Wednesday, 30 September 2015

10 Kebaikan Susu Soya Untuk Ibu Hamil

Semasa hamil, protein yang diperlukan oleh wanita hamil meningkat kepada 50% melebihi keperluan wanita yang tidak hamil. Ia memberi manfaat yang sangat penting untuk kedua-duanya : ibu dan bayi dalam kandungan. 

Suplemen protein Shaklee ialah ESP yang dihasilkan daripada kacang soya yang tidak diubah suai secara genetik (non-GMO).  

Susu soya merupakan sumber protein terbaik selain daging, ikan dan susu lembu. Mungkin ramai yang tertanya-tanya. Bolehkah ibu hamil mengambil susu soya atau ESP ni? 

Mari kita lihat kebaikan susu soya ESP untuk ibu hamil dan bayi dalam kandungan :

1) Mengandungi 9 asid amino penting yang diperlukan oleh manusia yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh. 

Dengan pengambilan ESP iaitu protein yang mencukupi, sel-sel tubuh ibu dapat menjalankan fungsi dengan sebaiknya. Begitu juga dengan janin. Sel-sel tubuh janin akan terbentuk dengan sempurna dan dapat mengelak daripada berlakunya sebarang kecacatan. 

2) Sesuai untuk masalah alahan laktosa (lactose intolerance)

Ada ibu hamil yang mengalami masalah lactose intolerance yang langsung tidak boleh mengambil susu atau produk tenusu yang mengandungi laktosa. Manakala ESP tidak mengandungi laktosa. 

3) Mengatasi masalah keletihan

Antara masalah utama semasa hamil ialah keletihan. ESP dapat membekalkan tenaga segera untuk ibu hamil. Untuk mendapat kesan yang optimum, cara pengambilannya mestilah mengikut saranan.

4) Mengurangkan rasa lapar

Semasa hamil ibu biasanya akan kerap berasa lapar. Dengan mengambil ESP ia membantu memberi rasa kenyang dan seterusnya mengurangkan keinginan untuk makan banyak. Ia sangat bermanfaat terutamanya untuk ibu hamil yang mengalami berat badan yang berlebihan semasa mengandung dan juga kencing manis semasa hamil.

5) Membantu mengawal paras gula dalam darah.

ESP merupakan suplemen dengan indeks glisemik yang rendah iaitu 39. Protein soya dalam ESP membantu mengawal paras gula darah. Jadi ia membantu mengelak dan mengawal kencing manis (GDM).

6) Untuk perkembangan otak bayi

Protein sangat penting untuk membina otak bayi terutamanya semasa trimester kedua dan ketiga. Kekurangan protein akan menjejaskan perkembangan mental bayi. Selain itu, ia perlu untuk menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. 

7) Membantu mengurangkan morning sickness

Ibu hamil yang mengalami morning sickness digalakkan mengambil protein. Protein ternyata membantu mengatasi masalah ini.

8) Elak keguguran berulang

Antara sebab berlakunya keguguran ialah kerana perkembangan janin yang tidak sempurna. Pengambilan protein yang mencukupi dapat mencegah perkara ini dari berlaku. 

9) Bantu kuatkan rahim

Ada juga wanita yang sukar untuk hamil kerana masalah rahim yang lemah. Rahim lemah kerana sel-sel tubuh rosak.

10) Mencantikkan kulit dan elak stretch mark

Ibu yang mengambil jumlah protein secukupnya akan mendapat kesan yang positif untuk kulit kerana protein dapat mencantikkan kulit. Begitu juga dengan bayi. Selain itu, ia dapat mencegah daripada terjadinya stretch mark. 

Kamilah
Pengedar Sah Shaklee
SMS/Whatsapp 013-924 3387

No comments:

Post a Comment