan kimia. 

Satu perkara yang best tentang Fresh Laundry Concentrate ialah pakaian tidak akan berbau hapak walaupun kita terlupa untuk menjemurnya berhari-hari. 

Dan yang lebih penting, kita dapat menyelamatkan diri dan keluarga dari risiko penyakit kanser, alergi, asma, ekzema dan lain-lain hanya dengan menukar jenama kepada jenama Shaklee. 

Untuk order hubungi :

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


No comments:

Post a Comment