Tuesday, 23 July 2013

Cara Makan Vitamin Shaklee Yang Wajib Diketahui

Apa yang saya pelajari setelah melibatkan diri selama setahun dalam Shaklee ialah tentang kepentingan mengambil vitamin dengan cara yang betul. Setiap pengedar Shaklee akan memberi jadual pengambilan vitamin mengikut kesesuaian customer tersebut. Sementelah pula setiap orang tidak mengambil vitamin yang sama, tidak mempunyai tahap kesihatan yang sama dan lain-lain lagi.

Ada yang susah nak makan vitamin pada waktu kerja. Jadi boleh ambil pada waktu pagi atau malam sahaja, ketika berada di rumah. Ada pula yang rasa mengantuk jika mengambil B Kompleks pada waktu pagi, maka disarankan pengambilan selepas makan tengah hari (lunch). Ada juga yang suka ambil semua serentak, sebab takut lupa. Semua boleh dan ianya fleksibel. Cuma ada beberapa 'basic rules' tentang ini. Di sini dikongsikan cara makan vitamin Shaklee yang wajib diketahui.   




SELEPAS SARAPAN

Vitamin yang disarankan diambil pada waktu pagi ialah vitamin yang berfungsi untuk membekal tenaga iaitu :
Vitalea
B Kompleks
Vitamin C
ESP / Cinch / Meal Shakes 


SELEPAS MAKAN TENGAH HARI 

Kebiasaannya kita akan mengambil makanan berat pada waktu ini iaitu nasi dan lauk-pauk. Jadi pengambilan makanan yang berminyak akan membantu penyerapan vitamin larut lemak iaitu Vitamin A, D, E dan K. Sangat sesuai diambil :
Lecithin
Omega
Vitamin E
GLA (GLA tidak digalakkan diambil bersama vitamin E. Jika ambil kedua-duanya, ambil GLA selepas makan tengah hari dan Vitamin E selepas makan malam atau sebaliknya)


SELEPAS MAKAN MALAM 

Lecithin
Alfalfa 
Zink (Perlu diambil setiap hari hanya jika mengalami masalah keguguran rambut yang serius)


SEBELUM TIDUR

Ostematrix
ESP (Terutama untuk ibu menyusu)
Herblax (2 kali seminggu sahaja)

 
Tambahan :
1. Nutriferon - seminggu satu sachet sahaja kecuali ketika rasa nak demam atau demam, boleh diambil setiap hari.
2. Vivix - selepas makan

 
PENTING 
Vitalea tidak boleh diambil bersama Ostematrix atau susu
Vitamin E dan GLA tidak boleh diambil bersama Alfalfa
Pastikan pengambilan air masak mencukupi - 2 hingga 3 liter sehari

* Tidak semua vitamin disenaraikan di sini. Untuk jadual yang lengkap sila hubungi pengedar anda.

Shaklee Independent Distributor 
ID 885322
SMS/Telefon : 013-924 3387
E-mail : ohvitamin@gmail.com
Facebook : Siti Nor Kamilah

35 comments:

  1. As-Salam. SInggah Sahur OHBlogger Salam Ukhwah ...terima kasih kerana sudi memeriahkan segmen ini, jangan lupa singgah sahur rakan blogger lain yer.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum ... singgah sahur
    salam ukhwah ohblogger Malaysia
    http://veesandy.blogspot.com/
    Selamat menjalani ibadah puasa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Terima kasih Zawiah sudi berkunjung. Selamat berpuasa juga :)

      Delete
  3. salam ramadhan # 14..datang dari segmen"
    "Singgah Sahur Salam Ukhwah OhBlogger Malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih mama3heroo singgah sini. Salam perkenalan..

      Delete
  4. Salam ramadan, Singgah Sahur Salam Ukhwah OhBlogger Malaysia - aynoranur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih aynora nur sudi singgah. Selamat berpuasa...

      Delete
  5. Salam singgah sahur oh blogger malaysia - www.nazlee.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih PakcikLie singgah sini. Selamat berpuasa..

      Delete
  6. Assalamualaikum ... salam ukhwah

    singgah sahur oh blogger malaysia
    http://harumankasehvee.blogspot.com/

    Selamat menjalani ibadah puasa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..salam perkenalan Vee. Terima kasih sudi singgah..

