Monday, 7 September 2015

Tips Kerja Dari Rumah Sambil Jaga Anak

Nak jadi usahawan dan dalam masa sama nak jadi isteri dan ibu sepenuh masa yang berjaya. Boleh jaga anak dan rumahtangga sepenuh masa dalam masa sama boleh jugak cari duit sendiri dengan berniaga online. Logik ke impian camni?


Pada Kak Mu yang dah pernah lalui pengalaman jaga anak sendiri sambil berniaga impian camni boleh jadi logik. Cuma kita je kena bijak merancang dan mengurus masa dan tahu di mana letaknya sesuatu keberkatan dalam hidup ni.

Bermula berniaga di rumah adalah strategi terbaik sebenarnya. Pepagi sebelum anak bangun boleh start dengan marketing dulu. Marketing paling bagus hari Isnin -Jumaat. Weekend on off marketing pun tak mengapa. Trafik online kureng time time hujung minggu.

Kerja rumah semua buat lepas anak bangun.Itu lebih sesuai untuk keadaan kita yg bekerja daripada rumah. Apa apa pun fokus mesti mulakan dengan marketing, lepas tu semak semua email, pm inbox atau whatsapp atau apa sahaja yg melibatkan urusniaga yang sedang Pending. 

Maksudnya mana mana urusan dengan prospek (bakal pembeli) mulakan daripada pagi dahulu sebab perjalanan urusniaga online ni lebih panjang. Nak kena pastikan dulu produk mana yg dia betul betul nak beli.

Kalau melibatkan pakaian kena pastikan saiz apa yang dia nak dan kita sebagai penjual kena betul betul guide customer pilih saiz yang betul since jualan beli online ni tak boleh test kan. Lepas dah confirm nak sediakan invoise lagi. Itu proses yg agak panjang dan perlu dibuat seawal pagi. Lebih lebih lagi jika deal direct dengan customer runcit.

Boleh juga urusniaga semua hanya melibatkan jualan di website yang semuanya automatik dan menjimatkan masa kita mengurus. Tetapi bagi peniaga baru kak suggest handle secara manual lebih baik. Sebab kita masih baru dan masih perlu built repo dengan customer. Dan peluang utk makes sale secara manual lebih tinggi bagi newbie sebenarnya. So nak tak nak memang kita kena harung proses yg agak panjang ni.Huhu. 

Ok back to step seterusnya, untuk customer yang dah bankin dan hanya melibatkan proses packing dan reply mesej customer bahawa kita dah terima payment kita boleh buat dalam jam 11 am atau 12 am ke atas. Sebab proses bagi bahagian ini lebih mudah dan tak memerlukan fokus yg tinggi. Jadi kita boleh urus situasi itu dalam masa sama urus anak anak dan rumahtangga.

Senang cite, fokus bila berniaga sambil jaga anak ni, mulakan dengan sesuatu kerja yg paling sukar dan memerlukan fokus yg tinggi dulu di awal pagi. Time anak anak tengah tidur tu la peluang kita nak fokus kan.

Kredit : Ummu Habibah

*********************************************************************

Tips di atas saya petik dari wall FB Ummu Habibah, pengasas t-shirt muslimah4U. Banyak yang boleh saya aplikasikan. Pasal marketing yang kena buat pagi-pagi tu memang saya setuju sangat. 

Tips yang beliau bagi ni sangat berguna terutamanya untuk mereka yang ada anak kecil. Macam saya sendiri anak dah besar jadi takde masalah sangat bab tu. Semoga sama-sama beroleh manfaat. 

Pengedar Sah Shaklee
SMS/Whatsapp 013-924 3387  

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...