Wednesday, 4 March 2015

Tips Urus Masa Ibu Bekerja dan Surirumah Supaya Hidup Tidak Kelam-kabut

Baru-baru ini saya menghadiri Seminar Supermommy oleh Puan Husna Haron di yang diadakan di Hotel Sumai, Kuala Terengganu. Seminar ini berkenaan pengurusan masa wanita, sesuai untuk sesiapa sahaja terutamanya ibu bekerja yang sibuk dan surirumah yang merasakan hidup mereka sentiasa kelam-kabut.

Saya telah lama follow beliau melalui facebook, emel dan bila mendapat tahu beliau akan mengadakan seminar di Kuala Terengganu, apa lagi. Tentu saya tak akan lepaskan peluang ni.




Akhirnya masa yang dinantikan telah tiba. Alhamdulillah tiada masalah untuk tinggalkan anak saya sebab suami ada untuk mengambil alih tugas itu :)

Sesekali perlu juga tinggalkan seketika tugas di rumah untuk menuntut ilmu dengan tujuan untuk memperbaiki diri. InsyaAllah ia pasti berguna untuk panduan pada masa akan datang.

Kenapa saya hadir seminar ini?

Kalau diikutkan, saya baru ada seorang anak dan tidaklah sesibuk mana. Saya surirumah yang bekerja dari rumah (work at home mom) sahaja. Bukannya wanita berkerjaya di luar. 

Saya hanya menjalankan satu bisnes sahaja, bukannya 3, 4 bisnes. Saya tidak pula memegang jawatan penting dalam mana-mana organisasi atau parti politik hehe.

Jadi saya hanya perlu bahagikan masa untuk keluarga dan bisnes sahaja. Tapi masalahnya, saya sering stress kerana tidak pandai membahagikan masa antara keduanya. Ni baru anak sorang, kalau anak lima tak tahu la macam mana agaknya ye.

Stress bila melihat rumah bersepah tapi pada masa yang sama belum update blog untuk mempromosikan bisnes saya. Sering merasakan tidak cukup masa untuk buat semua benda yang perlu. Nak luangkan masa untuk hobi pun jauh sekali.

Disebabkan itulah saya hadir ke seminar ini dan banyak sekali ilmu yang saya dapat. Yang paling saya suka tentunya berkenaan Law Of Attraction. Saya dapat faham dengan lebih jelas tentang cara untuk aplikasikan Law of Attraction dalam hidup saya.

Alhamdulillah ilmu yang saya dapat dalam Group Jutawan Shaklee dan seminar-seminar Dr Azizan Osman yang pernah saya hadiri sangat berkait rapat dengan apa yang saya pelajari dalam seminar ini. Saya lebih cepat faham. Rupa-rupanya inilah tips yang mentor kami dalam Shaklee selalu tekankan. Apakah tips-nya?

Tips urus masa ibu bekerja dan surirumah supaya hidup tidak kelam-kabut


Ada 2 tips penting yang dikongsikan oleh Puan Husna :

1. Jaga solat. 


Solat sempurna, awal waktu dengan wuduk yang sempurna. Khusyuk, faham maksud bacaan, postur solat yang betul dan perfect. Rajinkan diri menuntut ilmu untuk mendapat solat sempurna.

2. Baca Al-Quran dan terjemahannya.


Bawa Al-Quran terjemahan ke mana-mana sahaja dalam handbag.

Puan Husna menceritakan testimoni daripada seorang wanita yang telah mengamalkan tips ini dengan membaca 1 juzuk Al-Quran setiap hari. Kebetulan masa tu bulan puasa. Amazingly, beliau mengatakan beliau ada masa yang terlebih-lebih sekarang di mana kalau diikutkan logik, memang tak masuk akal. Bagaimana dengan membaca Al-Quran dapat memanjangkan masa kita. 

Sebenarnya panduan yang diberikan oleh Puan Husna sangat simple. Cuma perlu kekuatan untuk istiqamah. Amalkan 2 tips ini secara konsisten dan lihatlah perubahan dalam hidup kita. Insya-
Allah. Selamat beramal.

Siti Nor Kamilah
Shaklee Independent Distributor
SMS/Whatsapp 013-924 3387

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...