      Delete
  7. Singgah sahur waktu tengahari kat sini...salam 15 ramadhan siti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Raudzah :)Selamat berpuasa.

      Delete
  8. Salam Ramadhan

    Singgah Sahur Salam Ukhwah OhBlogger Malaysia
    Selamat berkenalan dan selamat berpuasa..

    www.syuhada1981.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Syuhada.. Selamat berkenalan juga :)

      Delete
  9. Waalaikumsalam... terima kasih kerana singgah blog wani .. selamat berpuasa ye ;) dari segmen "singgah sahur salam ukhwah OhBlogger Malaysia"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih wani..Selamat berkenalan.

      Delete
  10. salam ramadhan, tak pernah lagi try vitamin shaklee nie.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam emma. Takpe kalau nak try contact je akak hehe

      Delete
  11. Assalamualaikum sheila singgah sini semulaaa. waa bagus juga shaklee ni. tapi tak terbeli lagi. bila ntah nak cuba. hehehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam sheila. Jangan cuba, sebab nanti mesti jatuh cinta punya :)

      Delete
  12. Salam, singgah sahur di sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Terima kasih Norazizah berkunjung ke sini :)

      Delete
  13. Nak tanye..kalau makan gla,alfafa dan vit e mcmana aturan yg betulnya.
    Sbb alfafa tak boleh makan dgn gla dan vit e
    Vit e tak boleh mkn dgn gla...
    So conclution saya pagi makan gla 2biji, tghari mkn alfafa 3-5biji, mlm mkn vit e 2biji..
    Boleh gitu?

    ReplyDelete
  14. Nak tanye..kalau makan gla,alfafa dan vit e mcmana aturan yg betulnya.
    Sbb alfafa tak boleh makan dgn gla dan vit e
    Vit e tak boleh mkn dgn gla...
    So conclution saya pagi makan gla 2biji, tghari mkn alfafa 3-5biji, mlm mkn vit e 2biji..
    Boleh gitu?

    ReplyDelete
  15. khairiza..

    dah ok cara makan tu..cuma vitamin e ambil sebiji sehari pun dah ok..lagipun dalam gla dah ada vitamin e..nak selang selikan pun boleh..arini ambil vitamin e..esok ambil gla..harap membantu :)

    ReplyDelete
  16. salam,

    sebenarnya saya ni baru je jd ahli shaklee. sabtu lepas dh beli set untuk hamil.
    GLA complex, Alfafa, ESP dan suami Zinc Complex & Vitamin E. Masalahnya sekarang sy confius cara dan bila waktu makan utk kesemua vitamin ni. Bila sy google, macam-macam waktu yg ada, cth blog ni kata makan pagi, blog lain kata makan ptg atau malam, ade plak sesetgh vitamin tu kene makan lepas lunch/dinner ade plak kate seblum makan masa perut kosong..

    kalau tak keberatan bole advise sy tak?

    terima kasih
    -nasy-

    ReplyDelete
  17. salam....boleh tak advice sama ada cara pemakanan shaklee saya betul atau tak?
    GLA Complex : 1 biji selepas bfst , 1 biji sblm tidur
    LECITHIN : 3 biji b4 lunch (around 30 min bf lunch), 3 biji before dinner
    ALFAFA : 5 biji after lunch (around 30 min lps mkn), 5 biji after dinner

    Harap dapat maklum balas dari pihak anda. TQ

    ReplyDelete
  18. salam. blog yang sangat menarik dan penuh dengan informasi. Harap dapat dijadikan rujukan,
    Slm perkenalan.
    syirah
    http://dahmakanvitamin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. salam sis.. boleh x kita makan alfalfa sekali dengan (vit-c, b-comp, vit-lea) selepas breakfast???

    ReplyDelete
  20. Salam.
    Jadual utk sya mkn vitamin c,b,lecthin,alfafa.harap m'bantu

    ReplyDelete
  21. Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan, isteri saya pun selalu minum shaklee ni..tapi tak pasti apa nama dia tu Alfalfa ke ESP..B complex pun rasanya dia pernah makan

    ReplyDelete
  22. Tip cara makan vitamin Shaklee. Info banyak beri manfaat.

    Jom baca entri berkaitan:

    Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...