Thursday, 5 January 2017

Cara Basuh Sayur Supaya Hilang Racun Serangga / Pestisid

Macam mana cara kawan-kawan basuh sayur? Ada yang guna garam. Ada yang guna cuka. Ada yang guna soda bikarbonat. Ada yang guna pencuci sayuran dan buahan yang boleh didapati di pasaran. Tapi yang mana satu yang terbaik ye?

Kenapa basuh sayur ni penting? Sebab kita tak tahu atau tak nampak racun serangga atau pestisid yang ada pada sayur. Kecuali kita makan sayur-sayuran organik sahaja. Ataupun sayur yang kita tanam sendiri. Memang tak payah risau pasal pestisid ni dan racun-racun yang lain.

Tu belum lagi cakap pasal cacing atau parasit yang ada pada sayur. Tapi tu bab lain. Bab #detoksparasit.


Makan sayur yang mengandungi pestisid dalam masa yang panjang akan menyebabkan kanser, kerosakan sistem saraf dan reproduktif, bayi yang dilahirkan cacat dan mengganggu sistem imun tubuh. Memang bukan boleh buat main-main.

Jika menggunakan pencuci sayur pula, satu kajian oleh University of Maine mendapati tiada perbezaan signifikan bila menggunakan pencuci sayur berbanding menggunakan air biasa. Malah, membasuh sayur menggunakan air adalah lebih berkesan berbanding menggunakan pencuci.

Jadi apa pilihan yang kita ada? Basuhlah sayur dengan Basic H. Ia merupakan pencuci serbaguna yang juga sesuai untuk mencuci sayur. Diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu jagung dan kelapa dan tanpa toksid.

Kebanyakan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosove merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkkan hati dan ginjal. Basic H tiada semua ini mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain. Malah ia selamat jika tertelan sekalipun.

Yang best pasal Basic H ni, sayur yang layu pun boleh segar bila direndam dalam air dan dicampur dengan Basic H. Yang mana kalau rendam dengan air biasa takkan jadi macam tu.

Want to give it a try? whatsapp 013-924 3387.No comments:

Post a Comment