Thursday, 9 June 2016

Ekzema Bayi Berkurangan Dengan Omega Guard Shaklee

KISAH RUHIL DAN ECZEMA


Assalamualaikum

Cuba tengok gambar kat bawah ni. Agak-agak apa perasaan mak ayah bila anak berkeadaan macam ni (Gambar Before)? Masa ni Ummi dia sorang je yang sanggup cium dia. Siap ada kuar air yang bau hanyir tu.


Al –kisahnya, Ruhil (Anak no.2 saya) terkena chicken pox mas umur 3 bulan. Lepas je sembuh dari chicken pox, antibodi dia down dan seluruh badan dia merah-merah. Obviously kat bahagian muka. 

Tiga kali kami ulang alik ke Klinik dan 3 kali jugak bertukar ubat. Tapi setiap kali tukar ubat tu keadaan tidak pernah bertambah baik. Kali ketiga kami mintak di refer ke pakar kulit, tapi doctor refuse, dia suruh jugak pakai ubat dari klinik dia. Masa ni hati dah rasa terbakar dah. Dia siap kutuk lagi doctor pakar. Adeh.Then, kami decide pergi je ke Ko. Skin Care. 

Alhamdulillah lepas 3 hari makan ubat dari Ko. Skin Care dan pakai ubat sapu yang diaorang bagi, keadaan muka Ruhil bertambah baik. Tapi, memang jelas ketara kulit Ruhil menipis dan menegang.

Basically, ubat yang di bagi adalah sama je. Untuk makan (ubat anti radang), untu sapu, creame Aquous (macam tula namanya dah lupa). Tapi cara application salah. Sepatutnya bila merah2 dah menebal, creame aquos tux le sapu direct ke kulit. Kene buat macam sabun mandi. Apa yang saya dapat dari Ko skin care?

1) Eczema adalah penyakit keturunan 
2) Jaga persekitaran
3) Jaga pemakanan

So, untuk yang no 1: Memang confirmla kan, Umminya ada resdung, abinya ada asma masa kecik dulu.
Untuk no. 2: No Carpet kat rumah, no bantal bulu2, no bantal kekabu. Baju pun kami cuci guna set get Clean Shaklee. 100% nuteral.


Untuk no.3: Huhu, yang ni paling mencabar. Disebabkan si Ruhil ni 100% EBM, maka si Ummi terpaksa menjadi vegeteranian selama 3 bulan. EBM yang dalam stok? Pada awalnya, ingat nak buang, tapi sayang sangat-sangat. Hampir 100 botol tu. (3oz setiap botol). Last-last decide cuba bagi kat abang dia minum dulu. Alhamdulillah, abangnya minum je. Hihi. So bermulalah episod start up buat stok baru.


Selama 3 bulan jadi herbivor (Makan sayur je), kulit ruhil dah semakin baik. So, Ummi dah mula cuba-cuba jadi karnivor, Daging lulus. Ayam lulus. Ikan (hmmm ada yang lulus ada yang tak), telur lulus. Seafood? Kirim salam, until we meet again lepas ruhil dah cerai susu. Bawah ni gambar masa umur dia 6-7 bulan (Gambar After). Berkat Ummi dia jaga makan. Hihihi.mulus je kulitnya.


Panjangnya sejarah cerita eczema Ruhil ni kan?. Hihi, terima kasih kerana masih sudi membaca. Ok sekarang masuk bab macam mana kisah cinta Ruhil dan Omega Guard bermula. 


Bila umur Ruhil dah masuk setahun, saya mula bagi dia makan Omega Guard sebiji sehari. Bila dah umurnya 2 tahun setengah, dah di upkan dos jadi 2 biji sehari. Kadang-kadang mungkin lebih kalau tak sempat sorok, sebab dia dah pandai bukak botol sendiri. Sekarang ni tempat paling Selamat untuk Omega Guard ni adalah dalam freezer atas sekali. 

.
Boleh tengok ada merah2 kat muka dia. Tapi merah camni tak perlu makan ubat and sapu apa2 creame. Nanti merah-merah tuh hilang sendiri.


Kandungan EPA dalam Omega Guard membantu mengurangkan symptom inflamasi pada kulit Ruhil. Yes, perlukan masa dan harus konsisten untuk hasil yang positif. Apapun saya bersyukur pada Allah, sebab Ruhil dapat jugak menikmati rasa seafood yang ohsem tu. Hihi.

Sekian. 

Semoga member manfaat pada yang ada masalah seperti Ruhil.

AYU ABDULLAH




Promosi JUN 2016. 
Beli 3 percuma 1 - Vitalea for Children, 
Meal Shakes dan Lecithin.


Untuk pertanyaan tentang produk Shaklee 
dan untuk order sila hubungi:

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp sahaja : 013-924 3387
Facebook : Siti Nor Kamilah





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...