Wednesday, 1 October 2014

10 tips to a happier you!

Anda sedang happy sekarang? Jika tidak, tips ini mungkin berguna untuk anda. Tips ini saya dapat daripada salah satu emel yang saya langgani. Saya tak nak ulas panjang, cuma nak share sikit berkenaan tips no. 1 iaitu appreciate life.


Macam mana cara nak appreciate life? Iaitu dengan mensyukuri setiap perkara yang kita ada. Walaupun jika dibandingkan dengan orang lain, kita rasa sangat banyak kekurangan. Contohnya, walaupun kita kurang berharta, syukur kerana kita ada 5 orang anak. Ramai orang yang kaya kat luar sana takde anak sorang pun.



Contoh lagi, syukur kerana kita ada mata yang boleh kita gunakan untuk melihat pasangan kita, mak ayah kita, keluarga kita sedangkan ramai orang tak mampu pun nak lihat macam mana rupa isteri/suami sendiri kerana cacat penglihatan.



Seelok-eloknya, kita lakukan aktiviti ini setiap hari. Nampak macam perkara remeh, tapi sebenarnya rata-rata orang berjaya amalkan perkara ini. Dah lupa saya baca kat mana, tapi memang banyaklah kisah-kisah berkenaan bersyukur ni yang saya baca. 



Nak tahu cara saya? Saya sediakan sebuah buku yang dinamakan 'Jurnal Kesyukuran'. Seelok-eloknya setiap hari, tapi ada juga saya terlupa. Paling minimum, mungkin kita boleh tulis 3 perkara yang kita syukuri setiap hari. Bagi saya pula, saya cuba untuk tulis sekurang-kurangnya 10 perkara.


Contoh yang saya tulis :

1. Hari ini saya bersyukur kerana dapat tinggal dalam rumah yang selesa seperti yang saya inginkan.
2. Hari ini saya bersyukur kerana ada seorang anak yang comel.
3. Hari ini saya bersyukur kerana dapat mendengar motivasi daripada Prof Muhaya. 
4. Hari ini saya bersyukur kerana ada komputer yang memudahkan saya untuk update blog.





TIPS DARIPADA PROF MUHAYA


Menurut Prof. Muhaya, kajian telah menunjukkan bahawa dengan menulis 3 perkara yang kita syukuri setiap hari selama 60 hari, perubahan akan berlaku dalam kehidupan kita sebanyak 60%. Banyak tu. Jadi, bila kita dah tahu, terus praktik. Usah bertangguh. Ilmu tanpa amal seperti pokok yang tidak berbuah. 


Mula-mula mungkin susah nak senaraikan apa yang kita syukuri, tapi lama kelamaan ia akan jadi mudah. Rupanya banyak perkara yang Allah telah kurniakan kepada kita, tapi kita tak syukuri pun. Sekecil-kecil perkara seperti dapat menghirup udara yang segar tanpa apa-apa bayaran pun. Bayangkan jika kita kena bayar setiap oksigen yang kita sedut, alamatnya tak terbayarla kita. 

Jadi, jom syukuri setiap perkara dalam hidup kita. Enjoy reading!       

Tip #1: Appreciate life ~ Develop an attitude of gratitude and count your blessings! When you start looking for things to be thankful for, you'll discover more reasons to be grateful.

Tip #2: Keep learning ~ Invest time and energy into continually learning and developing new skills. Keep your brain stimulated with exciting information and hobbies.

Tip #3: Do what you love ~ This may seem obvious, but a majority of people dislike their job! Choose a career that you enjoy and make time in your schedule for your hobbies and to pursue special interests.

Tip #4: Laugh often - Don't take life too seriously! Laugh at yourself, make light of your circumstances and infuse fun into daily activities.

Tip #5: Practice forgiveness - Holding onto anger, resentment or jealousy will only hurt you. Learn to forgive others & yourself for mistakes. Let it go and move on.

Tip #6: Meditate ~ More and more research is showing that meditation has major benefits on health and well-being. It increases positive emotions, life satisfaction and immune function.

Tip #7: Love ~ Nurture your relationships with friends & family and make it a priority to spend time with and to support your loved ones.

Tip #8: Stop comparing ~ Happy people don't waste their time worrying about what other people think, nor do they gossip. Let go of the need to judge or criticize. Instead concentrate on creating and living YOUR best life.

Tip #9: Be positive ~ Make an effort to see the glass half full and always look for the silver lining in any situation. If you notice a negative thought creeping into your mind, counteract it with a powerful, positive affirmation.

Tip #10: Surround yourself with those who lift you higher ~ Surround yourself with happy, positive people who truly want the best for you and support you on your journey to success.


Saya pengedar sah Shaklee :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...