Saturday, 6 September 2014

Kenapa Shaklee tiada sijil halal Jakim?

Anda mungkin teringin nak cuba Shaklee setelah mendengar cerita yang best tentang vitamin Shaklee ni. Tapi...anda was-was tentang status halalnya. Sebab pernah terbaca yang Shaklee ni tak halal. Tapi, ramai je yang guna kan? Ataupun pernah belek botol vitamin Shaklee tapi takde logo halal pun.  Jangan biarkan diri anda diselubungi misteri. Biar saya jelaskan. 

Kenapa Vitamin Shaklee Tiada Sijil Halal JAKIM?

Berikut merupakan sijil halal bagi produk Shaklee yang dikeluarkan oleh Islamic Services of America. Kenapa Amerika? Untuk makluman anda produk Shaklee dikeluarkan di Amerika. Jadi sudah tentulah sijil halalnya dikeluarkan oleh badan yang diiktiraf di Amerika iaitu Islamic Services of America (ISA). Sama juga dengan produk keluaran Malaysia. Sijil halal dikeluarkan oleh JAKIM. Jadi, tak logiklah kalau produk keluaran Amerika tapi sijil halal, JAKIM yang kena keluarkan. 


Sekarang kita lihat laman web Islamic Services of America (ISA). Dalam laman web ISA sendiri dengan jelas telah menyatakan bahawa sijil halal ISA diiktiraf oleh JAKIM. 
Selain itu, turut diberikan link tentang Senarai Badan Islam Yang Diiktiraf oleh JAKIM. 
Jadi dengan ini sudah jelas bahawa produk Shaklee halal walaupun ianya keluaran Amerika Syarikat. Amerika Syarikat? Bukan boikot ke? Ini merupakan soalan yang paling famous sejak berlakunya perang Gaza - Israel. Isu ini kerapkali timbul apabila ada sahaja kempen boikot setiap kali perang berlaku di negara Islam. Kalau anda nak tahu, saya akan berikan penjelasan dalam entry selanjutnya. 

Hubungi saya jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang produk Shaklee :

Siti Nor Kamilah
ID Shaklee 885322
SMS/Whatsapp 013-924 3387


No comments:

Post a Comment