Friday, 3 October 2014

Hujan lebat - Waktu mustajab doa

Alhamdulillah semalam hujan turun dengan lebatnya. Dingin dan nyaman rasanya. Saya tak melepaskan peluang ini untuk submit doa. Apa yang saya inginkan secara spesifik. Student Dr Azizan Osman confirm tahu istilah submit doa ni. Sebab dalam IMKK tempoh hari la saya dapat ilmu ni. Sebelum ni, saya dah tahu bahawa waktu hujan adalah antara waktu doa kita dimakbulkan oleh Allah. Tapi saya tak begitu faham atau tak benar-benar yakin pasal ni.

Rupa-rupanya waktu mustajab doa ialah waktu di mana manusia berada dalam gelombang alpha. Pada masa ini, segala doa yang kita minta akan terus direct kepada Allah tanpa hijab. Saya tak pandai nak elaborate dengan jelas macam Dr Azizan terangkan haritu. Tapi harap anda semua dapat faham. Dr Azizan terangkan secara saintifik tentang maksud waktu doa mustajab ni. 

Selama ni saya just tahu, tapi tak pernah amal pun. Tapi bila dah tahu secara saintifik, barulah saya benar-benar yakin dan teruja untuk mempraktikkannya. Sekarang saya sedar, itulah bezanya jika kita buat sesuatu tanpa ilmu dan juga dengan ilmu. Lain kesannya. Sekarang, bila hujan turun je, pasti saya submit doa. Berbanding dulu, langsung tak menghargai turunnya hujan. 

Selain itu, antara waktu terbaik untuk kita submit doa ialah :

  • Waktu dalam keadaan berwudhu’
  • Ketika mengantuk
  • Ketika sujud
  • Ketika bersin
  • Ketika istighfar
  • Ketika solat
  • Waktu 3 pagi
  • Ketika dengar Al-Quran
  • Ketika selawat
  • Ketika ‘bersama’ dengan pasangan
  • Ketika mendengar muzik yang sesuai (alpha brainwave)
  • Hari Jumaat
  • Malam Raya Aidilfitri atau Aidil Adha

Bila kita selalu dalam alpha mode, lebih cepat kita akan capai impian. Jadi jangan sia-siakan waktu kita berada dalam alpha mode. Ambillah peluang untuk berdoa dengan sungguh-sungguh. 

Saya pengedar sah Shaklee:

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...