Thursday, 17 November 2016

Ubat Gout Yang Berkesan

Gout merupakan inflamasi atau radang yang berlaku di sekitar sendi disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam tubuh. Dalam keadaan biasa, asid urik terlarut dalam darah, melalui buah pinggang dan dikeluarkan melalui air kencing.

Jika diet tinggi dengan makanan yang mengandungi purin, atau buah pinggang tak dapat menyingkirkan asid urik berlebihan, maka terjadilah paras asid urik yang berlebihan yang dikenali sebagai hyperuricemia atau gout.

Asid urik yang berlebihan menyebabkan pembentukan kristal yang tajam di ruang sekeliling sendi, terutamanya ibu jari kaki.

Saintis menemukan bahawa tindak balas sitem imun menyebabkan bengkak dan radang yang menyakitkan. Sistem imun melihat kristal itu sebagai objek asing dan menyerangnya sebagaimana mereka menyerang bakteria berbahaya.

Tindakbalas sistem imun ini menyebabkan kesakitan yang amat sangat. Selain itu, asid urik yang dilepaskan daripada sel rosak memberi isyarat untuk sistem imun menyerang. Sel rosak berlaku disebabkan oleh oksidatif dan radang.

Salah satu cara untuk mencegah gout ialah dengan mengurangkan kerosakan sel dan seterusnya mengurangkan pembentukan kristal asid urik. Walaupun sesetengah oksidatif biasanya dihasilkan oleh tubuh, tubuh kita juga menghasilkan antioksidan semulajadi untuk menyeimbangkannya.

Apabila tubuh menghasilkan oksidatif lebih daripada antioksidan, ia adalah berbahaya. Keadaan ini dipanggil oksidatif stress.

Cara untuk mengatasi masalah ini ialah dengan mengubah gaya hidup. Tingkatkan pengambilan antioksidan dengan cara makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, herba dan juga suplemen antioksidan serta kurangkan oksidatif yang boleh mengurangkan kerosakan sel dan penghasilan kristal asid urik yang menyebabkan gout.

Penyelidik dari Universiti Harvard mengenalpasti kandungan resveratrol yang didapati dalam anggur, red wine, red wine extract dan Japanese Knotweed (Polygonum Cuspidatum) sebagai antioksidan yang melindungi kerosakan sel dengan meninggikan paras nitric oxide dalam tubuh.

Polygonum ialah penawar semulajadi untuk kurangkan asid urik. Apabila paras asid urik tinggi, paras nitric oxide menjadi rendah.


Dalam Vivix terdapat resveratrol dan juga Japanese Knotweed. Harga sebotol Vivix ialah RM 475 dengan kos penghantaran percuma.

Untuk order dan juga sebarang pertanyaan sms/whatsapp 013-924 3387 (Kamilah).
No comments:

Post a Comment