Wednesday, 5 November 2014

Apa Kata Robert Kiyosaki Tentang MLM

Sebelum ini saya ada bercerita tentang buku Robert Kiyosaki iaitu Increase Your Financial IQ. Dalam buku tersebut ada disebut tentang MLM atau network marketing. Yang suka baca buku lebih-lebih lagi buku berkaitan kewangan, pasti kenal siapa Robert Kiyosaki ni. Bagi yang belum kenal, Robert Kiyosaki merupakan penulis buku Rich Dad Poor Dad yang menjadi best seller dan diterjemahkan dalam pelbagai bahasa di seluruh dunia. 

Dalam bab akhir buku tersebut ada dibincangkan tentang cara untuk meningkatkan financial intelligence atau bahasa mudahnya, kecerdasan kewangan. Untuk membentuk financial intelligence pula memerlukan persekitaran yang tertentu. Contoh persekitaran tersebut adalah :
  1. Sekolah atau Kolej
  2. Rumah Ibadat
  3. Pasukan Tentera
  4. Network Marketing ataupun Pemasaran Berangkai
  5. Bisnes
  6. Seminar
  7. Latihan dan Bimbingan
  8. Kelab Cashflow
  9. Bahan Muatturun Khusus Untuk Pembaca

Jadi, apa ulasan Robert Kiyosaki tentang network marketing atau MLM?

Network Marketing ataupun Pemasaran Berangkai
Kebanyakan syarikat networking ataupun pemasaran berangkai menyediakan persekitaran pembelajaran yang hebat kerana mereka menawarkan latihan, sokongan, struktur bisnes, dan produk supaya kita dapat fokus bagi membangunkan kemahiran jualan dan membina bisnes.
Saya sarankan kepada sesiapa yang mahu menjadi usahawan supaya menyertai syarikat pemasaran berangkai ini bagi mendapatkan latihan perniagaan terbaik dalam dunia sebenar bisnes. Syarikat seperti ini lebih fokus dalam membangunkan ketiga-tiga minda kita, terutama mengukuhkan minda separa sedar.
Program latihan pemasaran berangkai bagus bagi membangunkan kepintaran interpersonal dan intrapersonal. Membangunkan kedua-dua kepintaran ini akan mengubah hidup kita dan meningkatkan taraf hidup kita kerana kepintaran ini mengajar kita cara mengatasi ketakutan kepada orang lain dan ketakutan kepada kegagalan.
Kebaikan belajar dalam persekitaran pemasaran berangkai adalah persekitaran pemasaran berangkai adalah persekitaran itu yang saling menyokong, dan bukan yang didorong oleh rasa takut seperti yang diajarkan di sekolah-sekolah dan bisnes. Mereka tidak menggagalkan kita ataupun memecat kita kerana prestasi yang rendah. Sebaliknya, kebanyakan bisnes pemasaran berangkai ini akan berusaha membantu dan memberikan semangat selagi kita sanggup belajar dan berkembang. 
Saya mengenali beberapa orang yang menghabiskan masa mereka selama lima tahun bersama bisnes pemasaran berangkai sebelum mereka pada akhirnya berjaya menangani keraguan dan ketakutan dalam diri mereka. Sebaik sahaja mereka berjaya mengatasi masalah ini, wang mula melimpah masuk.

Bila saya baca tentang ni, memang betul. Exactly macam yang Robert Kiyosaki tulis tu. Bila join Shaklee, perkara tentang minda separa sedar memang sangat ditekankan oleh mentor-mentor  saya. Dan bukan hanya aspek kewangan dan kesihatan yang berubah menjadi bertambah baik, boleh dikatakan dengan menyertai Shaklee, semua aspek kehidupan juga turut berubah. Dan bukannya perlu masa 5 tahun, ada yang dah buktikan telah berjaya dalam masa yang singkat, seawal 1 atau 2 tahun dengan Shaklee.

Ia mengukuhkan lagi keyakinan saya terhadap MLM, walaupun masih ramai yang skeptikal tentangnya. Last but not least, MLM merupakan pilihan yang paling sesuai untuk menjana pendapatan, lebih-lebih lagi di kala harga gula, harga minyak naik dan ditambah lagi dengan GST yang bakal dikenakan bermula tahun hadapan - 2015. Semua benda pakat naik harga nanti (walaupun tak berkait dengan GST langsung).

Jika anda ingin mencari pendapatan sampingan, inilah masanya yang terbaik. Usah bertangguh lagi. Fast action, fast result. Hubungi saya :

Siti Nor Kamilah
ID 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


1 comment: